След 3 часа дебати - Миков остава шеф на НС!

Депутати се наричаха "шизофреници" по време на дебата в парламента
Обновена: 3 окт 2013 18:11 | 2 окт 2013 14:22, Камелия Цветанова
70
След 3 часа дебати - Миков остава шеф на НС!
Михаил Миков Снимка: архив, БТА

Михаил Миков остава председател на парламента. След люти дебати в продължение на три часа в крайна сметка искането на ГЕРБ за предсрочното му освобождаване не мина.

191 депутати гласуваха решението, внесено от опозицията. От тях 82 от ГЕРБ гласуваха „за” искането си, 110 от БСП и ДПС бяха „против”, а от „Атака” нито се включиха в дебата, нито в гласуването.

От ГЕРБ обвиниха Миков, че е нарушил правилника за дейността на Народното събрание, както и Конституцията, след като на 26 септември накара квесторите да преброят присъстващите в зала депутати и така установи, че има кворум, въпреки че народните представители от партията на Бойко Борисов отказаха да се регистрират, за да се провали заседанието, на което трябваше да се обсъди внесеният от тях вот на недоверие срещу правителството.

Тогава депутатите от „Атака” бяха в Брюксел, а народните представители от БСП и ДПС са под 121, колкото е необходимо, за да има кворум.

Йордан Цонев от ДПС упрекна, че поведението на ГЕРБ е било „безумен ход”.

Още по темата
„Не мога да си го обясня. Това е с един-единствен аргумент – това правителство зависи от волята на „Атака”. Когато ГЕРБ зависи от „Атака”, това е добре, когато е друг - това не е добре. Шизофреници ли сте като политици, това е шизофренно поведение”,  разкритикува той.

„Квесторите броиха народните представители като глава добитък, всеки носи име, ако на вас не ви е обидно в лявата половина, на нас ни е обидно и точно за това считаме, че не следва да заемате най-високата трибуна в парламента, даде тон на атаката към Миков Десислава Атанасова от ГЕРБ.

След нея съпартиецът й Красимир Ципов прибави и аргументи, че Миков е нарушил Конституцията.

„В злополучната нощ на белия автобус се поставихте над правилника и Конституцията, като направихте апел към народните представители да не идват на работа, дължите отговор на това. Вие не вземате самостоятелни решения, подават Ви ги от някъде другаде и Вие ги изпълнявате. Непрекъснато получавате лакти в ребрата от едната страна и ритане по кокалчетата от другата и това Ви пречи да взимате правилни решения”, коментира Ципов.

Депутати от левицата обаче защитиха шефа на парламента с аргумента, че заседанията на парламента се водят от него стриктно според разпоредбите в правилника.

Красимир Янков от БСП обяви, че след като от ГЕРБ сами са си признали, че са си били в залата, се обезсмисля дебатът. Темата се разводни и премести на друга плоскост, когато Илия Баташки  от БСП спомена червеното родословие на депутата от ГЕРБ Ирена Узунова.

„Генетично човек не може и не бива да се отказва от своя генотип. Вие бихте могли добре да защитите председателя и още малко ви трябваше да го направите. Нека да не изпадаме в ситуация, при която санитарят се объркал и отишъл да лекува диария с клизма”, заяви той. Тя му отговори, че се гордее с рода си, но нищо не трепва в душата й, когато говори за политиката на левицата.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също защити Миков и настоя, че след като депутатите от ГЕРБ са били физически в зала, не могат да искат предсрочното му освобождаване.

„Единственото, което стои зад искането Ви, е политическото отчаяние, което изпитване през последните сто и няколко дни. Единственото, което ви остава, е да осъзнаете опозиционния си статут, всичко, до което се докосвате, в миг се разрушава и мисля, че вие не заслужавате логото от предизборната си кампания „Градим България”,  защото повече заслужавате „Рушим България и нейната демокрация”. Докоснахте се до протеста и той вече бе друг, напът сте да го унищожите, със заканата за серия от вотове на недоверие ще убиете и този лост на опозицията”, отсече Местан.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък беше категоричен, че няма значение физическото присъствие в пленарна зала, защото волята на депутатите дали да участват в дебат и гласуване е важна.

