Депутатите удължиха мораториума за земята до 2020 г.

Решението мина с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и част от депутатите от БСП
Обновена: 22 окт 2013 17:22 | 22 окт 2013 17:00,
190
Депутатите удължиха мораториума за земята до 2020 г.
Снимка: БТА

Парламентът прие проект за решение за удължаване до 2020 година на мораториума за продажба на земя на чужденци.  Решението подкрепиха 171 депутати, 38 бяха против, а 12 се въздържаха.

Решението беше прието с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и част от БСП, от ДПС бяха единодушно против.

Около 5 часа продължи обсъждането на удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци, предложен от „Атака“. Това стана след поредица от почивки, преформулировки и спорове в пленарната зала. 

Депутатите от Коалиция за България предложиха нов проект за решение за продажбата на земя на чужденци. Те поискаха НС да реши да възложи на МС да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на Република България и българските граждани по повод продажбата на земи на чужденци. Той обаче беше отхвърлен, след като депутати от ГЕРБ първо се объркаха, но след прегласуване се поправиха.

Още по темата
Националистите настояваха Народното събрание да приеме проект за решение за удължаване на мораториума за закупуване на земеделска земя от чужденци. Забраната изтича на 1 януари 2014 година. Падането на забраната за продажба на земя на чужденци от страни от ЕС става на база на договора ни за присъединяване към ЕС.

ГЕРБ и националистите съгласуваха позицията си и най-голямата партия предложи проектът на решение да се допълни с текстове, които да задължават правителството да води преговори с ЕК за мораториума, както и да предприеме законодателни инициативи в защита на българската земя. Предложението за допълнение обаче беше отхвърлено.

Това е въпрос номер едно през следващите месеци и следващите години. Това е въпросът на въпросите, заяви Павел Шопов от „Атака“ по повод на мораториума. Той поиска дебатът да се предава на живо по националните медии. Предложението не беше прието от първия път, но след прегласуването мина. 

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров направи разбор на цените на земите в различните страни от ЕС. Според него земеделската земя у нас е 10 пъти по-евтина от средноевропейската цена, на която се продава земя в други членки на ЕС. Това е записано и в мотивите за удължаване на мораториума. 37 милиона декара е обработваемата земя на страната ни или по пазарни цени тя е над 16 милиарда лева. Да не разпродаваме на безценица последния неразграбен ценен български актив, призова Сидеров.

Трябва да се предприеме всичко възможно да се удължи срокът за забрана на продажба на земеделска земя на чужденци, заяви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. В Испания до 15% от земята може да е собственост на чужденци. Пълна забрана има в Китай, Естония, Беларус, заяви още тя.

Направете го с малко плам, заяви зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов по повод изказването на Цвета Караянчева. Той се зачуди как ще гласуват представителите на ГЕРБ. Ако ще гласувате за, влезте всички в зала, призова Чуколов. Самата Караянчева обясни, че ще подкрепи мораториума.

Магдалена Ташева от „Атака“ традиционно беше доста експресивна, като обясни, че по договора ни за присъединяване към ЕС са се водили преговори от „йесменовци и йесдами“. По нейни думи пък въпросният договор е бил подписан от „политически вампири“, които вече са извън политиката, но от време на време слагат различни маски и се мъчат да се върнат.
Националистите обърнаха изказванията си и към Ботев и Левски и тяхната борба.

Ботев и Левски са се борели за свобода, не за придобиване на имущество, контрира веднага Янаки Стоилов от БСП.

Антон Кутев от левицата беше категоричен, че след падането на забраната чужденци извън ЕС няма да могат да купуват земя. Това са спекулации, заяви Кутев.

По негови думи на практика мораториумът не работи, защото чужденци могат да регистрират тук юридически лица и да изкупуват, колкото земя искат.

Има вратички в закона и в мораториума, които са проблем. Трябва да влезем в детайлите и да намерим пътя, заяви още червеният депутат.

