Ново проучване: ГЕРБ води с над 2% на БСП

22% искат Борисов за премиер, 18.6% - Орешарски
181
 Ново проучване: ГЕРБ води с над 2% на БСП
Снимка: Булфото, архив

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 21.3%, за Коалиция за България – 18.9%, за ДПС – 7%, за „Атака” – 4.9%, за Движение „България на гражданите” – 4.9%. Това сочат резултатите от социологическо изследване на електоралните нагласи преди парламентарните избори, проведено от Център за анализи и маркетинг.

Изследването е проведено в периода 30 април – 4 май сред 1012 пълнолетни български граждани, уточни шефът на агенцията Юлий Павлов.

Още по темата
Според изследването останалите партии получават следната подкрепа: Национален фронт за спасение на България – 1.8%, Либерален алианс – 1.5%, Коалиция СДС – 1.4%, БМРО – БНД – 1.3%, коалиция ДСБ-БДФ – 1.2%, коалиция „Център – Свобода и достойнство” – 1%, „Лидер” – 0.9%, РЗС – 0.8%, „Глас народен” – 0.7%.

На въпрос: „Кой ще посочите за премиер на България след парламентарните избори?“ 22% от участниците в изследването посочват Бойко Борисов, 18.6% - Пламен Орешарски, 5.7% - Меглена Кунева, 5.5% - Лютви Местан, 5.3% - Волен Сидеров.

27.7% от избирателите се интересуват от скандала с подслушванията и го следят с интерес, 22.1%  изобщо не се интересуват, 48.1% знаят за скандала, но не се интересуват особено от него.

2.8% са заявили, че са променили решението си за кого да гласуват вследствие на скандала. 5% са започнали да се колебаят за кого да гласуват вследствие на скандала, 5.7% са започнали да се колебаят дали изобщо да гласуват, 80.7% заявяват, че скандалът не им е повлиял на решението за гласуване.
 
ГЕРБ е загубила около 2%, а БСП е спечелила около 1% за последните седмици. Движение „България на гражданите” вдига процентите си, което е вследствие на скандала с подслушванията.

48.7% са заявили твърдо, че ще гласуват, 19.4% ще гласуват, но все още не са решили за кого, 18.1% са заявили, че няма да гласуват.

С 3% са намалели твърдо решилите да гласуват.

Според прогнозата на Юлий Павлов - разпределението в следващия парламент ще е следното: ГЕРБ 30 - 35%, 83 - 95 депутати; БСП – 27 – 32%, 76 – 86 депутати; ДПС – 12 - 15%, 33 - 39 депутати, „Атака” – 6-8%, 17 – 21 депутати; Движение „България на гражданите” – 4.5% - 6.5%, 13 – 17 депутати.

Дори и математически да е възможна двупартийна коалиция в следващия парламент, тя не би била възможна като политическо взаимодействие и ще е необходима поне трипартийна коалиция за съставяне на кабинет, каза Павлов, цитиран от Агенция „Фокус“.
 
Според 57.8% от участниците в изследването най-важният проблем за страната е високата безработица, според 51.4% основен проблем са ниските доходи и бедността, 22% смятат, че здравеопазването е проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: БСПизбориГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Време е за истинска и то радикална промяна в интерес на гражданите на тая ограбена страна! Време е да покажем на грабителите - български и чужди, на *** от всякакъв етнос, че повече няма да ги търпим! Народа ще избере АТАКА! Колкото и да не им се иска на някои тази желана от хората промяна! ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ ! Купуването и продаването на гласове е престъпление, както и колонизирането!
82
5
 
9
 
! Отговори
духаре преди 10 години
70% не се интересуват и не ги вълнуват подслушвания!!!Как да ме вълнуват подслушвания като това са предизборни бъртвежи и цирк БСП/Мафията, която впрегна Прокуратурата да се занимава с анонимен сигнал,който по закон не е повод за образуване на проверка,а в същото време седят поне 12 прекратени енергийни дела,които уж щяха да възобновяват,но сега няма време.10 прокурори разискват анонимките на Позитано.Доста книжки сме чели и достатъчно акъл имаме,за да се оставим на тези евтини циркове.
81
5
 
6
 
! Отговори
акуд преди 10 години
искам да ме управляват БСП, ДПС и НДСВ(кунева) защото по тяхно време не си плащах данъците и можех да крада лесно, а *** станаха роми
80
4
 
8
 
! Отговори
прост народ преди 10 години
По този начин БКП-БСП-ДС използват наивността на хората над 60 години. Е, ка, ще получат огромно увеличение на пенсиите с цели 10 лв., нищо че ще прогонят децата си окончателно от тази миризлива държава, която заради пенсии и *** 20 години връща БСП на власт.
79
6
 
