Числеността на армията ни е на санитарния минимум

Ангел Найденов: Военната авиация е приземена
15 авг 2013 07:04, Елка Василева
108
Числеността на армията ни е на санитарния минимум
Ангел Найденов. Снимка: Булфото

Числеността на войската ни е на санитарния минимум, казва министърът на отбраната Ангел Найденов в интервю за „Монитор“.

Найденов заявява, че няма отказ или спиране на реформата, а промяна в плана за развитие на въоръжените сили. „Говорим за отлагане на голямата част от тези дейности, предвидени за 2013-а и първата половина на 2014 г. Повече от 2000 души трябваше да бъдат съкратени. От тях около 800 човека ще бъдат запазени“. „Ако на фона на тези 800 човека добавим съкращаването в резултат на плана, но добавим и некомплекта на въоръжените ни сили, става ясно, че сме на санитарния минимум“, казва Найденов.

Относно състоянието на техниката в Българската армия министър Найденов казва, че „когато техниката на разположение във ВВС е на земята, какво повече е необходимо да бъде добавяно! Тогава, когато от 12 хеликоптера „Кугър” само 1 лети, или тогава, когато от хеликоптерите „Бел” нито един не лети, или тогава, когато самолетите „Пилатус” са всичките на земята, какво повече да говорим?! Тогава, когато бойните ни хеликоптери са изцяло на земята, трябва ли да се добавя нещо?! Задълженията до този момент са около 140 млн. лв.“, посочва министърът.

Като своя амбиция Найденов определя до края на годината „да имаме разбира се, не напълно възстановяване на всички въздухоплавателни средства, с които разполагаме, но да вдигнем във въздуха хеликоптери, включително бойни, да имаме осигурена поддръжка на кугърите, възстановена летателна годност на беловете и на пилатусите“.

Министърът е на мнение, че е необходимо въвеждане на военното обучение в училище. „Предвидени са по 5 часа в учебната програма за 9 и 10 клас. Очевидно е, че това е недостатъчно като обем от знания или придобиване на умения, включително за реакция при кризисни ситуации. Имал съм много срещи с ученици в горните класове – 11-и и 12-и, и на въпроса за военно обучение голямата част от младежите бяха „за”, включително за летните лагери, ако то бъде въведено като свободно избираем предмет“, споделя Найденов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Накратко по един доста груб начин си изпълняваме предписанията от Ран-Ът да останем 5 млн - по-малко работа и масово съкращаване .
92
0
 
7
 
! Отговори
Мюра преди 10 години
Армията, като държавата - липсва. И Франция е заобградена само от ,,приятели,, пък има сериозна армия. Ама Франция си е държава. Въпреки липсата на армия обаче, имаме министерство. Къде иначе, ще работят една камара връзкарчета ?
91
0
 
3
 
! Отговори
сократе бря преди 10 години
аз съм явно *** щото не загрях коментара на 88 какво противоречи с твоя та да го апострофираш или коментираш?
90
0
 
5
 
! Отговори
до тоя обратния,хихи преди 10 години
коУега с Убратното име,е то си личи че си все наопаки,за посл ти комент-нали е била крило на ***-каква цел е имала?да пази партийците или БГ,а после-такива като тебе я разсипаха,или?и освен на кого ,освен на простия войник ще се разяснява обстановката-на *** и комсомолците ли?или на офицерите и ***?специалисти е имало,и то не малко-двама от израелските премиери са учили в НАШАТА военна академия,а и доколкото знам,на ученията сме били мн добри, а ти си жив ***
89
0
 
0
 
! Отговори
Yegresnatsemnelov преди 10 години
Тури по още някой минус, не се притеснявай. Да има.
88
0
 
8
 
! Отговори
боклуци лъжливи преди 10 години
само далавери правите, *** долни! да става като в Швейцария - всеки гражданин да минава задължително военно обучение и до късна възраст да е в резерва... + малък процент професионална армия. в момента по цял ден чистят листа и лъскат паметници а боклучавате техника 10та ръка от Запада няма и да я коментирам... Кугарите въобще не са за тоя климат и за това не могат да ги ползват при спасяване защото пак ги взехте на далавера, *** долна държавна
87
6
 
1
 
! Отговори
Yegresnatsemnelov преди 10 години
До до 85И между другото, 1983 е доста преди 89та, тогава армията още имаше цел, и си бе армия. Понеже не знаеш какво стана в армията след това, въздържай се от коментари, не разсъждавай по непознати теми, да не ти изтръпне езика...
86
6
 
0
 
! Отговори
Yegresnatsemnelov преди 10 години
До до 85Впрочем много интересни възгледи имаш за формирането на мисловна дейност, явно при тебе е пряко свързана с движения на езика ...
85
6
 
