Пътят към добрите доходи не минава през национализация!

Асен Василев смята, че разковничето е в създаване на по-добър продукт
Обновена: 13 мар 2013 18:41 | 13 мар 2013 15:28, Веселина Йорданова
313
Пътят към добрите доходи не минава през национализация!
Снимка: БТА

Пътят към добрите доходи не минава през национализация, монополизация и картелизация, а през създаване на по-добър продукт, заяви служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на церомонията по предаване на управлението в МИЕТ.

По думите му само с ниски цени доходите няма как да се повишат. Той даде и пример с IT сектора, в който по думите му през 2002 година заплатите са били 600 лева, а сега 2500 лева.

Василев си постави няколко важни задачи - приключване на одитите на енергийните дружества, извършване на международен одит, въвеждане на прозрачност в енергетиката  и провеждане на обществен дебат как тези проблеми трябва да бъдат решени.

Според него в следващия програмен период трябва да заложим мерки за конкурентоспособност и иновации, които да направят фирмите по-добри и те да вдигнат заплатите на хората. Важно е да видим как с европейските фондове ще се създадат добре платени работни места, каза още той.

Служебният министър напомни, че обикновено едно правителство има четири години да изпълни програмата си и 100 дни, за да влезе в час. Ние имаме 60 дни до изборите и не е реалистично да се очакват чудеса в енергетиката, коментира  той.

В унисон с президента, новият икономически министър подчерта значението на енергийната ефективност. Можем да прилагаме програмата за енергийната ефективност и в строителството да влязат свежи пари, особено за малките и средни предприятия, каза той.

Василев се обяви и за това държавата да не пречи на бизнеса, а да го улеснява. Там където сега има гишета, трябва да се сложат ПОС-терминали, подчерта той. Министърът добави, че до няколко дни ще обяви екипа, с който ще работи.

Икономическият министър от кабинета Борисов Делян Добрев подари на Василев писалка с пожеланието да подписва с нея успешни за страната договори.

Двамата са обсъдили приключването на конкурса за търсене и проучване на нефт и газ за  блок "Терес" в Черно море. Очаква се в края на май да бъде сключен договор за проучване в този район. Втората важна задача е да се сключи договор с фонд "Козлодуй", свързан с мерките за енергийна ефективност, добави Добрев.

Скоро трябва да имаме първа копка на интерконекторна връзка с Гърция. През май очакваме и въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Румъния. Скоро трябва да се избере и изпълнител на газовата връзка със Сърбия. Имаме и задачи за подкрепа на изграждането на газопровода Набуко, изреди още той.

По думите му в близките месеци ще започнат и сеизмичните проучвания в блок "Хан Аспарух". Добрев помолил приемника си от служебния кабинет да го покани на кораба, където ще се извършват проучванията, защото това било „много вълнуващо събитие“.

Вървят и проверките на електроснабдителните дружества, посочи Делян Добрев. Според него е хубаво да се преразгледа моделът за преобразуване на ценообразуването в енергетиката, но това не е задача за един-два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
1
 
! Отговори
Филан Кешиев преди 11 години
Днес народното събрание приключи дейноста си, Защо при излизане о сградата не бяха накарани всички да си обърнат джобовете и да оставят на масата всичко онова, което са присвоили като народни представители незаконно и неморално
257
0
 
2
 
! Отговори
Мислете с главите си преди 11 години
Защо се плашите толкова от думата "национализация"? Не е толкова страшна. НРБ беше на 26-27 място В СВЕТА по ВНД/глава от населението. С всички грешки, волунтаристични решения, шуробаджанащина и т.н. НА 26-17 МЯСТО В СВЕТА, не в Европа! Къде сме сега? Да попитам: някой може ли да ме даде ЕДИН пример за приватизирано предприятие, което да работи добре и за благото на всички нас? Въпрос, във връзка с БДЖ: мисли ли някой, че Дойче Райхсбане ще бъде приватизирано НЯКОГА? Мислете с главите си! Сега!
256
0
 
1
 
! Отговори
До 999 преди 11 години
Този свързочен полк що ще прави бе човек ?!?Трябват танкови дивизии!
255
0
 
2
 
! Отговори
Marto преди 11 години
Tova leke polzvashe i markata Harvard v Sofijskia universitet, kato beshe suzdal Harvard klub, v koito pribirashe nelegalno prari ot naivi studenti.
254
0
 
1
 
! Отговори
Данко преди 11 години
Виж мнение за икономическия министър от един друг форум:Agent_Smith13 Март 2013 11:28"Асен Василев застава начело на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителствоТова е поредната калинка. Учил е не в университета Харвард, а в Харвард Колидж - нещо като подготвителен общообразователен курс за университета, където няма степени и специализирано образование, т.е. не е никакъв бакалавър и няма никакво икономическо образование. Освен това учи само 3 семестъра (до 1998 г.)"Специализацията" му е опит да се върне в Харвард като "тичинг фелоу" (нещо като аси
253
1
 
