Пътят към добрите доходи не минава през национализация!

Асен Василев смята, че разковничето е в създаване на по-добър продукт
Обновена: 13 мар 2013 18:41 | 13 мар 2013 15:28, Веселина Йорданова
313
Пътят към добрите доходи не минава през национализация!
Снимка: БТА

Пътят към добрите доходи не минава през национализация, монополизация и картелизация, а през създаване на по-добър продукт, заяви служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на церомонията по предаване на управлението в МИЕТ.

По думите му само с ниски цени доходите няма как да се повишат. Той даде и пример с IT сектора, в който по думите му през 2002 година заплатите са били 600 лева, а сега 2500 лева.

Василев си постави няколко важни задачи - приключване на одитите на енергийните дружества, извършване на международен одит, въвеждане на прозрачност в енергетиката  и провеждане на обществен дебат как тези проблеми трябва да бъдат решени.

Според него в следващия програмен период трябва да заложим мерки за конкурентоспособност и иновации, които да направят фирмите по-добри и те да вдигнат заплатите на хората. Важно е да видим как с европейските фондове ще се създадат добре платени работни места, каза още той.

Служебният министър напомни, че обикновено едно правителство има четири години да изпълни програмата си и 100 дни, за да влезе в час. Ние имаме 60 дни до изборите и не е реалистично да се очакват чудеса в енергетиката, коментира  той.

В унисон с президента, новият икономически министър подчерта значението на енергийната ефективност. Можем да прилагаме програмата за енергийната ефективност и в строителството да влязат свежи пари, особено за малките и средни предприятия, каза той.

Василев се обяви и за това държавата да не пречи на бизнеса, а да го улеснява. Там където сега има гишета, трябва да се сложат ПОС-терминали, подчерта той. Министърът добави, че до няколко дни ще обяви екипа, с който ще работи.

Икономическият министър от кабинета Борисов Делян Добрев подари на Василев писалка с пожеланието да подписва с нея успешни за страната договори.

Двамата са обсъдили приключването на конкурса за търсене и проучване на нефт и газ за  блок "Терес" в Черно море. Очаква се в края на май да бъде сключен договор за проучване в този район. Втората важна задача е да се сключи договор с фонд "Козлодуй", свързан с мерките за енергийна ефективност, добави Добрев.

Скоро трябва да имаме първа копка на интерконекторна връзка с Гърция. През май очакваме и въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Румъния. Скоро трябва да се избере и изпълнител на газовата връзка със Сърбия. Имаме и задачи за подкрепа на изграждането на газопровода Набуко, изреди още той.

По думите му в близките месеци ще започнат и сеизмичните проучвания в блок "Хан Аспарух". Добрев помолил приемника си от служебния кабинет да го покани на кораба, където ще се извършват проучванията, защото това било „много вълнуващо събитие“.

Вървят и проверките на електроснабдителните дружества, посочи Делян Добрев. Според него е хубаво да се преразгледа моделът за преобразуване на ценообразуването в енергетиката, но това не е задача за един-два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
2
 
7
 
! Отговори
на икономист преди 11 години
До икономистВъпросът ти показва, че си ***! Нали ти твърдиш, че народа не създавал нищо...Ха-ха-ха!Само че чакаш точно от този народ ... да създава, макар че твърдиш, че нищо не бил създал народаПростако прости, *** глупави! Да гниеш в ада дано ти и твоите крадливи приятелчета!
197
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има една песен,,ах какъв бях а какъв станах,,От развита социалистическа страна със развита икономика се превърнахме в просяците на Европата.Да ви с... на демокражбията и на всичките ви свобоодни ценности.
196
2
 
8
 
! Отговори
до лъже-икономист преди 11 години
И какво излезе лъже-икономисте? Че богатите в България не са читавите, а са криминалните престъпници. Гамизов го каза и показа за пореден път!Богатите в България са крадци, лъжци, некомпететни, големеещи се чалгари.
195
0
 
3
 
! Отговори
Финансовия каза преди 11 години
Калин Христов "Според него това, което потиска пазара на труда и увеличава безработицата в последните четири години, е не липсата на инвестиции от страна на държавата, а фактът, че от 2008 г. насам се наблюдава спад на чуждестранните и местните инвестициите в частния сектор."И ако този нещо разбира от финанси и икномика?!Боже опази!
194
2
 
7
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Стига сте целували чужди *** - народа иска национализация, ако ли не - ВЪРВЕТЕ СИ!
193
1
 
2
 
! Отговори
до 229 преди 11 години
И какво излезе 229? Че богатите в България не са читавите, а са криминалните престъпници. Гамизов го каза и показа за пореден път!Богатите в България са крадци, лъжци, некомпететни, големеещи се чалгари.
192
1
 
