Македония нарушава декларацията от 1999 г., затова е нужен договор

Марин Райков напомни, че страната дели с България общо минало
60
Македония нарушава декларацията от 1999 г., затова е нужен договор
Марин Райков. Снимка: БТА

Македония ще се приближи към получаване на дата за започване на преговори с ЕС с промяна в отношението към съседите, заяви премиерът Марин Райков.

Европейски подход е заедно да честваме това наше общо историческо минало по начин, който да не ни конфронтира, изтъкна той.

Райков е доволен, че вчера българска делегация почете на военното гробище в Ново село, Струмишко, паметта на 71 български военнослужещи, загинали през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Те са служили предимно във Втора пехотна тракийска дивизия и Единадесета пехотна македонска дивизия.

Още по темата

„На това събиране имаше стотици хора, включително българи от Република Македония, това е един много позитивен акт. Очаквам тези актове да станат правило, а не изключение и тогава, с времето, сигурен съм, че когато се верифицира тази промяна в отношението към съседите по един естествен начин Република Македония ще се приближи към получаването на дата за начало на преговори“, посочи Райков.

Според премиера институциите, политическите сили и целият български народ има много ясно разбиране за това, че европейската перспектива на всички наши съседи е позитивна тенденция, която подкрепяме.

Райков заяви, че началото на преговори може да се случи само ако в съответствие с изискванията на Европейския съюз Скопие създаде атмосфера на добросъседство в своята комуникация с всички съседи и предимно с тези, които вече са в ЕС – България и Гърция.

Когато се подпише един документ, какъвто е декларацията от 1999 година, този документ трябва да се спазва. Неговото нарушаване доведе до това, че ние държим да се подпише един договор за приятелство, каза Райков. Според него няма по-естествено от това, когато искаш да влезеш в европейското семейство, да имаш готовност да спазваш определени правила, а едно от тях е, че това, което се подпише, се спазва.

Райков напомни, че Македония дели с България общи езикови традиции, история и минало.

Реално погледнато до 1945 година ние сме част от един народ. Разбира се, политическите реалности са тези, които са, ние сме ги признали, признали сме независимостта на Република Македония, но има и исторически реалности, които те също трябва да признаят, а именно да честваме заедно празниците, които ни обединяват, тъй като делим обща историческа памет, заяви премиерът.

Райков напомни и че централният площад на Скопие беше „осеян“ с паметници на български национални герои. Според него това е доказателство, което съседите ни сами дават за това, че имаме общо минало.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.