ГЕРБ прибира 500 хил. от лихви, БСП - 1 млн. от членски внос

23 партии не са подали финансовите си отчети пред Сметната палата
Обновена: 17 апр 2013 09:15 | 16 апр 2013 21:00, Камелия Цветанова
103
ГЕРБ прибира 500 хил. от лихви, БСП - 1 млн. от членски внос
Снимка: sxc.hu.jpg

23 политически формации не са спазили законовия срок за подаване на годишните си финансови отчети и декларации със списъците на дарителите за 2012 г. пред Сметната палата. Сред тях са ДРОМ, Съюз Справедливост, Партия на пенсионерите, Партия за възход и равенство.

Крайният срок изтече на 1 април и с него са се съобразили 158 парии, в това число и големите ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака“, съобщиха от одитната институция.

Съгласно закона на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лева.

При непредставяне или непредставяне в срок на финансовите отчети партиите губят правото си на държавна субсидия до произвеждането на следващите избори за народни представители, припомнят от палатата.

Според финансовия отчет на ГЕРБ се вижда, че е получила най-голяма субсидия - 24 млн. лева. От членски внос са влезли към 64 хил. лева в хазната на партията, а през миналата година не са получени никакви дарения.

Приходите на ГЕРБ се допълват от 500 хил. лева от лихви по депозити и 11 хил. лева от нестопанска дейност.

Разходите на партията надхвърлят 10,3 млн. лева, като 3,53 млн. лева от тях са за дарения. Административните разходи на ГЕРБ са в размер на 4,8 млн. лева.

Даренията (без условие) на БСП са в размер на 118,5 хил. лева. Партията разчита и на малко над 1 млн. лева от членски внос. Спрямо 2011 година обаче има спад – тогава от членски внос левицата беше привлякла 1,28 млн. лева. Основният приход и за БСП обаче е държавната субсидия, която достига 8,24 млн. лева.

През миналата година БСП е получила приходи на обща стойност от 9,42 млн. лева, или с около 500 хил. лева по-малко от 2011 година. В същото време разходите на партията са на стойност 8,36 млн. лева. Няма сериозни промени и в имотното състояние.

Приходите от субсидии на ДПС са в размер на 6,8 млн. лева, а от членски внос – приблизително 550 хил. лева. Като цяло през миналата година партията е получила 7,6 млн. лева, а разходите й достигат 4,6 млн. лева.

През 2012 година РЗС е получила субсидии от бюджета в размер на малко над 1 млн. лева. Членовете са допринесли с 2 хил. лева за приходите на партията. Разходите на партията са в размер на 600 хил. лева.

Значително по-големи са приходите от членски внос на "Атака" - 153 хил. лева, а получената субсидия е в размер на 2,5 млн. лева. 
 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
РК преди 11 години
Алчни, нагли и безскрупулни - комунисти. Крадяха България, продължават да я крадат, изнасяха парите на родителите ни от пенсионните фондове десетилетия наред, а сега хвърлят пясък в очите на пенсионерите и обвиняват ГЕРБ за ниските пенсии и социални помощи!НАГЛИ БСП-ари, ВИЕ СТЕ СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!!! Най-голямата грешка в историята ни е, че не забранихме със закон комунистическата партия след 1989-та година, а й позволихме да се трансформира в БСП, но ВЪЛКЪТ КОЖАТА СИ МЕНИ,А НРАВЪТ НИКОГА!
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП откраднаха вс де що можаха, мен ако питате
75
0
 
1
 
! Отговори
juan mata преди 11 години
БСП има спад от членски внос!!! ХАХАХА абе кажете нещо ново бе! То за това и малките деца ше се сетят! От толко годинки само крадене хората вече не им вярват
74
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Лично съм виждал как БСП раздават масово двадесетолевки на предишни избори и манипулират хората. Тия освеен лъжи, клевети и селски клюки с друго занимават ли се питам Аз? И преди и след изборите ще си останат същите простаци каквито са били, са и ще продължават да бъдат. ГЕРБ даде многонаправи много и ще продължава делото си, а БСП взе прекалено много и даде ето това.... .!. .!. Успех на ГЕРБ !
73
1
 
