"Ако министрите на Орешарски можеха да говорят"

Преглед на печата на 12 септември
Обновена: 12 сеп 2013 07:02 | 12 сеп 2013 07:00, Петя Славова
43
"Ако министрите на Орешарски можеха да говорят"
Снимка: БТА

"Ако министрите на Орешарски можеха да говорят", коментира "Сега". Хаос. Това е думата, която изчерпва състоянието на изпълнителната власт. Почти във всяка публична изява на политици от управляващата коалиция или на министри като основна гордост се изтъкват промените в Закона за обществените поръчки. Но проектът забуксува още в самото начало, а част от предложенията в него не просто няма да намалят корупцията, а могат да имат и обратен ефект. Следващата битка сред управляващите ще е заради промените в Закона за устройство на територията. Още на първото обсъждане в Министерския съвет е имало съпротива и от Министерството на регионалното развитие, и от странната формация, наречена Министерство на инвестиционното проектиране, и от Министерството на екологията. Може министрите и да се научат да си говорят, преди да тръгнат да се изявяват публично или да пишат законопроекти. Дотогава ще си уплътнят времето с няколко важни услуги за онези, които ги докараха на власт.

Преди ден Реформаторският блок обяви своя Граждански съвет, който ще е съставен от 39 членове. 25 от тях са непартийци. Пред кого ще носят политическа отговорност гражданите в ръководното тяло на Реформаторския блок и готови ли са партийците да направят крачка назад? "Труд" търси отговори от представител на гражданската и на партийната квота. Проф. Михаил Неделчев: Политическата отговорност, която ние ще носим, ще се базира върху това, че цялата българска демократична общественост се намира в кризисна ситуация. Точно поради това е необходимо взаимодействие между необвързаните граждани и политическите формации, които търсят цялостна реформа и осовобождаване на държавата от мафията. При вземането на решения в Реформаторския блок всички гласове тежат еднакво. Христо Панчугов: Политическата отговорност продължава да се носи от политическите партии. Гражданският съвет е неотменна част от усилието да предложим на българските граждани модел на комуникация, на правене на политика, на функциониране на българската държава. Този модел е част от идеята за мрежови тип правене на политика.

"ГЕРБ и реформаторите ще се прегърнат "с отвращение", казва в интервю за "Преса" председателят на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев. Според него проблемът на реформаторите е, че преди три месеца избирателят каза "не" на седемте партии от Реформаторския блок. Въпросът е как от седемте големи "Не"-та ще направят "Да". Те не отговарят с кого биха управлявали след едни предсрочни избори. Отговорът е прост - с ГЕРБ. Нали са сестрински партии в ЕНП. От Брюксел ще им "препоръчат" и те "с отвращение" ще се прегърнат с Бойко Борисов и партията му. Йордан Цонев определя бюджетът за 2014 като най-важния тест за тази година. "Мисля, че ще покажем реформите и новата философия на бюджетиране, политиките, насочени към икономически растеж и социалната защита на гражданите", посочва Цонев.

"Модерно ли е да си ляв", коментира "Труд". Днес, казват, се отваря фронт за ново ляво. Но за да се роди една партия трябват внушаващи доверие лидери и идеи. Социалната справедливост "е окупирана" от БСП. За да бъдат различни, новите леви трябва да експлоатират и други теми - "несправедливостта на прехода", "бюрократичността на Брюксел" и т.н. За за могат да привлекат младите интелектуалци. В новата българска лява партия не трябва да има "стари муцуни", търсещи ново място под слънцето. Затова най-вероятно БСП още дълго ще бъде единствената голяма европейска лява партия.

"Подреждаме пъзела на убийствата", казва в интервю за "Труд" заместник главният прокурор Борислав Сарафов. Той е убеден, че от ревизията на разследванията по знакови убийства от 2001 г. би могло да се стигне до нови разкрития. Стига случаите да се разглеждат както в тяхната уникалност, така и във взаимовръзките им. Почти всяка престъпна група за убийства, рекет и грабежи е ползвала услуги от членове на други банди или пък те са се присъединявали към нея. Ако всичко, известно досега, задълбочено се анализира, пъзелът на тежката организирана престъпност може да се подреди, смята Сарафов.

