ГЕРБ на "промоция" – 19,99, но не цена, а проценти

3 партии - бетон за бъдещо НС, реформатори, НФСБ и "Атака" - почти
Обновена: 1 окт 2013 10:59 | 1 окт 2013 09:07,
91
ГЕРБ на "промоция" – 19,99, но не цена, а проценти
Месеци наред банките на ГЕРБ в НС пустееха. Снимка: БТА

Високото неодобрение, което има правителството и рекордно ниският рейтинг на парламента няма да доведат до промени в трите основни партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. Това обаче ще отвори пътя на нови политически формирования. Около тази теза се обединиха представители на социологически агенции и политолози.

Данните на социологическата агенция "Афис", представени в неделя, сочат, че ГЕРБ (19,99%), БСП (21,2% ) и ДПС (6,5%) влизат в парламента при избори сега.

"Само три партии са призьори за бъдещ парламент, но това не е прогноза, тъй като избори няма да има сега, а тенденция", посочи пред bTV социологът Юрий Асланов.

Още по темата

"В проучването ГЕРБ е посочена с одобрение от 19,99%, като цена на промоция. Такова число в социологията не съм виждала да се закръгля, това е внушение за подценяване", настоя пък политологът Румяна Коларова.

Повечето социологически агенции обаче отчитат сходни тенденции, запазва се и потенциалът на нови политически формации, както и на малките партии.

"В смутни времена най-стабилни са традиционните партии - те имат сигурни шансове", категоричен бе политологът от "Галъп" Първан Симеонов.

Той уточни, че в момента социологическата картина не е много интересна, а вниманието е насочено към по-малките партии.

Според социолозите само Реформаторският блок набира скорост, но не бива да се подценява и Националният фронт за спасение на България на Валери Симеонов, който също има потенциал за ръст в одобрението, коментира Юрий Асланов.

Според него "Атака" вече е върнала част от потенциала си и не може да бъде извадена от играта въпреки голямото неодобрение към лидера й.

По думите му Волен Сидеров винаги е имал високо неодобрение, но и доста мобилизирани привърженици.

"Шест-седем години той беше редом с Ахмед Доган и Иван Костов по неодобрение, а сега те са в запаса и ги забравиха", обясни тезата си социологът.

Кой с кого в коалицията?

Политологът Румяна Коларова акцентира върху това, че огромното неодобрение на парламента се дължи и на това, че няма ясни сигнали кой с кого е в коалиция. По думите й това е не само политическа криза, но и усещане, че институциите не работят както следва.

"Хората се дразнят като не знаят как е формиран кабинетът. Когато в Европа се коалират, се знае коя партия какви приоритети налага и къде отстъпва. В това правителство никой нищо не знае. И министрите, и премиерът не знаят в кой момент какво ще се наложи и от какво ще се отстъпи", обясни тя.

Затишие пред буря?

"След първоначалния трус през юни имаме няколко месеца, в които кабинетът е отдъхнал", настоя на свой ред Първан Симеонов. Според него е важно да се изчака критичният есенно-зимен период, а в момента има стабилизиране.

"Действително има неяснота на този формат, важно е обаче и че хората са разделени по отношение съдбата на кабинета", коментира той с думите, че това е гротескно напомняне на 90-те години.

Симеонов смята, че нормалност във властта и обществените нагласи може да има, ако овладее социалното напрежение, потенциалната енергия на февруарските протести и състави стабилен бюджет, който да "удовлетвори социалните изнудвачи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
9
 
6
 
! Отговори
Василев преди 10 години
На социолозите, които открай време си подкрепят БСП и нейната коалиция, никой не вярва. Пък и хората разбраха тактиката им, затова не им казва истината. ГЕРБ ще спечели въпреки манипулациите. Затова не спят от страх управляващите. Знаят какво ги чака. Колкото по-бързо, толкова по-добре, за да не потънем съвсем. Стягането на коланите най-после трябваше да има смисъл. Стига все отначало.
70
8
 
9
 
! Отговори
ЯЯЯЯ преди 10 години
До АнонименПьрвата партия която сьздаде мутрите,фашизма,националното предателство на Бьлгария след 1990г.сик,вис,мултигруп,контрабанда,фалшификации на избори беше и в момента пак е така,това е сектанската партия с ново име от 1990г. е БСП/БКП/.
69
12
 
15
 
! Отговори
www преди 10 години
Да ме прощават цитираните социолози, но ГЕРБ не е традиционна партия, а некачествен политически мат'рял. А както е добре известно некачествените материали са обикновено на промоция, защото иначе не вървят.
68
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всичко е пропаганда ГЕРБ и на миналите избори губеха пък каква стана начука го на дамите двоино двапати по ред.ЖАЛКИ ОПИТИ ДА ЗАТРИЯТ ГЕРБ КАКТО НАПРАВИХА СЪС СДС .
67
7
 
11
 
! Отговори
Душевен Доктор преди 10 години
Герб е продукт и резултат на шизофренията в БГ.Решението е на всеки луд с партия по един доктор и риза!
66
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учудва ме високият процент за ГЕРБ, мисля че е около 15 % реално с тенденция към понижение.
65
5
 