2
 
! Отговори
sasho преди 11 години
само ATAKA ще изгони ерп тата na 12 ще се разбере дали сме народ или ***
72
1
 
2
 
! Отговори
батко преди 11 години
Еми то е ясно БСП само искат да лапат
71
1
 
2
 
! Отговори
Мархутка преди 11 години
Не виждам какъв е дерта на повечето от вас, че герберите си прибрали пари от лихви по депозит. Ми не са си похарчили субсидията изцяло, вложили парите в банка. Нещо нормално и елементарно. Ама вие все за нещо трябва да тропате.
70
2
 
1
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Защо ли лихвите по депозитите на ГЕРБ са толкова високи? Защо лихвите по заеми на граждани са толкова високи? Дали няма някаква връзка между тях? Как мислите, *** жалки гербаджии нещастни. Това е истинската причина, поради която плащате пет пъти по високи лихви по кредитите, в сравнение с лихвите в Западна Европа!!!
69
2
 
3
 
! Отговори
АННА преди 11 години
БСП са най-големите измамници на тях не трябва да им се вярва на нито една дума!!!!
68
2
 
1
 
! Отговори
Марин преди 11 години
В България провеждането на избори е цирк и половина. Опозицията чакаха 3.5 години за да пуснат в прокоратурата тези дела само и единствено с цел да компрометират ГЕРБ. И какво излиза - те не защитават принципите на демокрацията, а собствените си интереси - ДА СЕ НАБУТАТ НА ВСЯКА ЦЕНА ДА УПРАВЛЯВАТ И ДА СИ ВЪРТЯТ ДАЛАВЕРИТЕ!
67
2
 
1
 
! Отговори
атанас преди 11 години
Еее това са супер нагли хора- 60 години управляват и крадат и още искат
66
2
 
2
 
! Отговори
Лорита преди 11 години
1 млн членски внос може да го разправяте на някой друг. БСП ограбиха държавата.
65
1
 
2
 
! Отговори
Гергана преди 11 години
Хахаха , членски вноски , друг път , те си изпират така 1 мил откраднати държавни пари .В БСП членски внос не се плаща , много добре ми е известно .Пак лъжи от страна на червените , еххх поне в това ви бива , не в лъжите , защото ние не им вярваме , а в съставянето на вицове
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За ГЕРБ 500х.лв.от лихви съм съгласен,ама 1мл.от членски внос-едва ли ???!!!
63
0
 
3
 
! Отговори
СС преди 11 години
Еии...пак са напред тия комунисти с парите !!!!
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ прави дарения, а БСП прибира дарения - много показателно! БСП са като ротвайлерите - с обратна захапка, каквото докопат и не пускат. Могат само да вземат, а за даване - само обещания :)
61
0
 
2
 
! Отговори
ККК преди 11 години
Ах тези комунисти
60
2
 
3
 
! Отговори
ххх преди 11 години
Абе ГЕРБ са най-голямата партия и това си е!
59
4
 
3
 
! Отговори
Гошо от почивка преди 11 години
Абе евалата на тея от ГЕРБ че гледай кво дали са 3-4 милиона лева за дарения и си спомням сега че в селото БИИСЕР те дадоха много пари да построят на хората съборените къщи, евалата
58
1
 
0
 
! Отговори
глас народен преди 11 години
Народе, запомнете всички тези неща и когато дойде момента пак да излезем на улиците, а това е неизбежно, трябва да ги подберем барабар с всички останали неща и за тези привилегии. Справедливите ГЕРБ въобще не възроптаха, камо ли да променят харченето на толкова много пари, забележете от партийните централи, а не някаква част от народа, била тя и привърженици на съответната партия.