Таванът за новоотпуснатите пенсии не само няма да отпадне от 2014 г., както предвижда Кодексът за социално осигуряване, но дори няма и да се повиши, съобщава "Сега". Аргументът на управляващите е, че не трябва да се отваря прекалено много ножицата между минималните и максималните пенсии. Това стана ясно от коментари на социалния министър Хасан Адемов вчера. Така за пореден път пенсиите ще зависят не от осигурителния принос, а от политически решения, въпреки че това срива доверието в осигурителната система и води до търсене на все повече вратички за заобикалянето й.

"Абсурдна здравна система! Дори неосигурените да плащат вноски, дефицитът расте", е анализът в "24 часа" на Боян Захариев, икономист от Институт "Отворено общество". По формулата за солидарното финансиране здравно неосигурените в общия случай са от бедните и болните. Въпреки че немалка част от тях са млади, сумарно през следващите няколко десетилетия приносът им към системата, ако успеят да се присъединят към нея, ще е значително по-малък от допълнителните разходи, които ще генерират. Решаването на проблема не може да стане без намиране на средства за плащане на допълнителната сметка за здраве. Дали това ще стане чрез разширяване на обхвата на социалната система, финансирана от държавата, и бедните неосигурени ще получат достъп до универсиалния пакет със здравни услуги, или чрез ваучери с ограничена стойност, които ще позволят да има горен лимит на разходите, е въпрос на икономически и на ценностни съображения.

"Миграционният натиск към България ще се засилва", прогнозира пред "Монитор" Радослав Стаменков, ръководител на Мисията на Международната организация по миграция в България. Той отбелязва, че като държава и като общество трябва да сме готови да окажем навременна подкрепа. Изграждане на капацитет - това е посоката. Включително и увеличаване на броя на служителите, които работят с имигрантите и бежанците. Сега те са много натоварени, а решават съдби. Нужни са и законови промени, за да се ускори и опрости процедурата за предоставяне на статут на бежанец. Никой не желае да стои зад решетки. Миграцията е един естествен процес и не бива да се драматизира. Пресилено е да се говори за потенциална опасност за националната сигурност, за навлизане на терористи. Не че е изключено да се промъкнат и такива, но това не означава, че трябва да строим стени.

"Голяма част от младите хора не желаят да работят", е озаглавено интервюто в "Новинар" с Надя Василева, управляващ директор в Manpower, където отговаря за България, Сърбия и Хърватия, специалност "Маркетинг, мениджмънт и финанси". Тя посочва, че в момента има над 2200 свободни работни позиции в секторите производство и финанси и бизнес услуги, за които не могат да бъдат намерени кадри. Ще се създават все повече трудности на хората с наличните компетенции на пазара да си намират работа, предупреждава Василева. Работодателите изпитват най-големи затруднения в намирането на инженери, ръководни кадри и изобщо квалифицирани специалисти. Тя апелирала веднага да се преквалифицират студентите, които се обучават в специалности, за които в момента не се очаква вариант за намиране на работа. За доста голяма част от младите хора пък предлаганата работа не им е интересна, за да ги мотивира.

Промени в Националния план за действие по заетостта през 2013 г. ще осигурят до края на годината заетост на 300 млади хора, съобщава "Дума". Необходимите 104 хил. лв. да се осигурят чрез преразпределение на резерва по Националния план, реши правителството. Измененията осигуряват възможност за откриване на допълнителни работни места за младежи до 29-годишна възраст. Младежите до 24-годишна възраст, които са регистрирани в бюрата по труда към края на юли, са 34 412. От тях 63,6% са без квалификация, висшистите са 7,9%.