Въпросът за физическото присъствие скара пряко и Лютви Местан и Красимир Велчев от ГЕРБ. „Разликата между човека и предмета е в това, че той има дух, вяра и воля. От „Атака” също правят разлика между тяло и дух – били в Брюксел тялом, но духом били тук. Присъствието на народен представител в зала е политически акт, а дали ще се регистрира е политическа воля”, обясни Велчев.

Той заяви също, че няма „бивши комунисти или агенти, всички са настоящи”. „Ако е вярна тезата Ви, че няма бивши комунисти, „мама миа”,  това означава, че има десни лидери комунисти. Ако няма - сетете се кой ви е лидер”, отговори му Местан. 

След тази реплика дойде и признание от страна на Велчев.

„Аз също бях член на тази партия, но мен ме изключиха, защото не търпях всичко, което правеха партийните секретари, с една дума комунистите, имаше голяма разлика тогава, нямаше начин да станеш пилот, ако не членуваш в тази партия, никой не те питаше, нямаше право да си пилот или да пътуваш в чужбина, ако не си член или доносник”, каза той.

Накрая Петър Курумбашев от БСП обобщи дискусията с думите: „Днес дебатирахме с хора, които не можаха да разберат дали са присъствали на заседанието и дали са участвали в него”.

„Ако внасяте всяка седмица вот на недоверие, а през другата седмица искате оставката на председателя на парламента, ще имате какво да правите до лятото, но с това ли искате да сте запомнени като опозиция”, обърна се той към ГЕРБ. 

Михаил Миков от своя страна призова опозицията да се държи отговорно, защото тя също има задължения в парламента.

„Критиките към ръководството на НС не са от вчера, но ние успяхме, въпреки критиките, да конституираме Народното събрание и то да работи”, защити се той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
21
 
! Отговори
иван преди 10 години
другарю Анонимен 35 и обективен 34- сапунения сериал е от 23 години, години през които основно управляваха комунистите - затова образование, здравеопазване, пенсионна система - всичко е сринато и ограбено. Дреме им на комунистите как живее народа - въпроса е да са във властта и да грабят, да грабят - нямат насита. Бил Бойко Борисов пожарникар, Иван Костов - ***, какъв е Станишев - без един ден трудов стаж!?!?!
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А !!"шизофретици"е точната дума !!!
34
15
 
26
 
! Отговори
ь преди 10 години
По зле НС не е било дори при управленито на Виденов и Пирински шеф на НС. ОСТАВКА!!!
33
7
 
17
 
! Отговори
чоко-боко преди 10 години
Мишо, къде зачезна по едно време, да не би да ти подейства клизмата?
32
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 30Ами ако това ви е критерия какво да кажем за Цецка Цачева?Там съмненията ви трябва да са безкрайни.
31
5
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До Valentin:Изгубена кауза, Валентине. Аз много се изненадах и обнадеждих като видях 20 000 души в първите дни на протеста. Не за хляб и ток, а заради това че ги управляват крадци и ***. След това всичко си дойде на мястото БГ реалността си се намести удобно и стадото се върна към пасенето. Чесно казано, не е за чудене. Който има волята да си надигне *** и да свърши нещо или е на вън или е намерил ниша в мафията. За народа толкоз.
30
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
трябва тези, които искат вот на недоверие да платят разходите за загубеното време на депутати, медии, парламент като цяло, ако вотът не бъде успешен. Само така ще се спре предстоящия сапунен сериал на Борисов, който се готви всеки ден да внасял вотове на недоверие до второ пришествие
29
17
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Очевидно много едностранчиво текат коментарите тук, излезли под едно перо. Така до никъде няма да стигне държавата, докато някои хора си заравят главата в пясъка и на бялото казват черно. За четири години предходните управляващи сринаха държавата и държавността, и докараха хората до просешка тояга. Сега същите ТЕЗИ, БИВШИ УПРАВЛЯВАЩИ вече в опозиция искат да смажат И ПАРЛАМЕНТАРИЗМА. Хайде стига, дотегна им на хората от номера. Всеки сам си пише биографията, явно ГЕРБ могат само да рушат.
28
7
 
