Лов, риболов и други хитрости с "Авиоотряд 28"

Бойко Борисов е летял 422 пъти за 4 години
Обновена: 2 юли 2013 18:06 | 2 юли 2013 18:05,
158
Лов, риболов и други хитрости с "Авиоотряд 28"
Снимка: Булфото, архив

Полети с правителствения "Авиоотряд 28" на търговски дружества, БФС, за снимки на сериали, развозване на бизнесмени – това е установил Доклад за резултатите от извършена извънпланова административна проверка в звеното, разпоредена от премиера Пламен Орешарски.

Докладът беше разгледан днес по време на поредното заседание на временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28". Проверката, извършена от Главния инспекторат към МС, е обхванала времето от 01.05.2011 до 01.05.2013 година.

От нея става ясно, че многократно са постъпвали заявки за търговски полети. Авиоотрядът няма право да извършва търговска дейност, а само полети със специално предназначение. В звеното са постъпвали неколкократни искания от БФС.

С правителствените самолети са летели ЦСКА и Локомотив София. Двата клуба не са платили задълженията си и се водят дела. Заявки е пускала и адвокатската кантора на Тодор Батков. Една от тях е с искане за ползване на вертолет за изпълнение на демонстративни полети. “Батков-и-С-ие“ са пуснали заявката заради “организиран лов с група от седем видни руски бизнесмени в ДЛС “Кормисош““.

Проверката обаче е установила, че темата на заявката е сменена и са представили на тогавашния премиер Бойко Борисов докладна, че ще бъде извършен полет за подобряване на летателната подготовка на екипажа и в крайна сметка Борисов е подписал грешна резолюция. "Авиоотряд 28" е на прякото подчинение на министър-председателя и той дава разрешение за полетите.

Авиоотрядът е летял и без резолюция на министър-председателя, но повечето полети, макар и нерегламентирани, са ставали с подпис на премиера.

Пример за полет без резолюция на премиера е по маршрут София-Бистрица, Бистрица-Бистрица, Бистрица-София. Заявката е от “Еф Хиск Камера“ ЕООД за заснемане на сериала “Под прикритие“.

Заявки за полети са постъпвали и от Министерството на културата за заснемане на филми от известни филмови компании. Заявка от тогавашния културен министър Вежди Рашидов е постъпила заради снимките на филма “Непобедимите“.

422 полета с министър-председателя в онзи период Бойко Борисов са извършени от 2009 до 2013 година. Това показва справка на Венцислав Лаков от "Атака". Той е направил справка в РВД ( Ръководство въздушно движение). Йордан Цонев от ДПС пък отново наблегна на несъответствията в списъците с лицата, които са летели. Много често по списък се води, че на борда е бил само Борисов, дори без охраната си. Цонев намекна, че това е доста съмнително. РВД, Летище София и "Авиоотряд 28" не успяха да уточнят кой отговаря за това да има списъци на пътниците.

Кое е това длъжностно лице, което не може да каже кое лице е било на борда и кое не. Това е несериозно. Тук се опитваме да правим цяла България на будали, избухна Цонев, като обясни, че не може екипажите да не помнят кого са возили. Ако питам един таксиметров шофьор кого е возил вчера, той ще ми каже, направи паралел Цонев.

Бившият и настоящият изпълнителен директор на летището също бяха на днешното заседание, за да разяснят как се следи пътникопотокът на ВИП-а на летището. Бившият директор Веселин Пейков уточни, че вътре в самия ВИП няма камери, но отвън има, и записите са иззети от прокуратурата.

На летище София има стотици и ние можем да записваме само за един месец, заяви Пейков. След месец информацията се трие. Бившият и настоящият директор бяха категорични, че летище София не отговаря за списъка на пътниците, а само за лицата, които преминават през ВИП-а.

Лаков вече се е срещнал с главния прокурор Сотир Цацаров за сътрудничество между комисията и обвинението по повод двете досъдебни производства, които се водят за дейността на Авиоотряда.

Атанас Балджиев, временно изпълняващ дейността директор на правителствения "Авиоотряд 28", също се яви на заседанието. Вече напусналият директор Пенчо Пенчев не се яви, тъй като по същото време е бил на разпит по повод едно от досъдебните производства за Авиоотряда.