"Големите бели от скок на заплатите", коментира в "Стандарт" Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му работодателите са категорично против ново увеличение на минималната работна заплата в рамките на тази година (от 310 на 330 лева от 1 октомври, б.р.). Позицията им е икономически аргументирана. Първо - ръстът на БВП е символичен. Второ - в рамките на последните две години минималната работна заплата беше увеличена с 40 процента. Трето - инфлацията за тази година е с отрицателен знак, т.е. имаме дефлация и покупателната способност на минималната работна заплата не е намаляла. Едно ново увеличение ще направи трудно наемането на нискоквалифицирана работна ръка и ще доведе до допълнително съкращаване на нископлатени работни места, предупреждава Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
5
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
до мужика,кво им е наред на другите министри примерно:- на Регионалното е вечно дрогирана- на Просветното ще маха "моята молитва" на Ботев защото и е мил родния турски език и Вапцаров- на МВР, че охранява НС а пък турската граница е разграден двор и бърка *** със сириици- на Транспорта дето ще спасява БДЖ а тайно приватизира пощите- на, на на боцмана в г--а, само там им е мястотоЩе ги видим какви експерти са с бюджет 2014г. дето Данчо ментата им го пише, бе вижте им снимките по нови
39
2
 
15
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Данчо Ментата щял да покаже, че бюджет 2014г. отново ще е "ЩЕ,ЩЕ ама НАДАЛИ":-250000 раб.места ама само 300 сега-намаление на тока с 5% ама увеличение на горивата с 10%-махаме тавана на пенсиите ама друг път-оправяме НЗОК ама с увеличение на здравните-подобряваме бизнессредата ама с заем от още 3-4 милярда-вдигаме минималната ама олигарсите не дават, значи друг път-и т.н. до като свят светува и БСП-ДПС-Атака се нацаруваОставка незабавно и избори до дупка
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
emi te da ne sa nemi da gi e........ba maikata
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ако министрите на Орешарски можеха да говорят"Ами да се научат! То си е жив резил коскоджамити Иксперти да не могат. Явно на другаря агент Павел ще му се отвори много извънредна работа, ако им спретне един образователен експресен курс по литературна семиотика, синтактика, комуникации, че и малко граматика. Най-малкото ще им е полезен.Друг е въпросът, ако те просто няма какво да кажат. Тогава белята си е в кадрите и мат'риала.
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Убедих се,че тези управляващи са тотални некадърници и ***.Като вдигаш мин.работна заплата,ти не вдигаш стандарта на българите,дори напротив-товариш работодателите и те намаляват работните места!Вместо да работят за вдигане на стандарта и икономиката,тия *** си чудят как да си гласуват механизма на крадене.Жалки национални предатели,това е политика на геноцид!
35
3
 
16
 
! Отговори
tuttt преди 10 години
хаоса и корупцията са тук - гарантирано от бсп
34
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И да е хаос, той е обмислен. Вижте кой се връща на високи позиции. Всички компрометирани и ненавиждани стари муцуни. До един ще се намъкнат пак във властта и ще си карат както знаят-т.е ще трупат нови милиони за себе си, близки и приятели, а ние ще си останем със "сутрешното кафе". Щом само толкова можем...
33
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименСАМО ГЕРБ.....ХАХАХАХААА-ЧЕ КОЙ БЯХА ТЕЗИ---А,ДА-ТЕЗИ СЪС СВИРКИТЕ И ТУПАНИТЕ--ДЕМЕК ТУПАНДЖИИ--ОДИ СЕ СКРИИ БЕ КОТЕ---ГОЛА ВОДА СИ
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен32Неграмотнико ,Прочети това ,което си написал. Имаш над 10 правописни грешки.Засрами се.
31
0
 
2
 
! Отговори
langazov преди 10 години
До СтатистикИли пък може да предположиш , че има и такива, който четат повече отколкото пишат ?
30
14
 