Днес имаме уникалния шанс да поправим миналото, заяви Сидеров. По негови думи днес депутатите могат да излязат по два начина от залата – с гордо вдигната глава или гледащи земята.

С днешното решение може чувствително да се вдигне доверието на хората към парламента, защото ще е видно, че сме загърбили различията. В петък се скарахме с г-жа Караянчева, но днес аз я поздравявам за подкрепата за мораториума, заяви Сидеров. 

Владимир Тошев от ГЕРБ обясни, че мораториумът е необходим за националната сигурност на България.

Разбираме и споделяме целесъобразността, която стои зад проекта за решение, които днес разискваме. Същевременно заявявам, че тази редакция на проекта за решение, убедени сме, не решава въпроса, не решава нито един въпрос, но същевременно отваря много въпроси, включително поставя под съмнение статута на България като член на ЕС, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Местан обясни, че едно от условията да се присъединим към ЕС е да се промени член 22 на Конституцията, който предвижда да не се продава земя на чужденци. Това решение беше непреодолимо условие, заяви Местан.

Уважаеми колеги, този проект за решение трябва да е прецизен, да не поставя под съмнение статута на България като член на ЕС. Един мораторуим не променя договора за присъединяване към ЕС, каза още лидерът на ДПС.

Да вървим по прецизна процедура, за да реализираме идеята, която се съдържа в проекта за решение. Всичко друго е популизъм, от който никой нищо не печели, но губи България, заяви Местан.

Ние с този мораториум няма да решим всички проблеми, но ще дадем тласък. Няма да е нужно 27 държави-членки да ратифицират, защото ние няма да искаме това от тях. Ние ще си спечелим време, така че направим почти невъзможно закупуването на земя от чужденци, заяви Сидеров.

Тагава пък Местан направи предложение дебатът да бъде отложен, докато не се формира общо прецизно решение на НС по темата. Предложението на Местан не беше прието.

Има шанс НС да постигне съгласие по този въпрос. Не е добре по тази тема да се делим политически, заяви Местан с искане на процедура за прегласуване. Той обясни, че иска отлагане само след седмица, така че да има позиция на НС, приета със съгласие. Предложението отново не беше прието.
След гласуването председателят на НС Михаил Миков направи емоционално изказване по повод решението на НС.  България ще има тежки проблеми с европейски си образ след приемането на това решение. Съвременна България не може да вземе решения на база политичедкия популизъм, отсече Миков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Казвал съм го преди казвам го и сега целта на някой държави е да елиминират почти цялата частна гражданска собственост. Тогава вместо от гражданин ставаш вечния наемател, вечният вечният длъжник. Спиралата на финансовата зависимост е врътната и да забравим за раждаемост икономическа стабилност или каквото и да е. От европейци ставаме американци. Всяка борсова имотна или каквато там шизофреидна криза си измислят ще клатят отделните маси на обществото.
114
2
 
3
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
До АнонименЧрез фирми вече години наред чужденци купуват земя в БГ, НЕ СИ В ЧАС!
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чрез фирми или без фирми няма как чужденци да купуват обработваема земя или пасбища. Това е последното нещо което не сме продали на външни *** които но цакат по европейски. Сметнете само продават ни собствените оскъдни ресурси на е...ни цени. Е...ат ни чрез собствените инфраструктури. Сега остава да си сеят и да ни продават гмо хибридни посеви отгледани на собствената ни земя. Ако това стане призовавам всички да си вземат децата и да отпрашват.
112
1
 
2
 
! Отговори
главата падна... преди 10 години
сеч.. главата на мръсниците от дпс и бсп падна !! ахахах
111
1
 
14
 
! Отговори
Трудовакъ преди 10 години
Колегите добре го написаха: ООД - то купувач на земя е българско юридическо лице, независимо кои физически или юридически лица са съдружници в него. Примерът с Палестина също е истина - някога евреите купиха много земеделска земя от арабите и в един момент просто се настаниха да живеят върху нея. Арабите изреваха, че са изгонени от земите си, но истината е че, значителна част от нея и купена и евреите си имат нотариални актове. Със здравето и земята българска не може да се прави бизнес. Това е.
110
0
 
