Вместо да хвърлят домати, да се направи национален дебат

Президентът иска международни проверки в енергетиката
Обновена: 19 фев 2013 19:30 | 19 фев 2013 16:16,
198
Вместо да хвърлят домати, да се направи национален дебат
Росен Плевнелиев в БТА. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще бъде добра идея, ако вместо хората да хвърлят домати и камъни по сградата на Народното събрание, бъдат поканени вътре в парламента, да се направи национален дебат по енергетиката, но не с лозунги, а с конкретни и ясни идеи и решения.

Росен Плевнелиев посочи, че е важно решенията в енергетиката да се взимат, като се отчита интересът на хората, и да водят до ефект за тях. Ще ми се решенията в енергетиката да се взимат не от гледна точка на търговците и лобистите, а от гледна точка на хората, каза президентът.

Той каза още, че очаква 100-процентова прозрачност в енергетиката чрез пълен одит, включително и международен. Също така президентът очаква и качествен дебат как да се решат проблемите на хората по открит и честен начин, а не чрез политическо противопоставяне, което по думите му в момента не работи, защото хората, организирайки протестите, стоят настрани от партиите.

Държавният глава каза това при посещението си днес в БТА по повод на 115-ата годишнина от създаването на агенцията.

Президентът настоя за пълна прозрачност в енергетиката и поиска и международен одит, който да провери всички в системата. На мен не ми е достатъчно ДКЕВР просто да проверява ЕРП-та, искам да бъдат проверени всички, настоявам и очаквам и международен одит, заяви Плевнелиев.

Той посочи, че трябва да се вземат тежки решения, но изтъкна важността да се вземат правилните решения в енергетиката. "Правилното решение е да се връщаме обратно към комунизма чрез национализация, или правилното решение е да направим това, което в Европа отдавна е направено - право на избор на доставчик от всеки гражданин. Правилното решение е след 10 години да бъдем на палатки с амортизирани панелки, на които им падат панелите, но с нова ядрена централа, или правилното решение е да санираме всички панелки за 10 пъти по-малко пари", попита държавният глава.

Кризата е голям шанс да вземем правилните решения в българската енергетика - след две години да сме изцяло либерализирани, след осем години да живеем в нови градове, нашите деца и внуци да останат да живеят в тези панелки, които са санирани и в които може да се монтират и "умните" електромери, посочи още Плевнелиев.

Уважавам протестите на хората и вярвам, че те се провеждат и ще продължават да се провеждат в рамките на конституцията, демократичните ценности и правовата държава, каза държавният глава.

Относно евентуално формиране на служебен кабинет президентът Плевнелиев каза, че имаме легитимно правителство и конституция, която трябва да се спазва. По думите му  има чисто прагматични аспекти на действията оттук нататък - да не се политизира излишно, да се чуят гласът и предложенията на хората с ясни аргументи в парламента и да се поемат ангажименти.

За оставката на министър Симеон Дянков, Плевнелиев коментира, че не би могъл да дава съвети кой министър работи или не работи и кой кога трябва да си тръгне или да остане. Той допълни, че не е човекът, който ще даде оценка за работата на вицепремиера Дянков. Хората ще дадат на следващите парламентарни избори своята оценка за това, което той е свършил, а аз ще се съобразя с вота на хората, каза още Плевнелиев.

Президентът допълни, че това дали могат да се правят оттук нататък нови персонални промени в кабинета е единствено и само в компетенциите на изпълнителната власт, но за него е важно да се чуе какво казват хората на улицата, за какво се борят те и по тези важни теми да има напредък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
1
 
! Отговори
идиот преди 11 години
tagesspiegel.de/politik/bulgarien-forsche-toene-aus-sofia/6073360.html статията е интересна заглавието още повече
157
0
 
