ЧЕЗ: Отнемането на лиценза е неоснователно!

Отговорът бе предаден на ДКЕВР
Обновена: 28 фев 2013 07:37 | 28 фев 2013 07:28, Петя Славова
66
ЧЕЗ: Отнемането на лиценза е неоснователно!
ЧЕЗ не се чувства виновен за ситуацията в страната. Снимка: Булфото

Българските дружества от Групата ЧЕЗ предадоха на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ становищата си във връзка с основанията за отнемане на лиценза. Според тях тези доводи са неоснователни. Това съобщиха от пресцентър на ЧЕЗ България.

Разпределителното предприятие "ЧЕЗ Разпределение" и крайният снабдител "ЧЕЗ Електро" предали днес на ДКЕВР становищата си във връзка с предоставените аргументи, въз основана които беше стартирана процедура по отнемане на лиценза им. Дружествата не са открили нито едно съществено нарушение в досегашната си дейност в нито един от посочените случаи.

"Винаги сме спазвали всички законови задължения, поради което сме убедени, че не съществува нито една причина за отнемане на лицензията. Това удостоверяваме и пред регулатора чрез предадените си правни становища и други документи," заявява Томаш Плескач, директор на дивизия "Разпределение и международни дейности".

Още по темата

Основанията за отнемане на лицензията трябва да бъдат много сериозни като сред тях са поставяне в опасност на сигурността на снабдяването с ел. енергия, системно нарушаване на лицензионните условия, неизпълняване на инструкциите на регулатора или предоставяне на невярна информация в заявлението за издаване на лицензията. Нарушенията, за които регулаторът упреква дружеството ЧЕЗ, са по-скоро формални, смятат от дружеството.

От там изразяват увереност, че след като проучи предоставените документи и отрази и други обстоятелства, независимата регулаторна комисия ще преосмисли намерението си и ще прекрати процедурата по отнемане на лиценза, пише БТА. Ние бихме искали да останем и занапред надежден и прозрачен партньор на българските институции и на българското общество," допълва Плескач.

Ето защо дружествата на ЧЕЗ в България имат желанието да вземат предвид всички препоръки на регулатора, въпреки че през 2006 година техният бизнес модел беше одобрен от редица компетентни власти, както от вече споменатия регулатор, така и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Групата ЧЕЗ подкрепя изцяло спазването на европейските стандарти и норми, които водят до непрекъснато подобряване на услугите за нашите клиенти, се казва в становището.

Групата ЧЕЗ разбира сегашната ситуация в България, но в никакъв случай не се чувства отговорна за нея и то поради няколко причини - високите сметки за електроенергия бяха причинени от по-студеното време, по-високото потребление по време на коледните празници, както и от по-дългия отчетен период отново поради празниците. Цените не бяха увеличени от началото на тази година, те бяха увеличени с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) считано от 01.07.2012 г. с повече от 13 %, основно поради подпомагането на възобновяемите източници.

Цените на електроенергията за битови потребители в България са изцяло регулирани и най-ниски в целия Европейски съюз. Българските компании на ЧЕЗ получават от общата стойност на фактурата по-малко от 10 %, а останалата част отива при производителите на електроенергия, оператора на преносната система и Националната агенция по приходите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
На народа му писна вече, работят ако имат работа като скотове да си платят тока и другите сметки и им остава малко за храна. Това ли е демокрацията която искахме, за такава свобода ли се борихме, тази демокразия ми прилича на комунизъм и фашизъм, но в съвременен вариянт .
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те съвсем почнаха българският народ да го правят на глупав.Като се разделят кв/ч на общата сума платена се получава 52,36 стотинки на кв/ч с ДДС .Това към ЕВН Такава скъпа енергия няма никъде по света.В Македония е 13 стотинки.И как изведнъж всички дружества се наговориха еднакво да повишат цената на тока?.Да им прожектират научния документален филм"Катастройка"Там ясно е казано.че те са доставчик,което значи посредник.Излиза ,че продават въздух и от това печелят огромни средства.
54
0
 
2
 
! Отговори
нино преди 11 години
Вижте си новите сметки! Няма промяна, здраво клатене !
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бъдат принудени да кажат на кой колко са снасяли сухо и продължават да снасят до момента! Изяснявайки този фундаментален въпрос ще стигнем до необятни хоризонти за мащабни разследвания не само при ЕРП-тата, но и при всички "стратегически" инвеститори които ни сполетяха през демокрацията!!!
52
0
 
3
 
! Отговори
Реплика преди 11 години
Г-н Плескач, кой ви поръча завишаваето на сметките за ток, веднага след безмисления "референдум" за Белене !
51
0
 
