Няма технически пречки пред създаването на енергийна борса

Вероятно ще има санкции срещу България от ЕС, ако се окаже вярна информацията, че ЕСО се оттегля от енергийната борса
11 окт 2013 17:07, Екип на Bulgaria On Air
1
Няма технически пречки пред създаването на енергийна борса
Снимка: Bulgaria On Air

Надяваме се ДКЕВР да опровергае информацията, че ЕСО се оттегля от създаването енергийната борса, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR енергийният експерт Светослав Димитров.

По думите му новината е странна на фона на усилията европейските стандарти да бъдат приложени в сферата на енергетиката. Димитров подчерта, че индустрията също ще има полза от либерализацията на пазара.

„В момента всички работят по регулирани цени, което води до дефицит. Различните производства имат различни разходи, които невинаги покриват тези цени“, коментира още Димитров.

Той допълни още, че големият проблем на енергийната система досега е свързан с нейната непрозрачност. 

„Никой не успява да определи защо цената на електроенергията е такава“, подчерта експертът. По думите му енергийната борса би решила този проблем.

Димитров подчерта, че няма технически пречки пред създаването на борсата.

Причините да няма интерес към създаването на такава борса у нас според него е прекалено сложната структурира в сектора и ценообразуването.

Димитров допълни още, че ако се окаже вярна информацията, че ЕСО се оттегля, то неминуемо европейските институции ще се самосезират, за да проверят какво се случва, като не е изключено да ни бъдат наложени и глоби в тази връзка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Причината, драги ми смехурко, е нежеланието да се изпусне от контрол тоя сектор в БГ. Монола е много удобен а непрозрачността на себестойността на киловат час още повече.