КНСБ плаши със социални бунтове наесен

Синдикатът иска 10% скок на заплатите в пощите от 1 ноември
Обновена: 25 сеп 2013 13:03 | 25 сеп 2013 13:03, Камелия Цветанова
39
КНСБ плаши със социални бунтове наесен
Пламен Димитров. Снимка: архив, Impact Press Group

Да не се приватизират „Български пощи”, а държавата заедно със синдикатите да изготви оздравителен план за дружеството, настоява КНСБ.
 
На фона на протеста на служителите на дружеството пред сградата на Министерски съвет лидерът на КНСБ Пламен Димитров се срещна с началника на кабинета на премиера Пламен Орешарски.
 
Преди срещата той заяви, че „Български пощи” искат ясни гаранции от управляващите партии, че дружеството няма да се приватизира, а ще остане държавно и ще се подготви и реализира оздравителен план, който да включва повишаване на приходите и намаляване на разходите.
 
В тази връзка синдикатите искат от актуализирания бюджет между 5 и 6 милиона лева за пощите, за да може да се гарантират поне 12,5 млн. лева компенсация за универсалната пощенска услуга.
 
„Това беше заявено като намерение от транспортния министър да внесе подобно предложение, но ние не сме чули или видели решение на кабинета или потвърждение на финансовия министър, че тези пари ги има”, заяви Пламен Димитров.

Още по темата
Той добави, че ще настоява премиерът да поеме ясен ангажимент, че заплатите на работещите в системата ще се увеличат с 10% от 1 ноември.
 
Димитров обяви, че ще поиска среща и лично с Орешарски, както с финансовия министър Петър Чобанов и транспортния Данаил Папазов заради „Български пощи”.
 
В същото време лидерът на КНСБ настоя, че синдикатът е подготвил пакет от мерки, които ще настоява да бъдат заложени в бюджета за следващата година.

Той предупреди, че профсъюзът е готов да върви към протести, национални митинги, стачни действия, ако няма промяна в социалната политика на правителството.

Много сектори от икономиката очакват решения и ако те не бъдат взети в рамките на подготовката на бюджета за следващата година, са възможни социални бунтове, коментира Димитров.
 
Той допълни, че не е доволен от социалната политика през първите 100 дни от управлението на кабинета.
 
Той е категоричен, че през следващата година доходите на хората трябва да се увеличат и не става въпрос само за минималната работна заплата, а за всички останали, които според него трябва да скочат с най-малко 10%.
 
Синдикатът настоява и за въвеждането на необлагаем минимум от 2014 година.
 
Пламен Димитров прогнозира тежка есен, съпроводена с протести, защото е очевидно, че има напрежение. То не е само в пощите, но и във въгледобива, в железниците, уточни той.
 
КНСБ обаче дава време на кабинета до 15 октомври да се вслуша в предложенията на синдиката, които ще изпрати до Министерски съвет скоро.
 
Синдикалистът обаче смята, че докато не се внесе „разум и спокойствие, яснота и прозрачност”, хората ще са на улиците и може и правителството да не изкара дълго, но с мотива, че не е „врачка”, отказа да се ангажира с прогноза кога ще са следващите избори.
 
Според него е видно, че в цялата икономика има различни интереси и се оказва натиск.

Той призова хората, които имат интереси в икономиката, да излязат и да се представят, но отказа да споменава имена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
0
 
! Отговори
Мильо ВИПОНДов преди 10 години
A kкъде бяхте между 2009 и пролетта на 2013та бе? Защо мълчахте като мушнати гайди? Или срещу мафиотите от ГЕРБ не смеехте да гъкнете/
33
0
 
5
 
! Отговори
Керенски преди 10 години
Тоя заедно с тренчев да се скрият и повече да ги няма Те трябва да бъдат съдени за разбиване на синдикализма Историята няма да ги пощади.ВСичко с времето.Изощо не им чета пасквилитете са в момента най големите *** на държавата
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Четири че и повече години спаха и сега са сетиха за соц. бунтове.Всичко е платено и поръчано за на есен.Само тези от пощите ли работат питам аз че само те ще вземат.Ами в здравеопазването-държавното и в другите тежки сфери и вреден труд.Само Янка Такева преди години гладува и увеличи на даскалите и толкова.Всички други са замразени.Всички други ряпа да ядат.В частните предприятия пък или не плащат и бавят заплатите или осигуряват на много по малко.Всичко за сметка на обикновения работник.
31
4
 