2
 
! Отговори
ANONIMNA преди 11 години
V EVROPA TVRADQT 4E VIE VLASTIMA6TATA MAFIQ PRAVITE NARO4NO TOQ NAROD BEDEN I POSLEDEN SAMO VIE.DOXOD I PARI IMA OTPUSNETE XVATKATA MRASNICI DAITE XLQB RABOTA I DOSTIONO ZAPLA6TANE MOJETE MAMKA VI MRASNA
156
0
 
4
 
! Отговори
СПЕЦНАЗ P.S. преди 11 години
ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ БАЩИ И МАЙКИ ЕЛАТЕ В НЕДЕЛЯ НА ПРОТЕСТА НЕ ИДВАЙТЕ С ГОЛИ РЪЦЕ - ЗНАМЕНАТА ТРЯБВА ДА СЕ ВЕЯТ НА ЯКИ ДРЪЖКИ ПЪК ДЖОБОВЕТЕ ДА НЕ СА ПРАЗНИ, ЧЕ ДУХА ВЯТЪР ДА ПОКАЖЕМ НА ДЖАНДАРЕТЕ КАК СЕ БИЯТ БЕЗЗАЩИТНИ ДЕЦА НЕ СЪМ В ПЪРВА МЛАДОСТ, НО ПОНЕ ДВАМА ЩЕ СИ ИЗЯДАТ ПАЛКИТЕ ПРИДИ ДА МЕ ПОВАЛЯТ ТОВА Е ГЕНОЦИТ НА НАСИЛИЕТО ТРЯБВА ДА ОТГОВОРИМ С НАСИЛИЕ ПОМИСЛЕТЕ ХУБАВО ПРЕДИ ДА ВДИГНЕТЕ ПАК ПАЛКИ ГОСПОДА ДЖАНДАРИ И ВИЕ ИМАТЕ ДЕЦА, НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ КАК ЩЕ ГИ ПОГАЛИТЕ С КЪРВАВИ РЪЦЕ
155
0
 
4
 
! Отговори
СПЕЦНАЗ преди 11 години
ТАЗИ ВЕЧЕР ГРОБ И БУДА I ИЗЦАПАХА РЪЦЕТЕ СИ С КРЪВТА НА НАШИТЕ ДЕЦА НАСЪСКАНИ ОТ ЦВЕТАНОВ - ТЪПИЯ ФИЗКУЛТУРНИК ЖАНДАРМЕРИСТИТЕ СИ ПОЗВОЛИХА ДА ПРЕБИЯТ ГРУПА ДЕЦА КОИТО ВЪЗМУТЕНИ, ЧЕ НЕ ГИ ПУСКАТ ДА МИНАТ И ГИ БЛЪСКАТ ГИ ЗАМЕРИХА С БОМБИЧКИ,КАМЪНИ И КУТИИ С БОЯ ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ОБИКНОВЕННИТЕ ПОЛИЦАЙ И ЖАНДАРМЕРИСТИ ПРАВИТЕ ЛИ СИ СМЕТКАТА, ЧЕ НЯКОЕ ОТ ТЕЗИ ДЕЦА КОИТЕ ПРЕБИХТЕ МОЖЕ ДА ИМА БАЩА ИДЙОТ КАТО МЕН НАПРИМЕР-ТОВА ЗНАЧИ УТРЕ 10 ОТ ВАС ДА УМРАТ БАЩИ И МАЙКИ В НЕДЕЛЯ Е НАШ РЕД
154
0
 
1
 
! Отговори
ДА НЕ СТАНЕ ГРЕШКА преди 11 години
ПИЧ, НЕЩО СИ СЕ ОБЪРКАЛ !НИКАКВИ ДЕБАТИ !!!!!!!!НИКАКВИ ПРИКАЗКИ !!!!!!!!!ПО ДЕЛАТА ЩЕ ВИ ПОЗНАЕМ !!!!!!!!!!:-)И ТОЗИ ДА ХВАЩА ДРУМА !!!!!!!!!!
153
0
 
