Може да вземем европари за бежанци, но за интеграцията им

Еврокомисар: Справяте се добре с усвояването на евросредствата
Обновена: 27 сеп 2013 14:23 | 27 сеп 2013 12:40, Веселина Йорданова
112
Може да вземем европари за бежанци, но за интеграцията им
Йоханес Хан и Пламен Орешарски Снимка: БТА

България може да потърси европейско финансиране, но не за настаняване, а за интегриране на сирийските бежанци, заяви еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан след среща с премиера Пламен Орешарски в Министерския съвет.

Той уточни, че парите не могат да дойдат по линия на структурните фондове, а на други европейски фондове.

По думите му възможностите на структурните фондове са ограничени заради принципа на финансиране, че тези средства следва да се насочат за трайна промяна в конкретни структури. По тази причина от тях не може да се осигури финансиране за временни мерки като настаняването на сирийците.

По думите му следващата година Италия и Гърция ще председателстват ЕС и двете страни информират, че ще поставят въпроса за бежанците на дневния ред на европейските институции.

Както Dnes.bg писа, очаква се на 1 октомври у нас да пристигнат експерти на Европейската комисия. Според вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев има голяма вероятност страната ни да получи финансова помощ, защото ЕК е признала наличието на извънредна ситуация у нас, Гърция и Кипър.

Още по темата
Такава помощ може да бъде получена по два фонда - "Европейския бежански фонд" и "Външни граници", в които има общо 13 млн. евро.

Еврокомисарят и премиерът Пламен Орешарски са разговаряли по проблемите, свързани с приключване на програмния период 2007-2013 година, подготовката на стратегията за партньорство за следващата финансова перспектива до 2020 г., подобряването на административния капацитет. Специално внимание е било отделено на ОП „Образование и наука” с цел по-добри резултати от нейното прилагане.

Йоханес Хан и Пламен Орешарски определиха разговора, който продължи повече от предвиденото, като конструктивен.

Еврокомисарят заяви, че страната ни се справя добре с усвояването на евросредствата в текущия програмен период, но има да наваксва в отделни сектори.

Той уточни, че от 2009 година България е започнала да наваксва в усвояването на европейските средства с годишен прираст от 7 на сто.

„В момента усвояването на средствата е на ниво 35%, ако темпът се запази, това би било отлично, защото до края на тази година ние очакваме още множество заявления за плащания от страна на европейските фондове”, каза еврокомисарят.

Йоханес Хан не посочи „виновник” за това, че България ще получи най-малко средства за следващия програмен период в целия ЕС.

Той заяви, че окончателното договаряне на многогодишната финансова рамка на ЕС не е приключило, а през февруари са договорени основните параметри на Съвет на министрите.

Еврокомисарят обясни, че конкретните обеми от средства са обвързани с БВП на съответната страна, има и определен таван за тях – до 2.35 % от БВП.

„Факт е, че България има най-ниския БВП и това води до най-нисък обем от средства на глава от населението в абсолютно изражение. Ще се появи допълнителна възможност в края на 2016 година по повод на средносрочния преглед на развитието на регионите. Ако цифрите покажат нови тенденции, биха могли да се въведат изменения”, съобщи Хан.

Премиерът Пламен Орешарски се надява при приключване на текущата финансова перспектива процентът на усвояване да бъде значително по-голям от настоящите 35%.

Той отбеляза, че има малко повече от 2 години, за да приключат доста от проектите, които сега са в ход или в самото начало. Орешарски акцентира на подобряване на капацитета не толкова на централната администрация, колкото на местната власт и бенефициентите, така че за следващия програмен период да бъде постигнат по-висок процент на усвояване с по-големи резултати.

Еврокомисарят също отбеляза административния капацитет като фактор за по-доброто усвояване на евросредства, но изтъкна и приемствеността – да не се сменят тези, които са показали отлични резултати.

През следващия програмен период 2014-2020 г. средствата от структурните фондове на ЕС ще бъдат насочени предимно към икономиката и по-конкретно за иновации в малки и средни предприятия, включително за създаването на нови фирми. Акцент ще се постави и върху младите хора, върху образованието и научните изследвания.

