Държавата напира да сме домакини на Евро 2020 по футбол

Обсъждат изграждането на нов национален стадион
Обновена: 14 авг 2013 15:22 | 14 авг 2013 15:22, Веселина Йорданова
90
Държавата напира да сме домакини на Евро 2020 по футбол
Спортният министър Мариана Георгиева. Снимка: БТА

Държавата ще подкрепи кандидатурата на България за домакин на срещи от Европейското първенство по футбол през 2020 година, съобщи спортният министър Мариана Георгиева след заседанието на правителството.

На оперативно заседание днес кабинетът е обсъждал „опорните точки за сътрудничество“, като на следващото редовно заседание се очаква да бъдат обсъдени конкретните ангажименти на държавата.

Един от тях ще бъде свързан с реновиране на Националния стадион „Васил Левски”. По-сериозният ангажимент е по изграждане на нов национален стадион, заяви Георгиева, като уточни, че министерството не може да действа самостоятелно, а в сътрудничество с Българския футболен съюз.

Спортният министър съобщи, че се предвижда изграждане на мултифункционален спортен център във всяка община, който ще включва тенискорт, плувен басейн и игрища за футбол на малки вратички, за волейбол и за баскетбол.

Не са правени конкретни финансови разчети за центровете, защото изграждането им ще бъде заложено при изработването на бюджета за следващата година и съобразено  с бюджета на общините в частта „ангажименти по отношение на спорта“.
Предвижда се финансирането на спортната политика да се осъществява с публични средства чрез новите оперативни програми и чрез създаване на условия за развитие на публично-частно партньорство.

Новите съоръжения са предвидени в Националната програма за развитието на физическото възпитание и спорта за периода 2013-2016 г., която правителството прие днес. Георгиева уточни, че такава програма е приета и през октомври 2012 г., но една трета от мерките в нея били с изтекъл календарен срок.

Акцентът в новата програма пада върху спорта по местоживеене, по месторабота, за всички възрастови групи, включително и за хора с увреждания. Георгиева изтъкна, че ще се възстановява връзката между държавата, общините, спортните организации. Приоритет е и развитието на масовия спорт, като основа за селекция и развитие на деца и младежи с изявени спортни способности.

Другият приет документ от правителството днес в ресора на Георгиева - Доклад за младежта за 2010-2012 г., показва тревожни показатели спрямо 2009 г.: увеличен процент на безработицата, на отпадащите от образователната система ученици, намален брой на студентите. За две години с 2% увеличение на отпадането на учениците е тревожно, изтъкна министърът и допълни, че студентите са намалели с 1%.

Срокът за доклада по закон е бил 30 април 2012 година, но решихме, че трябва да го изготвим, за да бъде опора за политики на новия кабинет, уточни Мариана Георгиева. Документът, който представя основните дейности, извършени от централните и местните органи на управление в полза на младите хора в страната, ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
не разбрал преди 10 години
На времето Батето / лека му пръст / щеше да прави тук зимна олимпиада. Не стана, въпреки сериозното присъствие на Батето в олимпийския комитет. Сега един световно неизвестен министър на спорта / от който хал хабер си няма/ ще прави Европейско първенство. Смях. Само не разбрах туркофилката дали е поканила и Турция за съвместна организация. А и за доклада мога да я светна - отпада от училище нейният електорат, а студентите не намаляват а отлетяват към по-хладните страни.
80
0
 
0
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Това събитие ще е предпоставка да се отговори на определни изисквания т.е. да се понаправи нещо. И на футболните запалянковци ще им хареса в София, ще има да пият и да се веселят за жълти стотинки.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези пак нарушиха кинти за крадене
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОВА Е НАЙ СМЕШНИЯТ МИНИСТЪР НА СПОРТА
77
2
 
3
 
! Отговори
Snorky преди 10 години
Хахахахахахаха по-смешен виц отдавна не бях чувал! Кой ще дойде в тази помийна яма да гледа мачове?! При тази ширеща се престъпност, корупция и самоубийства всеки ден.....Тази на снимката може да се смее колкото си иска и да се опитва да лъже ама едва ли някой ще и повярва!
76
0
 