11
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Миков, боли ли те от клизмата и болезненото проникване на Местан и Сидеров?
27
7
 
19
 
! Отговори
Valentin преди 10 години
докога, Българи, ще търпите?! Никога няма тези да изпитат чуство за вина и да отстъпят..а хората само псуват и ги оставят да бъдат правени на маймуни. Не осъзнавате ли, че докато не ги пометем, докато само си чешем езиците, нищо хубаво не ни чака..Нито вувузели,пияна и културни и образовани протестчета не върват срещу кумунистите, нито форумни изцепки. Не ми се иска да вярвам, че сме токова бездушни..нека да се осъзнаем и да ги заличим от политиеската сцена завинаги-сещате се как!
26
9
 
23
 
! Отговори
Неук преди 10 години
Не знам дали колегите коментиращи постъпките на уважавания председател на Народно събрание подкрепят мнението ми, че г-н Миков има твърде съмнителна обща култура и още по-недостатъчно образовнаие, за поста който заема.
25
7
 
18
 
! Отговори
ист преди 10 години
Ако охраната на избирателна секция преброи бюлетините вместо избирателната комисия избора се касира, Ака квесторите, които не са преброители броят депутатите броеинето не се касира,Комунистите са прави когато съгрешат дори,
24
5
 
22
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Mama vi bokluci za niama godina zatynahme s pochti 2 miliarda leva dylgove!
23
2
 
20
 
! Отговори
nsf преди 10 години
Ферментирал НС Мавруд!
22
3
 
25
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
"Министърът на финансите Петър Чобанов бе упълномощен от Министерския съвет да предприеме действия за взимане на външен заем в размер на 360 млн. евро (около 700 млн,лв.), стана ясно след заседанието на правителството днес.":D
21
2
 
15
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Da sa ni chestiti novite 360 miliona evro! Ako oshte ne ste razbrali teglim oshte edin :D Cherevnata glutnica moje da upravliava samo na zaem!
20
10
 
36
 
! Отговори
Аман от тези изроди преди 10 години
Мисля си, че не е лошо БСП то да се задържи малко по-дълго на власт. След това, ще бъдат така изхвърлени с ритници и няма да има живот в България за тях.При наличието на лабилни хора в България и при цялото им идиотско подиграване с хората, няма да се изненадам ако бъдев свидетели на накое първо политическо убийство в преходния период.Лошото е, че ако се задържат по-дълго ще вкарат страната в пълна разруха и дългове.ГАДНИ *** ИЗМИТАЙТЕ СЕ !!!!
19
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОТНОВО ЩЕ ГЛЕДАМЕ ТАЗИ МАЗНА, ТУРЛАШКА МУТРА... ОСТАВКА!!! ЧЕРВЕНИ ***!
18
8
 
31
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 10 години
Големи са стратез тея , не може да им се отрече.Докато ни занимават с глупости вижте колко по важни и съдбоносни неща си решават далеч от прозрачността която обещаваха......София. Правителството е упълномощило министъра на финансите да предприеме необходимите действия за поемане на външен държавен дълг, деноминиран в евро по законодателството на Германия, в размер до 360 млн. евро ....И това само 2 месеца след като взеха 1 млрд лв заем сега още 720 мнл лв - какво правят с тези пари. УЖАС
17
6
 
26
 
! Отговори
milkokolev преди 10 години
До кръстьоМиков обича клизмите. Затова е и щастлив пред обектива. Демонстрира самочувствие, така да се каже.