КНСБ плаши със социални бунтове наесен

Синдикатът иска 10% скок на заплатите в пощите от 1 ноември
Обновена: 25 сеп 2013 13:03 | 25 сеп 2013 13:03, Камелия Цветанова
39
КНСБ плаши със социални бунтове наесен
Пламен Димитров. Снимка: архив, Impact Press Group

Да не се приватизират „Български пощи”, а държавата заедно със синдикатите да изготви оздравителен план за дружеството, настоява КНСБ.
 
На фона на протеста на служителите на дружеството пред сградата на Министерски съвет лидерът на КНСБ Пламен Димитров се срещна с началника на кабинета на премиера Пламен Орешарски.
 
Преди срещата той заяви, че „Български пощи” искат ясни гаранции от управляващите партии, че дружеството няма да се приватизира, а ще остане държавно и ще се подготви и реализира оздравителен план, който да включва повишаване на приходите и намаляване на разходите.
 
В тази връзка синдикатите искат от актуализирания бюджет между 5 и 6 милиона лева за пощите, за да може да се гарантират поне 12,5 млн. лева компенсация за универсалната пощенска услуга.
 
„Това беше заявено като намерение от транспортния министър да внесе подобно предложение, но ние не сме чули или видели решение на кабинета или потвърждение на финансовия министър, че тези пари ги има”, заяви Пламен Димитров.

Още по темата
Той добави, че ще настоява премиерът да поеме ясен ангажимент, че заплатите на работещите в системата ще се увеличат с 10% от 1 ноември.
 
Димитров обяви, че ще поиска среща и лично с Орешарски, както с финансовия министър Петър Чобанов и транспортния Данаил Папазов заради „Български пощи”.
 
В същото време лидерът на КНСБ настоя, че синдикатът е подготвил пакет от мерки, които ще настоява да бъдат заложени в бюджета за следващата година.

Той предупреди, че профсъюзът е готов да върви към протести, национални митинги, стачни действия, ако няма промяна в социалната политика на правителството.

Много сектори от икономиката очакват решения и ако те не бъдат взети в рамките на подготовката на бюджета за следващата година, са възможни социални бунтове, коментира Димитров.
 
Той допълни, че не е доволен от социалната политика през първите 100 дни от управлението на кабинета.
 
Той е категоричен, че през следващата година доходите на хората трябва да се увеличат и не става въпрос само за минималната работна заплата, а за всички останали, които според него трябва да скочат с най-малко 10%.
 
Синдикатът настоява и за въвеждането на необлагаем минимум от 2014 година.
 
Пламен Димитров прогнозира тежка есен, съпроводена с протести, защото е очевидно, че има напрежение. То не е само в пощите, но и във въгледобива, в железниците, уточни той.
 
КНСБ обаче дава време на кабинета до 15 октомври да се вслуша в предложенията на синдиката, които ще изпрати до Министерски съвет скоро.
 
Синдикалистът обаче смята, че докато не се внесе „разум и спокойствие, яснота и прозрачност”, хората ще са на улиците и може и правителството да не изкара дълго, но с мотива, че не е „врачка”, отказа да се ангажира с прогноза кога ще са следващите избори.
 
Според него е видно, че в цялата икономика има различни интереси и се оказва натиск.

Той призова хората, които имат интереси в икономиката, да излязат и да се представят, но отказа да споменава имена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 10 години
До do TeoНАЙ-ПРОБЛЕМНИТЕ ГОДИНИ И НАЙ-ВРЕДНИЯ ПРЕМИЕР ЗА ЦЯЛОТО ВРЕМЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ПРЕХОД
13
7
 
12
 
! Отговори
do Teo преди 10 години
Бреййй 4 г се оказаха най-проблемните в прехода- забрави Виденов, Костов, Царя, Тройната и зулумите им. не помня при нито един от тях пенсията да е била 500 лв, а заплатата, минималната, де 1000. не знам и на кое му се вика по-добър живот при Тройната - тогава минималната беше 240. И нали Дянков беше лош, обещаваха да махната данък лихва- що не махната, а го оставят. Дянков ви го каза в прав текст- айдуци са и крадат и затова няма пари
12
2
 
14
 
! Отговори
leo преди 10 години
Този *** си чеше езика, ясно е, че няма да се вдигнат синдикатите срещу правителството, защото имат техен човек във властта - Росица Янкова - зам. министър на труда и социалната политика, преди беше съветник и секретар в КНСБ, а сега им прокарва промени в закони, за да могат да усвояват пари по оперативните програми като условието е да подкрепят правителството
11
1
 
4
 
! Отговори
ahha преди 10 години
Ами ако излезем ние от социалните заведения заедно с хората вътре???
10
1
 
9
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Тео, новото правителство също няма да направи нищо, както личи от тази статия: burgasnovinite.bg/11-Razstrelyanata-bamkerka-iznudvala-ubieza-si.htmlОбещания много, но кабинетът вече бие отбой и след оставянето на данък "лихва" вече почти не остана нещо, от което да не са отстъпили.
9
2
 
16
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
Шефчетата на КНСБ-то май искат да изкарат за още някоя яхтичка, вървяща естествено с вила на морето в Гърция ;)Помните ли как 2007-*** прецакаха над 50 000 стачкуващи учители. Или иначе казано: не можеш да очакваш нищо добро от тези (същите) ЧЕРВЕНИ ***!
8
2
 
14
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
В годишния отчет на Български пощи ЕАД за 2012 г. пише, че дружеството има 11 348 служители. Издържката на един бежанец струва 1 100 лв. месечно. Простата математика показва, че парите отделени за 5 500 бежанци могат да повишат заплатите на всеки един служител на пощите с 533 лева. Това правителство е пагубно за България. Оставка!
7
11
 
9
 
! Отговори
BB преди 10 години
АБЕ ТЕЗИ ТЕРИКАТИ КЪДЕ БЯХА КОГАТО МУТРАТА ЗАТРИВАШЕ ДЪРЖАВАТА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 4-РИ ГОДИНИ ИЛИ ГИ БЕШЕ СТРАХ ОТ БАГАЖНИКА
6
15
 
14
 
! Отговори
Тео преди 10 години
4 години за ГЕРБ думата социална политика не съществуваше... и за целия този период тоя въшлив *** не се показа нито веднъж да настоява за увеличение на заплата, помощи и т.н. Само ходеше по мин. съвет да лиже гза на Боко.. Сега иска за 2 три месеца правителството да навакса четири години.. Аман от подобни гзолизци...
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Време е за общонационална стачка за достойно заплащане на труда на всички работещи а не да ни залъгват с протести за отстовки.23 години едни и същи политици се сменят и освен да оправят своето материално положение и да ни лъжат с обещания друг резултат не виждаме!!! Обясняват ни да затегнем колана докато те разхлабват своя. Оказа се, че колана не бил достатъчно затегнат а бил къс.Няма леви няма десни. Всички се стремят само да са по-близо до кацата с меда.
4
9
 
14
 
! Отговори
eeha преди 10 години
Тия синдикати какво дремят та не помагат да свалим този смрадлив Уринарски? С колко пари им запушват устенцата?
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Есента е вече тук, но честни политици и профсъюзи няма.
2
3
 
19
 
! Отговори
трейдюнион преди 10 години
Мине се не мине време и току се появи я този пелтек, я патоанатома, я краварката Яна Такева !
1
11
 
22
 
! Отговори
Христо Ботев преди 10 години
Точно така! Бунтове, протести, блокади до дупка, докато падне правителството!