0
 
! Отговори
Пако преди 10 години
Нека опитат, тъкмо и един читав стадион да се построи в тая държава. Май от времето на социализма нищо няма построено, освен по една спортна зала във Варна и София. Пък за световното кой знае .. има доста време дотогава, нищо чудно да го направим :)
75
0
 
3
 
! Отговори
втасахме я... преди 10 години
ТЯ ДРУГАТА Я ВТАСАХТЕ,ЧЕ СИ СЕ ЗАХИЛИЛА
74
1
 
0
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
1942 година генерал Чуйков е извикан от Китай по решение на Политбюро на КПСС. Стратегическо важното направление от Азия е временно е заменено с борба с обединена Европа. Генералът е командирован в Сталинград. Справя се с поставената му задача...
73
1
 
0
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
1942 година генерал Чуйков е извикан от Китай по решение на Политбюро на КПСС. Стратегическо важното направление от Азия е временно е заменено с борба с обединена Европа. Генералът е командирован в Сталинград. Справя се с поставената му задача...
72
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 10 години
министърке, ти луда ли си или само така изглеждаш?
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е се едно от БАН да обявят, че са решили да кацат на луната :Д
70
0
 
4
 
! Отговори
Баба Яга преди 10 години
Аз пък ще се кандидатирам за Мис Вселена. БСП и ДПС ще ме подкрепят.
69
0
 
7
 
! Отговори
:)) преди 10 години
Така де, защо да не си раздадем сега едни милиончета за "Подготовка на кандидатстването"???Егати прозрачната история!!! Толкова ли глупави изглеждаме ???
68
0
 
2
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
На гол тумбак -остър нож и чифте пищови...Много смотани Министри си имаме.
67
0
 
6
 
! Отговори
ЛЮТВИ МЕСТАН преди 10 години
ДРУГАРКО МАРИАНА ГЕОРГИЕВА,ВНИМАВАЙ КАКВИ ГИ ВЪРШИШ!! В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ ГОВОРНАТА ТИ РЕЧ ИЗПРЕВАРВА С НЯКОЛКО ДЕСТИНАЦИИ МИСЛОВНАТА ТИ ДЕЙНОСТ! НЕДЕЙ ДА МЕ РАЗОЧАРОВАШ, ИЗРАЗЯВАЙ СЕ ЕКЗАКТНО! ТОЛКОВА РОМАНТИЧНО СИ ИЗКАРВАМЕ С ТЕБ!! ДА НИ Е СЛАДКО!!ЛЮТВИ МЕСТАН-АГЕНТ ПАВЕЛ
66
0
 
7
 
! Отговори
мечо преди 10 години
Тази г-жа е поредната предателка на БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ! Заедно с данчо ментата, бисерката и други подобни типове, те са готови за жълти стотинки да предадат на турските башибузуци и своите деца! ДОЖИВОТЕН ПОЗОР ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ!
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това звучи като виц.
64
2
 
3
 
! Отговори
Joro преди 10 години
stiga pisahte gluposti,sled kato 4akahme 4 god. Tikvata da ni napravi stadion i ni6to mal4axte stiga s tiq komusti i prostotii edno domakinstvo na evropeisko dava i prihoxodi i rabota ,no stadiona da e normalen golqm kato v Makedonia ili Rumania ,a ne kato ideqta na Tikvata za 20 xil. i samo prazni obe6taniq .DANO
63
2
 
4
 
! Отговори
Комендант преди 10 години
До 2020 населението на България трябва задължително да е с анцузи! Който не спази моята заповед, ще се наказва с целодневно четене на книги. Комендант на град Багума.
62
6
 
10
 
! Отговори
Спортяга преди 10 години
Тоя озъбен травестит що не си седне на ошетания пърд - ялник, ами се чуди как да ставаме за смях пред Европа и света?! За 60% от работоспособните българи няма работа, другите, които работят вземат по 300 - 400 лв. заплата, мизерия, нищета, страх и несигурност, тая шматарочка олимпиада ще прави!!! Иска им се да крадат милиони на комунистите, ама вече няма от къде! Те и на луната ще направят олимпиада, ако има някой лев за крадене!Пфу, гнусни ***!