8
 
! Отговори
Голям смях преди 11 години
За 24г.разбрах едно:Приватизацията,отдаването на концесия на ресурсите на страната,вдигането на осигуровки,данъци,акцизи,саниране на панелките и т.н всичко това е за мое добро,не е за пари ама в никакъв случай.После се запя друга песен:Ти работи по 10часа за 250евро 7 дни пък в бъдеще ще живееш по-добре.После друга песен:Ти може и да живееш като куче-ама децата ти ще видят светлото бъдеще.Накрая стана ясно:Нито ти,нито децата ти или внуците ти имат светло бъдеще.Ти роб пък децата ти свободни....
191
0
 
3
 
! Отговори
PD преди 11 години
Този който произвежда, генерира благата може да е беден, само когато тези които консумират са повече, и по алчни от нужния баланс. Когато това стане идва момента на властта и манипулацията, като средство за контрол за задържане на статуквото. Но и това е до време. Дисбаланса сам генерира много вожд малко индианец. И балона се пука. Па ние може да се пробваме, да се манипулираме един друг колкото си искаме. Да възстановим баланса е почти невъзможно за малки групи хора.
190
0
 
4
 
! Отговори
Гамизов каза: преди 11 години
Асен Василев е за затвора да се търси международен одит означава да се замажат далаверите. Годишният счетоводен отчет също е одитиран, припомни Гамизов. Българската енергетика няма нужда от международен одит, а от международно криминално разследване
189
3
 
2
 
! Отговори
до 212 преди 11 години
Ами, толкова ли не разбра, че няма как да се вдигне "стандарта на народа" (каквото и това да значи), щото 80% от народа са матрЯл, необразован, неспособен, мързелив. Аз разбирам, че не може всички да са умни и способни, ама като сте ***, едновременно сте и арогантни и завистливи към способните и успелите, което вече е проблем. Е, как искате да ви се вдигне "стандарта на народа", кой да ви го осигури???
188
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 75, От пресцентъра на партия ГЕРБ,БСП,ДПС,ДСБ,СДС,НДСВ,Кунева и РЗС ти вероятно си необразован ***, защото само такива хора не могат да си намерят работа, в системата на капитализъм държавата не ви е длъжна да ви създава работни места, всички интелигентни хора си имат работа. Открий си фирма и започвай да роботиш, ***.
187
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората искат да имат работа, и да не им се надписват толкова сметките, иначе заплатите стигат за си плащат сметките и остава малко за храна :)
186
1
 
8
 
! Отговори
Протестиращ преди 11 години
Новият министър-председател каза че ще работят и за подготовка на изборите през май, За какви справедливи избори говори, когато България е окопирана от чужди военни сили,Изборите ще бъдат свободни тогава,когато от България се премахнат петте американски военни бази и бъде анулирано членството ни в НАТО, което стана без да се пита народа ,а с един подпис на ,,философа,,ЖМЖ,
185
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До do 206Разбира се трябва да напишеш на латиница в полето за търсене на AlumniAssen Vassilev
184
5
 
3
 
! Отговори
до 216 преди 11 години
Ми много ясно, че ще презира бедните. За да е беден човек, значи не е читав. Аз лично (почти) не познавам способен човек, който да е беден, па било то и в България. Много по-добре да е той финансов министър, отколкото пролетарий с дрезгав глас и вдигнат юмрук и 2 клетки в главата (за равновесие на юмрука и за папане от общото). Разбира се, че предпочитам съсед с порше, отколкото гащник с москвич, това е съвсем естествено, така е от хилядолетия.
183
1
 
4
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
И тоя пее мантрите на Плевенлиев за санирането , абе анколу погледни си програмата 20 пикливи милиона стигат за 60 блока това ли ти е наливането на пари в строителството и съживяването му бе абе млъкнете и спрете да говорите за строителство като нищо не разбирате
182
0
 
0
 
! Отговори
do 206 преди 11 години
Пробва ли да пишеш на латиница, каквато азбука ползват в Харвард :D
181
0
 
0
 
! Отговори
до 214 преди 11 години
Ти да не си същия като 210, че същите наивни разсъждения като на второкласник и ти имаш? Затова и болния от атака ви прави такива елементарни,първосигнални,необразовани послания, че да ви вземе гласчетата (е, не е нормално и хора като теб да имат право на глас, щото не си достатъчно развит над ***,за да си формираш информирано мнение чрез собствено мислене, ама нали сме демокрация). И теб да питам-като не са "лошите капиталисти", кой да развива бизнес - чиновниците ли,рабфак ли, ОФ ли???
180
1
 
7
 
! Отговори
Смит преди 11 години
До икономистИзвратено, некадърно, но и неграмотно съзнание имаш ти. Прочети История на науката и техниката и ще видиш кой какво е създал! Тунеядци като теб никога не са създали друго, освен грабеж и бедствия. Само народът чрез труда си създава всичко (Адам Смит). Инженерите също са народ, не са като този лъжлив пезевенкин с вид на Пинокио- без диплома!
179
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За такава демокрация ли се борихме, да работим за да си плащаме токът и сметките, но пък да гледаме оптимистично, все пак остават и малко пари за храна :))) .Аз съм си добре парите ми стигат, за какво мрънкат толкова, все пак преди 100-200 години може би сме били по зле :)))