Нулев комфорт за кабинета на Орешарски

БСП и ДПС се готвят за бой по Бойко, смята политолог
Обновена: 29 май 2013 09:36 | 28 май 2013 19:29, Камелия Цветанова
395
Нулев комфорт за кабинета на Орешарски
По всичко личи, че на Пламен Орешарски няма да му е лесно. Снимка: БТА

Труден мандат се очертава пред правителството на Пламен Орешарски, прогнозираха пред Dnes.bg политологът Първан Симеонов и социологът Кънчо Стойчев.

Въпреки че двамата са на различни позиции по въпроса дали новият кабинет експертен или политически, те са единни в мнението, че на това правителство му се пада сложно време за управление.

Работата, която предстои да се върши, е много неблагодарна и като че ли в момента са нужни повече десни мерки, а това правителство е подчертано ляво“, коментира Първан Симеонов.

Според него е необходима оптимизация в социалната сфера, здравеопазването и администрацията, което обаче е свързано „със социална болка, а не със социално задоволство“.

Трябва да се предприемат непопулярни мерки, а обществото в страната не е готово психологически за това. Така че въпросът пред правителството е дали то ще се опита да прави радикална реформа в някои от тези невралгични места, или ще запушва само социални пробойни в очакване на нови избори, обясни той.

Ситуацията изглежда и още по-сложна заради натрупаното напрежение, което доведе до условия на постоянно надвиснал протест. От друга страна, ще има и силна опозиция в лицето на ГЕРБ, която запазва силно обществено внимание, смята Първан Симеонов.

Според него всичко това означава, че кабинетът „Орешарски“ ще има нулев комфорт и ще му е нужен много късмет политически.

Социологът Кънчо Стойчев определи като най-важната задача пред правителството да върне нормализацията.

„България няма нужда от изстрелване на ракети в космоса и извършване на чудеса. За 3,5 години беше разрушено всичко, което можеше да се опише като нормално. Нормално е в една демократична страна да има разделение на властите, да има върховенство на реда и институциите, а това беше погазено, нормално е да има определена степен на управленческа компетентност, такава нямаше, нормално е в една европейска страна да са важни делата на политиците, а не техните приказки, а ние бяхме управлявани с лакардии, циркаджилък, от сутрин до вечер слушахме лъжи, нормално е да не се краде толкова много, а последната власт беше единствената в историята ни, която крадеше организирано, нормално е хората, които ни управляват, да са чели повече от една книга“, коментира той.

Според него правителството на Пламен Орешарски е по-скоро експертно, но с уговорката, че не може да се прави категорично разграничение между експертно и политическо.

„За мен кабинетът е изненадващо шарен и пъстър и това показва ясен замисъл да не бъде тяснопартиен и виждам много хора с академични биографии, хора, които са чели много книги“, мотивира се Стойчев.

За Първан Симеонов обаче е точно обратното и видимо новият Министерски съвет е политизиран още от началото. 

Мотивите му са, че вече се заговори за квота на ДПС, а и има много членове на БСП в ключови министерства. Като пример за това той посочи Драгомир Стойнев, който ще оглави икономическото министерство и въпреки че има експертно излъчване, е от бързоразвиващото се младо ляво крило.

Според него не е изключено социалното напрежение да ескалира есенните и зимните месеци и това да доведе до нови избори.

Въпреки това не е изключено и кабинетът да удържи срещу опозицията в лицето на Бойко Борисов и да слезе от сцената, когато то пожелае.

Според Кънчо Стойчев би било добре правителство да работи дотогава, докато е полезно за България. Нека изхождаме от делата, а не от някакви схеми и аритметика, които нямат нищо общо с живота. Лично аз поне половината от тези хора не ги познавам, вероятно и обществото също, така че да мине време да видим, заключи той.

„Атака“ ще продължи с тази игра да е едновременно протестна и да дава път на този нов управленски блок“, прогнозира Симеонов.

Той смята, че ГЕРБ ще е ярка опозиция, но при нея опасностите са четири – едната е разпад на партията, след като остана малко по-далеч от властта, втората е прокуратурата, третата са медиите, а четвъртата се оказва назначението на Цветлин Йовчев за вътрешен министър.
 
„Ясно е, че БСП и ДПС залагат на много сериозен бой по Бойко“, обобщи политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
5
 
5
 
! Отговори
Смоленов преди 10 години
Драскайте си скапани гробари, до тука бяхте! В панделата ви чакат за да ви направят момиченца.....
277
3
 
7
 
! Отговори
Юлиян преди 10 години
"Един призрак броди из България ,призракът на комунизма,на ислямизма,на Юдизма,и не на последно место на анти -демократизма,.Комфорт в тази държава ще има само ,когато победи Демокрацията, и когато завинаги БСП,ДПС,АТАКА останат в ИСТОРИЯТА, като пример за антинационализъм,за престъпността към държава,за нечовешкото отношение на властимащи към народ.Борисов и Цветанов,грамотните хора Ви подкрепят
276
3
 
