Олигарсите смучат от три каци с мед, преброи ги Плевнелиев

"Това са държавата, обществените поръчки и приватизацията"
Обновена: 31 юли 2013 13:30 | 31 юли 2013 12:48,
116
Олигарсите смучат от три каци с мед, преброи ги Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Президентът Росен Плевнелиев открои три обръча, както той образно се изрази - три каци с мед, от които олигархичните кръгове точат държавен ресурс и блага, и богатеят.

"Каците с мед са три. Едната е държавата, другата са обществените поръчки, третата - приватизацията", поясни той в интервю за bTV.

По думите му когато у нас се говори за олигархия, става дума за икономически интереси, преплетени с политически, които действат не по правилата.

Още по темата
"Когато няма прозрачност, идват съмненията. Вече 24 години ние говорим за кръгове, за обръчи около партиите, но избягваме истинския дебат, така се въртим в кръг, вместо да решаваме проблема. Няма добри и лоши кръгове. Няма червени, сини и жълти. Те може да са различни по обем, но еднакви по съдържание и всичките те са центрирани върху държавния ресурс, върху държавните пари", категоричен бе той.

Държавният глава настоя, че не трябва да очакваме някой от Брюксел да дойде да ни реши проблема с олигархията.

"Това няма да стане, трябва ние сами да изковем законите си", отсече Плевнелиев.

Президентът отхвърли твърденията на политици от "Атака" и от лявото крило в парламента за олигархични кръгове около себе си.

"Президентството не се занимава с обществени поръчки, нито с приватизация. Държавните пари също не са в компетенциите на държавния глава. Не съм първият президент, който е атакуван, няма да бъда и последният", отвърна той.

Росен Плевнелиев предложи три решения за излизането от порочния кръг. Решението с държавните пари според него е да се спазят решенията на служебния кабинет за държавните пари в банките.

За обществените поръчки държавният глава обяви, че трябва да се типизират и електронизират.

"Така ще се разбие корупцията, защото гражданите няма да ходят да се молят на бюрократите, а ще правят всичко през интернет", смята той.

По отношение на третия източник за облагодетелстване на олигарсите - приватизацията, президентът коментира, че "тук всичко е приключило".

Държавният глава обяви още, че вярва дълбоко как всички протестиращи имат обща кауза и обща цел – по-добра, европейска България.

"Вярвам, че гражданите, въоръжени с тяхната правдивост и тяхната гражданска мотивация и инициатива, имат правото да изискват. Народът е мъдър, доказвал го е много пъти, гражданската енергия сега навън е изцяло позитивна. В тези интересни, много динамични времена, аз не мога да прогнозирам кога ще има избори. Същевременно обаче е повече от ясно, че промяната ще е налице и нищо няма да бъде същото. Аз съм убеден, че следващия път гражданите ще мислят как и по какъв начин да гласуват. Аз съм убеден, че и политиците ще се променят. Сигурен съм, че ще има нови проекти, ще има нови лидери, ще има нови лица", категоричен бе той.

Държавният глава призна, че по няколко пъти на седмица се чува с премиера Пламен Орешарски.

"Последния път се чухме в неделя, когато имаше среща в Кюстендил с македонската делегация от гледна точка на договора за добросъседство. Считам, че на чисто прагматично ниво аз имам какво да кажа на министър-председателя, а и той е добронамерен и обменяме аргументи", допълни Плевнелиев.

Той обаче открои, че е едно да си говорят президент и премиер, а съвсем друго са разговорите между държавен глава и политическите лидери, "защото част от тях са поели една посока на реваншизъм, една посока на задълбочаване вместо на решаване на проблемите на обществото", каза той.

В заключение президентът категорично обяви, че няма да се яви в комисията "Сидеров" по отправените към него обвинения и по получените сигнали за участието му в офшорки, "защото всеки който, дори и малко да се е докоснал до Конституцията, знае много добре, че има баланс на властите, а не една власт, която да властва над останалите. Питам се, ако в същата тази комисия се получи да речем сигнал срещу главния прокурор или срещу председателя на ВАС, или на ВКС, какво - ще го извикат на разпит ли?", попита държавният глава.

