Пенсионният фонд "Доверие" вече е собственост на United Capital

Стойността на продажбата не се уточнява
Обновена: 16 юли 2013 14:02 | 16 юли 2013 08:46,
8
Пенсионният фонд "Доверие" вече е собственост на United Capital
Снимка: архив, Булфото

Австрийската застрахователна група Vienna Insurance Group (VIG) приключи преговорите по продажбата на дела си в пенсионния фонд „Доверие”, гласи официално съобщение, публикувано на сайта на компанията.

VIG притежава 92% от капитала на българския фонд, които ще отидат в ръцете на United Capital PLC. Стойността на сделката обаче остава неназована.

Прехвърлянето на собствеността се нуждае от одобрението на регулаторните органи у нас, уточняват още от компанията.

„Доверие” е сред най-големите пенсионни фондове в страната. Към 31 декември 2012 година той управлява активи на стойност от 1,8 млрд. лева в сметките на 1,25 млн. осигурени.

„Пенсионните фондове не са част от основния бизнес на Vienna Insurance Group. С продажбата на „Доверие” бихме искали да се фокусираме в нашата основна дейност – застраховка на имоти и застраховки „Живот” на българския пазар”, обяснява изпълнителният директор на компанията Петер Хаген за мотивите пенсионният фонд да бъде продаден.

По негови думи „Доверие” е „икономически успешна компания” и ще продължи да изпълнява своята водеща роля на пазара в България в полза на своите клиенти.

От съобщението на VIG става ясно още, че няма намерение да се изтегля от България и продължава да участва на застрахователния пазар чрез своите дружества „Bulstrad Общо застраховане” и „Bulstrad Живот”.

За продажбата на пенсионния фонд „Доверие” се заговори преди седмица. Тогава от КНСБ, които също са акционер във фонда, съобщиха за водените преговори за продажба. Опасенията на синдиката обаче бяха, че липсва прозрачност относно купувача.

Заради неясната процедура по продажбата в края на миналата седмица оставка подаде и ръководството на пенсионния фонд, съобщи "Дарик радио". Изпълнителният директор Даниела Петкова тогава коментира, че няма внесени документи в съответните регулаторни и държавни органи, които трябва да се произнесат, макар и очевидно да се водят преговори за продажба.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: довериепенсионен фонд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
34
 
! Отговори
ТЕГЛЕТЕ СИ ПАРИТЕ преди 10 години
ТЕГЛЕТЕ СИ ПАРИТЕ останалите духат супата.
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно ми е колко ли парички са ми прилапали тези хубавци. И как така се продават фондове при положение че тези фондове са пари събрани от нас за да ни бъдат върнати при пенсиониране?След като са се продали на някаква нова фирма договара които съм сключил аз и този фонд одтава ли в сила? Много въпроси малко отговори.
6
0
 
32
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Къде е Сидеров? Нали само за офшорки говори. Какво става, гласът ли си загуби? Или си брой парите!?. Това правителство демонстрира негативно отношение към офшорки, а сега ще разреши на такава да придобие пенсионен фонд. Ама нали парите ще дойдат от заем от Русия, та затова може. Политиците ни ще късат с олигарси затова ги назначават. Ще се борят с икономически интереси затова ги улесняват.
5
1
 
33
 
! Отговори
Пенсионер преди 10 години
А не, няма как да е възможно, даже е абсолютно невъзможно. Хич, ама хич няма как да се случи това. Нали другаря Йордан Цонев от ДПС, в понеделник по БНТ в Референдум, каза, че това няма да допуснат да се случи. Аз вярвам сляпо! Няма как да се случи! Дори да се случи аз пак няма да повярвам.
4
1
 
34
 
! Отговори
До коментар 3 преди 10 години
Има си законови изисквания към купувача, най-вече за прозрачност на собствеността. И дали ще бъде финализирана сделката, зависи само от КФН. Ако си затворят очите и допуснат тази сделка - това вече ще говри много що за "надзор" имаме!
3
4
 
34
 
! Отговори
До Коки преди 10 години
Интересно ти как разбра кой стои зад офшорката? Никой нищо не може да *** защото Виена иншуранс е частно дружество което може да реши да продаде пенсионния си бизнес на когото реши щом смята,че офертата е изгодна. А това,че парите на хората ще бъдат източени е повече от смешно,има си комисия за финансов надзор която следи и строго регулира работата на пенсионните фондове.
2
4
 
41
 
! Отговори
Коки преди 10 години
защо мълчат като ***, че Пеевски и Цецо Василев през офшорки лапнаха ПОК Доверие - 1.4 милиарда лв. от пенсиите ни ще бъдат източени чрез борсата - и всичко това с с подкрепата на правителството и Олигарски
1
2
 
51
 
! Отговори
самоосигуряващ се преди 10 години
Тези пенсионни фондове са разрешените от държавата пирамиди, оглозгващи бедните доходи на българина!