Унили избори в нерадостно време

"Икономист": Надеждите на Борисов за преизбиране са излъгани
16 май 2013 20:30,
241
Унили избори в нерадостно време
Бойко Борисов. Снимка: БТА

"В разгара на кризата държавният глава остана съвсем сам", недоволства българският президент Росен Плевнелиев, който още се  гневи на решението на Бойко Борисов да подаде оставка като премиер насред най-острите антиправителствени протести от 16 години, пише британското списание "Икономист".

Борисов - широкоплещест бивш телохранител, не искаше да бъде премиер на все по-непопулярно правителство, което протестиращите обвиниха за пълзящата корупция и големите енергийни сметки. Може би се е надявал, че оставката ще увеличи шансовете му за преизбиране, посочва "Икономист".

Ако е така, надеждите му са излъгани. "За първи път в новата история на България една партия печели два последователни избори", казва бившият конституционен съдия Георги Марков.

Но също за първи път една партия печели по-малко гласове на вторите избори. С 97 депутати ГЕРБ е далеч от мнозинство в 240-членното  Народно събрание.

Партията загуби около една трета от подкрепата, която получи на изборите през 2009 г. Президентът Плевнелиев иска възможно най-скоро да бъде съставено правителство и парламентът да започне работа по нов закон за енергийния регулатор, както и за други реформи. Но партийните лидери вероятно ще се пазарят седмици наред.

Това бяха унили избори в нерадостно време. Избирателната активност бе рекордно ниска - малко над 50 на сто. Кампанията бе помрачена от скандали с подслушване и обвинения в търговия на гласове. Ден преди изборите прокурори откриха 350 000 безотчетни бюлетини в печатница, за чийто собственик се твърди, че е близък до партията на Борисов, посочва "Икономист".

Дали отговорът са нови избори? "Бързи избори след изборите няма да променят нищо", казва Плевнелиев.

Четирите партии, които преминаха 4-процентния праг за влизане в парламента, трябва по някакъв начин да "скърпят" правителство. Но то няма да  даде на България стабилността, от която тя така силно се нуждае, прогнозира Икономист", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
2
 
! Отговори
ени преди 10 години
До Сашо А аз знам и за кого ще работя да си пълни ГУШАТА!!!!!
141
6
 
6
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До Анонимен - 189 - Ти или си много малък, или си много малко знаещ или си откровен лъжец. Борисов беше охрана на Тошо, след 10 ноември. Преди това е Пожарникар и спортист, който напуска пожарната и си прави своя охранителна фирма. Именно тази фирма стана една от най-добрите в бизнеса и му донесе известност на способен мъж. Той е единственият от тези, които са ни управлявали до сега, който е направил нещо сам. Всички останали идват от държавната софра и само набиват повече за наша сметка.
140
1
 
2
 
! Отговори
До № 183 преди 10 години
До Анонимен 183Много загадъчно се изразяваш. Поясни, моля, какво да "dledame"! И къде мислиш, че ще ни натика? Е, на никого не е забранено да мечтае...Но все пак обясни ни с думи прости, какво си искал да кажеш!
139
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо Б.Б. се цепи от комунистическата партия нали през годините на Тато и беше слуга и охрана и с това се гордееше.Защо сега недоволства и стиска юмруци.
138
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом и от "Икономист" се изказаха така за нас ,нищо чудно скоро долара да скочи на три лева,а еврото на четири. Пазете си паричките !
137
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде тикахте ни,тикахте ни и докъде ни докарахте? Май идва времето да катурните валутния борд.
136
16
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 10 години
Пародията на Станишев и Бареков беше пълна преди около час в жалко предаване на..."великия" журналист не получи отговор на зададен въпрос от гражданин как ще редуцират БСП и ДПС държавната субсидия.Мишока С-ев обясни ,че ЧУДОВИЩНАТА субсидия е приета от КОАЛИЦИЯТА ,която сега се гласи да управлява .......И няма логика като чакат десетките милиони за които правиха какво ли не да ги редуцират....ПРИЗНА СИ ,ЧЕ Е НЕКАДЪРЕН ДА УПРАВЛЯВА ДОРИ ПАРТИЯ...ЗАТОВА НЕ ИСКА ДЪРЖАВА.БСП Е ФАЛИРАЛА??
135
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде са останките от десните партии, да си кажат и те думата? Ще се лигавят ли още или ще започнат един свестен проект, който да отвее завинаги разни пожарникари, физкултурници и друга ***? За БСП Руменовците ще има грижата да я докарат на ръба, не я мисля изобщо. Предсрочни избори ще има така или иначе.
134
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
borisov rano ili na po kasen etap shte vi natika kadeto vi e miastoto inache shte dledate kvo stava .
133
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой беше тоя чичак на снимката ?
132
24
 
16
 
! Отговори
Много работа преди 10 години
Комуноидите сън не ги хваща. От отзивите се вижда че са положили доста нощен труд. И няма как да е иначе. Бойко е на път да ги вкара вътре с парите.Сега Сер ще трябва да измисля нови компромати, до плаща пак на *** ... Той и Бюреков не работи без пари ... Абе направо нямам нерви ....
131
17
 