3
 
! Отговори
европеец преди 11 години
Учудвам се, че все още няма официално разследване кой, как и защо увеличи със 100% сметките в три уж независими една от други частни фирми за декември? Конспирация ли е? Картел ли е?
50
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 11 години
ДО АНОНИМНИЯдаже и 60 дни да е отчетния период,т.е.двоен да е, не може сметката да скочи 4 пъти.да не говорим,че тази зима е като пролет сравнена с върлите студове 12.2011-02.2012година. тогава при -25градуса почти целия декември и гости по Коледа и нова година имах сметка 96 лева, а сега без гости и без такъв студ плащам двойно по-голяма от тогава.сама *** като теб може да вярват на лъжите на чез и платените журняля.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
..."високите сметки за електроенергия бяха причинени от по-студеното време, по-високото потребление по време на коледните празници, както и от по-дългия отчетен период отново поради празниците"...Чакайте малко бе, този тертип на отчитане да не е от тази година само. Това се прави откакто са дошли ЕПР-тата. Значи ако декември-януари периода е бил студен и е надул сметките, то при тези топли месеци след това, те трябва драстично да спаднат. Ако това не стане, значи яко ни ментарлясват.
48
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютни прави са от ЧЕЗ. Не са високи сметките, а нищожни са заплатите и пенсиите. В нормания човешки свят заплатите и пенсиите се индексират периодично, като се отчита и инфлацията. При нас гербавите комунисти не направиха за 4 години нито една индексация, напротив-окрадоха и спестяванията ни от банките, кътани за мизерните дни, до които ни докараха. ЧЕЗ или не, с тия заплати сме мизерниците на Европа.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАРОДА: високите сметки за ток са неоснователни!
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХААХАХАХАХА! Някой очаква ли въобще да излезат тези *** и да кажат "Да,основателно ни отнемат лиценза"? Каквото и да са направили...
45
5
 
6
 
! Отговори
ЧЕЗ преди 11 години
Ще плащате, ще плащате като попове! Нали предните правителства подписаха договорите ни.... имаше един който можеше да ни изгони , но вие САМИ го махнахте от власт! Сега ще плащате и хоро ще играете!!!
44
1
 
8
 
! Отговори
Чоки преди 11 години
А защо не се мисли за изгонване на големите вериги магазини ? Те са втория ужас след ЕРП-тата . Те сформират повече от 70% печалба която изнасят на вън и грам стотинка не инвестират . Отделно давят нашите свестни производители . Трябва да се сложи жесток контрол относно вноса на хранителните стоки ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СЕ ВЪРНЕ БИВШИЯТ КОМИТЕТ ПО СТАНДАРТИЗАЦИЯ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН СТАНДАРТ ЗА ХРАНИ И ДА СЕ СЪЗДАДЕ ОРГАН ЗА КОНТРОЛ НА МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ . Без тези институции сме загинали
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Високите сметки за декември дойдоха поради една причина. Инкасаторите реално не са отчитали показанията, а са писали прогнозни сметки. Така им е било наредено от ръководството. Не коментирам, че ЧЕЗ са наели външна фирма, собственост на шуринайката на един от шефовете да отчитат електромерите. Реално ЧЕЗ са окрали много хора. А правителството и великия Бойко се изпокриха.
42
3
 
2
 
! Отговори
зндзднз преди 11 години
До ВенелинНЯМА решения на съда, които ЧЕЗ не изпълняват! Докога ще ви манипулират като мухи, че за всичко е виновен чужденеца! И за майчинските, и за пенсиите, и за данъците, и за миним. заплата - все ЧЕЗ! Ако имахме нормални заплати, нямаше и да се сещаме за сметки, както е в нормалните държави!
41
0
 
5
 
! Отговори
Шматко преди 11 години
Доколкото си спомням когато приватизираха дружествата освен плащане за самото дружество новите оператори трябваше да направят разумни РЕФОРМИ и ИНВЕСТИЦИИ . Дружествата съкратиха повече от 40% от техническият персонал нищо не инвестираха и на всичкото отгоре изнасят финансови средства под формата на купуване стари коли от фирмите майки , консултации и какви ли не още форми ! Тук проблемът ще се реши когато имаме една твърда ръка която ги измете основания колкото искаш . Това е само от полза
40
0
 
12
 
! Отговори
Фен преди 11 години
Времето тази зима било по-студено, а?! Ба ***.ка ви нагла, ние да не сме ***, миналата зима беше страшен студ, месеци сняг, тази (поне в Южна България) сняг имаше за 2-3 дни и времето е доста, доста по-топло!Господата от ЧЕЗ да отворят сайта на метео справките - има температури по дни и часове!!!!
39
2
 
1
 
! Отговори
7 преди 11 години
Ако е Бойко щеги издуха 1000 pr всички от чез,но други невиждам кой може дасе наемът тази коромпирана държява от тройната коалиция,все пак благодарение на Бойко че спечели изборите ми то тройната щеше дани натика в миша дупка,ние сме сигорни 100 pr че гн Борисов щесе справи със всичко,жив и по здрав дае дай боже амин.Само ГЕРБ е спасението други не виждам за тази работа.
38
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 11 години
ЧЕЗ напъдена от Албания, разследвана в Чехия (у дома си), но видиш ли, точно в България, където всеки си разиграва коня както си ще - били примерни. До-о-обре.
37
0
 
3
 
! Отговори
оуео преди 11 години
До azНевъзстановяеми разходи не са "сметката на ***", а тези на НЕК, защото купува по задължение скъпа енергия от Мариците и контрата остава в хората! Това не отива в ЕРП-тата, а в Държавата!