БСП сметна чиновническите заплати от ГЕРБ-ово време

Червен депутат извади списъци къде, а и колко е дадено
3 окт 2013 15:00,
71
БСП сметна чиновническите заплати от ГЕРБ-ово време
Снимка: архив, Булфото

Броят на служителите в държавната администрация и увеличението на заплатите в държавния сектор скараха депутати от БСП и ГЕРБ.

Сегашното мнозинство намекна, че административна реформа по време на предишното управление изобщо не е извършвана, а бившите властимащи категорично отхвърлиха твърденията за огромен ръст на заплатите в администрацията по тяхно време.

"Не само не е имало съкращения, а е имало увеличение на работещите в държавната администрация по времето на управлението на премиера Бойко Борисов, а заплатите на заетите в държавния сектор са скочили рязко", обяви на брифинг червеният депутат Петър Мутафчиев.

Днес той раздаде на журналистите протокол от заседание на МС, от който става ясно, че през тези няколко години на управление на ГЕРБ "не само, че не е имало съкращения, но е имало увеличение на персонала в държавните ведомства", заяви Мутафчиев, който настоя, че и заплатите в министерствата и комисиите са скочили значително.

Преди въвеждането на новия модел на заплащане (при който отпаднаха ДМС-тата) към 01 юли 2012 година средната работна заплата на реално заетите служители във всички министерства, с изключение на МВР и на администрацията на МС, възлиза на 1 044 лева.

Към 1 септември обаче тя достига 1181 лева. Това е увеличение с 13 на сто, пресметна Мутафчиев.

В Министерство на здравеопазването средната заплата скача от 925 лева на 1389 лева. В Министерство на правосъдието също има сериозен скок на средната заплата – с около 200 лева.

Според Мутафчиев това на практика означава, че ДМС-тата не са отпаднали, а просто са били вкарани вътре в заплатите.

Заплатите на началник отделите в администрацията пък скачат с над 19%, на главните секретари – с 26 на сто. Има скок и в заплатите на служителите на комисиите, които се отчитат пред НС.

Така например в Комисията за защита на конкуренцията има скок на средната работна заплата от над 103% – като към 01 септември м.г. средната заплата достига 1775 лева.

Средната месечна заплата в изпълнителните агенции пък е повишена с 16 на сто. Най-големи са били увеличенията на заплатите в Агенцията по геодезия и картография – 67 на сто, в Агенцията по трансплантации – 47 на сто, и АДФИ – над 45%.

В Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация заплатите пък скочили със 153 на сто и средната работна заплата в структурата станала 1893 лева.

От БСП обясниха, че не са против вдигането на заплатите, но това не бивало да става скрито.

"Не можеш да твърдиш 3 години, че заплатите са замразени, а зам.-министър или сътрудник на зам.-министър да взима 5000 лева", обявиха от червената партия.

"Когато говорим за пари, за брой държавна администрация, не бива да разсъждаваме, търсейки контурите на облаците или геометрията на мъглите", заяви в отговор бившият министър по еврофондовете от кабинета "Борисов", а сега депутат, Томислав Дончев.

Според него с реформата, която направил ексфинансовият министър Симеон Дянков в заплащането на държавната администрация, е била въведена система, при която възнаграждението на служителите, които управляват средства от европейските фондове, се покрива на 100% не от държавния бюджет, а от самите оперативни програми.

Според Дончев заплатите в администрацията са ниски, а проблемът в сектора е не възнагражденията, които се получават, а броя на заетите чиновници.

"Държавните служители трябва да получават атрактивно възнаграждение, за да може държавната администрация да си позволи да бъде конкурентна с частния бизнес и да привлича качествени хора", настоя Дончев.

По думите на ексминистъра в неговия кабинет съветниците са работели за 700 лева и в голяма степен са работели за каузата, а не за парите.

Десислава Атанасова, бивш здравен министър, сега депутат от ГЕРБ, също обясни, че в нейното ведомство не е имало бонуси.

По нейни думи скок на заплатите в МЗ е имало, но става въпрос за възнагражденията в държавните психиатрични болници и на центровете за кръводаряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 10 години
че вие големи заплати вземате в министрествата бе
52
1
 
0
 
! Отговори
Един преди 10 години
Къде е списъка от фабриките които Откраднахте сле 1944 година?
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички гербераси са или чиновници или гейове или ***! Затова Дянков даваше на тия да плюскат до повръщане а всички ние останалите - щом сме българи да пукнем!
50
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 години
Проверете как през последните 4 години в Агенция "Митници" са разпределяни пачки пари за допълнително материално стимулиране - ДМС и ще разберете как са стимулирани некадърни но верни служители "калинки" - директори и подчинените им, а други - най вече компетентни служители са мачкани! Тези специалисти са оценявани със слаби оценки, а сумите им са преразпределяви на верните и послушни служители! Най страшното е, че нищо в момента не се е променило - БСП работи добре с калинките назначени от ГЕРБ
49
0
 
6
 
! Отговори
Добричлия преди 10 години
Имам акт от КАТ-справедлив.Заплатен е в указания срок- 70 лева.Обажда се един младок от НАП.Обяснено му е ,че акта е платен.Предоставено му е бордерото.Изпрати ме в местният КАТ за да отразят в тяхната система,а от там и в НАП.От КАТ ме препратиха във Варна,където бил съставен акта.Посъветваха ме,че най-добре е лично да отида за по-сигурно.Взех си един ден отпуск за да оправя тяхната бакия.Ало,господа чиновници,какви по големи заплати желаете за да си вършите работата???ХАОС,ХАОС,до простотия.
48
6
 
