„Човек може да се забавлява с аргументите за актуализацията“

Причината за ветото е липсата на прозрачност, обясни Руслан Стефанов
Обновена: 7 авг 2013 20:49 | 7 авг 2013 20:49,
10
„Човек може да се забавлява с аргументите за актуализацията“
Снимка: Bulgaria On Air

Президентът Росен Плевнелиев беше умерен и внимателен в точките, заради които наложи ветото. Той реално се съгласява със социалните мерки, но вижда проблем при разходната част. Това каза в ефира на Bulgaria On Air Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Причината за ветото е липсата на прозрачност. Има два варианта за изход от ситуацията. Единият е тази непрозрачност да доведе до по-голямо обсъждане на допълнителните разходи. Необходимо е да се знае ясно за какво ще бъдат изхарчени парите“, каза Стефанов.

Според него е важно да бъде обявено и за какво ще се използва буферът, ако се наложи, както и какво ще се направи с него, ако няма проблеми.

„Другото, което представлява проблем в актуализацията е, че не е написано ясно как ще се използват приходите, ако бъдат по-високи от очакванията или откъде ще се вземе необходимото, ако са по-ниски, защото не се съмнявам, че може да стигне и до нова актуализация“, обясни Стефанов.

Още по темата

„Човек може да се забавлява с аргументите за актуализацията“, заяви той.

По темата за дължимите суми на държавата към бизнеса, което е една от посочените причини за обновяването, Стефанов посочи, че е необходимо да се въведе практиката всеки месец да се обявяват подробно данните за дължимото.

„Няма разграничение между частично и пълно вето. Президентът се съгласи със социалните мерки, но те са хапка в морето и няма да променят затрудненията в социалната сфера“, коментира той.

Според него основният проблем е, че бюджетът се превръща в счетоводен процес и не водят разговори за промяна на политиките. „Факт е, че във всяка една политика в страната има недостатъчно финансиране“, допълни Стефанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АзСпешно *** се прегледай при психиатър!!!
6
0
 
6
 
! Отговори
БРАВО преди 10 години
Страхотен президент!Трябваше някой да ги "свали" на земята,не може да си правят "гаргара" с народа,Точно това трябваше да направи,да вземе решение в полза на хората и да не допусне да ги ограбят отново.Подлите и долнопробни номера на "тройката" са ни добре известни,както и да се опитат да ви очернят,каквито и мръсни номера да ви погаждат- ВИЕ сте НАШИЯ ПРЕЗИДЕНТ!
5
0
 
1
 
! Отговори
YY преди 10 години
"...хапка в морето..." Доста точно казано. В червеното море. Хапват...
4
3
 
32
 
! Отговори
3goro преди 10 години
ОСТАВКА ! БСП ,ДПС и Болен ще изхарчат парите на правнуците ни ,а съм още на 20 смятай :)Тази алчност трябва в рекордите на Гинес да влезне !
3
50
 
24
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До Анонимен Те го знаят. Елиминацията на ГЕРБ е това, което държи коалицията и подкрепата за нея. И ще го направят, пък после могат да дават оставка, а могат и да не дават-все тая. Аз не съм никак фен на БСП, но смятам ГЕРБ за чума за страната ни и искам да се измете от политиката. Затова подкрепям кабинета.
2
33
 
13
 
! Отговори
Боже преди 10 години
Какви ижитурки се навъдиха и претендират да са единствените демократи,освен това знаят всичко.Кой ти плаща заплата бе ***?Чичко Сорос.Престъпник с бяла якичка и свръх висок морал за глупаво-бедни народчета като нашето.
1
59
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев, ако не разкарате от всички учреждения всека герберастка *** ще ви съсипя от критики. В момента ви държа, понеже сте единствени дето могат да разкарат чалготеката. Долу мутри! Ууу! Тотална чистка, да не могат името да си кажат! Всички калинки на борсата да копат картофи! Иначе нема милост към бесепето. Разберете го.