Не минеш ли 4% за НС - без субсидия, тропна Сидеров

Със законови промени спират политическото номадство в НС
13 юни 2013 16:30,
122
Не минеш ли 4% за НС - без субсидия, тропна Сидеров
Снимка: БТА

Депутатите приеха на първо четене две промени в Закона да политическите партии. Едната промяна е внесена от Янаки Стоилов и Мая Манолова от БСП, а другата – от Волен Сидеров от “Атака“ и група народни представители.

Предложението на левицата предвижда да се спре практиката “субсидията да следва депутата“. В миналото Народно събрание, когато един депутат напусне парламентарната си група, той имаше право да я пренасочи към избрана от него друга ПГ.

Днес в НС депутатите се обединиха около идеята, че тази част от Закона за политическите партии стимулира политическото номадство, което трябва да бъде прекратено. Предложението на Стоилов и Манолова беше прието единодушно в пленарната зала.

Сидеров пък настоява да се премахнат партийните субсидии за формации, които не са успели да прескочат четирипроцентовата бариера. Предложението мина на първо четене с важното уточнение, че във времето до второ четене то силно ще се прецизира.

Според Манолова между първо и второ четене трябва да бъде даден максимално дълъг срок за даване на предложения, а в дебата да се включат всички партии, неправителствени организации и граждански движения.

Крайният популизъм по темата е крайно вреден. Може ли да съществува сериозна политическа партия без финансиране, запита Манолова. Тя застъпи тезата на левицата, че е по-добре финансирането да е ясно и прозрачно, отколкото да идва по съмнителни пътища.
Хората мразят партиите. Казвам го със съжаление, защото партиите са инструмент на демокрацията, заяви лидерът на “Атака“ Волен Сидеров в защита на тезата си, като обясни, че трябва да се отговори на обществените очаквания.

Той се обяви категорично против внасянето на депозит на партийните субсидии и предложи остатьците да отиват обратно в бюджета. Сидеров припомни, че в момента се намираме в тежка икономическа криза и народът следи къде отива всеки държавен лев, даден на партиите.

Националист №1 подчерта, че партиите могат да се финансират от членски внос и дарения, като по този начин ще се спестят пари на данъкоплатеца. Според него е добре да се помисли за дарения или донорство от страна на физически лица и фирми, за да не да не тежи финансирането на държавния бюджет.

В крайна сметка между първо и второ четене най-вероятно ще се стигне до компромисен вариант, който ще предвижда субсидиите да бъдат намалени.

Георги Кадиев от левицата обясни, че едва в две държави от Европа няма партийни субсидии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Цялата система е така нагласена, че да ЛЪЖЕ народа, стадото, добитъка! Никой не е отишъл в НС за да работи и мисли за мен. Един старец казваше:"Кърлежът се залепи, пие кръв, пие. Надува се и се пуква, умира. Ама чиляка има дупка отзад и се забравя !!" Сидеров не е кърлеж, нали? С велосипед ли ходят до НС? През централния вход ли влизат? Прав е героят на Щастливеца: Всичките са ....от един дол дренки !!!
106
1
 
0
 
! Отговори
Daniela.1 преди 10 години
Волен единствен казва истините за всички медии, протестиращи, депутати!На нашата страна и трябва партия, която да не се страхува да изобличава виновните, защото досега никой не търсеше сметка за милионите източени пари от предишните ни депутати!Досега всеки се спотайваше, затова не работеше този парламент!В момента Волен не е харесван, а дори е гонен и постоянно се насажда омраза към неговата партия!Никой не иска да бъде изобличаван, никой не иска да връща милионите!Никой млад и мислещ българин не трябва да гласува за ГЕРБ, освен ако не се кефи на чалганизацията и мутренизацията и
105
4
 
3
 
! Отговори
Revolucioner преди 10 години
Поздравление на лидера на ПП Атака, той единствен ни показва, че слава Богу в НС има още хора, които мислят за интереса на българина
104
4
 
2
 
! Отговори
Revolucioner преди 10 години
Браво на Сидеров!!! Както с предложението си китайски инвеститори да инвестират у нас, така и с това, той отново показа как партията му мисли за бъдещето на страната ни и се доказа като политик-стратег.
103
4
 
3
 
! Отговори
Revolucioner преди 10 години
Това е нещо което отдавна трябваше да бъде направено още от предходните управляващи но те се мислеха за много могъщи и не се вслушваха в гласа на народа,сега когато Волен и партията му са регулатор започват да се случват както трябва нещата.
102
4
 
3
 
! Отговори
Revolucioner преди 10 години
С това си изказване Волен за пореден път доказва че работи само за интересите на България.Помислете си колко по-смислено биха се изразходвали тези 8 милиона лева не в банките на разни малки и без това нищо не правещи партии,а да кажем добавени към бюджета за здравеопазване или образование.Трябва да се опомним най-сетне и да подкрепим истинските лидери!
101
1
 