7
 
! Отговори
ТИЗ преди 10 години
ТОЗИ ХРАНТУТНИК ДЕТО ЖИВЕЕ НА ГЪРВБА НА НАРОДА ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ГЕРБ НЯМАШЕ ПРЕТЕНЦИИ ЗА НИЩО ТИХО МЪЛКОМ СИ ВЗЕМАШЕ ЗАПЛАТАТА И СЕ СТРАХУВАШЕ ОТ Б.Б. И Ц.Ц. А СЕГА ...АМИ КАТО ИМА И ТАКИВА КОИТО СЪЩО ПОЧТИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ МОЖЕХА С ТЕЗИ ЗАПЛАТИ А СЕГА НЕМОГАТ БЪЛГАРСКИ ПОЩИ АМИ КАТО НЕМОГАТ ДА НАПУСНАТ ИМА МНОГО БЕЗРАБОТНИ И ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯТ И НА ТОЛКОВА - НЯКОЙ КАЗА ЧЕ ТОВА БИЛО ПЛАН НА ТОЗИ ПРОФСЪЮЗЕН "ДЕЯТЕЛ" И ГЕРБ
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези усетиха, че Орешака може да се изнудва и сега стой, че гледай. Станишко стана к*рвата на републиката- Местан му се точи отзад, Болен му го подава отпред, а и този иска да се вреди. Хахахаха баси цирка!
29
0
 
6
 
! Отговори
смишко от КНСБ преди 10 години
Ей послушковци от КНСБ ами 10% са точно 30лв.Пламенчо ти днес можеш ли да изкараш с 30лв .Надали твоята заплата е 310лв ,изплащана от нашия членски внос.Его Тренчев е зает Свадба стяга в Америка нашия скромен синдик.От де толкова мангизи?
28
0
 
6
 
! Отговори
христов преди 10 години
а защо няма стачка пред нап където е жена му че са високи заплатите та да ги намалят и да има за пощите
27
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички ли сте на хранилка при мутрите бе??? Тая държава няма ли да се оттърси най-после от тази проказа наречена герб??? КЪДЕ БЯХТЕ "социални партньори" когато 4 години българинът беше мачкан и унижаван? Къде бяхте когато се замразяваха пенсиите на възрастните хора с по 100 лева пенсия? А когато майчинството беше под прага на бедността? Сега тръгнали да протестират, че малко се вдигали заплатите! Социални бунтове трябват, но първо срещу вас корумпирани гадове такива!!!
26
4
 
8
 
! Отговори
Чегевара преди 10 години
Късно е либе за китка.Тези некадърници и крадци вече се окопаха.
25
13
 
16
 
! Отговори
Ей КНСБ преди 10 години
Алооооооо, КНСБ-тооо , къде бяхте когато Борисов и Дянков съсипваха и деряха по 10 кожи от гърба на обикновения българин и вкараха държавата в тинята???????!!!!!!!!
24
15
 
13
 
! Отговори
Да ама не преди 10 години
При тройната - 8 милиарда резервПри БОКО - 4 милиардаПри тройната 6% безработицаПри БОКО 13% безработицаСега увеличаване на доходиПри БОКО - замръзяване
23
3
 
10
 
! Отговори
nelineli9 преди 10 години
За коя есен по-точно става дума и каква е истинската причина този да изпълзи!?
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези жалки типове 4 г. си мълчаха и усмихваха глупаво,без да се обадят,че нито заплатите,нито пенсиите бяха вдигнати с 1 стотинки!!500 000 останаха без работа и цените се качваха всеки месец
21
5
 
14
 
! Отговори
Скок поскок преди 10 години
Къде бляхте 4 години?
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КНСБ пак са гладни!Нямаме нужда от такива измислени синдикати!
19
0
 
2
 
! Отговори
info. преди 10 години
Извинявай Тео по-долният ми коментар беше 13ти
18
3
 
12
 
! Отговори
до тео преди 10 години
Първо не е моят Боко- не симпатизирам на нито един. И като пишеш кой какво има за сметка на народа, напуши и за Иван Костов, за Царя и имотите му, Милен Велчев,, за Доган, местан, Р.Овч. Нали, нека има ред, да не е избирателно, само защото някой ви критикува вас, от Позитано, иначе си оставате същата комунистическа шайка от 44 г.
17
6
 
10
 
! Отговори
info. преди 10 години
До do TeoЗнаеш ли че България е разделена и разпарчетосана на частно-партиини интереси от всички политически формации още от началото на прехода,а?Или за теб това се казва платена пропаганда?Знаеш ли че цялата икономика на БГ е продадена вече?И знаеш ли че си роб на тези партии 24год.Твоят идол боко главоко знаеш ли колко хотели,ски писти и милиарди има,а?И всичко това за сметка на народа!Това ли за тебе е правилно,а
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето тук е разковничето. ЗАПЛАТИТЕ! Проблемите не са, че примерно тока се вдигнал с някакъв процент защото инфлация трябва да има, но заплатите не са даже като в арбския свят. Да кажа и за тока. Вчера платих сметката за август и какво да видя вместо намаление цената на киловат по-висока. Ха сега да видим защо е така?
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо цвъркате бе мишоци,дремете за 150 евро и се радвайте на ***.