1
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
KAKKYV EVROPEISKI SAYZ , GYRCITE SAMI SE RESHVAT NA KOGO DA PRODAVAT ZEMIA ,ZNA4I I NIE MOJEM
109
5
 
2
 
! Отговори
ТОЧКА ПО ВЪПРОСА преди 10 години
БЪЛГАРОФИЛ, ТОЧНО ЗАЩОТО НИЩО НЕ ПРОИЗТИЧА ОТ ТОЗИ МОРАТОРИУМ,ЗАТОВА И БЕШЕ ГЛАСУВАН.НАИВНИ СА ПРИКАЗКИТЕ И НАПРАЗНИ ИЛЮЗИИТЕ,ЧЕ НЯКАКВА ПЪРВА СТЪПКА Е НАПРАВЕНА.ПРОСТО ГЕРБ И АТАКА, С ТОТАЛНО НЕ В ЧАС ЕЛЕКТОРАТ, СИ НАПРАВИХА ЕДИН ДОБЪР СПОРЕД ТЯХ,А В СЪЩНОСТ НЕСКОПОСАН PR И НИЩО ПОВЕЧЕ. ПОСЛЕДНОТО НЕЩО ЗА КОЕТО ИМ ДРЕМЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ С НЕЗНАЧИТЕЛНИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ,СА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ И БЪЛГГАРСКИЯ НАРОД.ЦЕНАТА НА 1КВ.М.БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ Е ПО-НИСКА ОТ ТАЗИ НА НАЙ-ЕВТИНИЯ БАЛАТУМ.ТОВА Е.
108
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бравоооооооооооооооо........ а сега направете така щото през 2020г. *** да не са повече от българите!
107
5
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
136 Изобщо не е угодно защото заради този мораториум с цялата условност на тази мярка ис липсата на адекватен закон за комасация на земята ПАЗРА НА ЗЕМЯТА и капсулиран и няма абсолютно никакво развитие за това мой овек ти дават жълти стинки за земята понеже не може да се появи ралната конкуренция , няма да спра да ви повтарям че това е ' същото зло ' което никога не ви е пускало.
106
1
 
14
 
! Отговори
Българофил преди 10 години
Първата стъпка е направена. Политическата олигархия даде заден ход и гласува нещо български угодно. Нещо, което не помня от началото на своето съзнателно политическо мислене и разбиране. Не помня. Гласуването винаги е било против българският национален интерес. Разбира се, трябва да се каже, че причината за това анти-ЕС решение на Парлама-мента е вследствие е екстремално ескалиращото напрежение по редица теми в държавата. И вследствие на това, което предвещава бъдещият разпад на ЕС Не всичко, което е добро за ЕС е добро за България и Българите. Влизане
105
6
 
0
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Ти да не си някое ОЗ , какви тополи бълнуваш , добре че бяха Щатите инче чичо Сталин нямаше да спре до Нормандия
104
3
 
5
 
! Отговори
до 127 преди 10 години
*** кажи нещо подобно в Германия и бягай бързо,ама много бързо!Бих ти платил защото такива кадри не са за изпускане ама ако се върнеш оттам жив!А колкото до нас не се притеснявай.Светът е голям и освободители дебнат отвсякъде!Предният път руснаците ви светиха маслото,сега може да са пак те!Пък и сега има Тополи,Клубки и други добри инструменти.Както и ХХ _ _ създаден с българско участие.Въобще добри инструменти осигурили спокойствието на света близо 70 години.Така,че споко!
103
10
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Не мога да разбера какво това пънене за този мораториум като всеки чужденец независимо от коя държава на света без оглед на цвят на кожата , религия , полова определеност и т. регистрира срещу цифром и слово 160+50+5 лв едно ЕООД с Капитал 5 лв е има още 20-тин лева за откриване на набирателната сметка в банката ,а хонорара на адвоката зависи как го омае и натовари самия адвокат там е най-голямата неизвестна и после може абсолютно спокойно да си купува Хей ти роден край, но не може да го изнес
102
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С това решение просто продадоха земята на безценица. Всеки знае, че мораториума си е чисто ембарго. Защо Американцияте наложиха ембарго на Ирак? За да могат да изнасят нефт срещу лекарства и продоволстияи то на безценица. Същото направиха и нашите политици. Земята пак ще се продава, но ще я купуват на цена от 5 лв. за декър. Без мораториума цената скача стократно. Овчия народ ще осъзнае какво всъщност е станало но след години.. тогава ще е късно вече.
101
14
 
