Пет досъдебни производства за купуване на гласове

Вече ротират полицаи за изборите, мярката ще струва 100 000 лв.
Обновена: 8 май 2013 19:08 | 8 май 2013 18:28, Веселина Йорданова
11
Пет досъдебни производства за купуване на гласове
Филип Гунев (в средата) участва в заседание на Изборния борд. Снимка: БТА

Образувани са пет досъдебни производства срещу конкретни извършители за продажба на гласове, съобщи пред журналисти заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев,  който участва в последното заседание на Изборния борд към премиера преди вота на 12 май.

Провежда се разследване общо по 20 досъдебни производства. До вчера са постъпили 112 сигнала за нарушения, 38 от тях непотвърдени. В 62 от случаите проверките продължават. По думите на Гунев в предходните избори сигналите за нарушения са били над 200. Според него като цяло общият брой сигнали е сравним с предходни избори.

Заместник-министърът призова политическите партии, които имат съмнения или данни за покупко-продажба на гласове, да подадат сигналите директно в МВР.  При нарушения гражданин може да сигнализира охраняващия полицай, но по-директният начин e съответното оплакване да се подаде на специализираната телефонна линия, която МВР е отворила, на имейл или към някой от наблюдателите от неправителствени организации. Гунев уточни, че централизираната телефонна линия работи 24 часа.

„Не е задължително, когато полицай види опит за купуване на гласове, да се хвърли да арестува някого. Той може да докладва на съответните служители, които да проследят, за да не бъде прекъснато разследването”, каза той, цитиран от "Фокус". Заместник-министърът призовал неправителствените организации, където сметнат, че има безучастно присъствие на полицейски служители, които не изпълняват задълженията си, да подадат сигнали за корупция в секцията на сайта на МВР.

Около 3300 полицаи ще бъдат ротирани за предсрочните парламентарни избори на 12 май.  340 от тях ще работят на друго място заради конфликт на интереси. 800 са служителите на „Гранична полиция”, които ще бъдат преместени на различно от постоянното си място, за да участват в охраната на изборите. Над 14 400 служители на МВР ще бъдат ангажирани за вота и ще преминат инструктаж, стана ясно на заседанието на Изборния борд към премиера.

Масовата ротация на 3300 служители на МВР е допълнителна мярка, която правителството реши да приеме с цел да се разсеят всякакви подозрения за съпричастност, заяви Филип Гунев. Допълнителните разходи за ротацията са около 100 000 лева. Гунев посочи, че това е извънредна мярка, която не е била взета предвид в бюджета, затова вероятно вътрешното министерство ще поиска „някаква форма на компенсация”.

Ротация има в над 20 области на страната. Служителите няма да напускат областта, в която работят. В много случаи вместо да охраняват една секция, ще охраняват друга. Ротациите се правят единствено на принципа – където служители декларират обвързаност”, уточни зам.-министърът. По-голяма част от ротациите са по преценка на местни ръководители, според които съществуват рискове за обвързаност, например в по-малки населени места. Ротацията е в рамките на охраната на изборните секции. От днес започна транспортирането на бюлетините, така че тя е вече в действие, допълни Гунев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
345 преди 10 години
Занимавате ни с кокошкарски истории. Кога ще арестувате истинските виновници за дережето в България. Няма арестувани политици, олигарси, съдии и прокутори.
6
0
 
4
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
ГРОБ купува *** и губи Българите , сега вече ще имат материал.
5
0
 
1
 
! Отговори
содоку преди 10 години
пълен смях това не е вярно какво като има досъдебна книжнина след това нищо
4
0
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 10 години
Първо се научи правилно да пишеш,тогава прави коментари!!!
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мая манолова от доста време прави дарения по 2 кутии цигари и 10 ле. на алкохолици по кюстендилските квартали като пита ще ме подкрепите ли. В ромската махала дават по 30 лв на човек за бсп да гласуват.
2
8
 
5
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 10 години
комонистите са веновни! аз мразя комонизъма и сам невинен. доло бекапе!
1
2
 
9
 
! Отговори
Maloumnici, преди 10 години
... кой ги пуска тез записи с търгуване на гласове? Я покажете един на живо!