КС отхвърли искането на ГЕРБ за касиране на вота

Само един съдия е гласувал срещу решението
Обновена: 9 юли 2013 16:21 | 9 юли 2013 14:51, Красимир Ангелов
237
КС отхвърли искането на ГЕРБ за касиране на вота
Депутати от ГЕРБ внесоха жалбите в КС на 22 май. Снимка: Булфото

Конституционният съд отхвърли искането на 96 народни представители от ПП ГЕРБ за обявяване на изборите за 42-ро Народно събрание за незаконни, се посочва в съобщение, публикувано на страницата на Конституционния съд.

Срещу това решение е гласувал само един съдия от 12-членния състав на съда – Благовест Пунев.  Други трима ще пишат становища, тъй като те са съгласни с крайното решение на съда за отхвърляне на жалбата, но не и с мотивите, приети от мнозинството, съобщава "Правен свят". Оттам допълват, че тримата съдии със становища са Румен Ненков, Кети Маркова и Анастас Анастасов.

На този етап обаче все още няма яснота за мотивите на съдиите за решението.

По време на заседанията по делото мнозинството в КС се е концентрирало почти изцяло върху казуса с бюлетините от "Костинброд" и проблема що е то предизборна агитация в чисто формалното й тълкуване. По същество обаче няма произнасяне върху темата за вота в съседна Турция, която стои в основата на искането на РЗС и НФСБ.

Така по всяка вероятност съдът тепърва ще се произнася по турския вот по другите две дела – по искания на РЗС и НФСБ, които също бяха внесени чрез депутати от ГЕРБ. Решенията по тези дела ще се появят едва наесен, защото по тях се иска събирането на много доказателства и експертизи. Така или иначе дори да се намерят нарушения на вота в южната ни съседка, те биха променили само разпределението на два или три мандата, посочва "Правен свят".

Dnes.bg припомня, че на 22 май депутати от ГЕРБ внесоха три искания за касиране на изборите на 12 май в КС. При внасянето стана ясно, че вместо една - само жалбата на ГЕРБ за касиране на вота заради нарушения в деня за размисъл, депутатите са внесли искане за касиране и от името на РЗС и НФСБ.

Жалбата на ГЕРБ бе подписана от 96 представители на партията в НС от общо 97. Единственият, който не я е подписа, е Александър Ненков, за да няма съмнения за конфликт на интереси, защото е син на конституционния съдия Румен Ненков.

Още по темата

При внасянето на молбата до КС депутатът Красимир Ципов обясни, че в папките има описани много нарушения. Те се отнасяли не само за деня на размисъл, когато гръмна скандалът с намерените в склад в Костинброд 350 000 бюлетини, но и за самия изборен ден.

Близо месец и половина по-късно Конституционният съд на Република България излезе с решение по конституционно дело № 13/2013 г. С него съдът отхвърля искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за обявяване изцяло за незаконни изборите за народни представители, произведени на 12 май 2013 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: избориГЕРБКСкасиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИМА СТЕ ОЧАКВАЛИ НЕЩО ДРУГО.СИЛНО ДЕЙСТВА МАКСИМАТА "НИЕ СМЕ С ВАС КОИТО СТЕ НА ВЛАСТ"-ТАКА,ЧЕ НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО....В БЪЛГАРИЯ.ОТВРАТЕНА СЪМ ОТ ВСИЧКО,АКО БЯХ ПО МЛАДА ЕДИН ДЕН НЯМА ДА СТОЯ ТУК.ОМРЪЗНАХА МИ ДА МЕ ПОУЧАВАТ ХОРА КОИТО НЯМАТ 1 ДЕН ТРУДОВ СТАЖ,КОИТО СИ РАЗМЕНЯТ ЛЮБОВНИЦИТЕ И ГИ ПОСТАВЯТ НА РАЗНИ ПОСТОВЕ И ОТ ТЕЗИ "МОРАЛНИ"ХОРА МИ ЗАВИСИ ЖИВОТА,НА БЛИЗКИТЕ МИ И НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ....
203
1
 
