Пътят към добрите доходи не минава през национализация!

Асен Василев смята, че разковничето е в създаване на по-добър продукт
Обновена: 13 мар 2013 18:41 | 13 мар 2013 15:28, Веселина Йорданова
313
Пътят към добрите доходи не минава през национализация!
Снимка: БТА

Пътят към добрите доходи не минава през национализация, монополизация и картелизация, а през създаване на по-добър продукт, заяви служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на церомонията по предаване на управлението в МИЕТ.

По думите му само с ниски цени доходите няма как да се повишат. Той даде и пример с IT сектора, в който по думите му през 2002 година заплатите са били 600 лева, а сега 2500 лева.

Василев си постави няколко важни задачи - приключване на одитите на енергийните дружества, извършване на международен одит, въвеждане на прозрачност в енергетиката  и провеждане на обществен дебат как тези проблеми трябва да бъдат решени.

Според него в следващия програмен период трябва да заложим мерки за конкурентоспособност и иновации, които да направят фирмите по-добри и те да вдигнат заплатите на хората. Важно е да видим как с европейските фондове ще се създадат добре платени работни места, каза още той.

Служебният министър напомни, че обикновено едно правителство има четири години да изпълни програмата си и 100 дни, за да влезе в час. Ние имаме 60 дни до изборите и не е реалистично да се очакват чудеса в енергетиката, коментира  той.

В унисон с президента, новият икономически министър подчерта значението на енергийната ефективност. Можем да прилагаме програмата за енергийната ефективност и в строителството да влязат свежи пари, особено за малките и средни предприятия, каза той.

Василев се обяви и за това държавата да не пречи на бизнеса, а да го улеснява. Там където сега има гишета, трябва да се сложат ПОС-терминали, подчерта той. Министърът добави, че до няколко дни ще обяви екипа, с който ще работи.

Икономическият министър от кабинета Борисов Делян Добрев подари на Василев писалка с пожеланието да подписва с нея успешни за страната договори.

Двамата са обсъдили приключването на конкурса за търсене и проучване на нефт и газ за  блок "Терес" в Черно море. Очаква се в края на май да бъде сключен договор за проучване в този район. Втората важна задача е да се сключи договор с фонд "Козлодуй", свързан с мерките за енергийна ефективност, добави Добрев.

Скоро трябва да имаме първа копка на интерконекторна връзка с Гърция. През май очакваме и въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Румъния. Скоро трябва да се избере и изпълнител на газовата връзка със Сърбия. Имаме и задачи за подкрепа на изграждането на газопровода Набуко, изреди още той.

По думите му в близките месеци ще започнат и сеизмичните проучвания в блок "Хан Аспарух". Добрев помолил приемника си от служебния кабинет да го покани на кораба, където ще се извършват проучванията, защото това било „много вълнуващо събитие“.

Вървят и проверките на електроснабдителните дружества, посочи Делян Добрев. Според него е хубаво да се преразгледа моделът за преобразуване на ценообразуването в енергетиката, но това не е задача за един-два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Писна ми от откровени лъжи от нашите политици. Българите сме работливи, но колонизирани. Няма да стане по мирен начин. Както е казала Ванга кръв ще се пролее и чак тогава нещата в България ще се оправят.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разковничето е в отстраняването на корупцията във властта, съд за отговорни лица и разтрогване на ощетяващи държавата договори.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По добрия продукт щял да ни вдигне доходите.Че то какво добро остана у нас като от гас до мас всичко се внася.Тепърва щял да открива този продукт дано до края да го намери.Ама по честичко май ние трябва да ги сменяме такива величия на родната икономика.
15
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАЛЕЕЕЕ и тоя *** казва да си ходим на майните си и няма национализация.Нали за това свалихме првителството, за да национализираме!!Махайте ги и тия, правят на ***!!!!Какъв по-добър продукт бе, той ток да не го ям? Нали печелбата пак отива в чужбина и за нас К*Р ?!?!?!?!??!?!?!Нещастно *** такова!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разковничето е в по-добър правителствен продукт.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Споко лъчисто и светло бъдеще ви чака, така както беше последните 24 години.Дайте с малко повече вяра и оптимизъм, че иде ново увеличение на цените на тока, бензина,газта и квото се сетите.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде по малко да приказва и сравнява за ИТ сектора, а повече да бачка новия министър и да започне (оттам където Бойко си подаде оставка да спаси енергийните монополи ) процедура по разследване на нерегламентираните сделки и договори в енергетиката.
11
4
 
17
 
! Отговори
мето преди 11 години
Г-н Харвард, тук не става дума за национализация на американските Марици 1 и 3, а за анулиране на договорите с тях и излизането им на свободния пазар на електроенергия /а не за продължаването на картелизацията им./ Необходимо е да се наеме външна за България юридическа фирма, която да докаже пред международен арбитраж, че тези договори по същество представляват омразен дълг за българския данъкоплатец и те да бъдат обявени за нищожни. Вие няма начин да не знаете това и имате шанс да се прославите
10
1
 
27
 
! Отговори
от Русе преди 11 години
Пътят на добрите доходи минава през индустриализация. Къде си индустрио с добър продукт? Къде забихме нашите електрокари, мотокари, естествена коприна, консерви и т.н. които пътуваха към света?
9
5
 
40
 
! Отговори
Татко Джепето преди 11 години
На този човек защо му е пораснал носа днеска ?
8
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пари има!Спрете да крадете!
7
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав е наистина, пътят към добрите доходи не минава през национализация, но мизерията се преодолява с национализация, и държавата може да печели, ако има държавници естествено, тия са храненици на Сорос от "отворено общество" от тях се почаква да потушат народното недоволсво, да замажат нещата, и да се създаде възможност всичко да остане по старому.
6
10
 
33
 
! Отговори
Пуека преди 11 години
Баси тъпака ... точно национализация на всички важни отрасли и започване тогава на качествено производство както 1 време имаше БДС-та и си бяха наред и храни и всичко и забрана или намаляване на външният внос *** към нашият пазар ние имаме капацитета сами да си правиме всичко (говоря специално за хранителният бранш и текстил >> в момента и те са под всякаква критика ... пазарна икономика = *** стоки)!
5
8
 
9
 
! Отговори
az преди 11 години
tozi sme6nik pak koi go pusna tam i koi mu dade dumata nacionalizaniq e nai dobroto
4
8
 
16
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Катастрофа Доскоро олигархията, чрез БОКО ни ЛЪЖЕШЕ, че сме постигнали икономическа и политическа стабилност и забраняваше да се ГОВОРИ за политическото напрежение, за инфлацията и ГЛАДА. - НО ЦИРЕЯ ИЗБИ! По изкуствен начин, ЧИСТО ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ, бе поддържан нисък дефицит. Въпреки че ЛЪЖЕЦА Дянков се хвалеше с финансова стабилност, ТОЧНО ЗАРАДИ ГЛУПАВИТЕ МУ ФИНАНСОВИ ДЕЙСТВИЯ фирмената задлъжнялост КАТАСТРОФАЛНО расте и води до драматична инфлация. БОКО И ДЯНКОВ НИ ДОВЕДОХА ДО КАТАСТРОФА!!!
3
3
 
29
 
! Отговори
фсб преди 11 години
ми аре всички да се преквалифицираме в ИТ специалисти тогава...
2
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя добре че е за малко..
1
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
""Той даде и пример с IT сектора, в който по думите му през 2002 година заплатите са били 600 лева, а сега 2500 лева...."" верно ли бе? Да не е объркал държавите нещо?