2
 
! Отговори
Yegresnatsemnelov преди 10 години
До до 85Името ми е много просто, написал съм го точно за такива като теб, да им е лесно да го запомнят. Само трябва да го прочетеш отзад напред. Гарантирано даже и ти няма да го забравиш.И да, то по онова време никъде не се говореше за партията, партия, държава и народ бяха едно и също. А на *** войник никой няма да седне да му разяснява тънкостите на политическия строй.
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До sokrat62Сократе, мъдрецо, ти нещо бъркаш. Не може да си се уволнил през 1982 г, и да са те държали в ареста 5 дни за твоето волнодумско изказване. Лех Валенса получава Нобелова награда за мир ПРЕЗ 1983 ГОДИНА. Провери си паметта, да нямаш EAD (Early Alzheimer Disease).
83
1
 
10
 
! Отговори
Якорита Уташака преди 10 години
Не само армията, а почти всичко в България е вече на санитарния минимум (доходи, здравеопазване, наука, образование, демография и т.н.). Изключение - полицията и държавната администрация - тях никакъв минимум не ги лови
82
0
 
4
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
до 88не обичам да коментирам мнението на други които пишат тук, ама да не би да бъркаш годините, тъй-като аз се уволних 1982г. като граничар, та по това време БКП беше обявило за враг 1 на родината Гърция а не Турция, а аз получих 5дена арест защото изказах съмнение, че Лех Валенса не е враг щом го награждават с Нобелова награда за мир!!!!
81
1
 
8
 
! Отговори
малеее преди 10 години
Разбира се, че ни трябва армия. Някой все пак ще трябва да пази АЕЦ Белене .................hahah От кого ще я пазим?Някой ще я краде ли, що ли?:))))хахахха До Козлодуй има едни опасни *** от едно село, гледат кози..Че крадат, крадат, ама пък цяла АЕЦ..хохохо По-скоро, сега сериозно, докато имаме АЕЦ не ни трябва голяма армия, АЕЦ-а ни пази, а не армията..:)))
80
2
 
9
 
! Отговори
до 85 преди 10 години
виж,браточка,не мога да ти произнеса именцето,дет си го спретнал..трудничко е и явно е резултат от дълго и постоянно *** на дупета-та ти с е заплел и езика,и мисловната дейност,ако имаш такава-ТА,по добре и гейберите,и другите *** да си имат военно крило,което между другото да пази и държавата- а не като сега-дебели ***,разни лели и любовници на генералчета,щото аз се уволних 1983 година,и твърдя,че в армията не се говореше много за кУмунузАм,а за защита на НРБ,и родината,и си бе армия!
79
0
 
6
 
! Отговори
do Yegresnatsemnelov преди 10 години
ami vij frend,to to Ta4yr i Reygan ne sa kat va6ia TIKVUN daje i bananite da uspqvat sami da gi spirat,ne mogat kato nego SAMI da stroyat magistrali i metro,ne sa super hora-zatova si e imalo naverno nazna4eni drugi hora,moje bi@@@@@ basi topana glupav si!!!!
78
17
 
6
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
***: Гошо *** :Какво могат да ти помогнат тъпите фуражки. Даже и в Турция вкараха в затвора генералите....Не ни трябва армия а на Турция трябва защото погледни на картата с кои страни има граници: все врагове : Арменци, кюрди, иранци , сириици , гърци,Кипър. А нас кои ще ни напада сигурно Македония след снощния мач където бяхме толкова жалки...
77
8
 
11
 
! Отговори
Yegresnatsemnelov преди 10 години
Ние армия нямаме вече от 30 години. В последните 15 я ликвидирахме и на документи, преди това вместо армия имахме ведомости и хрантутници.само който не е бил в казармата от 88-89 насам, може да твърди, че е имало армия в България по това време.Истината е, че армията ни беше военно крило на БКП, просто нямаше нито един специалист и офицер, който да знае как да си върши работата без партийни директиви. Затов цялото това образувание се превърна в *** за отрицателно време.
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
армия няма ама има 55 хиледи полицаи които всеки ден чакат заплата наготово
75
2
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Численноста на армията ни,е много под...санитарния минимум,защото с 2-3 сухопътни бригади,които останаха,не можем да осигурим никаква отбранителна операция на територията на страната.За сравнение,само бившата 7-*** механизирана дивизия,имаще при мобилизация около 14 хил войници,сержанти и офицери,колкото е сегашната ни армия.Не, не говорете сега за армия,кощунството което сътвориха продажните политици,съвсем умишлено,народа ще го плаща с...кръв;дано не се стига до това,но геноцида е на...лице.
74
9
 
4
 
! Отговори
Yegresnatsemnelov преди 10 години
До АнонименТи не можеш децата си да нахраниш, искаш аскер да храниш.