4
 
! Отговори
старк преди 10 години
Необходимо е сработване на партиите въпреки различията им ако са истински отговорни политически субекти, за да се възстанови държавността в страната. Предложеното правителство е с изключително експертен състав, предопределен от програмните му приоритети, които личат и от двамата вицепремиери еврофондове и правосъдие теми, по които България интензивно комуникира с ЕС.
275
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АтакистВидяхме как гласува и кого подкрепя Сидеров. То делата говорят повече от всички празни думи. Така, че гушвайте се със Сидеров и на служба при Доган (Местан).
274
15
 
1
 
! Отговори
Баба Генка преди 10 години
Прави сте, никой от Атака няма да бъде днес там, ще имат митинг отвън. Боцевите люспи ще си изберат кабинет.
273
17
 
26
 
! Отговори
Boroka преди 10 години
Поредния провал на кабинетът Борисов. Евростат обяви, че средният разполагаем доход на домакинствата в България е спаднал с 6.6% до 5674 лв на годишна база. За сравнение, същия показател за изпадналата Гърция е 11 000 евро !!!Не случайно хората у нас се самозапалват. Това е мизерия отвъд границите на поносимото.Но на Бойко какво му пука той отдавна е милиардер на наш гръб !!!
272
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО РИЧИА ТИ КОЙ ИСКАШ- МУТРАТА БОЙКО ЛИ ? ИЛИ ПСИХАРЯ СИДЕРОВ ? ЛЕСНО Е ДА ПЛЮЕШ, НО ДАЙ АЛТЕРНАТИВА.
271
6
 
27
 
! Отговори
ritci преди 10 години
Олигарски разваляше седянките при учителските стачки.Другия министър застрои половината черноморие чрез заменки.Третата министърка обещава на ДПС-електората,че децата им ще учат майчин език в училище !?! Какъв ли мандат ги чака???
270
11
 
16
 
! Отговори
arhar преди 10 години
А и се оказа, че сестра Галева е била близка и със скандалния митничар Фози, и с черешовия бос Александър Тасев ...Само че, ни дума, ни вопъл, ни стон от страна на Станишко и Гоце по тази тема ...
269
8
 
19
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Ако реформите в съдебната система са приоритет за Олигарски, то тогава Гоце , Станишко и сестра Галева трябва да станат клиенти на прокуратурата / източването на ' Кремиковци ' с 700 млн лв през 2005 - 2009 г. , аферата ' Хохегер ' , узбекистанската афера на Гоце , аферата ' Костинброд ' / !?Само че, Цацаров е в една секта с Гоце и свинаря ... Така че, реформи в съдебната система ще видим , ама друг път ! Всички тези приказки са само едно бля - бля за пред широката аудитория ...
268
9
 
16
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Говори се, че днес в 09.00 ч. ще има протест на Орлов мост срещу бъдещия кабинет на Олигарски ...Вижда се, че Станишко, Олигарски, Гоце, свинаря и кукловодите им от ДС не са желани от народа .
267
2
 
33
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
ВДИГНЕТЕ ЛИ ТОКА ОТ 01.07. ИЗЛИЗАМ НА ВСИЧКИ ПРОТЕСТИ,ЗАЕДНО С РОДИТЕЛИТЕ СИ,КУЧЕТО И КОТКАТА...
266
11
 
33
 
! Отговори
Густо, майна! преди 10 години
Труден мадат се очертавал! Никакъв мандат, тия са отявлени престъпници!
265
33
 
19
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 361Партия Атака вече не се съобразява с партията ***- ГРОБ. Тя е *** за Волен и нас. от 3 години. Така че ако иска ГРОБ да гласува срещу *** и ***...това че не гласува всъщност доказва какъв *** е Бойко , който нарочно не гласува заради Сидеров.Гол;ям *** е вашият мутраген, честно!Не само ***- просто ***!
264
4
 
18
 
! Отговори
Shop преди 10 години
до 358 Да, но няма да се регистрират, така че топката е у вас :))) И сега вие трябва да избирате дали да дадете властта на БСП+ДПС. Сега понял?
263
14
 
3
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 359Прост селянин съм от село, който не спазва учтивия тон, защото на такива като теб им го начуквам с истини от които боли!Понял?
262
2
 
16
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Спазвай малко по-учтив тон, ако обичаш, какви са тия изцепки? Да не работиш в някоя обществена тоалетна, та такива низки асоциации ти ражда главата?
261
19
 
9
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 357Не , не понял гербав!Ако твоите хора от ГРОБ се бяха регистрирали, нямаше да има правителство утре!ПОНЯЛ????????????????????????????????????Муахахахахахахахаххахаха
260
5
 
17
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Гласувалите за Атака не знам против кого са, и какво искат, но регистрирането на Атака утре, ще даде властта на *** (които ги пишеш с голяма буква) и ***. После така ли ще им кажете? Вие искахте да сме против и ние гласувахме против? ОК, ето сега ви се казва, ако утре се регистрирате, каквото и да гласувате, резултата ще е разочароващ за избирателите на Атака. Сега понял?
259
18
 
8
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 355Кефя се как сереш кръв, гербер....нали не вярваше че Волен ще ви е.е майката?Много боли, нали?