Райков видя шанс фискалният резерв да надхвърли 4.7 млрд. лева

Волен Сидеров да уважава институциите, поиска служебният премиер
Обновена: 3 апр 2013 14:01 | 3 апр 2013 12:37, Веселина Йорданова
103
Райков видя шанс фискалният резерв да надхвърли 4.7 млрд. лева
Снимка: БТА

Сериозни са шансовете фискалният резерв да надхвърли 4.7 млрд. лева в края на седмицата, съобщи служебният премиер Марин Райков след заседанието на Министерския съвет.

Резервът ще нарасне, защото се очаква Брюксел да възстанови 800 млн. лева от земеделските субсидии. Премиерът е поставил въпроса при посещението си преди дни. Райков отново повтори, че няма основания темата за състоянието на резерва да се драматизира.

"Поради дъждовното време изглежда, имахме възможност да работим по-спокойно", пошегува се той в началото на брифинга, като визира двата опита на лидера на „Атака“ Волен Сидеров и депутати от партията в 41-ия парламент да присъстват на предишни заседания на кабинета. Независимо от опита на г-н Сидеров да влезе с взлом в сградата на Министерския съвет, уважавам гражданските му права, каза Райков, като изтъкна обаче, че държавните институции трябва да се уважават.

Райков заяви, че няма проблем да бъде обиждан в личен план, но намира за неуместно това да се превръща в система. Вероятно с влизането на определени хора в политиката, театралният сектор е загубил определени възможности за обогатяване. Г-н Сидеров е добре дошъл на среща с мен, когато стане народен представител е добре дошъл и на заседанията на Министерския съвет, каза Райков. Той беше категоричен, че няма намерение да води война с никого.

Премиерът съобщи, че броят на хората, които ще бъдат засегнати от приетите от кабинета социални мерки, ще надхвърли 100 000 души. В срок се плащат всички социални помощи, увери той. Обществените трапезарии вече ще функционират целогодишно.

От сумата от близо 41 млн. лева резерв, който намери правителство, около 30 млн. лева са насочени за активна политика на пазара на труда. Ще бъдат подкрепени хора с трайни увреждания, безработни до 29 години, безработни родители на деца до петгодишна възраст, безработни над 50 години и продължително безработни.

С 231 000 лева ще бъдат подпомогнати микропредприятия за субсидиране на първите пет работни места, които те ще открият, съобщи вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова.

С еднократно предоставяне на финансова помощ ще бъдат подпомогнати семействата на деца с увреждания, останали извън обхвата на целевото подпомагане с енергийни помощи, защото са надхвърлили прага с до 10 лева. Еднократна помощ ще има и за получаващите обезщетения за отглеждане на дете от 1 до 2 години, ако доходът на член от семейството не надхвърля 350 лева. Общо за еднократните помощи ще бъдат отделени 10.5 млн. лева

Райков заяви, че провежда разговори с бизнеса и неправителствени организации, за да се мобилизира ресурс от обществото за подпомагане на най-нуждаещите се.

Предприети са мерки правителството да се издължи на бизнеса. Сумата, която дължи централната власт на фирмите е 108 млн. лева. Общините обаче отговарят за собствените си бюджети и трябва да работят в тези рамки, изтъкна финансовият министър Калин Христов. По думите му те получават в срок дължимия трансфер от централното правителство.

До средата на април или малко след това Програмата за развитие на селските райони се очаква да добие по-завършен вид. Утре Райков ще се срещне с тютюнопроизводители. По отношение на земеделието премиерът изрази притеснение, че от общините са раздавани пасища на хора, които нямат животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
По думите на Дянков преди 11 години
По думите на Дянков ,точно след като Боко подаде оставка - фискалният резерв точно преди това е бил около 2 млрд и те са взели около 2.5 млрд заем ,за да може да платят 800 млн. на земеделците и да се спазва закона за фискалният резерв да е около 4 млрд. Така,че сметката е с понижена трудност - от тия 4.7 млрд - 2.5 млрд(заем + лихви???) = 2.2 млрд +800 млн (възстановени от ЕС) = 3 млрд (наши пари) .Всичко друго до 4.7 млрд са заеми ,които трябва да се връщат т.е. около 1.7 млрд.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
безпартиен цял живот.За самозабравилите се. След толкова много неясноти около състоянието на държавата предлагам. 1 Създаването на програма за комплексно развитие на държавата одобрена чрез референдум . Тази програма да бъде създадена от комисия в която да влизат наши специалисти доказали своите професионални качества:инженери,икономисти,лекари, прависти. 2.Да се вземе решение,че всяко независимо от коя партия правителството е длъжно да следва тази програмата.От тук на татък, която и партия да дойде ще отговаря защо не се справя с поставените задачи За да се получи всичко това трябва да с
71
0
 
0
 
! Отговори
Защо пак увъртат преди 11 години
Какво ще се дигне, като след три месеца ще трябва да извадим от него 1 млр. по краткосрочния заем и като се извадят задълженията към фирмите, компенсацията на минималното увеличение на пенсиите, 2млр. - здравна каса, 2 млр сребърен фонд и консервиране на ядрените мощности и се оказва минус 1 млр.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сидеров пак се е правил на клоун..
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
gluposti samo gei-Sergei 6te vdigne fiskalniq rezerv.....na Evgeni Minchev
68
2
 
