Бюджет 2014: Вървим към по-малък дефицит, но без да е идея-фикс

Чобанов обещава рестарт на икономическия растеж и съживено потребление
Обновена: 28 сеп 2013 13:10 | 28 сеп 2013 13:08,
19
Бюджет 2014: Вървим към по-малък дефицит, но без да е идея-фикс
Петър Чобанов Снимка: БТА

Категорично ясно за Бюджет 2014 е, че през следващата година ще се стремим към по-малък дефицит в сравнение с тази година, но без да го превръщаме в идея-фикс. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов във Враца, където участва в работата на двудневното съвещание с кметове на общини, издигнати или подкрепени от БСП.

Срещата е организирана от Националния съвет на партията и в нея участват министри и депутати от Коалиция за България.

Чобанов трябва да представи в днешното работно заседание, което е закрито за медиите, основната рамка на бюджета за следващата година. Преди това той отказа да коментира параметрите на бюджета пред журналисти с мотива, че това ще стане, когато те бъдат уточнени и приети от Министерския съвет.

Според него това, което е ясно за бюджетната рамка за 2014 г., е стремеж към по-малък дефицит и растеж от 1,8 на сто. Финансовият министър посочи, че търсенето на намаляване на дефицита е свързано с редица европейски и национални правила и ограничения, а през следващата година се очаква да влязат в сила и нови фискални правила в Европейския съюз.

Ще покажем ясно, че вървим по пътя на фискалната консолидация, но няма да я превръщаме в самоцел, а в рамките на възможното и правилата, с ясни приоритети, ще рестартираме икономическия растеж, допълни министър Чобанов.

Той отбеляза, че колкото и да се поддържа фискалната дисциплина, без да се осигурява растеж - такава политика е неустойчива във времето. Според него поставената в бюджета за 2014 г. цел за растеж от 1,8 на сто е амбициозна и за постигането й правителството ще търси възможности не само през бюджета, но и с приемането на редица закони за подобряване на бизнес средата, за достъпа до обществени поръчки, както и чрез антимонополно законодателство.

Финансовият министър допълни, че се очаква това да доведе до оставането на допълнителен финансов ресурс у хората, съживяване на потреблението, нормализиране на бизнес средата и връщане на вътрешните инвестиции.

Попитан заложено ли е в бюджета повишаване на минималната работна заплата, финансовият министър отговори, че въпросът се обсъжда в Тристранния съвет. Той припомни, че минималната заплата се е увеличила на 310 лева през последните месеци.

Според него бюджетът и икономиката на страната могат да си позволят увеличение на тази заплата до 340 лева от 1 януари, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: дефицитПетър Чобанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
void преди 10 години
Естествено че растеж от 1.8% при сегашната макроикономическа ситуация е нереален. Това е само прогноза, при това по-скоро оптимистична отколкото песимистична. За сметка на това заложеният в бюджета нов дълг от 3.4 млрд лв ще бъде достигнат и вероятно надхвърлен. При неизпълнение на растежа дефицитът на страната ще се изстреля нагоре, което ще срине кредитния рейтинг. Проблемът с това правителство е в нагласата да управляват под мотото "след нас и потоп". На печелившите честито! И един мармот...
16
1
 
1
 
! Отговори
Stealth преди 10 години
Мога да се хвана с който иска на бас, че 1,8% растеж при това правителство за 2014 е абсолютно нереален. Още от първите си дни доказаха, че ще харчат колкото колегите от тройната коалиция преди тиквата Бойко, тоест много повече от Дянков. Само дето няма икономически бум както 2007-8, както и приходите които обещаваха от митниците, не са мръднали за 4 месеца, въпреки че Станишев се кълнеше, че ако овладеят митниците - ще тънем в пари. Изводът е - актуализация на бюджета с нов заем.
15
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Този министър може ли да влезе в един магазин и да каже с 30 лева какво би си купил, 30 лева са предстоящото увеличение на минималната работна заплата.
14
3
 
7
 
! Отговори
С.С. преди 10 години
Този ми е като анимационен герой!
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това правителство е вредно за България. Понеже няма и алтернативи, решението е едно и ако БСП са поне малко загрижени за България (в което се съмнявам) трябва да променят изборния закон и да заложат мажоритарен вот.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
иде ЗИМА другари от БКП
11
10
 
6
 
! Отговори
дефицит добре преди 10 години
най важното е никога повече на това място да не седне Дянков и неговата Тиква Боко.Те съсипаха финасите на БГ.Изядоха фиксалния резерв и пуснаха Дянков да си ходи вАмерика.Тиквара изпапа 33 млн. само от полети с крави и телета.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По корем и гуша Чобанов може да съперничи само на гръцкия финансов министър Венизелос, който приближава 200 кила на тегло. Финансовата дисциплина трябва да започне от финансовия министър, който трябва да дава пример и да е слаб като фиданка.
9
3
 
4
 
! Отговори
Писна ми! преди 10 години
Стига сме били Индивидуалисти, нека бъдем едно цяло срещу статуквото. Сложете си Българското знаме като профилна снимка в социалните мрежи.
8
6
 
8
 
! Отговори
1 преди 10 години
Е как така ще увеличаваме заплатите,пенсиите,майчинските и какво ли още не,а пък имаме дефицит.Откъде идват тези увеличения щом сме на червено.Или от зор да се харесате на избирателите ще вземете още няколко милиарда заеми,за да увеличите парите на заблудените пенсионери,та да гласуват пак за вас.И къде са стотиците милиони дето щяхте да съберете от контрабандните канали на Герб.Защо за 3 месеца не чухме за един разбит канал,като толкова много обяснявахте как ще ги хванете.Наслушахме се на лъжи.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според него бюджетът и икономиката на страната могат да си позволят увеличение на тази заплата до 340 лева от 1 януари.. могат, могат стига да го пожелаят но олигархията ( въпросът се обсъжда в Тристранния съвет.) не иска, така 4е само ще си реват то пак нямало хора, и пак няма да искат да проумеят що хората избират ТЕРМИНАЛ 1 или 2.97216
6
8
 
6
 
! Отговори
Гопето преди 10 години
Ще ми обясните ли, като на един невежа.... Как така хем дефицита ще пада... Хем теглим заем от 1 млрд??? Е така *** питам.
5
6
 
7
 
! Отговори
Гопето преди 10 години
Ще ми обясните ли, като на един невежа.... Как така хем дефицита ще пада... Хем теглим заем от 1 млрд??? Е така *** питам.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анев преди 10 години
ИМАМЕ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРИХОДИТЕ КЪМ БЮДЖЕТА С НАД ЕДИН МИЛИАРД, ЗА КОЕТО Е ПРЯКО ОТГОВОРЕН ДИРЕКТОРА НА НАП И СЕ ЧУДЯ КАКВО ЛИ ПРАВИ ОЩЕ ТАМ?! МИ СМЕНЕТЕ ГО БЕ ГОСПОДИН МИНИСТЪР, ТОВА Е НЕЩО СЕРИОЗНО - ДУПКА ОКОЛО МИЛИАРД!!!
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурно майка му го постригва още. :-)))))
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Урко.
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кажете къде се подстригва Чобанов? Искам и аз такава прическа.