Райков иска задълбочен анализ за "Южен поток"

"Горе-долу сме наясно какви са най-чувствителните моменти около този проект"
Обновена: 10 апр 2013 11:38 | 10 апр 2013 11:38, Веселина Йорданова
63
Райков иска задълбочен анализ за "Южен поток"
Марин Райков Снимка: архив, Reuters

Анализ по проекта за газопровод „Южен поток“ иска премиерът Марин Райков. В началото на днешното заседание на служебния кабинет Райков се обърна към министрите с думите, че е необходимо да се направи пореден „много задълбочен анализ на ситуацията около това инвестиционно решение“.

Мисля, че горе-долу сме наясно какви са най-чувствителните моменти около този проект, добави загадъчно премиерът и после премина към дневния ред на заседанието.

Едно от ключовите обещания на служебния премиер при встъпването му в длъжност беше да не допуска външна намеса в българската енергетика. Още тогава руски издания коментираха, че Райков е имал предвид на първо място отношенията с Русия.

От съвместните проекти на Москва и София в дневния ред остана само газопроводът „Южен поток“. Кабинетът на Бойко Борисов „замрази“ строителството на АЕЦ „Белене“ и нефтопровода „Бургас-Александруполис“.

На 7 декември президентът на Русия Владимир Путин даде в град Анапа старта на строителството на газопровода „Южен поток“, който ще преминава по дъното на Черно море до южната част на Европа.

Още по темата
На 15 ноември миналата година България подписа последна от държавите, участващи в проекта,  окончателното инвестиционно решение. Газопроводът „Южен поток“ ще минава още през територията на Сърбия, Унгария, Словения, докато стигне до Италия.

По строителството на „Южен поток“ ще работи международният консорциум South Stream Transport, 50% от чиито акции държи Газпром. Други 20% се контролират от италианската компания ENI, а 30 % - от германската Wintershall и френската EdF. 

Планирано е доставките на газ по „Южен поток“ да започнат през декември 2015 година. Търговските доставки по газопровода към Европа е планирано да започнат през първото тримесечие на 2016 г., а пълната мощност от 63 млрд. куб.м. годишно да бъде достигната през 2018 г.

Общата стойност на „Южен поток“, включително и сухопътните участъци, се оценява на 16 милиарда евро, а строителството на българския участък – около 3,2 милиарда евро. 

Очаква се днес правителството да вземе решение за допълнителни средства за организацията на изборите на 12 май. 50 000 лева ще бъдат дадени на БТА и още 160 000 на външно министерство.

Райков вече обяви, че отпуснатите първоначално средства са крайно недостатъчни и допълнителната сума ще покрие минимума, за да бъде обезпечена организацията на вота зад граница.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Южен потокМарин Райков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Освен това "Южен поток" няма да може да транспортира 63 к газ,а около 30.Тук е и "Набуко",който набира скорост.Това количество също е спорно,защото Газпром се насочва към "Северен поток",който да продъължи до Англия.Ако и третият енергиен,европейски пакет го засегне,руснаците съвсем ще загубят.Промяната в отношенията Украйна-Русия също може да обезмисли "Южен поток",който става все повече една енигма.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Южен поток"обслужва единствено Русия и Сърбия.Днес Путин обеща на среща с Дачич в Москва да финансира на 100%трасето през Сърбия.Да направи сръбската НИС най-големия газов гигант в югоизточна Европа.Ние ще плащаме за сръбскоруските интереси на Балканите.Сърбия и Русия стоят зад пуча над Борисов и с всеки руски проект се увеличава риска за нов удар към БГ!
43
1
 
4
 
! Отговори
Пенсионер до Райков преди 11 години
С водата, която изтече от язовирите в Марица и Дунава, беше превърната в евтин ток с него можеше на пенсионерите за два месеца да се сведе плащането на тока до десетина лв,Знае се,че тока го плащат пенсионерите и оставят на гишетата почти цялата си пенсия, Но това не го направи харварл*йнарското правителство,защото толкова им е ума и грижата за народа, Благодарим и до изборите,а след това,,,,,,
42
0
 
8
 
! Отговори
Протестиращ преди 11 години
Ето това е матриала,дето ни го пращат от Харвал, Те още там са обработени с няколко стотитхилядарки долара и ги пращат тук да действат като Стоичков на онова световно,И те действат, а вие си квичете около тях,Стоичковпарира студентите и вижте сега колко мило блеят, ,такива ще станете и вие,
41
5
 
