Режат парите за чиновническите заплати и бюджета на МВР

Бюджет 2014 г. - растеж от 1.8%, но и ръст на държавния дълг с 3.4 млрд.
Обновена: 23 окт 2013 17:36 | 23 окт 2013 14:30, Веселина Йорданова
57
Режат парите за чиновническите заплати и бюджета на МВР
Снимка: БТА

Растеж от 1.8%, но и ръст на държавния дълг с 3.4 млрд. лв. залагат управляващите в Бюджет 2014.

Финансовият министър Петър Чобанов, който представи макрорамката след редовното заседание на правителството, не потвърди първоначалните информации за увеличение на бюджетните заплати с около 10%. Пенсиите обаче ще се повишат от 1 юли с около 3% според "швейцарското правило".

За заплатите трябва да питате ресорните министри, каза той и уточни, че в бюджетите на ведомствата има намаляване на средствата за възнаграждения. По думите му идеята не е да се съкратят хора, а да се прецизират функциите, излишните структури и тогава да се премине към оптимизация.

Според Чобанов „при добро желание винаги има възможности за оптимизации", а ангажиментът на министрите е да определят „излишните структури“.

Още по темата
Оптимизация ще има и в Министерството на финансите. Не мога да давам съвети, без да ги изпълнявам, категоричен е финансист №1 и даде пример – предвиждат се 10% съкращения в Комисията по хазарта.

Подобен процес вече тече и ще продължи в Министерството на отбраната, където огромен процент разходи са за заплати и издръжка, посочи той. Преструктурирането няма да подмине и МВР, което за догодина ще получи бюджет под 1 млрд. лева.

Без да конкретизира кои министерства и ведомства ще получат по-малко пари от тази година, Чобанов благодари на колегите си, които проявили разбиране, че този ресурс ще бъде използван за национални приоритети. Не бих разглеждал ситуацията като „ощетени“, коментира той.

По думите му бюджетите на ведомствата ще бъдат защитавани от отделните министри при обсъждането на проектозакона в парламента.

По-малко пари ще получи и президентската администрация - около 5.6 млн. лева за 2014 г. „Няма различно отношение, отколкото отношението спрямо регулатори и бюджетни системи. Няма нищо умишлено там“, категоричен беше Чобанов.

През 2014 г. се планира поемането на нов държавен дълг от 4,4 млрд. лв. Формираната стойност се базира на размера на дълга в обращение, който следва да бъде рефинансиран, възлизащ на 3 млрд. лв. От него 1,7 млрд. лв. представлява дългът по глобалните облигации на България, чийто падеж е през януари 2015 г.

Останалите 1,3 млрд. лв. ще се използват за погасяване на стар дълг, чийто падеж е през 2014 г. Оставащата сума от 1,4 млрд. лв. финансовият министър обоснова с необходимостта за финансиране на очаквания бюджетен дефицит през 2014 г.

При представянето на проектобюджета Чобанов акцентира на рестартирането на икономиката.

По думите му с проекта на основния финансов закон се променя наложеният през последните години модел растежът да се задържа чрез фискалната политика и всяка година да се добавя ресурс на всички ведомства, без това да е обвързано с резултати.

Прогнозата на Министерството на финансите предвижда брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне до 81,582 млрд. лева. Очакваната през следващата година инфлация е 1,8 процента.

В законопроекта е предвидено увеличаване на тавана на пенсиите от 1 юли от 770 лв. на 840 лева. Ще се запази възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране на достигнатите през 2013 г. нива.

Предвиждат се приходи в размер на 30 886,0 млн. лв. или 37,9% от БВП, което е увеличение с 501,2 млн. лв. в сравнение с 2013 г. Разходите са в размер на 32 358,3 млн. лв. (39,7% от БВП при ограничение от 40% от БВП, което представлява ръст от 380,1 млн. лв. спрямо 2013 г.). Заложеният дефицит е 1,8% от БВП или 1 472,3 млн. лв.

През 2014 г. се предвижда дългът да възлезе на 18 млрд. лв., което е увеличение от 3,4 млрд. лв. спрямо очакваното ниво на държавния дълг към края на 2013 година. Запазва се нивото на минималния размер на фискалния резерв към 31 декември 2014 г. от 4,5 млрд. лева.

Правителството залага реализирането на Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите" в размер на 500 млн. лева. Тя представлява нов механизъм за финансиране на публични инвестиционни проекти и програми на конкурентен принцип.

Приоритети в бюджета за догодина са още социалната политика и образованието – с акцент върху професионалното образование. Ресурс от 100 млн. лева ще бъде отделен за образователни програми и проекти.

