ГЕРБ и БСП мъдрят следизборна коалиция, спорят за министри

Стоичков е фаворитът за премиер на надпартиен кабинет
Обновена: 1 апр 2013 14:55 | 1 апр 2013 07:14, Красимир Ангелов
349
ГЕРБ и БСП мъдрят следизборна коалиция, спорят за министри
Борисов и Станишев готвели тайна коалиция. Снимка: Reuters

Партийните ръководства на ГЕРБ и БСП обсъждат шокиращ вариант за евентуална следизборна коалиция между двете партии, научи Dnes.bg от сигурни източници, близки до двете партийни централи. Договорката е станала на тайна вечеря между Борисов и Станишев в дома на Искра Фидосова.

До този вариант вероятно ще се стигне само при близки резултати между двете партии на вота, които на практика ще блокират възможността за съставяне на еднопартийно правителство.

Като цяло обсъжданата идея предвижда да се състави надпартиен кабинет от известни и успели българи, който да бъде подкрепен и от двете партии. В него със сигурност няма да участват лидерите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Сергей Станишев, които обаче ще бъдат в основата на бъдещата управляваща коалиция.

Двамата лидери дори вече са постигнали и консенсус за името на следващия премиер – футболната легенда Христо Стоичков, който трябва да се яви като обединителна фигура между всички партии в парламента и протестиращите, част от които го припознаха за свой лидер. Камата дори вече е дал своето съгласие да стане премиер, но с условието името му да бъде съобщено след 27 май, когато приключва футболният сезон в България. Както е известно, в момента Стоичков е треньор на ловешкия Литекс.

Според уговорката легендарната осмица ще има две вицета – един от ГЕРБ и един от БСП. По последна информация най-близо до тези постове са Симеон Дянков, който отново ще отговаря за финансите, както и президентът Георги Първанов (2002-2012 г.), на когото ще бъде поверена социалната политика.

Още две стратегически министерства в кабинета са били разпределени на тайната вечеря. Така в бъдещата следизборна коалиция социалистите ще вземат Министерството на регионалното развитие и благоустройството, разбира се, с уговорката, че ще продължат усиленият строеж на магистрали в страната. След остри спорове в крайна сметка Борисов е отстъпил и се е съгласил строителен министър да стане скандалният бивш изпълнителен директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев, по-известен като Батко.

В замяна на този компромис от ГЕРБ ще получат отново МВР, начело на коeто ще застане Алексей Петров.

На този етап сигурни за евентуалния бъдещ надпартиен кабинет са още трима министри. Легендарният професор Юлиян Вучков ще застане начело на образованието, а за министър на спорта ще бъде предложен боксьорът Кубрат Пулев. Срещу новия пост на шампиона е имало известни настроения, но те са били изгладени след среща на четири очи между Пулев и противниците му.

За министър на културата пък ще бъде предложен култовият рапър Гошо от Почивка. За неговата кандидатура е натежал факта, че той е написал песни както за бившия премиер Бойко Борисов, така и за бъдещия – Христо Стоичков. Възможно е рапърът да поеме и грижата за българите в чужбина, след като живее в испанския град Малага.

Водещи социолози коментираха не на шега пред Dnes.bg, че подобно развитие на нещата съвсем не е невъзможно след вота на 12 май. Поне погледнато от днешния 1 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още по темата: 1 априлДен на шегата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
1
 
1
 
! Отговори
ССС преди 11 години
Да разбирам ли, че това не е Първоаприлска шега !?
273
2
 
4
 
! Отговори
na sapun преди 11 години
I dvete na sapun-ataka
272
3
 
3
 
! Отговори
двойна коалиция преди 11 години
Това може да ви изглежда смешно но ще стане
271
2
 
5
 
! Отговори
Марсианец - чукча преди 11 години
Тайната вечеря при Фидосова - с два тона филе за кучето. Тази новина е трепач.
270
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Утре ще е 2 април , тази новина за днес става
269
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Върха на простотията- стоичков в затвора заради синята лампа
268
1
 
8
 
! Отговори
neo преди 11 години
Първоаприлска шега
267
7
 
2
 
! Отговори
slav преди 11 години
Какво мислите че няма да се коалират ли мн ясно нали е за кокала хич не ги интересува хората кво искат хахахахах
266
4
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 11 години
..СЕГА РАЗБИРАМ , ЗАЩО СТАНИШЕВ СЕ ОТКАЗА ОТ ПОСТА "МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛ"--ПРИ ЕВЕНТУАЛНА ПОБЕДА...ХА,ХА,ХААААААААААААААА...ЯВНО , ДР. СЪРГЕЙ ,ПРЕДЧУВСТВА, ....."ПРЕДИЗВЕСТЕНАТА ИЗБОРНА СМЪРТ"!!!!!А ,....."КОАЛИЦИЯ - ГЕРБ И БСП" ...........ЩЕ ИМА НА "ХУЙОВДЕН", СЪС СИГУРНОСТ!!!
265
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TOVA OTDAVNA BESHE IASNO!!!ne go razbraha samo istinskite lumpeni!
264
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само да не се окаже истина...
263
2
 
7
 
! Отговори
Леле леле преди 11 години
Това не е хумор -- това си е направо умор.
262
1
 
4
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
В България трябва да се празнува ден на истината!365 дни в годината ни лъжат,та ако може поне в деня на истината да не се случва това.
261
1
 
7
 
! Отговори
) преди 11 години
Готина шегичка за 1 април!
260
2
 
9
 
! Отговори
уго чавес преди 11 години
Това не е майтап. нарича се широка коалиция. Случвало се е в Германия например. Прави се когато политическата класа е заплашена, вкл. и от затвор. Най-малкото ще се опитат да довършат програмата РАН-ЪТ както са обещали
259
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лошо, да се чуди човек, защо протестирахме и викахме. Не гласувайте за тези две партии, в никакъв случай, няма по-безпринципни влечуги от тях
258
1
 
20
 
! Отговори
Великденския Заек преди 11 години
Звучи достата "перспективно", но е 1-ви април все пак!!!
257
3
 
11
 
! Отговори
тя преди 11 години
"Втасахме я ". Ако тия направят коалиция "жална ни майка.Няма да имат страх от никой и ще ни притиснат още по- плътно до стената.А те ще се надпреварват в краденето. .
256
1
 
4
 
! Отговори
Сульо преди 11 години
Поне да беше написано грамотно...
255
1
 
27
 
! Отговори
КАКА преди 11 години
ДНЕС Е 1 АПРИЛ !!!!!!! МНОГО ОРИГИНАЛЕН МАЙТАП ! БРАВО !ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ПОЛИТИЦИ !!!