Всички по веригата натискат за скок на цената на тока, Райков не дава

Защо енергията от скъпите централи е приоритетна пред евтините, пита премиерът
Обновена: 10 апр 2013 14:06 | 10 апр 2013 14:06, Веселина Йорданова
173
Всички по веригата натискат за скок на цената на тока, Райков не дава
Премиерът Марин Райков. Снимка: архив, БТА

Кабинетът не е съгласен с хипотезите за увеличение на цената на тока. С уговорката, че крайното решение за цените от 1 юли е на енергийния регулатор, и премиерът Марин Райков, и енергийният министър Асен Василев дадоха да се разбере, че има резерви да не се стигне до увеличение.

Василев съобщи, че всички участници по веригата искат ръст и това не е учудващо. Регулаторът обаче трябва да прецени доколко разходите, на база на които той се иска, са реални. Министърът увери, че за това ще бъде впрегнат целият потенциал на министерството и на външни партньори, включително за да се види трябва ли да се повишава цената на въглищата, която се отразява на цената на тока. Има доста външни разходи, които според мен могат да бъдат оптимизирани, коментира Василев.

Сигурен съм, че има резерви и че трябва да се направи внимателен анализ дали въобще има основание да се мисли, че това е разумно и възможно. Естествено, че ДКЕВР ще реши, но нашата нагласа не е никак позитивна по отношение на такава хипотеза за увеличение, заяви Марин Райков.

Той се противопостави и на евентуална стачка в мините. Райков заяви, че в този дъждовен сезон последиците ще са много тежки, защото за отводняване биха били необходими милиони. Подобни авантюристични форми на безпредметен натиск дори да не се обмислят, предупреди премиерът.

Поредна проверка в енергетиката, този път в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) иска Райков. Ще се проверява предимно диспечерското управление. Целта е да се отговори на въпроса защо енергията от редица условно наречени скъпи централи се въвежда в системата приоритетно от тези, които са условно евтини централи, обясни министър-председателят.

Енергийният министър Асен Василев потвърди, че до момента проверката в едно от ЕРП-тата е показала, че има немалко възобновяеми енергийни източници, които работят над 20 часа в денонощието, тоест „има слънцегреене повече, отколкото часове в деня“.

Още по темата
По отношение на предстоящата проверка от ЕК в енергийния сектор, Райков заяви, че „нашите партньори идват по наша молба, за да ни помогнат да видим къде са късите съединения в системата, къде са резервите“. Резултатът от това може да бъде само един – по-малък натиск върху разходите на гражданите, беше категоричен той.

Райков заяви, че по отношение на ЧЕЗ очевидно има основание за притеснения и те следва да бъдат доказани. Не се месим в работата на прокуратурата, каза премиерът и посъветва за същото чешкия си колега в коментар на упреци от чешка страна, че върху енергийната компания има натиск. Важно е ние, източноевропейците да разберем, че вече сме част от Европа. Няма начин както в „доброто старо време“ някой да се меси в работата на прокуратурата, каза той.

Райков уточни, че иска нов анализ, свързан с проекта за газопровод „Южен поток, защото трябва да сме сигурни до каква степен това инвестиционно решение е съвместимо с третия енергиен пакет на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Райков, аз съм потребител на електроенергия за дома си и съм последен във веригата и не натискам за увеличение! Натискам политиците да си свършите работата и да не ме е срам да се нарека Гражданин на Република България!
40
2
 
3
 
! Отговори
думи и...дела преди 11 години
Райков към Велизар Енчев навремето -Извинявай,аз също живея в Бояна и вече съм друга класа!!!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Sledva da pitame, na chia hranilka e Raikov??????Na kogo e vuzpitanik???Koi go sloji na tova mqsto?Otkade idva?
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Камъка и Тоягата не са съгласни с исканията ви.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Премиерът Прическа обича да го натискат.
36
0
 
15
 
! Отговори
Mery преди 11 години
И аз съм на мнение да започнем унищожаване на соларните паркове:-)))С най-голямо удоволствие ще започна да ги чупя и троша,защото ми дойде до гуша!Да му мислят собствениците,които са 90% от политическите партии управляващи до този момент.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
42, ако прегледаш тука, половината народ не иска да има избори, щото щели да се върнат усмивките от старите ленти.
34
1
 