Ще бъде увеличена месечната добавка за деца с увреждания на 240 лв., както и обезщетението за отглеждане на малко дете на 340 лв. Разширява се кръгът на лицата, които имат право да получават целеви енергийни помощи.

Ще бъдат предоставени допълнително и 2 млн. лв. по бюджета на МТСП за услугата „Обществени трапезарии". Предвидените средства за социални дейности през 2014 г. са общо 11,262 млрд. лв., което е увеличение от 354,9 млн. лв. в сравнение с предходната година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: Петър ЧобановБюджет 2014
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До Служител Подкрепям ти написаното с 2 ръце. Прав си. Навсякъде е така май че. С трици маймуни не се ловят. Балами вече няма. И новобранците започнаха да се отракват вече, разбраха накъде духа вятъра.
50
2
 
0
 
! Отговори
!!!! преди 10 години
Всяко ведомство е с евро средства, остава и на тях да сложиш сметка. А за децките вземи гледаи дете в ЕС искат пьрво доход над 1200,00лв и повече, а тук е написано 340,00лв. Май ще ти се падне да дойдеш на мяра за да хванеш вяра
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кейнс, долари се печатат, но забравяш, че цената му се държи от китайците, произвеждащи Огромен продукт, от петролните държави, произвеждащи суровини, от латинска америка, произвеждаща храна, от африка, произвеждаща злато, диаманти и т.н. Кой крепи цената на лева, приятелю, как и с какво? Като вземете да говорите глуости и да си мислите, че изглеждате умно, толкова заблуди вкарвате в главите на необразованите! И последствията от това което казвате не осъзнавате...
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А къде са сега статистиците да обяснят как БСП печели позиции в сърцата на гласоподавателите??? Мамка ви комунистически ***! Колко време мислите,че ще мжете да манипулирате хората с платените си социолози и журналисти? Опитахте се да настроите хотара срещу бежанците, по 1200 лева на месец излизали... А се оказа че и 100 лева не давате за тях... Кой открадна разлиакат? Нищо, той Бареков ще оправи нещата пак, нали е великият манипулатор...
47
2
 
0
 
! Отговори
R I F M A R I N E . преди 10 години
Всички хора запалени по морето и водните спортове. Предлагаме ви изънбордови двигатели( YAMAHA , MERCURY) , надуваеми лодки(YAMAHA , Quicksilver)джетове ( YAMAHA ) , резервни части , гаранционен и след гаранционен сервиз.R I F M A R I N E . C0M ..Е вашето място: ниски цени, професионално обслужване.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дълг? Намаление на заплати? Няма значение. Нали електората спести 5 лв от тока.
45
6
 
5
 
! Отговори
Кейнс преди 10 години
Поредния рестриктивен/Дянковски/бюджет.Хора икономията е майка на мизерията.Няма как да тръгнем нагоре с пестене.Ръст на бюджетните заплати винаги е следван от такъв в частния сектор-повишено потребление-повишено производство=ръст на икономиката.От 2008 ФЕД е "напечатъл" 6-7трилиона долара а ЕЦБ поне 2-3трн.Е. Къде сме ние?Реално погледнато ние с Дянковщината ни плащаме благоденствието на Запъда.1.8% дефицит при среден за ЕС 5% и 10% за САЩ и Англия е смешно.Дълга ни е нисък и имаме всички опции
44
1
 
10
 
! Отговори
ДЪБОВ преди 10 години
"Иван Иванов или как сикаджийчето от Шумен стана олигарх Позната история, за която упорито се мълчи вече няколко години, но във Фейсбук всеки споделя неща, които знае. Става въпрос за кражба на държавно имущество в особено големи размери с главното участие на Иван Иванов, най-бързо уволнения зам. - министър в историята на МВР и неговият пряк покровител и зам.-председател на БСП Димитър Дъбов. Началото на историята започва през далечната 1992 г., когато е закрита Организацията за съдействие на отбраната (ОСО), а за стопанисване на нейните имоти е създадена фирма Воинтех ЕООД, която започва да
43
1
 
5
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Jovchev ne se pritistiskai,za teb ima,za policiata nyama hartia za protokolite I benzin za patrulkite I obuvki,NO ZA TEB IMA IZOBILIE,IZSMUKANO OT BULGARSKIA DANUKOPLATEC!!!JOVCHEV,DURVA IMASH LI?????DA TI NACEPYA DURVATA!UVO 2013!!
42
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това със съкращенията в държавния сектор е хвърляне на прах в очите и настройване на браншовите институции една срещу друга и да могат откачалките да плюят едно или друго министерство. Увеличете доходите, стига евтини манипулации
41
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само от тази статия не можем да правим генерални изводи..., обаче става все по-ясно, че сега ни управляват лъжци без свян и морал! Няма да ви връщаме заемите, които теглите да плащате на *** ***, които гласуваха за вас! Непродуктивни, необразовани... въобще - лесно манипулируеми. Защо за моите деца няма детски, няма надбавки и т.н? Сетих се - защото работя. Вече 20 години плащаме за вашите грешки през комунизма и после през 90те - стига толкова! Оставете ни намира!
40
4
 
