Куневите хора видяха "наместване на числа"

Искат провеждането на реформи с бюджета за догодина
Обновена: 17 окт 2013 22:20 | 17 окт 2013 22:11,
13
Куневите хора видяха "наместване на числа"
Зеленогорски и Кунева. Снимка: Булфото

"По всичко личи, че Бюджет 2014 ще бъде бюджет на наместване на числа, в който липсват ясни намерения за реформи. Ще се увеличи задлъжнялостта на държавата. Неефктивното управление на публичните финанси ще покачи средната индиректна задлъжнялост на всеки един българин до около 2100 лева , а през 2012 г. тя беше 1870 лева".

Това обяви финансистът и член на Националния съвет на "Движение България на гражданите" Бисер Манолов.

Той допълни, че поради ангажиментите си към БСП и ДПС правителството няма шанс да овладее задлъжнялостта и това ще влоши бизнес климатът и ще доведе до по-високи ипотечни и корпоративни лихви.

Още по темата

По думите му заложените в проектобюджета допълнителни приходи от 1 млрд. лева са свръх оптимистични, както и заложения ръст на БВП от 1.8%.

"Ще бъде пробито психологическото ниво на дълга от 20% спрямо БВП", прогнозира Манолов и допълни, че само бюджет на икономическия растеж е изход от ситуацията.

"За пореден път ще бъде направена грешката този растеж да се търси на база вътрешно потребление, докато той може да дойде само от експорт", категоричен беше Манолов и напомни, че икономики с над 3,5 % ръст генерират нови работни места, докато у нас това и през 2014 ще е непостижимо, защото правителството разчита на вътрешно потребление, вместо на експортно-ориентирана икономика.

От "Движение България на гражданите" и Реформаторския блок следим със загриженост и това, което се случва с българските общини и тяхната задлъжнялост, коментира на свой ред Найден Зеленогрски.

Той цитира данни, според които общинските дългове и гаранции възлизат на 920 млн. лв. и коментира, че държавата е абдикирала от задълженията си към общините.

Като изход от ситуацията Зеленогорски посочи рестариране на блокираната от ГЕРБ финансова децентрализация, което би оставяло част от данъците на разположение на общините, допълнително стимулиране на общини при преизпълнение на плана с приходите, деактуване на държавна собственост в полза на общините, прекратяване на практиката държавата да им възлага нови дейности, без да ги обезпечава финансово.

На въпрос за вотовете на недоверие срещу кабинета Зеленогорски посочи, че очевидно ГЕРБ не са разчели добре препоръката вместо един-единствен вот на недоверие за общата политика на правителството, да внасят много вотове.

По думите му една от темите, които един такъв вот трябва да засегне, е социалната и пенсионната политики, които в момента са неадекватни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е това му се викат реформатори : - Нейнската, Пръмовица, Рамаданчо, момченцето на Костуф, Касим Взел, другото турче и зелените марсианци ! Нема такова животно !
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези специалисти по всичко да вземат да се скрият.Да се структурират като някакво по-понятно и разпознаваемо политическо образование,че с това помпозно и претенциозно название-БЛОК, а те са още едно едвам разпознаваемо блокче,"Реформаторски",а те са обикновен сбор на парче от нереформирани организации,още не направили общо събиране за изясняване на общата си политика.Само ще разпилеят вота на гражданите при следващи избори,за които никак не са подготвени-само вождове с претенции неуспели или загубили предишни битки,някои с много противоречиви биографии и битие.
3
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Какъв реформаторски блок с Меглена Кунева?! Нов бардак със стари к-у-р-в-и! Не очаквайте чудеса от такива политически хамелеони, прескачащи от партия в партия, само и само да са на власт!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато гледате политически предавания имайте винаги 1 на ум (често са пълна дезинформация).А отнокно тия на снимката по големи комунисти няма - пардон обиждам комунистите идеалисти.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес по НОВА Зеленогорски се целуваше страстно с цар Киро.