Всички по веригата натискат за скок на цената на тока, Райков не дава

Защо енергията от скъпите централи е приоритетна пред евтините, пита премиерът
Обновена: 10 апр 2013 14:06 | 10 апр 2013 14:06, Веселина Йорданова
173
Всички по веригата натискат за скок на цената на тока, Райков не дава
Премиерът Марин Райков. Снимка: архив, БТА

Кабинетът не е съгласен с хипотезите за увеличение на цената на тока. С уговорката, че крайното решение за цените от 1 юли е на енергийния регулатор, и премиерът Марин Райков, и енергийният министър Асен Василев дадоха да се разбере, че има резерви да не се стигне до увеличение.

Василев съобщи, че всички участници по веригата искат ръст и това не е учудващо. Регулаторът обаче трябва да прецени доколко разходите, на база на които той се иска, са реални. Министърът увери, че за това ще бъде впрегнат целият потенциал на министерството и на външни партньори, включително за да се види трябва ли да се повишава цената на въглищата, която се отразява на цената на тока. Има доста външни разходи, които според мен могат да бъдат оптимизирани, коментира Василев.

Сигурен съм, че има резерви и че трябва да се направи внимателен анализ дали въобще има основание да се мисли, че това е разумно и възможно. Естествено, че ДКЕВР ще реши, но нашата нагласа не е никак позитивна по отношение на такава хипотеза за увеличение, заяви Марин Райков.

Той се противопостави и на евентуална стачка в мините. Райков заяви, че в този дъждовен сезон последиците ще са много тежки, защото за отводняване биха били необходими милиони. Подобни авантюристични форми на безпредметен натиск дори да не се обмислят, предупреди премиерът.

Поредна проверка в енергетиката, този път в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) иска Райков. Ще се проверява предимно диспечерското управление. Целта е да се отговори на въпроса защо енергията от редица условно наречени скъпи централи се въвежда в системата приоритетно от тези, които са условно евтини централи, обясни министър-председателят.

Енергийният министър Асен Василев потвърди, че до момента проверката в едно от ЕРП-тата е показала, че има немалко възобновяеми енергийни източници, които работят над 20 часа в денонощието, тоест „има слънцегреене повече, отколкото часове в деня“.

Още по темата
По отношение на предстоящата проверка от ЕК в енергийния сектор, Райков заяви, че „нашите партньори идват по наша молба, за да ни помогнат да видим къде са късите съединения в системата, къде са резервите“. Резултатът от това може да бъде само един – по-малък натиск върху разходите на гражданите, беше категоричен той.

Райков заяви, че по отношение на ЧЕЗ очевидно има основание за притеснения и те следва да бъдат доказани. Не се месим в работата на прокуратурата, каза премиерът и посъветва за същото чешкия си колега в коментар на упреци от чешка страна, че върху енергийната компания има натиск. Важно е ние, източноевропейците да разберем, че вече сме част от Европа. Няма начин както в „доброто старо време“ някой да се меси в работата на прокуратурата, каза той.

Райков уточни, че иска нов анализ, свързан с проекта за газопровод „Южен поток, защото трябва да сме сигурни до каква степен това инвестиционно решение е съвместимо с третия енергиен пакет на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
7
 
! Отговори
НИСКИ Б.Г.ЗАПЛАТИ преди 11 години
До АнонименДействително заплатите са малки.Причина:увеличената безработица води до усилено предлагане на работна сила.Последица е ниско заплащане при усилено търсене.ТАКА ЧЕ ПРОБЛЕМА НЕ Е ЧЕ МАЛКО СЕ РАБОТИ-НАПРОТИВ:ИСКА СЕ ПОВЕЧЕ РАБОТА ПРИ ПО НИСКО ЗАПЛАЩАНЕ.Това е принципно положение при голяма безработица.А тя ще расте поради системното унищожаване на предприятия.България 2012 е държава с изостанала занаятчииска икономика имаща нисък потенциал на работни места-КАКТО БЪЛГАРИЯ ОТ 1930 г.
80
0
 