Утре и Балджиев е на разпит. Около час след началото на заседанието Пенчев се обади по телефона на Балджиев и след инструкции за мястото, на което заседава комисията, стана ясно, че разпитът му е приключил и той се присъедини около 16.00 часа.

"Авиоотряд 28" се състои от екип от професионалисти, които си вършат работата коректно и точно, заяви Пенчев.
Списъкът на пътниците се прави при чекирането. Където са ни дали пътнически манифест, ние сме го приложили, заяви Пенчев.

Прословутият полет на "Бистришките тигри" е бил осъществен по устна заявка, а официалната писмена е била получена няколко дни по-късно, стана ясно още днес. По думите на Пенчев забавянето на официалните заявки не било единично явление.

Нямаме право на търговски полети, но сме изпълнявали такива с футболни отбори, които обаче не са търговски, защото ние не продаваме билети. Ние сме имали резолюция от премиера, заяви Пенчев. Основно той застъпи тезата на бившия премиер Борисов, че полетите са помагали за навъртането на достатъчен брой летателни часове на екипажите.

Ние питаме две-три прости неща. Не можем да установим кой е трябвало да знае кои са лицата, които са придружавали министър-председателя и определеното от него длъжностно лице, заяви от своя страна Цонев. Тука има 50-60 полета, на които пише “Няма списък“. Има празнота от информация и ние се чудим как да я получим, каза още депутатът от ДПС, който иронично обясни, че членовете на комисията са изкривили очите си от играта на пинг-понг с подаване на информация.

По време на днешното заседание бяха разпитани и Диян Динев, шеф на РВД, и Венцислав Марков, финансов директор на РВД. По време на дискусията стана ясно, че и РВД няма списък с пътниците. Дружеството трябва да разполага само с основното ВИП лице на борда и дестинацията. Възможно е да се заяви и бройката на пътниците, но това не е задължително.

По време на днешното заседание стана ясно още, че братът на Крисимир Велчев от ГЕРБ - Владимир Велчев, отговаря за координацията между НСО и Авиоотряда.

Повечето полети са под мотото “Лов, риболов и други хитрости“, заяви Йордан Цонев, гледайки списъците с дестинациите на полетите.

Припомняме, че миналата седмица бяха образувани две досъдебни производства по сигнали на премиера Пламен Орешарски и на военния министър Ангел Найденов.

Комисията гласува да се удължи срокът й на работа. Първоначално тя трябваше да работи един месец, но поради многото документи за разглеждане членовете на комисията решиха да работят с един месец повече.

Необходимо ни е още време и един месец е абсолютно разумно време, обясни Лаков. На следващото заседание да бъде поканен бившият премиер Бойко Борисов, предложи Венцислав Лаков. По негови думи така ще се разбере "от извора" как са извършени полетите.

Стюардесите също ще бъдат поканени по предложение на бившия транспортен министър и депутат от ГЕРБ Ивайло Московски. Те обаче ще се явят следващата седмица след Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: проверкаАвиотряд 28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 10 години
Голямата надежда за България беше ГЕРБ да прекъснат престъпното нехайство към делата на преждеуправляващите, но за съжаление те не го направиха, а освен това си спретнаха един прекрасен грабеж на обикновени граждани, фирми, европейски средства, политическо и икономическо изнудване на всички нива чрез СРС и други средства. Това ги постави на една плоскост с престъпниците от тройната коалиция. За огромно съжаление това поставя нас българите пред невъзможността за свободен избор.
110
0
 
5
 
! Отговори
FBI преди 10 години
През този самолет сигурно са минали най големите Мафиоти , е тва България сие чист Волгоград
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тиквата е надминал учителя си бай Тошо. Ама Т. Живков поне остави нещо след себе си дето мутрата разграби.
108
0
 