42
 
! Отговори
Дядо Мони преди 10 години
Сбъркахме с тоя Борисов , че и генералски пагони му турихме , а той бил обикновен крадец !Крал коли в Унгария и го хванали в Буда /не в Пеща/,правил канали за производство и износ на амфитамини - пак го хванали , тоя път американците , печатал и подменял бюлютини ,в Костинброд пак го хванаха !Еее....За крадец не ставаш сине, щот си БУДАлаааа........!!!
130
5
 
14
 
! Отговори
имаме воля преди 10 години
Четири нови затвора ще се строят, в София, Варна, Плевен и Бургас, За софийския, който ще е най-голям, се проучват 2 терена на МО Новият затвор да бъде от затворен тип, като към него ще има и общежитие, медицински център и цехове за работа. -18.01.2012.Американска компания иска да строи затвор на територията на община Аврен, съобщи депутат от ГЕРБ Емил Радев.Маргарита Попова, е поканила финансовия министърДянков да посети Софийския централен затвор-25.09.2012.МММ да мн интересно.за ВИП лиц
129
8
 
32
 
! Отговори
ХМ преди 10 години
Та нали Борисов и Дал ходиха в Турция да търсят подкрепа, в същото време ДПС беше изолирана от Турция!Оказва се, че ДПС е по-национална отговорна от ГЕРБ.Полезният ход за Атака, ДПС и БСП е веднага след създаването на програмно правителство, да премахнат такса пренос, и тока за потребителите да е само от Козлудуй и държавната ТЕЦ 2. Този им ход ще им гарантира пълен мандат и подкрепата на хората.
128
9
 
29
 
! Отговори
ХМ преди 10 години
.ГЕРБ нямат полезен ход, освен ако изкуствено не предизвикат улични протести, в което са майстори.Защо чак след като положи клетва, Цветанов ще си подаде оставката? Късно е, трябваше да го направи по-рано, преди изборите, за да отпаднат всички съмнения?Какъв е този страх, че ДПС било опасно, а създадената от ГЕРБ партия на Касим Дал - готвена за бъдеща коалиция с ГЕРБ не е ли опасна? Та нали Борисов и Дал ходиха в Турция да търсят подкрепа, в същото време ДПС беше изолирана от Турция!
127
9
 
32
 
! Отговори
ХМ преди 10 години
И как така ако ГЕРБ вземат 4 милиарда заем, което направиха за 3.5 г. не е катастрофално, но ако БСП и Атака вземат заем е, според думите му?Как така ако ГЕРБ се коалират с Атака не е лошо, но ако БСП се коалира с Атака е лошо? Пак старите номера, ако изнесеното в пресата е вярно, че са се опитвали да привлекат депутати от Атака, отново на принципа разделяй и владей, защо? Простичко е, Сидеров никога няма да се съюзи с хората, които разбиха партията му и откраднаха депутати, ГЕРБ разбиха дясното в БГ, а сега искат коалиции, е няма как да стане. ГЕРБ нямат полезен ход, освен ако изкуствено
126
7
 
29
 
! Отговори
Хм преди 10 години
Вчера на прескоференцията на ГЕРБ, Борисов каза, че 97 било по-голямо от 84, и наобратно било същото - 84 е по-малко от 97, неколкократно - този човек умее да разсмива.Тогава защо иска касиране, нали според него е победител, а според всички останали е пирова победа?Щял да касира изборите, защо? Защото за първи път прокуратурата си беше на място, разследващата журналистика също? Забележете, оказа се, че мейла изпратен до Цацаров е с фалшив "достоен" подател, отново мръсни ходове, отново милиционерски номера в стил ДС.И как така ако ГЕРБ вземат 4 милиарда заем, което направиха за 3.5 г. не
125
6
 
32
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Родило се бебе.събрали се лидерите да го кръщават.Костов казал "очите му са сини от ДСБ е.Станишката се сопнал"не румени са му бузките от БСП е"Наш Бойко казал 'Хем ОСРАНО ,хем се СМЕЕ от ГЕРБ е.
124
7
 
23
 
! Отговори
"BB & compa преди 10 години
1.Прокуратурата разследва Искра Фидосова за пране на пари и ЦЦ за осуетяване на наказателно преследване срещу нея,-09.05.2013.2..Прокуратурата е проверява Лиляна Павлова, в качеството и на бивш регионален министър. Далаверата е свързана с продажба на земята а на плажа в Бургас, -04.05.20133 ЦЦ-вече е следствен и се чака имунитета му да падне и материалите да се изпратят в съда4.Миро-защитен свидетел.5.Дянков???Ще почакаме малко.Леля му е еврокомисар за сега.
123
6
 
27
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Лично мен ме изненада че Герб минават 4% граница,след такова тотално ограбване на държавата.След като изпразниха резерва,докараха хората до просешка тояга,нищо не свършиха от обещаното/сравних свършеното с предизборната им програма/,имаха цялата власт+солидна медийна подкрепа,а виновна им бе винаги тройната коалиция.Гаф след гаф.Калинка след калинка стройни редици водени от човек който с мутренски похвати и просташки изрази се забавляваше,рушеше институциите,ТОЙ и само ТОЙ..И балона се спука...Хората не ги издържаха и сега???Ревизия на управлението,Ще видим далаверите на Дянков и компания,Ще р