0
 
! Отговори
Данко преди 11 години
Вижте мнение за икономическия министър от форума на "Сега":Agent_Smith13 Март 2013 11:28"Асен Василев застава начело на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителствоТова е поредната калинка. Учил е не в университета Харвард, а в Харвард Колидж - нещо като подготвителен общообразователен курс за университета, където няма степени и специализирано образование, т.е. не е никакъв бакалавър и няма никакво икономическо образование. Освен това учи само 3 семестъра.
252
0
 
4
 
! Отговори
звучи ми глупаво.. преди 11 години
Но да, вярно е, че чрез национализация "добрите доходи" на богатите ще намалеят
251
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Василев си постави няколко важни задачи - приключване на одитите на енергийните дружества, извършване на международен одит"---------Този международен одит извършен се извършва всяка една година. Международния одит само ще узакони грабежа. Трябва Български одит.
250
0
 
2
 
! Отговори
до 277 преди 11 години
Ами, как се завладява световния пазар, без да печаташ зелени хартийки без покритие? когато повечето хора нямат гражданско съзнание, като в ''белите страни'', това става с много труд и желязна дисциплина, като в Китай. То не става да си клатуркаш краката, щото си чиновник, който не го е еня за нищо, или да се правиш, че бачкаш, щото наглия бизнесмен-началник не ти плаща по няколко месеца и без това мижавата заплата, подставени лица да точат милиарди ддс години наред и да има развитие.
249
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тия полуграмотни и определено неморални болшевишки издънки им давам не повече от месец!!! ... Да се готви Волен!!!... Тогава ще видите що е ***! Русофил националист да ви гази!!! Ще ви дам едни улични протести, една паважна демокрация! За справка Каспаров и опозицията в Русия! Ще вземе малко от олигарсите, но не достатъчно, че да обеднеят и ще даде на армия и полиция достатъчно, че да живеят! Тогава майка ни жална и на нас и на евросъюза!
248
0
 
2
 
! Отговори
Свирепия преди 11 години
Асен Свирепия ще ни започне, а банките и чехъла ще ни довършат!Санирай българино, пълни им джобовете!
247
1
 
18
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
Но пътят към добри доходи не е и в монополи печелещи милиони на гърба на гладния народ.Това правителство е ГЕРБ 2 .То ли ще вкара крадливите политици в затвора?
246
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами да, какъв кяр от национализация; Виж, за един министър приватизацията е друго нещо...
245
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чета и недоумявам. Това правителство дойде вследствие на народните протести. А пък то е просто продължение на ГЕРБ. Това ли искаха хората? Май наистина Волен Сидеров е за предпочитане.
244
0
 
7
 
! Отговори
PD преди 11 години
Стъкмистиката (статистиката) ги може тези работи. Те и депутатите заслужават по високите си заплати, щото стъкмистиката каза, че се е повишила средната заплата.Що не цъфтим и вързваме тогава.Кога ли стъкмистиката, ще открие топлата вода и спре да чете както дявол евангелието. И цените на тока са ни най ниските, горивата са по евтини.Абе рай си е на ефтинията тука, пък живота тегав.Когато умееш едно полезно нещо, то и тук и там, ще попаднеш в среда където да си полезен. Тогава смятай кое колко.
243
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 288 Блестящ портрет, няма какво да добавя. Освен да възкликна "Господи, какво лице!" Нещо между пълно зомби и по-толемия брат на Пинокио. Майко Българийо, в какви ръце пак попадаш.
242
1
 
11
 
! Отговори
ss преди 11 години
на пръв поглед мога да кажа че родителите му са брат и сестра.а като прочетеш какви ги съчинява вече съм убеден
241
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
The average annual salary of China employees reached 42,452 yuan in 2011.The salary published is pre-tax and comprises of all kinds of income including bonuses, allowances and pay in kind.Сметни сам колко прави това на месец в левове и извади данъците и таксите за Китай, които сам можеш да намериш и после виж, колко струват квартирите и така и сравни с БГ - ще се изненадаш колко не в полза на Китай са нещата
240
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако няма национализация на монополите ще си останем *** без канализация
239
0
 
9
 
! Отговори
999 преди 11 години
Писна ми от тия ***,искам да ме мобилизират в казармата искам да изкарам 2 месеца военна подготовка,че забравих военното си обучение. Призовавам полковник на поделение 28990 да ме мобилизира с цялата ми рота.