9
 
! Отговори
Родопите преди 11 години
Целта е да се направи така, че НАБУКО да се реализира, един проект, който е обречен на забрава, но американците натискат за него, да видим
40
2
 
5
 
! Отговори
Талейран Шарл Морис преди 11 години
я виж ти, как потомствената червена буржоазия отстоява традициите си, как без никакъв свян, пред очите на цялото изстрадало и унизено общество се вре да се докопа до някоя пачка в движение...
39
3
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
Те всички са патриоти и *** и тикво и ваньо циган4ето, аз не казвам 4е не е патриот болния, всеки си разбира патриотизма по свой собствен на4ин!
38
0
 
6
 
! Отговори
... преди 11 години
Ако не са от ДС, то са или от КГБ или от ЦРУ или от Мосад или от МИ6 ... в политиката случайни няма!
37
2
 
5
 
! Отговори
do 47 преди 11 години
А болен спиндеров не е от ДС, така ли ? Не знаех че в Бг имаме политици, който не са от бившата или настоящата ДС!
36
4
 
8
 
! Отговори
musa преди 11 години
ТОЧНО ТАКА СИДЕРОВ МУ ЗАТВОРИ УСТАТА НА ТОЯ ПРОДУКТ НА ДС, КОИТО МНОГО ГИ Е СТРАХ ОТ АТАКА, ЗАЩОТО ПРИ ЕДНО УПРАВЛЕНИЕ НА НАЦИОНАЛИСТИТЕ ЩЕ БЪДАТ ВКАРАНИ В ЗАТВОРА ДО ДУПКА ПРЕДАТЕЛИТЕ, ПРОДАЖНИЦИТЕ И СЛУГИТЕ НА КОЛОНИЗАТОРИТЕ, А ТОВА СА СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ, БСП И СЕГА НОВИТЕ /СТАРИ/ МУТРИ КОИТО ИМАТ ЕДНИЧКАТА ЦЕЛ ДА РАЗБИЯТ ОГРОМНИЯТ ВОТ, КОЙТО СЕ ОЧАКВА ЗА АТАКА, ЗАЩОТО ХОРАТА НЕ СА ЧАК ТАКИВА МАЗОХИСТИ ДА ИЗБЕРАТ ТИЯ ДЕТО ГИ ГЛАСИХА ДО СЕГА ОТ 1990 Г НАСАМ.БОГ Е СЪС СИДЕРОВ И НАЦИОНАЛИСТИТЕ.........
35
2
 
8
 
! Отговори
YYYYYYY преди 11 години
Няма Белене защото са ни докарали ВЕI и слънчевите пъна които продават най скъпата енергия.Германия не си позволяват зелена енергия,ама меркел мисли за народа а наще *** за джобовете си
34
2
 
7
 
! Отговори
булгааар преди 11 години
А вие какво очквахте,нещо ново? Таратанци.Сагата терб продължава с нови "герои".
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма АЕЦ Белене Бургас-Александруполис Южен поток,само асвалт и спортни зали строят глупаците,няма никога да се управим
32
1
 
6
 
! Отговори
авери преди 11 години
Трябва да спасяваме Иво Прокопиев.Няма как,времето е малко.
31
3
 
15
 
! Отговори
уго чавес преди 11 години
неолиберална *** начело на колониалната администрация; ще дойде време да пишеш показания
30
3
 
19
 
! Отговори
до Андрей Райчев преди 11 години
Питай туркофила Райков дали е прибрал от държавния архив папките по случая с българските медици в Либия. Питай го какво е обещавал на турския посланник.
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един много чувствителен момент е, че руснаците мигат да се откажат от "Южен поток" в полза на газопровода "Ямал-Полша-2".
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нов анализ - нови разходи за комисиони на анализаторите и така до края на света ...
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До шербетЗа образователен ценз не знам, но ако има тест за простотия - минал си го с отличие.
26
2
 
7
 
! Отговори
Да му кажа ли?!!? преди 11 години
Това са процеси в цял свят. Навсякъде хората се светват как ги играят и то от колко време са тези циркове.Но протести и революции са доказано неефективни! Хората им спират вярата (телевизия, вестници) и финансирането (такси, глоби и тн.) Това вече е еволюция! Тази финансова криза е резултат от това, че хората отхвърлят робството на материалното над човешкото! Много хора отиват на село и сами си отглеждат чиста храна. Консуматорската ера приключи, както и икономическия растеж!