Всяка пусната бюлетина = 12 пуснати лв. в партийна каса

Експерт призова управляващите да намалят партийните субсидии
Обновена: 18 окт 2013 08:59 | 18 окт 2013 08:41,
28
Всяка пусната бюлетина = 12 пуснати лв. в партийна каса
Снимка: архив, Булфото

България е европейската държава с най-големи партийни субсидии – всяка партия прибира по 12 лева на глас, пресметна председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева.

Пред Нова телевизия тя призова управляващите да изпълнят обещанията си и да намалят държавните субсидии, които помпат партийните каси.

От настоящите партии в НС ГЕРБ получават 13 милиона лева от държавата, БСП – 11,5 милиона, ДПС – 4,4 милиона и "Атака" – 3,1 милиона.

Още по темата

"В предизборните кампании бяха чути обещания за промяна в това. Оказва се, че вероятно партиите са излъгали, защото няма и помен от промяна в партийните субсидии. Няма значение дали предстоят избори или не – БСП и ДПС са дали обещание, а те са длъжни да изпълнят очакванията на гражданите", каза Цонева и настоя за повече почтеност в политическия живот.

По думите й в Европа субсидията средно е около 3,5 евро на глас, като целта не е партиите да нямат достъп до публичен ресурс, а да отговарят на очакванията на хората.

"След като са дадени обещания, трябва да бъдат изпълнени", настоя още веднъж тя и допълни:

"Когато се гледаха промените в Закона за политическите партии, се направиха много твърди обещания от страна на БСП и ДПС, че ще преразгледат държавната субсидия. Георги Кадиев го предложи тогава, но те го отхвърлиха с довод, че ще бъде разгледан в момента, в който ще се обсъжда държавният бюджет", припомни Цонева.

"ДПС внесоха закона за ограничаване на офшорните компании в политическия живот с довод, че го правят заради обществените очаквания. Нека сега да направят същото и за субсидиите. Не трябва партиите да бъдат лишавани от държавните субсидии, а просто те да бъдат намалени до прилични размери, съответстващи със стандарта на живот у нас", настоя шефката на Института за развитие на публичната среда.

Според нея предложението на "Атака" изцяло да отпаднат държавните субсидии за извънпарламентарните партии е несправедливо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
25
 
! Отговори
111 преди 10 години
охо най бедната държава с най голями партийни субсидии ?????
3
0
 
24
 
! Отговори
aa преди 10 години
Като човек, който винаги си е пускал бюлетината, и който възнамерява и за в бъдеще да си я пуска (въпреки че актуалните ни политици са 98% КЛоУни) съм абсолутно ВЪЗМУТЕНА от тези цифри...
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Германия 1 глас = 0,65цента. Тука бедните ни дупетатчета си зимат по 12лв. *** простотията, *** *** държава!
1
0
 
26
 
! Отговори
Алтернативата преди 10 години
Алтернативата е експертно правителство, ориентирано към приоритетните цели на нацията. Поставят им се цели и срокове за изпълнение, с критерии за оценка. Ако постигнат целите, им се заплаща и остават на работа. Ако не изпълнят целите, се заменят с други, например швейцарски експерти! На политиците трябва да им се забрани достъпа до сградата на правителството и на парламента и да им се отрежат субсидиите!