Борисов вкарва 108 депутати в следващото НС, изчисли МБМД

ГЕРБ води с 28.3%, следват БСП с 18.7%, ДПС, "Атака" и Кунева
Обновена: 29 апр 2013 19:42 | 29 апр 2013 19:40, Камелия Цветанова
836
Борисов вкарва 108 депутати в следващото НС, изчисли МБМД
Снимка: Булфото, архив

Пет партии ще влязат в следващият парламента, ДСБ, РЗС и Национален фронт за спасение на България са на ръба. Това сочат данните от последното проучване на Института за социални изследвания и маркетинг – МБМД, проведено от 19 до 23 април.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 28.3%, докато през март те са имали 30.1% доверие, за Коалиция за България – 18.7%, докато през март 15.6% биха дали гласа си за социалистите.

Има лек ръст в резултатите на ДПС, "Атака", България на гражданите. През април за ДПС биха пуснали бюлетина 5.2% от избирателите срещу 5.0 % през март, за "Атака" -  5.2 % през април при 4.4 % през март, за „България на гражданите" -  4,1 % за април при 2.7 % през март.

Това означава, че ГЕРБ ще има 106-108 депутати, БСП – 68-72, ДПС- около 20-23, „Атака“- 17-18 и лидерът на „Движение България на гражданите“ - 11-12.

„Национален фронт за спасение на България“ вече печели 3%, което означава, че също има шансове да мине 4-процентовата бариера. Същото се отнася и за ДСБ и РЗС, които сега са с около 2% подкрепа.

„Има още две седмици до изборите, скандалите не спират и все още това са много несигурни резултати“, направи уговорка директорът на социологическата агенция Мира Радева.

Проучването сочи, че 19 на сто от анкетираните не се интересуват от скандалите с подслушванията.

7% обаче твърдят, че са променили мнението си за кого да дадат вот, а 16 на сто признават, че изпитват колебания за кого да гласуват.

31% следят скандала с голям интерес, 50 на сто са чули за него, но не се интересуват особено. Според 23% последствията ще бъдат, че ГЕРБ ще загуби изборите, 21 на сто смятат, че ГЕРБ ще спечели с много по-голям резултат, а 38% са на мнение, че вотът ще се разпръсне и няма да може да се състави правителство. Отговор не дават 41 на сто.

За 31 на сто от анкетираните подслушването е дело на частни структури, които целят дестабилизация на държавата, според 19% - организирал го е Цветан Цветанов, за да навреди на Бойко Борисов, а други 19 на сто подозират, че Мирослав Найденов цели да навреди на ГЕРБ.

32% смятат, че зад пускането на записа до медиите стоят вътрешни кръгове в ГЕРБ, 29% - политически опоненти на ГЕРБ, а 18 на сто са на мнение, че става дума за икономически групировки, които целят дестабилизация на страната. 21 на сто не могат да дадат отговор.

В същото време прави впечатление, че все повече хора не казват кого ще подкрепят на изборите, макар че колебаещите се намаляват, коментираха социолозите.

Скандалите, които са около ГЕРБ, разколебават периферията от симпатизанти на партията и директно наливат гласове в малките политически формации, обобщи Радева.

Класацията на политиците с най-високо доверие през април отново е оглавявана от президента Росен Плевнелиев, който се радва на подкрепата на 45% от анкетираните. Въпреки това има лек спад в доверието към него спрямо март, когато е било 48%.

На второ място е еврокомисарят Кристалина Георгиева – 37%, а трети е служебният премиер Марин Райков.

Доверието в Бойко Борисов е 35% и има лек ръст спрямо март. Забелязва се увеличение в доверието към Меглена Кунева – от 11% през март до 17% през април. Доверието към лидера на БСП Сергей Станишев се е повишило до 22%, спрямо март, когато е било 19%. Доверието към Волен Сидеров през април е 17%. Лидерът на ДПС Лютви Местан отбелязва лек спад – от 10% през март до 9% през април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


836
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
517
7
 
9
 
! Отговори
optimist преди 10 години
150 ще са...
516
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подготвят ни за поредната долна манипулация
515
6
 
21
 
! Отговори
до анонимен 768 преди 10 години
Никой не злорадства, просто ГЕРБ не стават и хората вече го осъзнаха! Не се заблуждавайте, това са платен проучвания, този народ трябва да е обезумял тотално, че да ги избере отново!
514
4
 
