Управляващите искат да пестят от децата ни!

Дамянова скочи срещу отпадането на задължителната предучилищна
Обновена: 27 сеп 2013 22:22 | 27 сеп 2013 22:18, Веселина Йорданова
77
Управляващите искат да пестят от децата ни!
Милена Дамянова. Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ защити задължителното предучилищно образование за петгодишните деца. Според депутата от партията и бивш зам.-министър на образованието Милена Дамянова управляващите искат да го махнат само защото е прието от ГЕРБ.

„Друга причина е очевидно искането за спестяване на едни пари, които да бъдат от образованието на децата ни. Нека поне управляващите да кажат на кого ще дадат тези пари“, призова Дамянова пред „Фокус“.

Както Dnes.bg писа, на пресконференция на левицата във вторник шефката на образователната комисия в НС Ваня Добрева се обяви категорично против задължителното обучение на 4-годишните, както и за преосмисляне на задължителното обучение на 5-годишните.

Дамянова напомни, че задължителното предучилищно образование е признато от Европейската комисия.
По думите й отпадането на задължителната предучилищна означава, че тези деца ще трябва да се приберат по домовете си. „Дали БСП и министърът на образованието попитаха родителите на тези няколко хиляди 5-годишни деца дали са съгласни да ги вземат обратно и да останат да си ги гледат вкъщи, без да ходят на работа”, коментира още депутатът.

Според Дамянова подобно решение ще увеличи таксите на децата, които посещават детската градина, тъй като родителите ще трябва сами да заплатят учебните им помагала и по-скъпа храна. „Подобна промяна би довела и до това много детски градини в по-малките населени места да затворят врати, тъй като с намаляването на единния разходен стандарт или по-точно казано на средствата, които се получават за едно дете, ще се наложат съкращения на учители и на групи”, каза тя. 

Милена Дамянова коментира, че подобно предложение означава, че държавата няма да има никакъв ангажимент да осигурява места в детските градини за 5-годишните.

„Цинично е от една страна да даваме допълнителни 100 лева за първокласниците от тази година, а в същото време да не осигуряваме месечното финансиране на най-малките деца”, подчерта още депутатът.

Дамянова изрази притеснение и от цялостната политика на кабинета в сектор „Образование” и определи действията като „тотално объркване и пълен хаос”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 10 години
Тази кукундрела Дамянова колко деца има???
61
0
 
1
 
! Отговори
platecbezumen преди 10 години
Край на поредната глупост пет годишни в училище. Край на поредния абсурден експеримент.
60
0
 
0
 
! Отговори
мето преди 10 години
Никога вече олиго-куку.
59
0
 
5
 
! Отговори
бугараш преди 10 години
До Анонименколко от вас въобще са родители?
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕОБХОДИМИЯТ УЧЕБЕН МАТЕРИАЛ ЗА ПОДГОТОВКА ЗА ПЪРВИ КЛАС СЕ ИЗВЪРШВА УСПЕШНО В 3 ГРУПА НА ДЕТСКАТА ГРАДИНА. ТАЯ РАЗБИРА ОТ ОБРАЗОВАНИЕ КОЛКОТО *** ОТ КЛАДЕНЧОВА ВОДА. УЧИЛИЩАТА И БЕЗ ТОВА НЯМАТ СВОБОДНИ СТАИ, КАМО ЛИ ДА НАПЪХАТ ТАМ И ПРЕДУЧИЛИЩНАТА. А КАКВО ЩЕ УЧАТ В ПЪРВИ КЛАС, АКО ЩЕ ГИ ОБРАЗОВАМЕ ДВЕ ГОДИНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО?
57
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЖАЛКО, ЧЕ ТАЗИ ПОЛИТИЧЕСКА КУ..А ОТГОВАРЯШЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕТО НА ГЕРБ. ГОВОРИ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ- КАНЕХА СЕ ДА ДАДАТ НАШИТЕ ПАРИ НА ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА, ЗАЩОТО СЕСТРАТА НА ТАЯ ХУБАВИЦА ИМА ЧАСТНО УЧИЛИЩЕ, СЕГА ЛАЯТ. ДА СЕ СКРИЯТ В ДЪН ЗЕМЯ !
56
1
 
3
 
! Отговори
бугараш преди 10 години
До jajajaабе,джа ли си ,я ли си?Ами,до 8.30 е крайния час за предаване на децата.Аз нашите двамата -как в 8.00 едното е на училище ,другото на детска/Нашата система с детските градини я няма никъде по света.Такава благодат , децата да са разделени по възрастови групи с три хранения и занимания за 60 лева на месец за едно и наполовина за второ го няма никъде .Много ясно ,че е задължителна подготовка от пет годишна възраст.Проблема е ,че ви мързи да гледате деца .
55
3
 