Според ЕК е необходимо съответният финансов ресурс да се насочи към ограничен брой приоритети, които са ясно очертани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква интеграция?БОЖЕ ОПАЗИ!Вие съвсем подценихте българския народ. ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ НА ЦЯЛАТА АРАБСКА ***.НЕЗАБАВНО ВЪН !
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бежанците Вън от България
90
1
 
7
 
! Отговори
един преди 10 години
Пак ни поставят на колене ,така наречените ,, европейци ''.
89
1
 
10
 
! Отговори
STEF23 преди 10 години
Тия за които се отнася написаното тук не ги интересува ако ще да си пишем 1месец,*** гадни искаме да не пускате нелегално преминаващи през границата и веднага да си подадете оставка,Кристалина и ти,Предатели
88
1
 
15
 
! Отговори
Атака преди 10 години
Да се затворят границите за бежанците незабавно, а която държава иска да си интегрира ислямски фундаменталисти. Още един тумор в държата не е нужен.
87
1
 
14
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 10 години
До ЗАТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦАНе само... наскоро стана ясно че отколко 4500 към онзи момент 1000 са сирийци... другото не еясно каква *** е... но 100 процента не са миролюбиви бежанци...
86
1
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Абе тоз нашият Орешко нещо не му иде таман таз работа дет я хванал,то сигурно щот главата муй кат обърната круша,та нещо функцийте му са шашкат и затуй кат говори мучи та са нищо не разбира бе,то що не викнат оня Чирков му я обърне обратно и намести та да си доде сичко как требва...то набутаха в интеграций наште *** та ги опрайха,па сега и серийските ша диздисат...Ееее акъл кат море бе,ми кво ли си викат-дай да им турим на наште и серийските ***,та наште да им са видат кат слънце...машалла
85
1
 
16
 
! Отговори
ЗАТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦА преди 10 години
ЗАТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦА е единственото решение. ЕС негодува за проблема и направо ни казва - ОПРАВЯЙТЕ СЕ. Иска да си ги интегрираме, ха! Гърция може да си затвори границата, а ние не, защото трябва да ближем з****ка на Европа. Хайте поне веднъж правителството да покаже, че има топки и го е грижа за националната сигурност!
84
1
 
4
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 10 години
До 4321Няма да ги видиш... децата и имотите са им зад граница....
83
1
 
6
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До 4321Ти защо смесваш понятия като съвест и отговорност с Комунист?!
82
1
 
16
 
! Отговори
БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! преди 10 години
"Може да вземем европари за бежанци, но за интеграцията им" -БЛАГОДАРЯ, ИМАМЕ СИ ДОСТАТЪЧНО РОМИ, НЯМА НУЖДА И ТЕЗИ ДА ГИ ИНТЕГРИРАМЕ. А КЪДЕ Е СЕГА КРИСТАЛИНА? ЗАЩО НЕ ПОМОГНЕ, НАЛИ ТОВА И Е РЕСОРЪТ? ЕС НИ ПРАВИ НА МАЙМУНИ.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.
81
1
 
8
 
! Отговори
4321 преди 10 години
За последните 23 години *** се скъсаха от интегриране на всякакви етноси, но не и българския. Тяхната програма за интеграция ще продължи до ликвидирането и на последния българин. Искам да им видя препотените личица след няколко години като осъзнаят, че са обградени от необразовани и неработещи *** и пенсионери, а интелигентните и предприемчиви българи отдавна ще са били прогонени от своята родина - ей заради такива иззедници.
80
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кристалина работи за ГЕРБ-против българского правителство. Защото от нея зависи да се отпуснат средства за "бежанците", както между впрочем ги осигури за другите държави
79
3
 
12
 
! Отговори
ран-ът преди 10 години
До софиянец мдааа, прав си, но никой не се интересува какво искат българите - най-малко българското правителство. ИСКАМ ДА ИЗЛЯЗА ОТ ЕС!!! НЕ ЩА ЕС!!! ИСКАМ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА РАБОТИ ЗА МЕН И ЗА МОИТЕ АПЛОДИСМЕНТИ!!! ЕС Е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ, ЦЕЛЯЩА ИКОНОМИЧЕСКО ЗАРОБВАНЕ НА ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ!!!ЕС ПРЕВЪРНА РОДИНАТА МИ В ГЕТО! БЪЛГАРИЯ СПЕШНО ВЪН ОТ ЕС!
78
2
 
2
 
! Отговори
Uroda преди 10 години
2009 de
77
1
 
4
 
! Отговори
Uroda преди 10 години
Ami ESTESTVENO 4e ot 2007 zapo4va USVOQVANETO na evrofondovete a ne KRADENETO IM. Edinstveno bat Boiko zapo4na da naso4va durjavata v pravilnata posoka no uvi, no tuk. Sega e vreme gnusnite 4erveni *** I *** OT DPS DA KRADAT KRADAT KRADAT. Chestito glasopodavateli !
76
3
 
7
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Орешака подава оставка днес - май не са се спазарили с Болен, и той затова избяга в Брюксел
75
1
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Аз мога да обуча сто човека да казват "Долу БСП".Къде мога да си получа парите?Или "Долу ГЕРБ" ,в крайна сметка каквото дал Господ.
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ahahhaahhahhahahhahahahahhahahhah, batko shte platia da ochisiat tezi kaputi na snimkata
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** интегрирахме успешно, наред са бежанците...