14
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
До Съгласеназ не съм РОБ , не съм бил РОБ и никога няма да бъда РОБ... аз съм свободен човек, мисля свободно , изразявам се свободно! Никой никога няма да е в състояние да промени моята същност дори с цената да ми се отнеме едно от най - цените ми неща - ДА ЖИВЕЯ - нещо което комунистите са сторили с милиони хора ! Не на комунистите ! Това са робовладетели ! Физическата свобода е непостижима приживе ...но психическата , менталната свобода ти или се раждаш с нея или си комунист! тва е!
39
4
 
23
 
! Отговори
леееееееееелееееееее преди 10 години
Да се свика великото народно събрание , да се пренапишат/поправят законите и да почват да се режат главите на всички виновници които ни докараха на това дереже, и на тези които тепърва замислят пъклени планове.
38
3
 
10
 
! Отговори
leeeeeeeeeeleeeeeee преди 10 години
Всички тези които са в НС и правителството като цяло , трябва да се махнат ,въртят се 1 и същи хора от доста години вече ,мисля че се наядоха достатъчно.Техните позиции да бъдат заети от хора които са били ощетени от управляващите до сега.Но освен ощетени да са и честни и интелигентни хора(каквито съм сигурен че има), е тогава може да говорим за "оправяне" , "излизане от дупката" и т.н.
37
4
 
34
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Ха хааа, големите "експерти" Чорбанов и Шаро. Нов дълг от 3.4 млрд + 1.7 млрд тази година. Можем само да немеем пред тези "капацитети" по икономика. Няма по-некадърно и гнусно правителство от днешното. На всички гласувала за тези ***, мамка ви комунистическа, вие загробихте България. Нямате ли разум, съвест, отговорност пред децата си за това, което им вещаете? Не само сте прости а сте направо ***. Не стига, че ще фалира държавата, ами на всичкото отгоре и турци ни управляват. Нямам думи.
36
5
 
40
 
! Отговори
работещ преди 10 години
НИКОГА БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛА ПО-НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ ОТ ДНЕШНОТО. 3,4 МИЛИАРДА НОВ ДЪЛГ ЗА МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ 6 МЕСЕЦА. Даже крадците на едро и дребно от ГЕРБ и от предишната тройна банда на Станишев (БСП-ДПС-НДСВ) започват да приличат на пионерчета пред бандата, подкрепяна днес от БСП, ДПС и Атака. ТЕЗИ НАИСТИНА ЩЕ НИ ЗАГРОБЯТ ЗАВИНАГИ! Трябват нови избори! Може Реформаторският блок да не е баш читав (с Пръмова-Кунева и пр.), но трябва да влезе в парламента. Иначе, тези ДНЕШНИТЕ НИ ДОВЪРШВАТ СЕГА.
35
6
 
21
 
! Отговори
Доган преди 10 години
УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ДЪЛГА ВОДИ ДО ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИА то води до ХИПЕРИНФЛАЦИЯПАК СЪЩИЯ НОМЕР на ЖАН ВИДОВИ ПОСЛЕ ПАК СЪМ МИЛИОНЕР!!!ПИСАЧИТЕ ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ДА ПЛЮЕТЕ СРЕЩУ ГЕРБ И ДА ИЗКАРВАТЕ ВСИЧКИ МАСКАРИ!!10 стотинки Ви плащам за коментар, по-живо давайте, станиШеф е недоволен!!
34
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПЪРВО НАМАЛЕТЕ ВАШИТЕ ЗАПЛАТИ И НА ДЕПУТАТИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ ,ЗА ДА ПОКАЖЕТЕ ,ЧЕ ИМАТЕ ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ ......И ВСИЧКИ ПРЕВИЛЕГИИ,СКЪПИ И БЕЗПЛАТНИ ВОАЯЖИ!
33
31
 
0
 
! Отговори
Метко преди 10 години
Сами каурите сте си виновни.Не искали да продават земя на чужденци.Върнете си земята на Турция за да навлезнат турски инвестиции от най-добрата икономика и ще намажете и вие ,а не по 5-10 лева да чакате помощи.
32
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с това работни места Чиновниците не са работни места те са търтей на гърба на пчеличките