Високите сметки за ток са заради забавено отчитане

Така смята министър Делян Добрев
10 фев 2013 16:16, Петя Славова
514
Високите сметки за ток са заради забавено отчитане
Делян Добрев по време на протеста. Снимка: Булфото

Забавено отчитане на електромерите е една от причините за увеличените сметки за ток. Това заяви на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод на днешния протест на граждани пред сградата на министерството.

Недоволството на протестиращите в столицата, както и в много други градове бе породено от големите сметки за електро- и топлоенергия. Делян Добрев посочи, че е поканил в министерството организаторите на протеста, за да изложат своите искания, но те са отказали.

Добрев призова да бъде направена разлика между сметките за топлоенергия и тези за ток, тъй като едните са на базата на прогнозни данни, пише БТА. По думите на министъра в резултат на проверките е установено е, че по време на Коледните и Новогодишните празници електроразпределителните дружества са пуснали повече от своите инкасатори в отпуска и така се е удължил периодът на инкасиране на сметките. Вместо сметките да са на 28 дни, има случаи, където сумите са фактурирани за 38, дори 40 дни, което е увеличило сметките и показанията на електромерите с поне една трета, обясни министърът на енергетиката.

Още по темата

По думите му друг от установените проблеми в дейността на електроразпределителните дружества е подаването на ниско напрежение в някои по-малки населени места в страната, което води до увеличаване на сметките за изразходваната енергия. Ние трябва да имаме ясно определен и регламентиран срок, в който дружествата да направят необходимите инвестиции, за да може тези малки населени места да получават нормална енергия, каза министърът.

Добрев заяви, че министерство прави всичко възможно да извърши необходимите проверки и да установи дали сметките за изразходвана електроенергия на жителите на цяла България са коректни. Ако се констатират нарушения, ще бъдат предприети съответните мерки, включително и имуществени санкции, заяви Добрев и добави, че максималната глоба е 1 млн. лева, но ако имас ъществени нарушения, санкцията може да не бъде достатъчна.

Министърът отбеляза, че при засичането на електроенергията има две възможни грешки - или инкасаторът да не е засякъл правилно потреблението, или самият електромер да не отчита правилно. По думите му всички получени жалби ще бъдат проверени.Делян Добрев коментира, че решението да бъдат приватизирани електроразпределителните дружества не е на това правителство и добави, че тяхната дейност ще бъде много внимателно анализирана и ако е необходимо, ще бъдат предприети законови промени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
0
 
1
 
! Отговори
Олег преди 11 години
Причина не е цената на тока, а в отчетите са възложени киловата.Как да го направя?Ако те имат хитър електромер, тогава може би те са толкова умни, че те могат и да се увеличи показания на електромери?
325
0
 
2
 
! Отговори
ivo преди 11 години
TOZI DRISLIO E NA XRANILKA KAM ENERGOTO TOVA SE VIZDA I OT SLEPIA IAROSTEN ZA6TITNIK NA MONOPOLA !!!!!
324
0
 
6
 
! Отговори
АНАРХИСТ преди 11 години
До АнонименА БРЕ СУКАЛЧЕ КОГАТО ИЗМИСЛЯХМЕ ТАКИВА ПЛОСКИ ЛЪЖИ ТИ ОЩЕ СИ БИЛ МЪГЛА В ТЪПИЯ ПОГЛЕД НА БАЩА СИПОВЕЧЕТО ХОРА СЛЕДЯТ ВРЕМЕТО ЗА ОТЧИТАНЕ, ТО Е НАПИСАНО И НА СМЕТКИТЕ И ГО СПАЗВАТ, А ДАЖЕ ПРЕДИ ПРАЗНИЦИ ИДВАТ И ПО-РАНО С ДЕН ДВА , НО НЕ И ПО-КЪСНО ТАКА, ЧЕ ПАК ЛЪЖЕШ-ТО ТИ ДРУГО И НЕ ПРАВИШ ОТКАКТО СИ МИНИСТЪРЧЕВСИЧКИ МОНОПОЛИСТИ, А ТАЗИ ГОДИНА И GSM ОПЕРАТОРИТЕ НАДПИСВАТ СМЕТКИТЕ ПО КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ ЗА ДА СИ ПОКРИЯТ ПРЕМИАЛНИТЕЩО НИ ПРАВИЖ НА *** БЕ МОМЧЕНЦЕОЩЕ НЕ СИ ДОРАСЪЛ ЗА ТОВА
323
0
 
2
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
КАКВО НЕ РАЗБИРА МАСОНА ДОБРЕВЧЕ ВСЯКА ВЛАСТ, ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА:- Осигурява благоденствие и просперитет на народа си!- За горното е нужно рентабилно производство.- За рентабилно производство са нужни сигурни доставки на евтини суровини и ЕНЕРГИЯ.Базовата енергетика, в лицето на Козлодуй и Белене са гаранция за сигурна и евтина (А НЕ АМЕРИКАНСКА) енергия И ОТ ТАМ РЕНТАБИЛНОСТ.- Кое, по-точно, от горната логична (ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНА) последователност не е понятна...???ДОБРЕВ ОБАЧЕ НАГЛО ДЕМОНСТРИРА НЕРАЗБИРАНЕ ИЛИ КОРУМПИРАНОСТ- И В ДВАТА СЛУЧАЯ ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ!!!
322
0
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Добрев, взимай си куклите и парцалките и се махай от този пост! Само глупости дрънкаш! Това увеличение на тока е от юли месец бе какво ми го слагаш като причина за почти двойните сметки за предния месец! Побъркахте народа с вашата некадърност и алчност! Четири години спите и се чудите как на босия цървулите да вземете, безсрамници! То не са глоби за щяло и нещяло, всевъзможни такси, увеличения на каквото им дойде на ум..... само доходите целия мандат замразени! Писна ми! Такова чудо досега не помня!
321
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Високите сметки за ток са заради забавено отчитане"Поредната ГЕРБ-ерска лъжа!Всеки разумен и грамотен човек , може да си погледне сметката и да види "отчетният период"!Разделяш на броя на дните (отчетният период) и умножаваш по 30 дни = получаваш месечният разход!Сравняваш с предходни периоди и разбираш , колко си прецакан!
320
0
 