3
 
! Отговори
oz преди 10 години
До 72Никой освен Атака няма програма. Програмата е план за действие и те имат точно това. Останалите имат сбор от добри пожелания.До 76Обективната истина понякога, когато е добре формулирана е страшна и може да прозвучи като пезпочвена негативна емоция, особено ако не се проникне в същността на проблемите. Заравянето на главата в пясъка обаче няма да промени реалността.
78
4
 
8
 
! Отговори
Бащицата Боко преди 10 години
Цецо, къде ги намери тия социолози бе, нали ти казах да поръчаш 0.5% преднина, пак си надминал себе си!
77
2
 
2
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
i gluhite chuha za igrite na komunetata,i maloumnite razbraha che sa izgladneli-boyko im sprya krancheto.kakav e izvoda?da glasuvame za boyko za da se razpadnat i na sledvashtite izbori da se poyavi istinskata alternativa na GERB.da nakajem kradlivite komuneta!!!!!!!!!
76
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И отново,отново обърнете внимание на твърдите електорати ГЕРБ-бивши комунисти и социалисти,БСП-настоящи такива!!!! Не хора,а желязо-който е чел повече от една книга ще ме разбере!!Просто за електоратите им не важат ни кражби,ни подслушвания,ни компромати!! Електорати-мечта за всеки тоталитарен строй!!! 70% не се интересуват и не ги вълнуват подслушвания!!! Тях ги интересуват само вождовете и партиите да са добре!!! И сме тръгнали с *** глави ДЕМОКРАЦИЯ и ПРЕХОД да правим!!!
75
1
 
6
 
! Отговори
## преди 10 години
Политически дебат между двама кандидати за депутати:- Престанете най-после да мамите своите избиратели!!!- Не, вие спрете да мамите избирателите!- Не, първо вие!- Не, вие!!
74
13
 
3
 
! Отговори
Wizard преди 10 години
Не вярвам на "социолозите" в България! За мен "България на гражданите" ще има двуцифрен резултат в проценти на 12 май и Кунева ще е сериозен фактор в бъдещия парламент, още повече, че вече останаха единствената нормална партия в дясното политическо пространство. Аз и повечето на моите приятели мислим така..
73
3
 
6
 
! Отговори
прости хора преди 10 години
до нова радостна вест Ти пък какво се радваш, толкова ти е акъла, това са предизборни постановки на БСП/ДС/Мафията, на която ГЕРБ сериозно попречиха, особено като отрязаха Тройния член. *** народ, слаба държава. Заслужавате си мизерията, защото мозъкът ви е 2 гр. Единствените, които могат да се радват на тези манипулации са мафиоти като Трактора и Пешо Сумиста,които при победа на БСП излизат от затворите.Изгледай клипа с Делян Пеев и пак си помисли кой ще те управлява и какво те чака
72
1
 
2
 
! Отговори
бял кахър преди 10 години
тези прогнози не ги мисля, но виж другите...в неделя щяло да вали, времето ще се развали и следователно...дали може да има проблем с ксероксите, че от политика се вижда, че всички разбираме, но с технически джаджи си е друго:))))))
71
2
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
България може да се оправи, когато за ГЕРБ биха гласували 2,13%, за Коалиция за България 1,89%, за ДПС 0,7%, за Атака 0,49% и т.н. Иначе си е същото!
70
1
 
6
 
! Отговори
цоци преди 10 години
Тия социолози, ако след 12.05.2013 не са познали, а аз ви гарантирам че няма да са с точни резултати трябва да бъдат закрити. Тези срещу пари и майка си ще направят министър председател. Егати и тъпата държава и народ. Пет поредни години избори - ден година храни!
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нямаше да са на това дередже
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако българите знаеха какво искат - нямаше да са нова дередже
67
7
 
2
 
! Отговори
Нов Клуб НЛО преди 10 години
Призоваваме: на 12-того мая оставете урните празни, изстрадалий народе!!! Хвала, на таквъзи политици!!!
66
4
 
5
 
! Отговори
Пацо преди 10 години
Колкото и да се напъвате, пак ще ви управляват същите. Дали ГЕРБ или БСП. И вместо да се карате кои какъв погледнете обективно и вижте че са направили еднакви неща - нищо, но са откраднали еднакво много. Крайно време е да се обърнете срещу тях. В моя квартал вече посрещаме поредните българи емигранти. То станахме повече от месните. Като се прибера и първо се радвам като обезумял, но тая радост трае ден два докато не се сблъскам пак с реалноста, не сме мръднали грам вече 10г.
65
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който гласува за герб гласува против България .
64
11
 
8
 
! Отговори
Най-ново проучване преди 10 години
Къртишев, Гоце и Доган-летящата чиния - в затвора, а България най-после си отдъхва...