Борисов вкарва 108 депутати в следващото НС, изчисли МБМД

ГЕРБ води с 28.3%, следват БСП с 18.7%, ДПС, "Атака" и Кунева
Обновена: 29 апр 2013 19:42 | 29 апр 2013 19:40, Камелия Цветанова
836
Борисов вкарва 108 депутати в следващото НС, изчисли МБМД
Снимка: Булфото, архив

Пет партии ще влязат в следващият парламента, ДСБ, РЗС и Национален фронт за спасение на България са на ръба. Това сочат данните от последното проучване на Института за социални изследвания и маркетинг – МБМД, проведено от 19 до 23 април.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 28.3%, докато през март те са имали 30.1% доверие, за Коалиция за България – 18.7%, докато през март 15.6% биха дали гласа си за социалистите.

Има лек ръст в резултатите на ДПС, "Атака", България на гражданите. През април за ДПС биха пуснали бюлетина 5.2% от избирателите срещу 5.0 % през март, за "Атака" -  5.2 % през април при 4.4 % през март, за „България на гражданите" -  4,1 % за април при 2.7 % през март.

Това означава, че ГЕРБ ще има 106-108 депутати, БСП – 68-72, ДПС- около 20-23, „Атака“- 17-18 и лидерът на „Движение България на гражданите“ - 11-12.

„Национален фронт за спасение на България“ вече печели 3%, което означава, че също има шансове да мине 4-процентовата бариера. Същото се отнася и за ДСБ и РЗС, които сега са с около 2% подкрепа.

„Има още две седмици до изборите, скандалите не спират и все още това са много несигурни резултати“, направи уговорка директорът на социологическата агенция Мира Радева.

Проучването сочи, че 19 на сто от анкетираните не се интересуват от скандалите с подслушванията.

7% обаче твърдят, че са променили мнението си за кого да дадат вот, а 16 на сто признават, че изпитват колебания за кого да гласуват.

31% следят скандала с голям интерес, 50 на сто са чули за него, но не се интересуват особено. Според 23% последствията ще бъдат, че ГЕРБ ще загуби изборите, 21 на сто смятат, че ГЕРБ ще спечели с много по-голям резултат, а 38% са на мнение, че вотът ще се разпръсне и няма да може да се състави правителство. Отговор не дават 41 на сто.

За 31 на сто от анкетираните подслушването е дело на частни структури, които целят дестабилизация на държавата, според 19% - организирал го е Цветан Цветанов, за да навреди на Бойко Борисов, а други 19 на сто подозират, че Мирослав Найденов цели да навреди на ГЕРБ.

32% смятат, че зад пускането на записа до медиите стоят вътрешни кръгове в ГЕРБ, 29% - политически опоненти на ГЕРБ, а 18 на сто са на мнение, че става дума за икономически групировки, които целят дестабилизация на страната. 21 на сто не могат да дадат отговор.

В същото време прави впечатление, че все повече хора не казват кого ще подкрепят на изборите, макар че колебаещите се намаляват, коментираха социолозите.

Скандалите, които са около ГЕРБ, разколебават периферията от симпатизанти на партията и директно наливат гласове в малките политически формации, обобщи Радева.

Класацията на политиците с най-високо доверие през април отново е оглавявана от президента Росен Плевнелиев, който се радва на подкрепата на 45% от анкетираните. Въпреки това има лек спад в доверието към него спрямо март, когато е било 48%.

На второ място е еврокомисарят Кристалина Георгиева – 37%, а трети е служебният премиер Марин Райков.

Доверието в Бойко Борисов е 35% и има лек ръст спрямо март. Забелязва се увеличение в доверието към Меглена Кунева – от 11% през март до 17% през април. Доверието към лидера на БСП Сергей Станишев се е повишило до 22%, спрямо март, когато е било 19%. Доверието към Волен Сидеров през април е 17%. Лидерът на ДПС Лютви Местан отбелязва лек спад – от 10% през март до 9% през април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


836
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
537
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е повече манипулация, отколкото прогноза.Манипулацията е в апетитното подвеждане да се гласува за малките партии - ,,Давайте, малко ви трябва!'' и т.н., което има за цел отклоняване на гласове от БСП. Защото огромната част повярвали на Атака и НФСБ са бивши и потенциални симпатизанти на БСП. Герб се храни от властта и парите.Катурнат ли се веднъж, не ги търсете.Тогава ще се появи нещо уж ново.Ако не сега, все са пътници.
536
3
 