11
 
! Отговори
айде моля ти се ! преди 10 години
108 друг път. Освен ако не нагласи нещата с бюлетините.Какви 108 депутати, бе? Те хората искат той и хората му да се махат, а той говори, че ще вкарва 108 депутати.Някой явно или не живее на земята или много се е заблудил.А тези 'социологически проучвания' знаем как се правят - важно е кой колко ще плати за да се генерира процент.Така като се замисля мен никой не ме е питал и анкети никакви не съм попълвал... И много хора също. От къде тогава са сигурни че едиколкоси са процентите???
513
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото и да злорадствате ГЕРБ пак ще спечели изборите
512
2
 
12
 
! Отговори
148 преди 10 години
Давай Мира,сега е момента за трупане на пари.И продължавай да обясняваш на раята с невинни очички колко са ти "честни" изследванията- ние сме тълпа и ти вярваме безрезервно.
511
6
 
17
 
! Отговори
maitap преди 10 години
Само *** могат да гласуват за ГЕРБ, за този, който 3,5г. ги обижда, нарича ни какви ли не и се държи като ***, а не като премиер. Едва ли нормален човек ще гласува за някой, които пред ТВ камери говори как пикае и пита хората "Вие пикаете ли". Е извинявайте, ама това и един *** ще се замисли дали да го каже, а вие искате да гласуваме за този човек. Няма как да стане, алтернативата на този етап, колкото и да не е най-добрата, е АТАКА!! Ако искаме да спасим България!!!
510
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези проучвания са платени, не може народа да е толкова ***, аз лично нямам един роднина или приятел който да гласува за ГЕРБ а и с колкото хора да съм говорил никой не ги подкрепя. Откъде тогава идват тези 28% или можеби по този начин да не се учудим на поредната фалшификация и манипулация.
509
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз мисля, че ако ГЕРБ отоново фалшифицират изборите, този път ще има революция и ще е страшно! Казвам фалшифицират, защото това е единствения начин да влязат изобщо в парламента! Нямат вече толкова привърженици, та ако ще медиите да си го повтарят до безкрай!
508
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам следния въпрос. Много ми е интересно колко от Вас сте гласували за ГЕРБ през 2009, а сега няма да гласувате за тях? (цъкнете по едно плюсче ако е така). Мисля, че това е основният въпрос, за да си отговорим колко по-малко гласове ще имат тази година те. Дълбоко се съмнявам да имат дори един нов избирател, който да се е влюбил в тях по време на управлението им.
507
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борисов е себичен и отмъстителен човек ! Дойде ли пак на власт, ще отмъсти на всички българи без изключение за протестите. Това досега с матряла , кучетата и геноцида ще ни се види като комплимент !
506
17
 
8
 
! Отговори
Винету преди 10 години
Не трябва да позволяваме на ДС и Червените кхмери да ни забъркат в тяхната долна компроматна игра!!! ТАКА ТЕ ДЕЙСТВАТ ОТ 100г.Трябва най накрая да ги *** и пратим в лагерите!
505
0
 
2
 
! Отговори
арес преди 10 години
тъжни политици веселият аз
504
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимнико знай, че" Ако София издъни отново България и гласува за ГЕРБ, разделението между столицата и провинцията ще се задълбочи." - СЕЛЯНИ ДЪНЯТ БЪЛГАРИЯ, КАТО ГЛАСУВАТ ЗА КОМУНИСТИ, ЧЕНГЕТА и ПРЪМОВИЦА. ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ ЗА ГЛАСУВАНЕ!
503
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимнико знай, чеАко под разделение се разбира, че провинциалистите ще се върнат по родните си места, аз съм ЗА!
502
6
 
17
 
! Отговори
Анонимнико знай, че преди 10 години
Герб има най-много привърженици в София. Ако София издъни отново България и гласува за ГЕРБ, разделението между столицата и провинцията ще се задълбочи. Следствието е лошо и са София - броя на *** в столицата ще се удвои, защото в провинцията всичко е очушкано. Така както броя на *** в София по време на управлението на ГЕРБ нарастваше с аритметична прогресия, така нарастването ще бъде с геометрична прогресия. Само София остана източник за прехрана на ***. Честито да ви е.
501
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гражданина сам ли ще води ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА.
500
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОПРАВКА-109 ПАРАЗИТА ЩОТО ФИДОСОВА ЩЕ Я БРОЯТ ЗА ДВАМА ТОЯ ПЪТ.
499
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гражданска войнада ти го тури слона!
498
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тежко й на България! Прочетиш ли за стрелба, революция, смърт, насилие, метеж, забиване на пирони в някой политически опонент веднага ти става ясно, че е написано от комунист. С КРЪВ ВЗИМАТ, С КРЪВ ДАВАТ ВЛАССТА, С КРЪВ УПРАВЛЯВЯТ И УБИВАТ СТОТИЦИ В ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА. ПОКЛОН ПРЕД ЖЕРТВИТЕ!