Гласуваме предсрочно на 12 май

Плевнелиев иска нов легитимен парламент
Обновена: 28 фев 2013 15:13 | 28 фев 2013 10:14,
375
Гласуваме предсрочно на 12 май
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Предсрочните избори ще бъдат на 12 май, обяви в парламента Росен Плевнелиев в обръщение към нацията. Според него само нов легитимен парламент ще може да реши важните въпроси за обществото.

„Най-почтено към гражданите е да има избори, но трябва да дадем шанс изборите да се организират добре. Не искам избори, без да е подготвена ЦИК. Не искам избори на Цветница и Великден, това са светли християнски празници, които трябва да ни обединят. Затова и изборите ще бъдат на 12 май“, отсече Плевнелиев.

Президентът беше категоричен, че важните промени в законите трябва да се направят от нов парламент, избран от народа и с висока степен на легитимност.

Според него това НС трябва да се фокусира върху неотложните задачи – намаляване на цената на тока и облекчаване на социалното положение, опазване на природните богатства, да се приеме Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, Закона за водите, както и пакетът от четири закона в сектор „Сигурност“.

Президентът направи заявка, че ще направи всичко възможно да гарантира честността на  изборите. Плевнелиев призова всички институции да продължат да изпълняват своите функции.

Към служебния кабинет ще заработи граждански борд. Ключовата дума за този период е стабилност, отсече държавният глава.

Според него служебното правителство ще играе важна роля при пописването на договора за евросредствата за следващия програмен период. Той заяви, че пенсиите ще бъдат увеличени от първи април и беше категоричен, че бюджетът на страната ще продължи да се изпълнява, както е заложен.

Ако всеки действа солово, хор няма да стане. Хор от солисти не става. Държава само от индивидуалисти – също, заяви Плевнелиев.

Той очерта като приоритети на 42-то Народно събрание борбата с монополите, подобряване на образованието, връщането на усещането за справедливост. По думите на Плевнелиев е много важно да се въведе и електронното правителство.

Важно е да има инфраструктура, но по-важно е какво се случва в училищата, какви ценности се възпитават, затова и трябват мерки срещу демографската криза, реформа в здравеопазването и мерки за свободна, открита конкурентна среда, която ще доведе до инвестиции и заетост, очерта като основни приоритети Росен Плевнелиев.

"От президента хората очакват истината, а тя е, че не разполагаме с магическа пръчка да направим народа богат, то става с инвестиции работа и производство, не е кратък процес", каза президентът.

Голяма част от посланията му бяха насочени основно към обединение, прекратяване на популистките призиви, успокояване на гражданското общество.

В обръщението си Плевнелиев за пореден път отхвърли идеята за изработване на нова Конституция.

„Историята е важна, трябва да я помним, защото без корените си ще изсъхнем бързо“, обясни той. По думите му българската конституция ни пази в трудни моменти- тя е нашият стълб и упора.

Хората излязоха масово на улиците и показаха, че има силно гражданско общество, обясни президентът.

Той обобщи исканията на гражданите - да ги управляват почтени хора, да не ги крадат, да не ги лъжат и да живеят добре. Гражданската енергия е много силна. Въпросът е дали ще бъде разрушителна или съзидателна, отбеляза Плевнелиев. Хората се борят срещу монополите. Посочиха ги като основен враг. Те са символ за задкулисия. Хората от това негодуват – от липсата на справедливост и задкулисие, добави президентът.

Според него все по-големи групи граждани обличат своите протести в конкретни искания.

„Някои искат ЕРП-тата да са държавни, но от друга страна не вярват в държавата, някои искат държавата да не финансира партиите,но тогава кой - частният сектор ли, това по-добре ли е?“, запита риторично той.

Президентът за пореден път отхвърли всички идеи за национализация. Той е категоричен, че при този ход инвеститорите ще избягат от страната и ще се увеличи безработицата и лихвите.

„Не искаме да се стигне дотам, затова разчитаме на мъдрост, а не на емоциите и прибързани оценки. Проблемът на държавата не е причинен от улицата, а в неизпълнените обещания на политиците, ниското доверие в институциите“, отбеляза държавният глава.

Решението за него е либерализацията на енергийния пазар, прозрачна работа на енергийните регулатори и енергийна ефективност.„Хората трябва да имат свободата на избор на доставчик“, смята президентът.

