Ами сега накъде?

Какво следва след оставката на правителството
Обновена: 20 фев 2013 12:34 | 20 фев 2013 12:34,
206
Ами сега накъде?
Снимка: БТА

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов се изправи пред Народното събрание, но вместо промени в кабинета, той съобщи, че след няколко часа ще подаде оставката на това правителство. По процедура след като оставката бъде депозирана, народните представители ще гласуват напускането на това правителство.

Оставката на кабинета „Борисов” ще даде мандат на следващите партии в Народното събрание да сформират правителство, предвижда законовата процедура. Първо право да сформира ново правителство ще има отново ГЕРБ, а ако те не успеят - мандат ще бъде връчен на следващата политическа сила в Народното събрание. Ако и в този случай не може да бъде съставено правителство, президентът, който връчва мандатите, може да избере една партия и да й даде правото да сформира правителство.

В рамките на тези мандати може да бъдат създадени коалиционни или експертни правителство или с други думи на ход ще са „Коалиция за България”, ДПС, Атака  и „Синята коалиция”, които могат да сформират кабинет в рамките на мандата на 41-то Народно събрание. ГЕРБ вече декларира своя отказ от участие в сформиране на правителство в рамките на този парламент.

Ако никоя партия не съумее да формира правителство - самостоятелно или в коалиция, което да получи одобрението на парламента, идва ролята на президента като съставител на следващ кабинет.

В такава ситуация Росен Плевнелиев ще трябва да разпусне парламента и по негово предложение ще бъде сформиран служебен кабинет, който да подготви страната за предсрочни избори. Това е предвидено в чл. 99 от българската Конституция. Но и в такъв кабинет партиите твърдят, че не искат да участват.

Датата на предсрочните избори се определя от датата на акта, с който президентът разпуска Народното събрание.

През последните 23 години България е била управлявана на два пъти от служебно правителство с премиери Ренета Инджова и Стефан Софиянски.

Ренета Инджова е първата жена, която застава начело на България. Тя беше назначена от президента Желю Желев през октомври 1994 година. Тя управляваше страната до януари 1995 година. Стефан Софиянски беше назначен от президента Петър Стоянов през 1997 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
0
 
! Отговори
Не се знае. преди 11 години
Какви прогнози само - Леле боже?? Какво ли ще стане?? Апокалипсис? Смърт? Емиграция? Край? - Нищо подобно, просто поредното ново начало. А какво ще бъде то - никой не знае! Дано не се наложи да избираме пак от старите *** в парламента. Все пак - нов бардак със стари* не се прави!
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1.ОСТАВКА2.СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ3.ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ХАЗНАТА- ОСОБЕНО НА РАЗХОДНАТА ЧАСТ-ДА СЕ ВИДЪТ ВРЪТКИТЕ НА ДЯНКОВ4.ИЗБОРИ....ЗАПОЧВАНЕ НА ЧИСТО-ЗА СТАБИЛИЗИРАНЕ НА ИКОНОМИКАТА И ГАРАНТИРАНЕ НА ДОХОДИТЕ5.СЪД ЗА ИЗПРАЗНИТЕЛИТЕ НА ХАЗНАТА И ДЖОБОВЕТЕ НАШИ
184
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До unAВ софия вчера харата който реално станаха причина да си тръгне правителството баха не повече от 2000. В неделя на големия национален протес в цялата страна излязоха едва 100-150 хиляди. Това е около 2% от останалите в България. Нищо не се случва в държавата, просто БСП, ДПС и Атака си внедриха електората да вдига джабала и да се опитат да се докопат до власта отново :) А всички призиви на народа ще ги видим от сега нататък, ако протестите спрат си е било партиина поръчка от всякъде
183
0
 
0
 
! Отговори
чалгю преди 11 години
Предлагам да калесаме /поканим/ Арменския поп да ни управлява в коалиция с Станишев и Доган!!!
182
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, кой зададе този *** въпрос -"Ами сега накъде?". Еми как накъде, ще има избори и голяма част от нас, особено младите ще избираме между Луфтханса, ЕрФранс. Бритишеаруей, АлИталия, Лаудаеар и т.н.
181
0
 