5
 
! Отговори
Желязко преди 10 години
До Анонимен 110От Атака нямаме никакъв проблем с това, което казваш съгласни сме, че трябва така да стане даже и Волен и други депутати от Атака са казвали, че субсидията трябва да бъде намалена също искат да има прозрачност за всяко действие на партиите! Павел Шопов беше предложил да има отделен канал или по БНТ да се предават всички заседания на народното събрание по телевизията, защото в една демократична страна не трябва да има нищо скрито, но от другите партии не се съгласиха.
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не е достатъчно. Субсидията трябва да бъде намалена и да се останови прозрачност на всички дарения, и подробни отчети на всички разходи да бъдат излагани публично!
99
2
 
4
 
! Отговори
Желязко преди 10 години
До Анонимен:Ти защо си мислиш, че след като на тебе ти плащат герберчетата да плюеш по ПП Атака и другите трябва да са платени аз говоря като един разумен български гражданин и смятам, че това трябваше да се случи много отдавна вече 10 години се нарояват партии, които се борят само за 1-ият процент за да получават държавна субсидия! Г-н Сидеров доказа с този негов ход, че той единствено мисли за българите и се стреми да намали максимално излишните разходи!
98
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я, в последните постинги, колко се активизирали юдолопоклонниците главната агитка на Юруш, дето папкат партийните субсидии. Страшна организация имат свирне им (инструктира ги) главният юда, и те - хоп налетат на бой, пак свирне почват да ругаят бременни жени, всички във форума го заклеймяват пак фю-ю бликнат дитирамби за великия политик спасител на България (а иначе обикновено улично ***), ще си счупят телефоните от съгласуванена хвалебствията. Прозрачни манипуланти.
97
5
 
2
 
! Отговори
До Simona_1 преди 10 години
Не се притеснсявай, Симона! Не само ти не си в състояние да разбереш. Така си е. Този индивид не е прОдал себе си, а е прЕдал българите, избирателите си, идеята. А ако можеш да ми кажеш, защото и аз не разбирам, с какви пари Юдолен прави скъпата телевизия Алфа, откъде взема по 40-50 хиляди не веднъж и не два пъти, за да прави показни благотворителни акции, да ходи по Париж в най-скъпи хотели. Може и да знаеш, нищо че така детски невинно звучиш.
96
5
 
9
 
! Отговори
Джон преди 10 години
Г-н Сидеров отново показва, че само той мисли за българския народ! Докато я има Атака има и надежда за по-добро и по-светло бъдеще!
95
3
 
8
 
! Отговори
Националист1989 преди 10 години
Ето това е ход на един истински държавник по-добре тези пари, които се получават от извън парламентарните партии да отидат за други по-спешни нужди от колкото в джоба на някой лидер на партия, който така и така няма такива големи разходи и най-често ги ползва за лични облаги аз смятам, че така е справедливо! Освен това по изборите ще има не 40-50 партии а максимум 5-10 партии!
94
3
 
9
 
! Отговори
Presit преди 10 години
Браво много добре Волене не бива, който е извън парламента да получава субсидии от данъкоплатците, защото той има много по-малко разходи за партията си от парламентарните партии освен това като няма депутати в парламента на практика не допринася за управлението на страната. Аз смятам, че това в момент на криза е много важно решение и българският избирател ще го оцени.
93
1
 
7
 
! Отговори
иванчо преди 10 години
Волен Сидеров показва истинска воля която за съжаление не виждаме у другите депутати, които единствено могат да хвърлят обиди по нечий адрес. Да не забравяме колко милиона на влог има най-голямата партия у нас. Та това не е ли върховна наглост при положение че докараха народа до мизерия !?
92
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Сидеров да се откаже от субсидите а не да разкарва Деница до Париж за сметка на субсидиите
91
1
 
8
 
! Отговори
Адит0 преди 10 години
Правилно говори Сидеров. Крайно време е да се намалят средствата, които отиват от гражданите при политиците. Той е единственият, който приканва да се намалят държавните субсидии, и затова го оплюват навсякъде. Той е най-отговорен и следи интереса на гражданите, които определено не се състоят в това да им крадат парите от джоба.
90
4
 
8
 
! Отговори
Revolucioner преди 10 години
Браво на Сидеров!!! Както с предложението си китайски инвеститори да инвестират у нас, така и с това, той отново показа как партията му мисли за бъдещето на страната ни и се доказа като политик-стратег.
89
7
 
12
 
! Отговори
социалист преди 10 години
Браво на Сидеров !Ето защо толкова много навсякъде го очернят и има толкова много политически врагове, този истински българин,който определено милее за народа си и не иска обикновеният данъкоплатец да бъде ощетяван и да издържа на гърба си най различни мързеливи търтей, наумили си и решили, че могат да са "политици" за да имат повод да са хрантутници на народа и да папкат 4г наготово от немалките държавните субсидии !
88
5
 
13
 
! Отговори
Националист преди 10 години
Волен е напълно прав в искането си! Време е партиите сами да се оправят, а не да се източва държавния бюджет за развитието на партийни структури! Волен - Националист 1