5
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Цеци Стругарчето от ГЕРБ фантазира в момента по НОВАтв.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАЙ ГОЛЕМИЯТ ТРИК НА СВЕТА Е НА КОМОНИСТИТЕ,1 ИЗЛИЗАТ СЪС НОМЕРА ЧЕСА КОМОНИСТИ,КОИТО В БГ НЯМА ТАКИВА[ВСИЧКИ СА НАБЕДЕНИ КОМОНИСТИ] ИЛИ ПОСТАВЕНИ ОТ СВОИ ХОРА . 2 СЪС ТОЗИ НОМЕР ОТМЪЩАВАТ НА БГ ЧЕ НЕСА ГЛАСУВАЛИ ЗА ТЯХ И ПО ТОЗИ НАЧИН КРАДНАТ ЗАМЕНЯТ УБИВАТ РАЗПРОДАВАТ ИЗСЕЛВАХА РАЗКАТАВАХА НАРОДА ДО ДУПКА.ТЕ СИСА ЧИСТО И ПРОСТО ЕДНИ РАЗБОЙНИЦИ КОИТО СИ ОПРАВАТ ЗАКОНИ ПРОКОРОРИ СЪДИИ ДА НЕМОГАТ ДА БЪДАТ ДОКОСНАТИ,СЕГА ТОЧНО ТОВА ПРАВАТ,УНИЩОЖАВАТ ВСИЧКО ДОБРО,И ЩЕ СЕ ОДБРАНЯВАТ ДЕТО САСЕ БАРИКАДИРАЛИ В ПАРЛАМЕНТА .
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цветелине бил си шев на ДАНС къде ли неси бил при Бойковото правителство,нямаш ли малко капка съвест в тая мутра която разнасяш всеки ден,да малтретираш българският народ по автобуси по стачките навсякъде,ако имаш малко човещинка,трябва веднага даси подадеш оставката,иначе оставаш най големият ***,от всички мвр шефове досега,*** по скоро дане тормозеш сиромащията.Дай боже аминн
27
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САМО ГЕРБ,ТОВАЕ НАЙ ЧЕСТНАТА ДОКАЗАНАТА И ОТКРОВЕННАТА ПАРТИЯ САМО ГЕРБ.БОЙКО БОРИСОВ ПО ДУША СИЕ ЗЛАТЕН ЧОВЕК.САМО ГН ЦВЕТАНОВ И БОЙКО СЕ ИЗПРАВИХА СРЕЩО МАФИЯТА В БГ.ТЕ ТРЯБВА ДА СА НА ВЛАСТ.СКОРО И ТОВА ЩЕ СТАНЕ НАБЛИЖАВА.ХОРЪТА СЕ ИЗГОРЯХА ЯКО СЪС МИНАЛИТЕ ИЗБОРИ.
26
4
 
7
 
! Отговори
........ преди 10 години
Защо ЕРП-тата спират тока всяка нощ когато хората спят и няма как да забележат? Защото когато пристигнат сметките за ток потребителите ще си кажат " Виждате ли БСП дойде на власт и тока поевтине" ахаххаааа. Колко са долни не е истина. Всяка нощ тока спира ии го виждам по приемника на телевизията.
25
12
 
5
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До политолог 20"Станишев-Украински евреин, Местан-злобен Турчин, Сидеров-Руски агент, това ни управлява в момента."Не знам защо мислиш ,че коментарите за Б.Б. са злобни ,но това което си написал е наистина не само злобно ,но и просташко.Ако има някой ,който в последните 4-5 години "даде тон" за профанизация на политическия живот у нас ,който с просташките си изявления ни "докара до атмосферата в селска кръчма"това са герберастите начело с Б.Борисов.
24
1
 
5
 
! Отговори
assyta преди 10 години
кАтила се събуди и можете спокойно да прекратите дискусиятя
23
1
 
4
 
! Отговори
Естет преди 10 години
Когато не са се раздавали шамари на време днес е абсурдно да компенсираме. Вярвям, ще се съгласите с това, както и с твърдението, че подредят ли пъзела на убийствата в България спосора на много *** във форума, които го хвалят, колко неповторима тиква е отина в затвора.
22
6
 
7
 
! Отговори
Nokoga veche idioti преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Ti si samata tragediq
21
0
 
5
 
! Отговори
diadko50 преди 10 години
Че не е добра политическата ситуация,не е добра.но като се отчаямекакво ще направим?Вярвам,че всеки ще си направи изводине и ще сестигне до правилните решения.