"Няма да участвам в партизански битки и политическо заиграване за леене на кал по най-важните институции на държавата", заключи Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
2
 
! Отговори
Атлет преди 10 години
Росен ако си мисли, че ще направи нещо горкия, то жестоко се е излъгал. Няма думата за абсолютно нищо, защото всяко негово действие му се нарежда и той няма свободата на действие, която трябва да има всеки един президент. Крайно време е да се вземе малко в ръце.
95
5
 
8
 
! Отговори
Мери Попинз преди 10 години
Крадецът сам се обвинява. Бива ли бе човек, как само сам си вкарваш автогол, като така се обвини сам себе си. Преди беше министър на строителството и регионалното развитие, а една от задачите ти бе да разпределяш държавните пари. Проблемът с тях, както и олигархията, не са от днес или вчера, та така сам си каза, че и ти си бил в схемата на измамниците, жалък гущер!
94
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
pionka na bb i cv cv,izbran s falshivite mu buletini i sega e mnogooo zavisim ot tyah
93
6
 
8
 
! Отговори
Ово преди 10 години
Я не ни чети "лекции по олигархология",а кажи в кои офшорки са ти милионите!
92
7
 
14
 
! Отговори
Nina_Lalovaa преди 10 години
Самият Плевнелиев е тежко зависим и контролиран от Лидия Шулева, Иво Прокопиев, Симеон Дянков и останалите около кръга "Капитал". Независимо от лустросаните медии "Дневник" и "Капитал", това не променя факта, че този кръг от хора практикува корпоративни престъпления в чудовищни мащаби. Тези престъпления не се наказват и преследват, основно защото се извършват заедно и в полза на западни компании. Това не променя фактите, че това са престъпления.
91
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZNAE ZACHTOTO I TOI E SMUKAL
90
12
 
15
 
! Отговори
avram_bakalina преди 10 години
подай си оставката президенте!
89
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарю комсомолски секретар , а ми какво ще кажеш за вилата си на морето. Законна ли е? присмял се хърбел на щърбел.
88
6
 
16
 
! Отговори
fanbg преди 10 години
Интересно г-н президент - вие олигарх ли сте или просто един обикновен бизнесмен мултимилионер?!?!Или по-скоро вие заедно с Прокопиев сте добрите олигарси?!Ако не ви е известно вашия приятел Прокопиев е меко казано скандален бизнесмен - в момента има над 400 млн необслужвани кредити!
87
0
 
5
 
! Отговори
шофьора преди 10 години
Допълвам 92 Забрави А Доган иКО с шлиферчетата 1989г А сега МИЛИОНИ .
86
6
 
9
 
! Отговори
ЧОЧО САМ преди 10 години
До БГ Много Ви моля, посочете медиите на Пеевски, защото аз все търся и не могада ги намеря. Може би БТВ,БНТ,СКАТ,ЕВРОПА,КАНАЛ 3,ТВ7.Моля посочете или така си пишете и говорите по общата инерция.
85
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 92 Вярно,че много хора забогатяха в България с кражби,но мисля ,че е възможно да станеш милионер ако си талантлив,инициативен,да имаш креативна мисъл и да не те мързи.Също така трябва да се рискува.В момента се търсят кадърни медици по цял свят.Това ,че не ти се рискува или пък не си достатъчно добър професионалист си е твой проблем
84
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знае ***!И в трите каци беше натопен до уши
83
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Олигарха говори за другите, а пропуска да спомене себе си.
82
5
 
25
 
! Отговори
До 92 преди 10 години
А даваш ли си сметка как се правят в България 12 млн лева, ако не с кражби. Аз съм с висше образование /медицина/, не съм спирал да работя вече 32 г. и не съм станал милионер. Съпругата ми има 35 г. стаж и живеем добре, но скромно. Така, че преди да пишеш безценните си мъдрости, помисли малко.
81
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм фен на Плевнелиев,но заслужава уважение за това ,че е направил кариера и състояние преди да влезе в политиката.Преди да го изберат за министър декларира 12 млн лично състояние.В същото време Сидеров,Станишев,Мая Манолова,Кутев и много други влязоха в политиката с една риза на гърба си и всичко ,което са постигнали като финансов просперитет е благодарение на политиката
80
3
 
14
 
! Отговори
Antonim преди 10 години
До дъртанянМалко пояснение: В момента олигарси плащат на протестиращите, защото им поорязаха печалбите от ВЕИ-източниците и то доста. Дават паричките на хора с колела, които ги раздават и в същото време дирижират - къде и как да се протестира.
79
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами този с офшорните сметки, нали и той е олигарх? За какъв ни се представя с поредните си мъдрости?!?
78
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо говори в трето лице?? Аз това не разбирам!
77
1
 
16
 
! Отговори
бж преди 10 години
Ти от кои си Плевнелиев?