13
 
! Отговори
AHA преди 11 години
Райков,изгони зелените от България,народа няма пари за зелена енергия а и съседите не я искат
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
38, това с тока никога няма да го забравя понеже заразлика от заменките и всички други шашми които обикновено властта прави за да краде, това ми бърка всеки месец в джоба и ме убива да зная че ги храня. Другото е данъка върху депозита, т.е. върху спестените едвам-едвам от мен пари. Всяка власт си намираше начин да краде, а ГЕРБ бяха на принципа - ще го правят законно, точно както със ВЕИ-закона, щом им дава право - подписвай до дупка ! Тези договори трябва да бъдат анулирани преди НЕК да фалира.
32
3
 
8
 
! Отговори
работещ преди 11 години
До Анонимен 30 и 35:"Руски евтин ток" НЯМА. Има ток от АЕЦ Козлодуй, който е по-евтин от този от когенерация и от възобновяеми източници (вода, вятър, слънце, биомаса и пр.). Същите свързани с "Русия" (на Путин) и БСП-ДПС-Атака червени мафиоти, които реват за АЕЦ Белене, са собственици на ветрените паркове, фотоволтаичните инсталации и "главни изполнители" на безумно скъпи безобразия като ВЕЦ Цанков камък. Същите те ИЗНАСЯТ по-евтиния ток от Козлодуй, а ни оставят скъпия. И преди и сега.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За България никoй няма да си мръдне пръста ама тръбите на южния поток руснаците и италианците ще ги пазят
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ ИСКАМЕ МАФИЯ НА ВЛАСТ ТОВАСА БСП ДПС ЦАРЯТ КОСТОВ АТАКА РЗС КУНЕВА.НИЙ СИ ИМАМЕ УПРАВЛЯВАЩИ ТЕ СЕ ЗНАЯТ КОИ СА САМО ГЕРБ ЗАЩОТО ЦЕЛИЯТ СВЯТ МНОГО УВАЖЯВА ТАЗИ ПАРТИЯ,ВСИЧКО ДРУГО Е КАТО ПРАЗЕН ПОРТРЕТ БОЙКО Е НАЙ ВЕЛИКИЯТ В ЦЕЛАТА ЕВРОПА.ДАВАЙ БОЙКО ОЩЕ 31 ДЕНА АЙДЕ ЧЕ ГУБИМ ВЕЧЕ ТЪРПЕНИЕ ЗА ЕМОЦИИ.ОХ БАНЯ.ОХ КЕФ.
29
4
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 11 години
Разбира се така е , я колко перки има само на Калиакра, това са все Гербаджийско имущество.Печелят се космически суми.
28
0
 
10
 
! Отговори
ай сектир преди 11 години
кога ще атакуваме паната , с по една желязна тръба и да започне процеса на поевтеняване на тока , ще чакаме ДКВР , *** , пульо и разни нашенски тарикати да се , я да им е... май...
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руския евтин ток от АЕЦ го изнасяме а зеления е за нас.Дори Козлодуй ще ни спрат за да консумираме скъп ток от вей и слънчеви пъна,абе какво,ние сме европеци
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От първи юли пак ще има "..камъните падат, падат от небето...." ЕРП-тата пак ще сменят джамове и ще има "..джамовете,джамовете,джамовете ей.....каменките,....кам.."
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За тока са виновни 99% ГЕРБ които уредиха роднините и приятелите си да станат производители на ВЕИ, подписаха договорите с държавата на възможно най-високите цени, и си мислят че никой не разбра. Ако БСП само бяха направили закона и подготвили почвата за тази вандалщина, то после ГЕРБ видяха в нея шанс да крадът по законен начин и уредиха всеки свой човек с някакви мощности, да им носи сигурни приходи понеже тези от контрабанда са рискови.
24
0
 
10
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Райков не дава, защото е наясно какво ще стане. Тоя път ще излезнат няколко милиона на улиците, и тогава ще видят кон боб яде ли. И ще има да си правим избори до 3-то пришествие. И ще правим... ако се налага и ако правителството слугува на монополите и до 33-то пришествие ще правим избори. Да не си правят илюзии!!
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Буда замрази Белене за да пусне зелените лобисти да ни продават скъп ток,само че изнасят евтин ток от Козлодуй защото никoй няма пари за зелена енергия освен българите
22
0
 
8
 
! Отговори
От Варна преди 11 години
Сутринта минах покрай ЕнргоПро, ама едни хубави прозорци са сложилииии, едни такива блестящи ,страхотни, вече са махнали талашитите които заместваха стъклата.:)Та питам се след 1 юли дали ще им се радват?