7
 
! Отговори
ПОРЕДНИ ТЪПОТИИ преди 10 години
ПОРЕДЕН ЗАГУБЕН ДЕН В ГЛУПАВИ ПРИКЗКИ ОТ РОЗОВИЯ ХРАСТ.ТОВА РЕШЕНИЕ ЗА МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ПРОДАЖБАТА НА ЗЕМЯ Е СЪВЪРШЕНО НЕСЪСТОЯТЕЛНО- ЧУЖДЕНЦИ ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА МОГАТ ДА КУПУВАТ КОЛКОТО СИ ИСКАТ ЗЕМЯ.ПОРЕДЕН ПАРЛАМЕНТАРЕН ЦИРК И НИЩОПРАВЕНЕ.ВИДЯХА СЕ"ЕКСПЕРТИТЕ "НА ГЕРБ, НАЧЕЛО С ВЕЧНО ПРЕВЪЗБУДЕНАТА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА.КАКТО ВИНАГИ В ЧАС СА САМО ДПС,КОИТО ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ПРОВЕЖДАТ ПРОТУРСКАТА СИ ПОЛИТИКА И ЗА ПРАХ В ОЧИТЕ НА ЕЛЕКТОРАТА СИ.ЗА НИВОТО НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА АТАКА ТОЗИ ЦИРК РАБОТИ.
100
12
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
*** парчета. Пак се мъчат да лъжат матряла правейки се на патриоти. А после ще ни играят цирковия номер с лошите европейци. Земята е продадена с подписване на договора за присъединяване и ревизия няма как да има. Искаш ЕС това е едно от условията. Другото е парлама и цирк за пред балъците
99
5
 
16
 
! Отговори
Дудущ преди 10 години
Един ден *** ще бъде наш, само че този път ще го купим Тургат Йозал
98
13
 
3
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
ДО Рали1...Роднините ми не са се оправили заради такива като теб!... ИСТОРИЯТА ми е хоби.Познавам Бъл. История по-добре от повечето учители по история.Но също така познавам ДОБРЕ и Световната история.Тези знания ми дават увереност да пиша тук и сега на тази тема.Да се пише за :"кръвта и потта на Българския селянин"и други псевдо-патриотични простотии е поредния опит за МАНИПУЛАЦИЯ.Искате още време да изкупите на безценица земята от бабите,а после да я препродадете изгодно,Мръшляци.
97
1
 
6
 
! Отговори
бореца преди 10 години
Но проблема е че всеки българин мечтае именно за това да се вози в една лъскава кола и да се мисли колко е велик!Но дайте си сметка като изгние тази кола няма да имаш нищо ни земя,ни пари нищо ама абсолютно нищо!Всеки от нас има земя която може да му носи някакви приходи но от нас не става нищо!Предпочитаме да работим като продавачи в мола но не и като собственици на земя и вместо да протестираме за промяна на закони за горите,земите,арендата срещу банките ние искаме какво - Изборен кодекс!
96
3
 
22
 
! Отговори
Дудук преди 10 години
*** нещо се изнервиха на днешното решение. Малко ли анадолски *** имат из Европа с европейско гражданство, които могат да послужат за изкупвачи на българска земя с оригинални мюсли-пари? Тая простотия, че само европейски граждани можели да закупят земя, означава , че всеки може да купи земя. Всеки талибан с няколко милиона еврака получава автоматично гражданство във всяка страна из ЕС. А и без това си има милиони *** из ЕС.