3
 
! Отговори
321 преди 10 години
До бсп вие с червената кръв сте ***,които никога не е трябвало да ги има.А тези пари,с които си купувате млякото ако изобщо го пиете за да не напълнеете ,са пари от народа изкарани с пот на челото.На фона на тая беднотия и корупция ,именно с тези чиновници най-вече я докархме до тук.Сигурно и дипломата сте си купили и трябва ние "овчарите" да ви учим как да работите.Днес трябва на работещите да се подсигури хляба да си нахранят семействатаа ти "менъджерю" ще си получиш увеличението после
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БКП да извади списъци колко за заграбили за 66 години, в които са на власт!
46
0
 
8
 
! Отговори
Т. К. преди 10 години
Чиновниците са миниджири по роднинските връзки ,няма професионалисти. Държавата деградира !
45
0
 
9
 
! Отговори
Поц преди 10 години
Държавата се намира на този хал благодарение на роднински връзки между чиновниците, и администрация, професионалисти са аут от държавните хранилките.
44
1
 
5
 
! Отговори
бсп преди 10 години
ами , нали и ние обещавахме по-високи заплати а те от герб ни изпреварили. няма нищо лошо във по-големите заплати , днес на чиновниците , после и на останалите. а ти овчарино , ако другите нямат пари - с какво ще ти купят млекото?
43
1
 
4
 
! Отговори
Поц преди 10 години
Сред държавните чиновници няма случайни хора, всеки е протеже на някой от администрация, повечето роднини., Правете изводи !
42
0
 
7
 
! Отговори
321 преди 10 години
До чиновник срам че си чиновник.Не си заслужаваш позицията.Аз съм овцевъд,а ти си чиновник т.е взимаш заплата от моите данъци и следователно работиш за мен и другите данъкоплатци.Ако не си съгласен ела при мен във фермата и само за мен ще работиш.А за държавата - тя е моя,но е и твоя и такива като теб я направиха"жалка"
41
0
 
4
 
! Отговори
ivo преди 10 години
До един 47Интересно защо това администрацията не намалява а се увеличава ? Нали са мако парите - бегом към частните фирми ама ... там трябва и да се работи а много вече забравиха как се прави това .
40
7
 
7
 
! Отговори
мори преди 10 години
а ,защо този БСПар не извади списъка и с кредитните милионери,които са основно от БСП.Те така и не ги върнаха ,а сигурно вече са минали и към лошите кредите и не им се търсят вече.Това е вече безочие.КРАДЕЦЪТ вика дръжте КРАДЕЦА.А може и списъка и на банките фантоми,които окрадоха /Крислимитед,Югоагента/спестяванията на бедния народ.На фона на това тези заплати са капка в морето.
39
1
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
До нечиновникКато искаш нещо, действай така, че да се получи. Така само да хленчиш като ученичка по форумите нищо няма да стане. Нито твоята заплата, ще станепо- голяма, нито моята по- малка. А това, че ти си в калта, не означава, е всички трябва да слезем при теб. Ако имаше акъл поне за 5 с'тники щеше да мислиш как да се измъкнеш от калта, а не как да завлечеш още хора. Очевидно си заслужаваш положението, ч което се намираш.
38
2
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Логичния въпрос "колко пари" се отнася не за един чиновник ,а колко човека получават пари и срещу какво.Очевидно издръжката на държавата е непосилна в този си вид за хората създаващи БВП.Опит за вдигане на данъци ще бъде катастрофа за управляващите,Комунистите не могат съживят икономиката,даже ще затънем още.
37
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички гейберски калинки на трудовата борса! ХОДОМ- МАРШ!)
36
13
 
11
 
! Отговори
един преди 10 години
Този червен *** Петър Мутафчиев защо не си покаже неговата заплата ами се занимава с администрацията. Че това заплати ли са за хора които трябва да управляват милиони по фондовете бе *** те се добллижават до средната за страната. Или Вие ще накарате някой да работи за заплата от 400 лева Може ама за един месец и ще напусне.
35
3
 
6
 
! Отговори
нечиновник преди 10 години
До чиновникако държавицата е наша, а не ваша и ако според Вас е жалка няма как да не лае човек. Иначе съм напълно съгласен, че това постоянно гледане на размера и цената на кебапчетата във ведомствения стол и това показване колко големи са заплатите на чиновниците е голяма глупост. Искаме да имаме квалифицирани, отговорни и работливи чиновници, но да са с малки заплати. Ако намалят заплатите им ще напуснат и последните кадърни хора, които са останали да работят там и ще останат само мързелите.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
каква е заплатата на миньоритепри лошите комунисти чиновниците нямаха големи заплати като миньоритеи тежки професии в строителствотода ви пикая на справедливосатна бюрото за 7 часа и половина за да си без конкурсда не говорим че за някои от тия специалисти не е сигурно и средното образованиеминистри от счетоводство на болница абе въобще гнусна работаама тъпия българин си го заслужава защото канчето му е измито от пропагандата и можеш да му налееш всичко-а той не иска да се опита да мисли