2
 
! Отговори
jajaja преди 10 години
problemite produljavat ....decata se predavat v 8:30 e kak moga da go ostavq i v sushtia mig dav se teleportiram na rabotnoto mi mqsto sushto v 8:30. A posle trqbva da q vzema na obqd da q nahranq i pak da q vurna. ama kak da q vzema kato sum na rabota???? Abe da vi v gerberite sichki deto pishete tyka
54
2
 
2
 
! Отговори
jajaja преди 10 години
posle kato q pitam kakvo sa pravili prez denq se okazva che edinstvenoto koeto pravqt tam e da qdat i da si miat rucete sled tova....e hybavo ama kakvo qdat....qdat kakvoto ima zashtoto neshto bilo stanalo tam i nqmalo stolova. E dobre kato iskat edno dete na 5 god da e tam zaduljitelno emi pone hrana i higiena osigyrete be umnici Narcisi. Moje li edno dete na 5 god. da se hrani po cql den sus syha hrana
53
2
 
5
 
! Отговори
jajaja преди 10 години
Tova e nai-golqmata prostotiA NAI-GOLQMATA! ne jelaq deteto mi da poseshtava zaduljitelna preduchilishtna . i Hich ne mi dreme nqkakva tupa GERBERKA kakvo iska. dete na 5 god nqma rabota v uchilishte. oshte na purvia ucheben den sled kato se pribra i se subleche ayyyyy chydoooo fekalii . fekalii ama chyjdi fekalii ...po moeto dete . Namazala se v toaletnata tui kato ne bila pochistena posle pomolila gospojata da q izburshe a tq.......chydo ....ne burshela detski *** .
52
5
 
5
 
! Отговори
Рада преди 10 години
В Англия започват училище от 5 годишни
51
8
 
14
 
! Отговори
родител преди 10 години
Наглоста гербераска няма край. Такива свинщини направиха във всички сектори на икономиката , образованието, че няма да ми стигне един ден да ги изброявам. Защо ще задължаваш , бе *** ниедна. Кога да тръгне на предучилищна решава само и единствено родителите. Това не ви е диктатурата на хунтата.
50
13
 
7
 
! Отговори
dami преди 10 години
Това предучилищно обучение го има в целия свят и е една добра идея.Иначе ще продължаваме да сме наѝ-зле с чуждите езици,с наѝ-ниски иновациѝ,наѝ-ниска производителност на труда с наѝ-.... и последствията са БЕДНИ,*** и всезнаещи , но само по фопумите.
49
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герберастко ли е - трябва да бъде смачкано и заличено.Нищо добро не съм видял от тях и не го очаквам. Колкото повече *** от техните са уволнени и са улицата ,толкова по добре ще е са държавата. Добре е ,че го разбраха и управляващите. Пък този "урунгел" горе на снимката ,най доброто което може да направи ,е да се натика някъде и да се покаже след 3.5 години.
48
12
 
16
 
! Отговори
Фактор преди 10 години
На времето родителите ми умишлено записаха и брат ми и мен да караме 2 поредни години предучилищна. Резултатът беше, че и двамата бяхме сред първенците по успех. Предучилищната подготовка е много важна за някои деца, защото повишава увереността им.
47
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да се каже ясно и открито защо трябва предучилищно.защото на над половината от децата майчин език не е българския и тези деца не могат после да усвояват учебния материал.тези деца първо трябва да научат български език,ето затова е предучилищното.и още веднаж,някой случайно ако не е разбрал-етническият баланс е безвъзвратно променен,над половината деца в първи клас не са от български произход и незнаят български език
46
7
 
20
 
! Отговори
даскал преди 10 години
В образователната ти система всяка поредна глупост превъзхожда предходната.То на тийнейджър не може да задържиш вниманието в час,те иска 4 годишни да обучават.Защо направо не ги пратят да работят,че да си спестим 15 години харчове и време?
45
1
 
12
 
! Отговори
Йордан преди 10 години
А някой замисля ли се за децата какво мислят и чувстват те, какво искат.
44
2
 
4
 
! Отговори
големи емоции, голям преди 10 години
Така нареченото задължително обучение е просто задължителна детска градина. И преди да го въведат, децата в дет.градина имаха програми от министерството и умения,които трябва да усвоят. Входни нива, изходни нива и т.н. Поне от 2004 нататък, това е личният ми опит. "Моливко" беше помагалото, което купувахме всяка година, и не беше по-просто от учебниците за първи клас. Единственият проблем, който виждам, е с често боледуващите деца, и трябва да се помисли за по-удобна система от "бележка от лични
43
7
 
5
 
! Отговори
666 преди 10 години
който почне да продава надуваеми кукли имитиращи министърките ще направи милиони.