След 3 часа дебати - Миков остава шеф на НС!

Депутати се наричаха "шизофреници" по време на дебата в парламента
Обновена: 3 окт 2013 18:11 | 2 окт 2013 14:22, Камелия Цветанова
70
След 3 часа дебати - Миков остава шеф на НС!
Михаил Миков Снимка: архив, БТА

Михаил Миков остава председател на парламента. След люти дебати в продължение на три часа в крайна сметка искането на ГЕРБ за предсрочното му освобождаване не мина.

191 депутати гласуваха решението, внесено от опозицията. От тях 82 от ГЕРБ гласуваха „за” искането си, 110 от БСП и ДПС бяха „против”, а от „Атака” нито се включиха в дебата, нито в гласуването.

От ГЕРБ обвиниха Миков, че е нарушил правилника за дейността на Народното събрание, както и Конституцията, след като на 26 септември накара квесторите да преброят присъстващите в зала депутати и така установи, че има кворум, въпреки че народните представители от партията на Бойко Борисов отказаха да се регистрират, за да се провали заседанието, на което трябваше да се обсъди внесеният от тях вот на недоверие срещу правителството.

Тогава депутатите от „Атака” бяха в Брюксел, а народните представители от БСП и ДПС са под 121, колкото е необходимо, за да има кворум.

Йордан Цонев от ДПС упрекна, че поведението на ГЕРБ е било „безумен ход”.

Още по темата
„Не мога да си го обясня. Това е с един-единствен аргумент – това правителство зависи от волята на „Атака”. Когато ГЕРБ зависи от „Атака”, това е добре, когато е друг - това не е добре. Шизофреници ли сте като политици, това е шизофренно поведение”,  разкритикува той.

„Квесторите броиха народните представители като глава добитък, всеки носи име, ако на вас не ви е обидно в лявата половина, на нас ни е обидно и точно за това считаме, че не следва да заемате най-високата трибуна в парламента, даде тон на атаката към Миков Десислава Атанасова от ГЕРБ.

След нея съпартиецът й Красимир Ципов прибави и аргументи, че Миков е нарушил Конституцията.

„В злополучната нощ на белия автобус се поставихте над правилника и Конституцията, като направихте апел към народните представители да не идват на работа, дължите отговор на това. Вие не вземате самостоятелни решения, подават Ви ги от някъде другаде и Вие ги изпълнявате. Непрекъснато получавате лакти в ребрата от едната страна и ритане по кокалчетата от другата и това Ви пречи да взимате правилни решения”, коментира Ципов.

Депутати от левицата обаче защитиха шефа на парламента с аргумента, че заседанията на парламента се водят от него стриктно според разпоредбите в правилника.

Красимир Янков от БСП обяви, че след като от ГЕРБ сами са си признали, че са си били в залата, се обезсмисля дебатът. Темата се разводни и премести на друга плоскост, когато Илия Баташки  от БСП спомена червеното родословие на депутата от ГЕРБ Ирена Узунова.

„Генетично човек не може и не бива да се отказва от своя генотип. Вие бихте могли добре да защитите председателя и още малко ви трябваше да го направите. Нека да не изпадаме в ситуация, при която санитарят се объркал и отишъл да лекува диария с клизма”, заяви той. Тя му отговори, че се гордее с рода си, но нищо не трепва в душата й, когато говори за политиката на левицата.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също защити Миков и настоя, че след като депутатите от ГЕРБ са били физически в зала, не могат да искат предсрочното му освобождаване.

„Единственото, което стои зад искането Ви, е политическото отчаяние, което изпитване през последните сто и няколко дни. Единственото, което ви остава, е да осъзнаете опозиционния си статут, всичко, до което се докосвате, в миг се разрушава и мисля, че вие не заслужавате логото от предизборната си кампания „Градим България”,  защото повече заслужавате „Рушим България и нейната демокрация”. Докоснахте се до протеста и той вече бе друг, напът сте да го унищожите, със заканата за серия от вотове на недоверие ще убиете и този лост на опозицията”, отсече Местан.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък беше категоричен, че няма значение физическото присъствие в пленарна зала, защото волята на депутатите дали да участват в дебат и гласуване е важна.

Въпросът за физическото присъствие скара пряко и Лютви Местан и Красимир Велчев от ГЕРБ. „Разликата между човека и предмета е в това, че той има дух, вяра и воля. От „Атака” също правят разлика между тяло и дух – били в Брюксел тялом, но духом били тук. Присъствието на народен представител в зала е политически акт, а дали ще се регистрира е политическа воля”, обясни Велчев.