Той посочи, че пред очите на целия свят се гори европейското знаме и Конституцията.

„Обръщам се към протестиращите. Вие вече променихте държавата. Вие променихте дневния ред. Институциите се задвижиха в правилната посока, партиите също. Време е за гарадивен диалог“, призова президентът.

„От това какви лица ще влязат в следващия парламент и правителство и какво ще свършат зависи дали очакванията на протестиращите граждани няма да отидат напразно и с това да се създаде още по-голямо напрежение след време. Нека да се променим. Нека да се адаптираме към новата реалност. Нека следващото Народно събрание даде пример за прозрачност и прогнозируемост“, отсече държавният глава.

„Ако искаш да промениш един закон, обоснови се публично и навреме с оценка за въздействие, както пише в правилата, а не с поправки в последния момент. Това дразни. Депутатите не решават проблеми на един или друг влиятелен кръг. Те решават системни проблеми на държавата и нацията“, посъветва Плевнелиев.

Той е категоричен, че част от гражданите изпращат ясен сигнал към партиите, че не виждат своето политическо представителство.

„Нека да променим това, нека да се отворим, нека да демократизираме вътрешнопартийния процес и дадем възможност на широк кръг членове и симпатизанти да участват пряко в номинациите за длъжностите – народни представители, общински съветници, кметове и други изборни длъжности. Сигурен съм, че това ще помогне“, уверен е президентът.

Той призова да се загърби противоборството. Трима президенти – Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев се събраха днес в пленарната зала. На речта на президента Плевнелиев присъстваха и Патриарх Неофит, дядо Кирил и дядо Йосиф.

На Консултативния съвет за национална сигурност на 26 февруари беше постигнато пълно съгласие за провеждането на предсрочни избори.

Мандатът за съставяне на временно правителство вече бе върнат от ГЕРБ и БСП. На 1 март държавният глава ще го връчи на третата по големина политическа сила - ДПС, откъдето също заявиха, че няма да съставят кабинет.

Ако този трети отказ се случи, президентът е длъжен да сформира служебно правителство, както и да издаде указ за разпускане на Народното събрание и да насрочи дата за предстоящи избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
2
 
6
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
Плевнята не нарушава ли конституцията, като обявява дата на избори, а още не е връчил мандата на ДПС?
284
2
 
11
 
! Отговори
minka85 преди 11 години
Нашият президент като е излязал пред народа да държи реч, да вземе да се отрече от кръга, който стои зад него и мъ дърпа конците! Гопожа Цв. Бориславова дали не е наредила вече служебния кабинет и дали не търка доволно пръсти? Трябва ли корпоративните интереси на президента да се пставят над тез на народа?
283
5
 
3
 
! Отговори
От 318 преди 11 години
Който слага минуси, да вземе да напише защо не е съгласен и какво иска.
282
2
 
11
 
! Отговори
violetta преди 11 години
Как я докарахме до това плачевно положение, г-н президент? За бедните хора изход май няма да има, защото Вие правите всичко нещата да бъдат в полза на монополистите и на ГЕРБ. Затова оше дълго ще бъдем наричани държавата на мутрите. Самият ни президент е мутра.
281
1
 
13
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Ушким събираха повече данъци, митниците стегнаха, в ЕС сме, стягаме коланите и на края хората по малко пари имат, много хора са и без работа, а в ЕС се плашат от БГ работниците, нещо тая икономика се побърка :) май капитализмът няма много допирни точки с демокрацията, по скоро има с комунзма и фашизма в съвременен вариянт
280
0
 
5
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Досегашните партии 24 години работят на принципа на жабата която я сваряват на бавен огън, и докато се усети жабата вече е парализирана и не може да изяга и се сварява .Това им е политиката, но с течение на времето, ще го осъзнаем .
279
0
 
7
 
! Отговори
blagoroden_elen преди 11 години
И ето сега излиза информация, че Плевнелиев е човек на Иво Прокопиев и компания. Кръга там е ясен Кунева, Дянков, Кристалина Георгиева, Донев и Павлов....Ако тези ще са ми новите министри още сега Плевнелиев да подава оставка!
278
0
 
2
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 години
Добре, че народа го поиска, та и ти да се сетиш. Трудно ти беше, ама тепърва ще се потиш.
277
1
 