4
 
! Отговори
пръц преди 11 години
Поредното мамина детенце на родители комунисти и сега по наследство във власта! Ей такива ни управляват от 44г до днес! Ако почно да ги изброявам край няма да има Павлова, Дянков, Делянчо и тъй нататък............................................
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв дебат бе братчед не виждаш ли че те са като малки деца които знаят само да искат без да си задават въпроса "как ще стане това".
151
0
 
6
 
! Отговори
тиквичка преди 11 години
къв дебат бре мазньо освен енергийните дружества що не хвърлиш поглед и върху монополистите свързани с горивата.Що не метне поглед и върху хранителната мафия и фармацефтичната и дърводабината индустрия.Жалки са, всички политици са жалки мизерни същества.
150
0
 
3
 
! Отговори
срам преди 11 години
такава самодоволна,крива, гадна и мазна морда беше избрана за президент. Ще си страдаме щом повервахме на ***.
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Душевните травестити нямате право на мнение, г-жо президентке!
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ла**о
147
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Какъв дебат бе и ти си от същите ,Борисова марионетка , Ако си мъж поискай му оставката и ти.
146
1
 
7
 
! Отговори
водата преди 11 години
Внимание българи!Вече явно започна кампанията на мафията по разводняване на протестите: Пуделът на Бойко говори за дебатиране,някави "зелени" изпълзяха да си правят зеленясалите "протести",други пък в Банско си гледат точно в този момент "гечинмека" и редят някакъвмного важен "проблем" за лифт...Въобще постар еврейски обичай,"вода" се лее,докато всичко се затлачи и замре.А ПОЛИЦИЯТА БИЕ ТЕЗИ,КОИТО ПРОТЕСТИРАТ И ЗА ТЯХ.А,КОЙ ЗНАЕ,МОЖЕ ДА ДОЙДАТ И ТАНКОВЕТЕ...
145
0
 
2
 
! Отговори
Sniper23 преди 11 години
Плевнелиев, вземи нещата в свои ръце и действай спешно. Виждаш какво се случва всяка вечер и как народа иска справедливост. Дай му я ти докато можеш, защото протестите ще се разрастват все повече и повече. Недей да се криеш и да чакаш някой друг да ти овладее положението. Ти си президент и ти трябва да решиш как да се процедира.
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ох, палето се обади... какъв дебат, той дебата вече се провежда на улицата!
143
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Стадото лесно се манипулира но ако спрат протестите сте загинали за още 10 години.Трябва да се промени основното искане за промяна на метода за определяне на заплати и пенсии.База да бъде определената минимална заплата /да няма средна заплата по която да се определят заплатите на властимащите/.Какъв парадокс минимална заплата300 лева а за шефа на Чез по не за сега обявена 120 000 лева-нима той дава на държавата колкото 4 000 работници.Та това са заплати на един завод /средно голям/.На вниманието на всички протестиращи -знаете ли колко са такива във властта.Защо най-много се говори
142
0
 
6
 
! Отговори
djaf-djaf преди 11 години
Абе,***!Пак ли дебат искате да ни налузите,докато крадците продължават да ни го зачукват.Нали преди 23 г."дебатирахте" на една кръгла маса и така ни го закръглихте,че още ядем попарата на този дебат.Имай малко уважение към народа си.Не всички са *** *** като теб.Цели 23 г.лаладжиите в парламента "дебатират",замъгляват ни съзнанието,докато вашите хора крадат на поразия.Марш оттам,докато не сме те погнали,или поне млъкни.
141
0
 
2
 
! Отговори
ро ро преди 11 години
С кого да се направи дебат. С човек който се представя за бог или с този който лъже. Г-н президент подкрепете стачкуващите друго решение няма. Оставка иново правителство.
140
0
 
6
 
! Отговори
д преди 11 години
росиииии, кои бе душко ще ти пише бръщолевенията като си замине боко и сие, хептен *** ще изглеждаш
139
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, по добре не се обаждай, че си толкова гнусен и жалък като вземеш да се правиш на мъж