Той заяви също, че няма „бивши комунисти или агенти, всички са настоящи”. „Ако е вярна тезата Ви, че няма бивши комунисти, „мама миа”,  това означава, че има десни лидери комунисти. Ако няма - сетете се кой ви е лидер”, отговори му Местан. 

След тази реплика дойде и признание от страна на Велчев.

„Аз също бях член на тази партия, но мен ме изключиха, защото не търпях всичко, което правеха партийните секретари, с една дума комунистите, имаше голяма разлика тогава, нямаше начин да станеш пилот, ако не членуваш в тази партия, никой не те питаше, нямаше право да си пилот или да пътуваш в чужбина, ако не си член или доносник”, каза той.

Накрая Петър Курумбашев от БСП обобщи дискусията с думите: „Днес дебатирахме с хора, които не можаха да разберат дали са присъствали на заседанието и дали са участвали в него”.

„Ако внасяте всяка седмица вот на недоверие, а през другата седмица искате оставката на председателя на парламента, ще имате какво да правите до лятото, но с това ли искате да сте запомнени като опозиция”, обърна се той към ГЕРБ. 

Михаил Миков от своя страна призова опозицията да се държи отговорно, защото тя също има задължения в парламента.

„Критиките към ръководството на НС не са от вчера, но ние успяхме, въпреки критиките, да конституираме Народното събрание и то да работи”, защити се той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До АХА , ОТ БСП СЪМВ последните 23 години *** и турското им подделение управляваха 18 г Резултата е налице.Предните 45 г България фалира 3 ПЪТИ и един път се самопредложи за 16-та съветска република,като преди това комунистическите *** чинно изпълниха заповедите на Москва и избиха 30 000 БЪЛГАРИ и вкараха още 200 000 по лагерите Само това е достатъчно да ви избесим до крак !!!!
55
0
 
1
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До промити мозъциТъп *** селски червен агитатор ,вземи да прочетеш официалните данни за размера на активите и ДЪЛГОВЕТЕ с които са натоварени /ако можеш да четеш разбира се/ Прословутата авиокомпания "Балкан" например беше продадена с 160 000 000 долара дълг,тъпо червено ***.
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 1Забелязал си, че в парламента има човек, който не може да каже буквата ЛА това, че цяла партия ... се ръководи от човека без мозък не си видял. Злобата е лош съветник.
53
2
 
3
 
! Отговори
промити мозъци преди 10 години
аман от хора с промити мозъци когато фактите говорят:Костоф - Масова приватизация ( раздържавени са активи на стойност 27 млрд. долара)Сакскобургготски - всички електроразпределителни дружества на 70%,Тиквуна - всички електроразпределителни дружества на 30%, "Булгартабак Холдинг" АД, акценти и съвсем непълен списък
52
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Те и тези, които са отворили вратите на Царевец през 1393 г. са си мислили, че правят добро на българите, но резултата го знаем с "присъствието".Сега комунистите и ЮРУШ сами ги пуснаха във властта...***!
51
5
 
7
 
! Отговори
Коментатор преди 10 години
Мръсни, подли, гадни червени ***! ОСТАВКА!
50
11
 
8
 
! Отговори
ОБЗОРСКИ ГЛАРУС преди 10 години
До Анонимен: ТОЗИ БЕЗХАБЕРНИК ,НАИСТИНА ЩЕ ГО ПРАВИ - ЩЕ ЗАНИМАВА БЪЛГАРИТЕ СЪС СЕБЕ СИ ,ЗАЩОТО ТОЛКОВА Е *** ,ЧЕ ДРУГО НЕ МУ ОСТАВА ! Е , ИМА ЕДИН СПАСИТЕЛЕН ЗА НЕГО ВАРИАНТ - ДА ВЛЕЗЕ В ПАНДЕЛАТА ,ЗАРАДИ ЗЛОУПОТРЕБИТЕ МУ С АВИООТРЯДА И БОЙНИТЕ МАШИНИ ,ЗАРАДИ ИЗТОЧВАНЕТО НА 8 МИЛИАРДА ЛЕВА ,ЗАРАДИ МИШО БИРАТА ,ЗАРАДИ ЦЕЦКО АПАРТАМЕНТИТЕ ,ЗАРАДИ ФИДОСКАТА И ЗА КАКВО ЛИ НЕ ! АЙДЕ ,*** ,СВАЛИ СИ ВРАТОВРЪЗКАТА И ЕЛА НА ПЛАЖОВЕТЕ В ОБЗОР И БЯЛА ! ОТТАМ ЩЕ ТЕ ЕСКОРТИРАМЕ ДО ЗАТВОРА !
49
0
 