3
 
! Отговори
edinak4 преди 11 години
Хора,обърнете внимание на това-богатите си изтеглят парите от БГ, на мен това ми намирисва на събаряне на валутният борд,изчистване на междуфирмените задължения, обезценяване на лева и пак кредитните милионери ще си изчистят сметките. Толкова отдавна ли беше 1997г.?!
67
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фекалния резерв на Райков и компания не стига до народа живеещ в *** БГ.
66
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕТЕТЕ В "АФЕРА" КОЛКО КРАДЛИВИ СА ОТ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО,КАК "ПАСТИРКАТА" Е НАЗНАЧИЛА ТАЯ ШАЙКА.ЧУДОВИЩНА КРАЖБА СЕ ВЪРШИ В МОМЕНТА,А НАРОДА СПИ.
65
6
 
7
 
! Отговори
ГУРО преди 11 години
ГЕРБоставиха само фекален резерв
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който изхвърли ерптата и канадската фирма ще бъде позлатен от бъдещите поколения.Много смелост се иска!
63
2
 
3
 
! Отговори
BUMER преди 11 години
Шарен балон !
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе тоя лудия Румен 221 пак се появи.Тоя е като вирус
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Стършел- БОЛЕЗНЕННО СИ ПРАВ ЗА 800-те милиона, но към тях има и бомбастични лихви, заради спешността на отпускането на заема...- ОЩЕ ПРЕДИ ПРДИШНИТЕ ИЗБОРИ УМНИТЕ ХОРА ПРЕДЛАГАХА...:- "...ВСИЧКИ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВНИ ФИРМИ, ДА СЕ ДЕПОЗИРАТ В ББР... И С ТЯХ ДА СЕ ВОДИ... ДЪРЖАВНА И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА...!!!"- Е ДА, АМА ТАКА БАКА НЕ МОЖЕ ДА КРАДЕ В ИНДУСТРИАЛНИ МАЩАБИ....
60
1
 
10
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Румене забрави да споменеш, че от тези пари ще се връщат след 5 месеца 800 милиона и то с лихвите. А пък да не говорим, че държавните фирми имат в ЧАСТНИ ????? банки по-вече от тези пари и получават по-малко от 2% лихва и тези частни банки отпускат на други държавни фирми заеми с лихви над 9 %. ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ СИ ГО ПРАВИ ТОВА ПРЕЗ СВОЯ БАНКА????
59
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
GERB PREVARNA BALGARIA V "KONGO"
58
1
 
3
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
До 58. А изчислили дългът на САЩ? А относно коментара ми под 69. За Сидеров пропуснах-той само говори. Има ли екип да управлява? А и националистическите партии не се гледат с добро око от ЕС. Припомни си Австрия преди около 5 години
57
8
 
11
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ПоправкаБРАВО..., БРАВО..., НО...- ЗАЩО ТОГАВА И ТОВА ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТКАЗВА С ИДИОТСКО УПОРСТВО..., ДА СИ ПЛАТИ ДЪЛГОВЕТЕ...- КАКТО "СОВИТЕ НЕ СА ТОВА КОЕТО СА"... ТАКА И РЕЗЕРВА НЕ Е ТОВА КОЕТО НИ ПРЕДСТАВЯТ...- ЛЪЖАТ НИ КАТО... ДЪРТИ "СОЦИАЛНО СЛАБИ..." ...РЕЗЕРВА Е САМО В "ЦЕННА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ"... ПАРИ НЯМА...!!!- след масовите самозапалвания, ако герб спечели ПРЕЗ ЗИМАТА НИ ОЧАКВАТ МАСОВИ УЛИЧНИ УБИЙСТВА И... МАСОВ КАНИБАЛИЗЪМ...!!!.
56
4
 
6
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
БРАНО..., БРАВО..., НО...- ЗАЩО ТОГАВА И ТОВА ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТКАЗВА С ИДИОТСКО УПОРСТВО..., ДА СИ ПЛАТИ ДЪЛГОВЕТЕ...- КАКТО "СОВИТЕ НЕ СА ТОВА КОЕТО СА"... ТАКА И РЕЗЕРВА НЕ Е ТОВА КОЕТО НИ ПРЕДСТАВЯТ...- ЛЪЖАТ НИ КАТО... ДЪРТИ "СОЦИАЛНО СЛАБИ..."...РЕЗЕРВА Е САМО В "ЦЕННА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ"... ПАРИ НЯМА...!!!.
55
2
 
2
 
! Отговори
стършел преди 11 години
До Анонимен 66. Да ама тези, които ти слагат минуси идея си нямат за какво става дума.
54
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сидеров ще превърне държавата в сев корея! затворена и изолирана от целия свят, аз не знам някой който се е изолирал да е успял в каквото и да е, независимо дали говорим за спорт, политика, война или каквото и да е!!