4
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 11 години
Това ,е измама.Направих си труда да изчисля дневното си потребление като средно число,независимо от месечното отчитане.Последната сметка беше с 30% по-голяма.
319
0
 
3
 
! Отговори
Христо преди 11 години
Проблема не е в забавеното отчитане.Ако тоя месечен период е 35 дни, следващия ще е 25.Цената за кВч е много висока!!!И да махнат разбивките /много са дразнещи,на литър бензин цената е 2,60 лв- не пише толкова за добив, толкова за преработка... за транспорт,за екология и т.н./ от фактурите, остане ли си същата цената- все тая.
318
1
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Не защитавам Добрев ,но аз съм си постоянно в къщи и инкасатор да записва данните не съм виждал поне от две години ,никога не се засичат данните.А офисите са им супер обзаведени старците от селата се притесняват как да влчзат и какво да кажат след като ,,машините,,/компютрите/ показват друго.
317
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
da se mahat tiq neštstnici ot duržavata kato ne mogat smetat.da se mahat da se mahat ne ni interesuva tehnite izvineniq kvo bilo i kvo ne bilo !!!!!!!!!!!!!!
316
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
protesti--protesti do dupka
315
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Причината не е в забавеното отчитане, а в бандитското надуване на сметките, с облечени във фактури суми. ЕРП тата грабят със съдействието на държавата изоставения на произвола български народ.
314
0
 
7
 
! Отговори
спяща клетка преди 11 години
И нози министър е въздух под налягане,а обясненията му показват,че ни счита за шарани.Цялата шайка еничери обслужва монополистите.Сметката ми е с 200% по-висока,а потреблението с нищо не е по-различно от обикновеното.Просто мародерите решиха,че българинът ще преглътне и тази измама,тъй като е овчедушен.ТРЯБВА ВСЯКА СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ХОРАТА ДА ПОВТАРЯТ ТОВА,КОЕТО НАПРАВИХА ТАЗИ СЕДМИЦА.И ако няма сняг-ДОМАТИТЕ ЩЕ СВЪРШАТ РАБОТА!Защото ТИЯ НАГЛЕЦИ от друго не разбират!!!
313
0
 
5
 
! Отговори
nas преди 11 години
Аз не мога да разбера едно... този годпосдин Добрев толкова ли е глупав или той заедно с мижатурките от ерт-тата ни мислят за толкова глупави за да представят в национален ефир такива оправднаия... да ок засечено било за по дълъг период- няма лошо 5-7 дена по дълаг период всичко ок , но я как я направихте сметката за 1 и 1/5 месец засечен разход на електроенергие сметката е * 2,5 спрямо миналият месец и спрямо всиките ми зимни месеци от миналата 2 пъти по студена зима?!?До един са за бесило.
312
0
 
14
 
! Отговори
АНТИ ГРОБ P.S. преди 11 години
ИСКАМ ДА ЗНАМ ЗАЩО ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ, МИНИСТЪР СИ ПОЗВОЛЯВА ДА Е АДВОКАТ НА ЧАСТНА КАМПАНИЯ ???ТОВА КАТО ВТОРА РАБОТА НА ГРАЖДАНСКИ ДОГОВОР ЛИ СЕ ЯВЯВА ???КОЛКО ПРОЦЕНТА ОТ ОТКРАДНАТОТО СЕ ЯВЯВА ТВОЯ ХОНОРАР ???ИЛИ ПОНЕЖЕ СЕ ЯВЯВА ПОРЕДНАТА ЕВРЕЙСКА ФИРМА КОЯТО ГРАБИ БЪЛГАРИТЕ ШИМОН ДЯНКОВ ТИ НАРЕДИ ДА Я ЗАЩИТАВАШ ???ДРУГИЯ ПЪТ СНЕЖНИТЕ ТОПКИ НЯМА ДА СА СНЕЖНИ !!!КОМУНИСТИ,ЦИОНИСТИ,ФАШИСТИ В ЕДИНЕН СТРОЙ ГРАБЯТ НАРОДА СИ !!!
311
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами да ако ГЕРБ остане безмълвен вярно може да излезе,че това е план на БСП .БСП точно това очаква -ГЕРБ да БЕЗДЕЙСТВА.Сега всяко мълчание от страна на ГЕРБ налива не вода,ами уран в реактора на СерГейчо.Сигурно трябва на герберите да им пееме "Стани юнак балкански".Досега се никак не събуждат,а тепърва и Трифон Зарезан иде та май я упущихме!
310
0
 
3
 
! Отговори
до 455 преди 11 години
Когато един щраус си зарине главата в пясъка проблемът вярно изчезва,но само в неговата глава.Това май се стреми да направи и министъра!
309
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
отчетният период е нарочно направен по-дълъг,за да се надпишат сметкитефирмената ми сметка без да е работено също е с 50% по-високаи вижте договорите и ги разкараите тези дружества
308
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей министре в моргата да те отчетат дано. Там си сложен да защитаваш народа не мафията.
307
0
 
5
 
! Отговори
стоян преди 11 години
цял месец ли да се забавили следователно енерго дружествата работят 11 месеца а потребителите плащат последния месец двойно и излиза че в българия 1-година е равна на 13месецааааа елементарно