13
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Ха..ха..ха..на миналите избори вкараха герберите 117, когато бяха в апогея си, а сега ще са само 108..ехх..."социолози"..но поне статията е забавна))))
535
3
 
25
 
! Отговори
стамат преди 10 години
Ах продажни долни платени социолози.
534
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тя бандата ГЕРБ се разпадна, а тия ми говорят как ще спечели изборите.
533
11
 
11
 
! Отговори
ПЛД преди 10 години
За съжаление ГЕРБ ще спечелят...Моите познати са раздвоени, по-голямата част ненавиждаме Пикаещия и Слухтящия, но има и такива, които му лижат г*за...Като ги питам как ще коментират последните му изцепки започват да увъртат като него и да обясняват как всички говорели така помежду си. Така че ГЕРБ са победители, колкото и извратено да е това. Бог да пази България...
532
7
 
15
 
! Отговори
Атака преди 10 години
Стига сте вярвали на тези еврейски агенции!Атака ще вземат поне 15%, ако няма фалшифициране на вота!
531
3
 
1
 
! Отговори
ss преди 10 години
До Банкеръ az predi nqkolko dni i az reshih che ste glasuvam za ataka... nqma alternativa, a trqbvat radikalni reformi i mislq che samo na tqh im stiska da gi napravqt..a i nqma da klqkat tolkova mnogo pred EC i USA
530
4
 
11
 
! Отговори
Банкеръ преди 10 години
Герб могат да спечелят само ако Цветанов брои бюлетините,На БСП електората е в гробищата в голямата си част,останалата е на възраст над 60г.Атака ще е изненадата на изборите според моите проучвания сред българи,турци и *** на възраст между 20 и 55г с доходи под 600 лева месечно.Тези хора са над 2,5 млн. и ако гласуват жална ви маика.
529
20
 
8
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Смятам, че резултатите и анализите на г-жа Мира Радева отговарят на истината. Смятам също, че тя не е свързана с определени структури и мафиотски кръгови като Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Цветозар Томов и сие. Но както е казано - истината боли. Само че прокобите на "социологическата мафия" вече не правят никакво впечатление.
528
0
 
0
 
! Отговори
zb преди 10 години
zb
527
21
 
7
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Ами да,очертава се пореден тежък разгром за червената уродлива ***.притеснителното само в това проучване е че ГЕРБ най-вероятно няма да имат абсолютно мнозинство.
526
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наркотиците до къде водят!Вижда ги процентите , ама в сънищата си!Хората не ползват наркотици , а и пиенето е забранено по време на избори , и не виждам как ще ги стигнат тези проценти!
525
12
 
0
 
! Отговори
Ами да,очертава се п преди 10 години
Победа
524
6
 
20
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Мира Радева е толкова дискредитиран социолог, че дори колегиет й не искат да сядат на една маса с нея в тв студиата. Колконто до данните от "проечването й" - първо 550 души от големите градове въобще не е представителна извадка. Но вси пак е похвално, че се опитва да посмали огромните % преднина на ГЕРБ, които си измисли предишния път! От третия път ще уцели - ГЕРБ падат под БСП!!!
523
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Платена публикация!А колко струва?
522
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е най-сетне първия социолог се престраши да каже това че НФСБ влиза в парламента. Само че е пропуснала да каже истинския процент, той е над 8%.Иначе за глупостите за Герб - без коментар
521
2
 
13
 
! Отговори
Родопите преди 10 години
Първанов бе единствената опозиция, сносна такава на Борисов, по време на управлението на Буда, не знам защо, но му вярвам, не може Русия да е на един хвърлей разстояние от нас, а ние да слагаме всичките яйца в кошницата на САЩл Не щеме ний евреи, не щеме ний янки, банки и дупедавци
520
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мдаааа, изберете си гроб отново и да знаете, че ще плащате за да ходите на работа.
519
5
 
21
 
! Отговори
айде моля ти се ! преди 10 години
НЕ ИМ ТРЯБВА СОЦИОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ !НЕКА САМО ДА ВЛЕЗНЕ Г-ЖА РАДЕВА ИЗ ФОРУМИТЕ И ДА ПОРАЗГЛЕДА КАКВО ПИШАТ ХОРАТА.И ЕДВА ТОГАВА ДА ИЗЛИЗА ПО МЕДИИ И ДА ГОВОРИ И ДА ПУБЛИКУВА ИЗВАДКИ...ЗАЩОТО НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ И УСЛУЖЛИВ СЛУГИНАЖ.
518
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** Е, *** е. МНОГО Е ***. Справка - 12.05.Ха-ха-ха