2
 
! Отговори
haha преди 10 години
TZIRKA V BULGARIA E BEZPLATEN. SMEITE SE SEGA I KOLKOTO MOJETE, 4E NE SE ZANE KOGA 6TE PLA4EM I OT TEZI I OT PREDI6NITE I OT PO - PREDI6NITE - EDNI I SA6TI SMEHOTVORKOVTZIJALKO JALKO
48
5
 
8
 
! Отговори
АХА , ОТ БСП СЪМ преди 10 години
До оргия: В ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ НЕ Е ИМАЛО НИКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ ! ИМАШЕ СДС - ЛИКВИДАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ , ИМАШЕ ДЕМАГОГИЯ СЕДЕСАРСКА ,КОЯТО СЕ *** В ДЕМАГОГИЯ ГЕРБЕРСКА ! ИМАШЕ ДВАМА ДЕМАГОЗИ - КОСТОВ И БОРИСОВ ! И ПОСЛЕДНО -ИМАШЕ ЕДИН БЕЗХАБЕРНИК ,СЛОЖЕН ОТ ДВАМА БИВШИ ГЕНЕРАЛИ ОТ ДС , НА НАЙ ВИСОКА ДЛЪЖНОСТ - ПРЕМИЕР ! ХУБАВОТО Е ,ЧЕ НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПАК ЗНАЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС И РАНО ИЛИ КЪСНО / ЗА СЪЖАЛЕНИЕ /,ПРАЩА ТАКИВА *** НА БУНИЩЕТО /СПРАВКА : КОСТОВ И БОРИСОВ /!
47
0
 
7
 
! Отговори
gogo преди 10 години
Тъкмо повод да се почерпи:)
46
0
 
2
 
! Отговори
партизан за бой се с преди 10 години
До A???а патрони ще има ли
45
0
 
2
 
! Отговори
партизан за бой се с преди 10 години
ДО 33 А продаваш ли?
44
5
 
7
 
! Отговори
оргия преди 10 години
То в това експертно правителство така да нападате един от утвърдилите се експерти пък не бива .Кой ще успори факта че този човечец си е алкохолик ?!?Питам аз каккво става с промените в изборният закон Майчето работи ли работи ли ?!?И до кога ще търпим парламентарното управление в този му вид и да се размива отговорност била тя политическа била тя и личностна ?!?Дами и господа в динамичният свят в който живеем май най се е развило политическото дебелоочие в последние 25 години демокрация !!!!!!
43
20
 
24
 
! Отговори
мори преди 10 години
поредното курвенско изпълнение на БСП.От стари *** нов бардак не става.Нормално е Герб да иска вот на председателя на НС,но не е нормално председателя на НС да се държи така.Както му изнася на него и управляващите така ще правим.Той трябва да бъде безпристрастен.Звучи несериозно и затова получават и такова отношение.ОСТАВКА.Комунистите никога не трябва да са на власт.Все едно сме пуснали вълка в кошарата.Какво ли още ни чака.
42
12
 
11
 
! Отговори
тоягов преди 10 години
Михаил Миков и Милошевич са еднояйчни близнаци с бебешка физиономия.По всяка вероятност за заченати инвитро в секретните лаборатории на КГБ.Вечер като се прибере у дома си сигурно си играе с детски играчки-танкчета,оловни войничета,калашничета.Ако е глътнал някоя играчка,трябва да му направим клизма.
41
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боковчетата комунисти-сталинисти от най-долна проба. Личи им и по мутрите, и по езика, и по поведението. На ОПГ ГРОБ мястото им е в затвора.
40
14
 
16
 
! Отговори
ivan.hristov.779205 преди 10 години
Доста слабо изпълнение от ГЕРБ даже да не се съберат всички на вота, амо какво друго да се очаква от тях
39
14
 
16
 
! Отговори
miroslavGoshev преди 10 години
Значи Бойко до клизми опря. Друго не му остана. Фидосова извикана ли е за процедурата?
38
10
 
20
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
Миишеееееййй ....пак си са напиилл ве брат.. наздуаве!
37
24
 
22
 
! Отговори
ivan.hristov.779205 преди 10 години
Обичайно е Миков да остане шеф на НС все пак той не е направил нищо нередно. Това че на ГЕРБ не им е удобен нищо не значи.