8
 
! Отговори
Верижен трактор преди 11 години
Кои са тези всички по веригата? Последните на веригата не искат и нямат намерение да плащат, а ако Райков даде ще трябва да продължи да дава докато се изреди цялата верига!
79
1
 
13
 
! Отговори
Гемиджията преди 11 години
Райков, Райков, това лити е харлайнарскат икономика, че тока още щял да поскъпва, Ами щом е така защо го пуснахте да изтече надолу по Марица към Турция И Гърция като безполезна вода, а не го дадохте на българския народ като евтин ток,Знаеш ли че един държавник някога за такава постъпка с брашно даваше показания пред НАРОДНИЯ СЪД,
78
2
 
13
 
! Отговори
ДАНО!! преди 11 години
Тоя ако е поне малко мъж няма да даде... и дано да се окаже наистина мъж а не ревлива пу.ка като Бибитко на който всички са му виновни за собствената му некадърност!
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Евала прическа. К'во прави нощеска?"
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ТАКСА "СГРАДНА МОЩНОСТ"НЯМА НИКАКВИ ЮРИДИЧЕСКИ И ДОГОВОРНИ ПРОБЛЕМИ.НЕОБХОДИМО Е САМО СМЕЛОСТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ "ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ".САМО ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЯСНО КОЙ Е ПО СИЛНИЯ ??.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СА КАКТО ТАКОВА ПРАВИТЕЛСТВО,ТАКА И ТАКАВА ДЪРЖАВА.ЗА ТОВА ВСЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ ГЛЕДАТ КЪМ ТЕРМИНАЛ "2"-МЛАДИТЕ :ЛИЧНО ЗА БЪДЕЩЕТО СИ-ВЪЗРАСТНИТЕ:ЗА ДЕЦАТА СИ.ПЕРИОДИЧНО БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗПРАЗВА ОТ НАЙ ПЕРСПЕКТИВНИТЕ СИ МЛАДИ ХОРА.ТОВА И ДОРИ *** ГО ПРОУМЯХА-НО НЕ И УПРАВЛЯВАЩИ
75
6
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
ДО 96, КОНТРА ти не само,че нямаш информация относно АТАКА и жалбите входирани срещу ЕРП-тата, а и си заблудена овца. Простено ти е, трябва да има и такива като тебе, за да може собствениците на фотоволтаици, ВЕИ, ТЕЦ1 и ТЕЦ3 да лапат. Знаем кои са в играта, ДСБ,БСП ГЕРБ, ДПС и някой от НДСВ. Всички са от едно котило. Жалко, ще има преразпределение на енергийния пазар и нов собственик ще е БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Помислете кои нямат сметка да се изпълни плана СИДЕРОВ!!!
74
0
 
8
 
! Отговори
РАЙКОВ СЪЩО НЕ СМЕЕ! преди 11 години
Интересно е че всички "забравят"за безусловното премахване на такса "СГРАДНА МОЩНОСТ".Нека Топлофикация да стане дружество на пазарни принцип.Да цени и да се бори за абонати.А не както сега да прави каквото иска с нас.И прословутия Служебен Премиер Райков не смее да си отвори устата по въпроса.Ясно е че пада "голямо лапане"от Топлофикациите в сегашния им вид.Време е за промени,иначе все ще изоставаме и ще обедняваме.Накрая трябва да се намери някой ,който да спре грабежа на "ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ"
73
17
 
2
 
! Отговори
Белене преди 11 години
До 5А бе бивш ДРУГАР, ако се построи Белене това ще доведе до падането на цената в микса и ще позволи повече енергия да се изнася. Сега заради високата цена на енергията има ниско потребление и липса на износ, защото предлаганата цена е неконкурентноспособна.
72
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тока е евтин - заплатите ви са малки! А заплатите ви са малки защото не работите. А не работите защото не вярвате че с работа ще спечелите. И така изгонихте и продължавате да гоните всеки който иска да работи и да създава блага... те просто или се отказват или имигрират или с погнуса започват да ви доят, развратени от вашите безумни искания. И гласувате за който ви обещае че ЩЕ ВИ ДАДЕ и че ЩЕ ВИ ОПРАВИ и те всички това ви обещават. Нещастни, презрени глупави овце. Дори вече не ви съжалявам.
71
0
 