10
 
! Отговори
Еър БГ преди 10 години
Екипажите на правителствения отряд 28 правят часовете си, като летят по споразумение в България Еър. Другото е бошлаф.
107
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това камунето е много просто нещо. Що не проверите предните къде и как са летели или ви е срам от резултата?Уау ББ разорил страната с тези полети. Нещо да кажете за Олигарски, който ескпертно успя за 1 месец точно да направи 2млрд дупка в бюджета?
106
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека *** пак да гласуват за Боко и Цеко та да могат хората да си летят на спокоиствие. 422 абе тоя кога е бил в парламента??? И аз да бях и аз щях да летя като *** са ме избрали и не им е ясно.
105
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Край! Още едно от предизборните обещания на Тройната коалиция е изпълнено!Разкриха далаверите на ГЕРБ. Сега председателя на комисията Антикорупция и някаква парламентарна етика ли беше, спокойно може да крещи по улиците- Цветанов и Борисов ***! И Станишев, Местан, Доган одобрително да кимат и да успокояват демонстрантите, че никога повече няма да допуснат ГЕРБ да разсипят имиджа на България в козметичния бизнес!
104
1
 
11
 
! Отговори
buda преди 10 години
Абсолютен БАРДАК!
103
1
 
5
 
! Отговори
bggrajdanin преди 10 години
нищо ново под слънцето.спомням си че преди години при проверка на документацията на една държавна фирма забелязах че управителят е изминал 1000 км градско в софия и още 500 до русенска област.и всичко това само за 1 ден.
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Abe mnooo ste umni vie cervenite ceda na komunizma nacionalizim omraza koy kakv e bil triabvalo taka i onaka zasto horata po EU darjavite ne sa na tozi hal a samo v bg e taka s krav vzehte vlastta i skav ste q dadete taka li iskate da mi kajete koyto upravliava da svesten i da misli za naroda a ne za svoeto blago kolko mladi ima v bg samo pensari na koito darjavata dava pari ot danokoplatesa mladite nemojaha da razberat komunizma izvednaj se okazaha v demokomunizasia
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
още не са завършили разследването и вече го дават пак на Баткове *** от Днес я проверете как ще пътуват говедата пак с авиоотряда
100
1
 
2
 
! Отговори
интересно ми е преди 10 години
малее каква дълга статия, сигурно е пълна с фак ти, някой може ли да я преразкаже с 2,3 думи че съм много изморен, благодаря предварително
99
7
 
27
 
! Отговори
Танев преди 10 години
Тикваров ни е гледал отгоре, докато ни плюе с популизъм! ..А за пенсионерите нямало пари -трябвало да се стяга коланът! Ега ти гадната популистична твар! С нашите пари си е бръмчал! Искате ли го пак? Ето ви го! Радвайте му се, герберасти, подкупни, типове платени!
98
2
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
до 128: Аз ли не знам да смятам или ти? За 3 години и половина Бойко Борисов е летял 422 пъти. Сметни: 365*3.5/422. По веднъж на три дни, това е.
97
4
 
16
 
! Отговори
455 преди 10 години
До Анонимен 132Упссс,що обърка времето! Бойко тепърва се тъкми за президент,не ги сравнявай!!Тъпо герби,тъпо!! Нема заплатка за днес!!
96
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Първанов някой направи ли му проверка ???..........
95
7
 
26
 
! Отговори
Бо Си Лай преди 10 години
Мутрата бойко методиев борисов незабавно трябва да бъде обесен с краката нагоре/като Бенито Мусолини/за геноцида спрямо народа ни.
94
3
 
40
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Самолет, вертолет, кортеж. Това са технически средства, които би трябвало да помагат на властта да си върши работата. Но да се разкарват футболисти, фолкпевици, бизнесмени, ловци и прочие се нарича злоупотреба. Това че сме дали служебен транспорт на властта, по никой начин не значи, че власт имащите могат да я ползват за каквото им скимне. Борисов като искал да си вози футболистчетата да им беше купил билетчета и да ги качи на пътнически полет.
93
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ShopЗначи според теб е посегателство върху правата ти да бъдеш информиран за далаверката, която са ти спретнали, а самата далаверка не е посегателство върху правата?Нещо като прословутия запис в Банкя - ама законен ли е, или не, това ли е важното, или естеството на разговора, в който спрятаха цялата държава, по незаконен начин(щото не е много редно градския прокурор да снася информация по разни дела тук и там, и то в присъствието на обвиняемия)?
92
5
 
3
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До ognyanzНе на три дни, а на седмица.