Фалшиви бюлетини няма, вотът може да е фалшив

Главният секретар на МС за откритите 350 000 бюлетини в склад
13 май 2013 09:25, Елка Василева
85
Фалшиви бюлетини няма, вотът може да е фалшив
Договорните взаимоотношения на МС с „Мултипринт” приключват на 8 май, твърди Росен Желязков. Снимка: БТА

Няма фалшиви бюлетини, има фалшив вот. Така главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков коментира  пред bTV случая с установените от прокуратурата 350 000 бюлетини в печатницата на „Мултипринт” в Костинброд.

Желязков посочи, че самата бюлетина няма как да е фалшива, но може да послужи за фалшифициране на вота.

„Договорните взаимоотношения на Министерски съвет с „Мултипринт” приключват на 8 май с получаване на определеното от договора за обществена поръчка количество бюлетини,” допълни Росен Желязков.

Той обясни, че според договора фирмата-изпълнител има ангажимент да съхранява отпадъчните бюлетини, които технически се наричат макалатура. „Технически експерти ще преценяват дали установените бюлетини са макалатура или не,” посочи Желязков, без да коментира вчерашното твърдение на прокуратурата, че освен т. нар. технически брак в печатницата в Костинброд са намерени и 350 000 опаковани и готови за експедиция бюлетини.

Още по темата

„Изисканите от Министерски съвет материали във връзка с поръчката са предоставени своевременно. Прокуратурата ще се произнесе до седмица,” заяви главният секретар на МС в отговор на въпрос дали е бил разпитван във връзка със случая.

Желязков коментира и твърденията на председателя на ДПС Лютви Местан от изборната нощ, че са били изчерпани тонерите на принтерите за копиране на секционните протоколи в около 200 секции в Русе. Подобен проблем имало и в 60% от секциите в Монтанско.

„Беше създадена организация за доставка на допълнителни тонер касети. Постъпили са около 320 обаждания за включване на машините, подмяна, доставка на допълнителни консумативи. От Русе не сме получили нито един сигнал. Не знам откъде са получени тези данни,” посочи Росен Желязков. По думите му сред най-често срещаните проблеми било прегряването на принтерите, което било отстранено след кратко прекъсване на работата.

В процеса на организация на изборите са ангажирани около 100 000 души – от МС, областните управители, кметове и избирателните комисии, посочи Росен Желязков и призова равносметките от провеждането на вота да се правят след изборите, а не в изборната нощ, когато страстите са горещи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
Ъ ! преди 10 години
Защо бюлетините не са отпечатани в държавната печатница на БНБ !!
67
0
 
4
 
! Отговори
Васо преди 10 години
А, имаше и едни АБПФК. Сега него го играят прескочилите 1%-та бариера.
66
0
 
3
 
! Отговори
Васо преди 10 години
Фалшива бюлетина няма, но може да има фалшификация при ползването и. А това може да се установи, чрез проверка на сходимоста на двата печата. Ама няма да се направи. Щото пак се уредиха същите, били те управляващи или опозиция. Всеки божи ден и на едните, и другите канчето ще е пълно. Дори и на тия дето имат единия процент. Какво тук значат някакви си протести. По-назад сме от 1989г. Тогаз поне бяха по-малко. БКП и сателита БЗНС.
65
2
 
2
 
! Отговори
математик преди 10 години
Никой не пита защо са поръчани 8 300 000 бюлетини след като Марин Райков обясни как са поръчали 10% допълнителни бюлетини както е по закон. 6 949 120 избиратели + 10% 694 912 = 7 644 032
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Допусната е до участие в обществената пъръчка фирма, която е в явен "конфликт на интереси" с възложителя - МС!!! Договорът, сключен с "Мултипринт",е незаконосъобразен!!!
63
0
 
13
 
! Отговори
www преди 10 години
ФАЛШИВИ БЮЛЕТИНИ НЯМА ... ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА НИ Е ФАЛШИВА..
62
12
 
11
 
! Отговори
хаха преди 10 години
този *** пожарникар пак надигра българския народ ще му сърбаме попарата още 4 години, а цецо слушалката ще му помага за ограбването на народа, но като сме ги избрали ще търпим сега, и двамата имат 10 думи в речника си: предното правителство е виновно за това, а има и криза, май ще се бяга в чужбина май вече се не издържа тук
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мастилено струйните принтери могат до отпечатат до 500 копия с една касета (мастилница). Тея какво са копирали толкова. Нали само протоколите трябваше да се копират?
60
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може да изглежда малко параноично но мисля че тези бюлетини са поръчани от БСП чрез подставени лица с едничката цел да бъдат открити в печатница собственост на човек от ГЕРБ точно в деня за размисъл.Просто не виждам как ще се подменят бюлетините в секциите след като във всички секционни комисии опозицията има мнозинство.
59
0
 