1
 
! Отговори
METODI STOYANOV преди 11 години
OTNOSNO STATISTIKATA ZA OCELYAVANE NA 1 BALGARSKO SEMEISTVO PREDI MALKO PROVERIH 4E ZA DA JIVEEM GORE-DOLU SA NI NUJNI 10000 POUND ZABELEJETE ZA 3-IMA AKO IMA NEVYARVASHTI SA ATEISTI ILI BOGATI PLATENI MANIPULATORI
180
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До viva ESPAÑA
179
1
 
0
 
! Отговори
viva ESPAÑA преди 11 години
DОкато има комунисти в българия няма прибиране
178
0
 
1
 
! Отговори
METODI STOYANOV преди 11 години
OTNOSNO IZBYGALATA OVCA SAMO USMIIVKI NIKOGA NE BYAGAM OT OTGOVORNOST VINAGI SAM SI NOSIL POSLEDSTVIYATA
177
1
 
1
 
! Отговори
dark elite преди 11 години
sega van ot NATO i EU i raka sa raka s RUSSIA!
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нов 19-ти Май си требва - другото е измама!!!
175
1
 
2
 
! Отговори
Muto преди 11 години
До unA"...за една кауза да запазим достойнството си..."Мислите ли, че е останало нещо за пазене? Че ние сме елементарни амеби. Не виждате ли, че не може да се съберат 5 човека на едно мнение, камо ли за кауза, ако не е за далавера разбира се!
174
1
 
5
 
! Отговори
до 181 преди 11 години
Това са глупости! Разполагаш с едни и същи хора. Не системите са криви, а липсата на контрол върху тях! Улицата е един от начините за контрол, когато другите не действат!
173
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се оставяйте пак да ви изпързалят! Не можем да си сменяме конституцията през 20 години! Промените се извършват с квалифицирано мнозинство, и за да има промени, трябва да има натиск върху политиците! Просто искат да печелят време, а после да ловят риба в мътна вода. Натиск от долу за да си свършат работата СЕГА!!!
172
0
 
17
 
! Отговори
unA преди 11 години
Защо ли някои хора не разбраха, че става въпрос за нещо по-голямо, по-важно и по-съкровено и лично в тая родна държава от партиите и от това кой ще замести Борисов. Става въпрос за събуждането и обединяването на народа, за взаимната борба на българина за нещо по-добро, за една кауза да запазим достойнството си, да се чувстваме пълноценни и да бъдем единни. За да осмислим поне малко великите дела на нашите герои и предци бори ли се за бъдещето на родината...Излезте от кутията не е страшно...
171
3
 
4
 
! Отговори
Хектор преди 11 години
Ами сега накъде?.................Велико народно събрание-Нова конституция-Търсене на отговорност на всички управявали-Изцяло нов политически елит.............. Е НАТАМ Е ПЪТЯ..........
170
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
моля, Ви - мажоритарни избори или президентска република, това са нашите възможности.Стига познатите ни партии-обирджийки!
169
2
 
5
 
! Отговори
??? преди 11 години
До METODI STOYANOVПоклон!Моля да призовем всички наши сънародници в чужбина да се приберат или да излязат на мирни протести пред посолствата ни. Трябва да са до нас и с нас сега. Искаме да се върнете, за да започнем една НОВА БЪЛГАРИЯ! МОЛЯ ВСИЧКИ ЕМИГРАНТИ, ЕЛАТЕ СИ, ИЗЛЕЗТЕ ...
168
1
 
6
 
! Отговори
до 172 от unA преди 11 години
Избягалата овца не е вълк ако си мислиш, а най-глупавата и страхлива от всички търсеща лесното решение. Поздрави на Запад и не се връщай, моля.
167
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 11 години
До досие хИ ако това не стане до няколко дни познай какво ще се случи:Всички ще си бият камшиците в чужбина и ще ни оставят да се оправяме.А с тези пари (техните) ще може да платим всички дългове!!!