6
 
! Отговори
blagoroden_elen преди 11 години
Плевнелиев, каквото и да казва, все тая! Неговия глас е глас е глас в пустиня! Да се захваща за работа и да внимава той от какви кръгове ще назначи нови министри, че тежко му, ако са хора свързани с бившото управление или разни "бизнесмени" с купени медии у нас. Нека каже на кои олигарси симпатизира и кои съмнителни личности от политическия и бизнес живот иска да лансира в новото правителство. И най-накрая се сети, че трябва да определени дата за предсрочни избори.
276
1
 
8
 
! Отговори
Илияна преди 11 години
"Гражданите ни подадоха ръка, нека да я поемем", призова той. - О Боже! Каква ръка?! Какво си приел бе Росене?! След, като дори едно от исканията на протестиращите не искаше да изпълниш! Абсолютна лъжа, абсолютен популизъм демонстрираш в момента. Хайде да видим, кое ще е новото служебно правителство, защото имам дълбоки съмняние, че ще от така лансирай напоследък кръг на Дянков Прокопиев Кунева и други! Това би било национално богатство.
275
5
 
6
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
Улицата изгони Тиквата, той иска пак да се връща?
274
0
 
4
 
! Отговори
Криси преди 11 години
Ще видим кой ще гласува и кой не,то дотогава има бая време да размислим
273
0
 
9
 
! Отговори
gusanita преди 11 години
Плевнелиев пак е подкарал общите приказки за много работа и *** фрази за просперитет, ама не сега, а някой друг път... Спряганите за служебни министри в кабинета, който по всичко личи ще реди господин президента са все калинки на разни олигарси, сиреч и той не се е вслушал в гласа на народа за служебно правителство, съставено от независими експерти. За пореден път Плевнелиев показа, че не е човек на делата, а на празните приказки, за това нищо чудно и да е следващия
272
0
 
5
 
! Отговори
Пак до Коци преди 11 години
Ти какво искаш да не гласуваме та пак тия дето гласуват да си изберат СТАРИТЕ МУЦУНИ !!! Щото те си имат хора които да гласуват за тях !!
271
1
 
8
 
! Отговори
mamuta преди 11 години
Значи да очакваме, че служебното правителство ще бъде съставено от енергийната мафия начело с Цветелина Бориславова, Дянков и всички останали, които стоят зад Плевнелиев.
270
0
 
7
 
! Отговори
teritorialno_podelen преди 11 години
Реално погледнато нямаме нужда от такъв президент като него. Ако подаде оставка, ще направи услуга на много хора. Публична тайна са връзките му с енергийния мафиот Иво Прокопиев. По-точно жена му, която дълги години е работила в негова медия.
269
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 311Моето мнение е, че много от хората тук нямат решение и възгледи. Например, някой казва, че иска да гласува за гражданска организация. Каква ще е платформата й, никой не казва и не мисли. Искат се (с право) нови лица. Но какво ще развиват те - земеделие ли, промишленост ли, услуги ли, никой не мисли.Само празни лозунги и долу на предишните - жалко е.
268
2
 
6
 
! Отговори
Леонсио преди 11 години
Тая снимка от Кърмит, Пиги и сие ли е? Бойка, Плевнелиев- все тая- вън.
267
0
 
8
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
На народа му писна вече, работят ако имат работа като скотове да си платят тока и другите сметки и им остава малко за храна. Това ли е демокрацията която искахме, за такава свобода ли се борихме, тази демокразия ми прилича на комунизъм и фашизъм, но в съвременен вариянт .
266
0
 
11
 
! Отговори
fire преди 11 години
Хората се вдигнаха на стачки заради монополите и цените на тока !!! С едни избори не се решават проблемите за които излязоха хората, а само се хвърля прах в очите. Едно от исканията беше да се намали броя на депутатите , а не само да се подменят !!! Проблема с високите цени на тока НЕ Е САМО В РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА !!! Цената се сформира от самото производство от ЕНЕРГО ЦЕНТРАЛИТЕ, НЕК и накрая разпределителните дружества !!! ЗАЩО ВСИЧКИ МЪЛЧАТ КАКВИ ДОГОВОРИ СА ПОДПИСАЛИ ЕЛ. ЦЕНТРАЛИТЕ !