6
 
! Отговори
Неграмотни ли сте? преди 10 години
Абе,не ви ли е срам да си получавате фишовете за заплата ,че после и да си получите същата???Няма дума "макалатура" !!!!! "макулатура" е думата,която ви трябва бе,неграмотници. Означава "***" или "***" от руски език идва,но ви подхожда и на вас,защото сте само по сензациите.Иначе и няма никакви.Паляци
58
3
 
13
 
! Отговори
хаха преди 10 години
И Местан и Желязков са пълни профани. Господа, мултифункционалките са мастиленоструйни, не използват тонер. Тонер се използва в лазерните принтери. За мастиленоструйните принтери се използват глави, ама не празни като вашите, а пълни с мастило. И докато за Местан може да е оправдано, да не знае как се казва консуматива, то секретар на прайм министъра, трябва да има мааалко повече техническа култура. Ама то какъвто Винету, такива и индианците.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АлексНе само в Столипиново а и у Фалултету, к'во да правиш пукороро им взе бюлетините и нема как да се отчитат, пък и са неграмотни не знаят какво да задраскат
56
5
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Имаше вчера репортажи от Столипиново специално. Нещо не показаха тълпи от *** пред избирателната секция. При всичката параноя и надзор според мен това са били най-черстините избори от 1990 насам.
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До божелНе бе аз незнам и мистър Сенко как гълта ножчета за бръснене, ама го прави човека :)))За всяко нещо си има организатори и специалисти, а това че ние незнаем как става е отделен въпрос, все пак тия 350 хил. бюлетини са имали някакво предазначение
54
12
 
13
 
! Отговори
Мен преди 10 години
Явно постановката ви е добре известна. А как предлагаш да стане полагането на печати и маркирането на 350 хил. бюлетини за една вечер и разпращането им из цялата държава ?Ако имаше схема, тия бюлетини отдавна нямаше да са там. Има и камери, записи... Ако бяха умни *** и прокуратурата им щяха да видят къде евентуално ще отидат тия бюлетини. Само че, те си знаеха, че е кьорфишек и го използваха за да са сигурни, че необразования и плиткоумен електорат ще гласува за тях.
53
3
 
12
 
! Отговори
Гласоподавател преди 10 години
До Анонимен В Столипиново гласовете са за БСП. Това са резултатите от РИК Пловдив. Може да си направите извода кой е купувал гласовете им.
52
11
 
12
 
! Отговори
божел преди 10 години
Хора замислете се малко. Как ще стане фалшифицирането? Когато всяка секция решава как и къде да повреди печата. По този начин се знае коя бюлетина от коя секция е,като се провери. Това става в самия ден на избора. Как ще знаят къде и как изглежда печата на секцията за да подменят бюлетините. Това е невъзможно. Тук става въпрос за омаскаряване за полза на две партии. Това са БСП и отрочето им ДПС. Самите резултати са на лице.Толкова искат да са на власт,защото доскоро им беше спряно кранчето.
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 57Само в Столипиново обикновенно гласуват по над 40 хил калпака, ако не знаеш за по сигурно на тях им дават попълнени бюлетини, има си стотници, хилядници и всички на отчети при *** барони в Костинброд, и не ми говори за наблюдатели в Столипиново и Факултету.Печата се сканира и се разпечатва на принтер, само много набито око на специалист може да установи разликата
50
0
 
6
 
! Отговори
баба Пена преди 10 години
До АнонименАз винаги гласувам! Това е мое гражданско право. Не ми се вярва тези ,които са по форумите са гласували.За тях става въпрос.
49
11
 
10
 
! Отговори
До 55: преди 10 години
И да е висока активността - един *** може да пусне само една бюлетина, която му е дадена от комисията. Няма как да пусне 2 - после няма да излезе бройката, а и втората няма да има печати. Как точно ще стане тая манипулация, обяснете де. Всички казват че щяло да има... как ще стане.. излиза, че само се повтарят истеричните истории на Манолова, която е единствения човек, освен Чък Норис, който може да спори с радиото и да го надприказва.