0
 
! Отговори
Аз, 222 преди 10 години
До Анонимен 226И тук да напомня, че и Цацаров е ЛИЧЕН ИЗБОР на Б. Борисов! Или сте забравили? Да си припомним и записания разговор на ББ, М.Найденов и Кокинов - там май и Найденов припомня на ББ кой избра Цацаров за главен прокурор! ...А сега "ривеш"...
202
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За милиони няма закони!!!
201
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е съда в държавата на мафията. Като се има в предвид кой е главен прокурор утре сидеров може да стреля по журналисти на улицата и да е невинен. Главния прокурор опорочи изборите под натиска на пеевски а кс не иска да го признае. Държава на мафията!
200
3
 
0
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
До graywatch Тая информация ако е вярна, е била достъпна още на 11.05 - защо шефчето на печатницата не излезе да се защити, да каже "Има записи - вижте ги, нека ги покажат да се види че няма нищо нередно" ами мълча като мушната гайда?
199
3
 
1
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
До Анонимен 222 Защото така е удобно :)
198
3
 
4
 
! Отговори
Магарков преди 10 години
Сега освирепелия мутрар-псевдо седесар царски и Бойко гъ***ец Мар*ов да върне парите дадени от ГЕРБ за консултантските му услуги за Конституционните дела. Тоя доказан некадърник благодарение на това, че СДС беше на власт влезе в КС иначе и за левскар не става.
197
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо се забравя, че половината от съдиите в този състав на КС са личен избор на Б.Борисов?
196
7
 
10
 
! Отговори
EL преди 10 години
Същият този конституционнен съд е спрял забраната на ДПС. А и ДПС и БСП са за забрана. Господин Президент, помогнете ни да се забранят тези партии. Явно, че конст. съд е антибългарски. ДПС е етническа партия отвсякъде.
195
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха,ха да се забрани БСП.А герп не трябва да се забранява, тя сама ще се разпусне или раздели на 4-5 партийки- на бб, на цц, на емо ротманса, на *** и т.н.....
194
2
 
18
 
! Отговори
nashenetz преди 10 години
да си спомним февруари 1997 и да повторим
193
6
 
21
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
Излезе информация, че целият процес по печатане , сортиране и експедиране на бюлетините в костинброд е бил заснет 24/7 от видеокамерите на печатницата. С други думи, ако има проблем Цацаров досега да ореве орталъка. Сега се чуди как да се измъкне горкият. След този брутален гаф на БСП+ДПС+прокуратурата, просто трябва да ги експедират с еднопосочен билет към Северна Корея или Русия (по избор).
192
8
 
13
 
! Отговори
EL преди 10 години
Същият този КС е спрял забраната на ДПС. А и ДПС и БСП са забрана. Господин Президент, помогнете ни да се забранят тези партии. Явно, че конст. съд е антибългарски. ДПС е етническа партия отвсякъде.
191
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБер да се наричам, първа радост е за мен...
190
18
 
10
 
! Отговори
гр преди 10 години
Я калинките пак са се разпищолили нещо, я по-спокойно, некадърни герберски калинки, не ви ли стана ясно минало сте вече!
189
4
 
7
 
! Отговори
nashenetz преди 10 години
" ХУНТА 11 маи " управлява Балгария. за летописите на Родината ми, да се знае това са: БСП, ДПС, ДСБ, Атака, Прокуратурата и Конституционния сад
188
0
 
7
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
До ДрагуновЦацаров заяви, че няма данни за престъпление или подготовка за престъпление в случая Костинброд . Или Цацаров е човек на ГЕРБ ?
187
4
 
1
 
! Отговори
удри преди 10 години
До чорбара....И вие си върнатхте Комуниста Томов за президент.Човека който направи така чорбата да Фалира и вие си го върнахте хахахахаха гледай кво ще стане сега
186
12
 
13
 
! Отговори
МУХАХАХАХАХА преди 10 години
Бившият премиер Бойко Борисов е летял на 25 ноември 2010 г. с хеликоптер Ми-8 от София до ломското село Добри дол, където е кравекомплекса на бизнесмена Димитър Зоров, за да получи като дар телето Бойка.
185
16
 
10
 
! Отговори
Край на играта! преди 10 години
Кай на играта на криеница!Истината лъсна над главите на "протестиращите"!Никой не го интересува кой е министър-председател, щом не се казва Бойко Борисов!На никой не му пука дали Орешарски ще падне, важното е да се върне Бойко Борисов!Целта на протестите е ясна:Бойко Борисов - министър-председател!Цветан Цветанов - вътрешен министър!Протести до дупка!