6
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Десният от пожарникар става доктор и лидер на партия, левият живее с миналото величие на Съветската армия и го назначават заради заслугите на баща му.
64
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ е първа политическа лудост
63
13
 
12
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До днесбедни хора да агитират за дясно,е това е нечувано--------------- Разликата между дясно и ляво не е по линията бедни/богати, а по линията умни/***, респ. свободни/роби, респ. хора/полухора. Дясномислещият човек признава Божиите закони, левият рита срещу естеството на нещата. Дясномислещият живее с надежда за просперитет, левият думка празната тенджера, за да му сипят. Дясномислещият се развива, левият се бори за "социална справедливост".
62
7
 
9
 
! Отговори
даааа преди 10 години
до 43 лъжа опашата: Е няма как ГЕРБ да си плати,защото "Афис" е на доведения брат на С.С. /Ю.Асланов/.Което от своя страна означава: увеличение процентите на БСП ,намаление на процентите на ГЕРБ. ...... Пропагандата ти, не работи!!
61
15
 
13
 
! Отговори
олитата преди 10 години
Безработните *** вечно плюят по ГЕРБ и Бойко, това е ясно. Начело е безработната пишман домакиня - с никнейм Анонимният. Подозирам, че това е онази грозна лелка от платения контрапротест.
60
7
 
13
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Тези социолози не дават верни данни! Нито относно процентите за подкрепа и против Орешарски нито за БСП или ГЕРБ !Това е поредната манипулация!
59
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОРЪЧКИТЕ ОТ БСП ПРОДЪЛЖАВАТ,А СОЦИОЛОЗИТЕ СЕ ПРОДАВАТ КАТО ***.
58
12
 
18
 
! Отговори
днес преди 10 години
Тая Румяна Коларова е видна герберка-в това никой не се съмнява.Така се пъчи да ги защитава,че понякога става и смешна.Явно за да дойдат на всяка цена на власт всички партии ще подгъзуват на ББ.Никого не го интересува това добре ли е за България или зле-важното е властта.И в такава бедна държавица като нашата,бедни хора да агитират за дясно,е това е нечувано.Разни там бедни и заблудени герберчета,омаяни от "иконата"им според проф Вучков,всичко това е едно огромно безумие.
57
1
 
1
 
! Отговори
nayna преди 10 години
nqma normalen chovek, koyto da se vodi po izsledvaniqta na agenciite kogato se glasuva.Radvayte se koq partiq poveche % ima i produlgavayte da se psuvte. RAZDELQY I VLADEY!
56
7
 
8
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 10 години
Убеждава ни , че "случайно" сергея си епазил съветския паспорт, от педи 1989 гоаина и сега вече е "истински" българия !!??Убеждава ни , че ВЕЧЕ руските агенти- няма да ни закопават, не ни сиакт з крепостан ,азиатска 'република" и ..че трябва да сме доволно стадо - като червеното и това на доган ::))ВСУЕ се морите , криминални типове от БКП - кънчовци и сие , станали мултимилионери на гърба на цял един народ ::)
55
7
 
9
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 10 години
Галъп ??? хахахаааааа.......Иска да ни убеди в голямата "любов" на българина , към сламения човек, слугата на Черепа и Доган - орешарскиии..:)) Убеждава ни в голямата любов на гражданина към Доган и ДС - мафията ;; Убеждава ни ,че серГЕЯ не поради страх и негодност ,не е стана Мин. председател ::)) Иска да ни убеди в любовта ни към ЧЕРВЕНИТЕ олигарси - мултимилионери - по списъка на ЦК на БКП ::)) Казва и, че там - гражданите сме около 6 % и трябва да си траем и търпиме ДС- мутрите, воленчо и дпс , и БКП - вечната , коато пак ще ни строи "комунизЪма" ...Убеждава ни , че "случайно" сергея с
54
6
 
7
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
Може би най-добре ще е да се забранят тези партии които в момента имат представителство в парламента./ГЕРБ,БСПДПС и Атака/.Днес депутата М.Захариев изчисли,че 1.5млн.лв. струват провалените 3 дни на парламента от миналата седмица./сиреч БГ данъкоплатци са платили 1.5млн.лева за простотии и цирково изкуство.
53
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия изследвания се правят като човек от агенцията ходи по домовете или се звъни на домашен телефон, защото е по-евтино. И в двата случая в къщи си стоят пенсионерите, а те си гласуват за БСП дори и БСП да им го начуква всеки път. Мазохизма на един човек като остарее няма граници. Съдя по моята баба-колкото повече остарява-повече изкуква. Така, че до някъде може да са вярни, но не са реални за цялото население
52
6
 
8
 
! Отговори
danitz3 преди 10 години
46 - платени, платени, ама ви е страх от избори:) Големи хора сте, стегнете се - повтарянето на едни и същи простотии, натикани в червените ви глави от кутевци (да не говорим колко е жалко подобни палячовци да формират житейската ви философия), няма да ви помогне. Ако сте много ербап, че протестите са платени - няма какво да ви страхува:)) Защо ли се страхувате тогава?!