6
 
! Отговори
ined преди 11 години
Да ги строим тея от "редицата" на едно място и братска Корея да тества ракетата си дали може да ги уцели гадовете.
70
5
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Ако се извърши БЪЛГАРИЗАЦИЯ на ЕРП-тата, това ще спомогне за напълване на бюджета и разгръщане на ефективна социална политика. Другите мерки са компромис от сорта "клан клан недоклан" Малко са тези, които имат волята и смелостта да извършат подвиг в мирно време. Аз виждам, това е АТАКА. Има две партии на хоризонта, едната е АТАКА(партията на народа) и другата е всички партии били във властта и спомогнали в една или друга степен за разграбването на българската държава!!! Българите ще победят!!!
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дай бе Райко че ЧЕЗ да ми даде по голема заплата че сега с тия 3000 лв съм умрел
68
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбираем е популизма на г-н Райков, предвид събитията направили го премиер, но се знае /от ВСИЧКИ/, че евтиния ток е само един блян за наивници.
67
3
 
3
 
! Отговори
работещ преди 11 години
До kontra-ataka:Неспасяем *** си, повтаряш едни и същи глупотевини. Типично за Атака. *** сте. Лакоми ***. Но, БСП и ГЕРБ хвърлят кокалче само на главния ви *** - Воленчо Сидеров. Така че, немой се мори, тапирче.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да се изненадам ако някоѝ ВЕИ работят и по 48 часа на денонощие.Това е такава баница че заради нея не посна пица ами коричка няма да остане.
65
1
 
4
 
! Отговори
работещ преди 11 години
До 78:Марица Изток 1 и 3 са американски, колкото и ти си американец. И Мариците, и ВЕЦ, и ТЕЦ, и ветрените паркове, и фотоволтаичните инсталации, и АЕЦ са в ръцете на бандата около Манчев и Овчаров - съветските кучета, както и Ковачки (той държи и Брикел). Тази мафия, не стига че ни продава скъпия ток, чрез "микса", а изнася евтиния, ами още реве и за АЕЦ Белене. Сега, понеже ГЕРБавите си правят сметки за крадене от другаде, даже и евтиния ток не могат да изнасят, пречи им такса "пренос".
64
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 11 години
До Наблюдател:Като ти чета глупостите, добре, че шансът Атака да ни управлява е НУЛЕВ. Лошото е, че вие, дупедавците от Атака, сте слуги на БСП и ГЕРБ, а и оправдание за ДПС. А тъй като в България *** - мнооого, подкрепата ви за комунистите (то, впрочем и вашите "лидери" са си най-чисти комунисти) е РАЗРУШИТЕЛНА за България.
63
0
 
9
 
! Отговори
работещ преди 11 години
До Анонимен 72:Правилно, също цената за когенерация и за ветрената и соларна енергия може да се намали, ако не веднага, то - постепенно. Колкото по-бързо, толкова по-добре. СЪЩИТЕ, КОИТО ИСКАТ АЕЦ Белене, днес изнасят тока от АЕЦ Козлодуй, а ни продават скъпия от когенерация и възобновяеми източници - от ТЕХНИТЕ ветрени паркове, фотоволтаични инсталации и пр., от ТЕЦ (като "американската AES-Марица), в които ТЕ са директори и собственици. ТЕ СА ЗА ЗАТВОР, а вместо това - командват енергетиката
62
6
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Когато АТАКА е на власт, това означава спиране на колониалния модел, съживяване на икономиката и вдигане на доходите. В крайна сметка печели българския народ. Единствената партия на народа е АТАКА и напук на всички опоненти тя ще спечели.