Режат парите за чиновническите заплати и бюджета на МВР

Бюджет 2014 г. - растеж от 1.8%, но и ръст на държавния дълг с 3.4 млрд.
Обновена: 23 окт 2013 17:36 | 23 окт 2013 14:30, Веселина Йорданова
57
Режат парите за чиновническите заплати и бюджета на МВР
Снимка: БТА

Растеж от 1.8%, но и ръст на държавния дълг с 3.4 млрд. лв. залагат управляващите в Бюджет 2014.

Финансовият министър Петър Чобанов, който представи макрорамката след редовното заседание на правителството, не потвърди първоначалните информации за увеличение на бюджетните заплати с около 10%. Пенсиите обаче ще се повишат от 1 юли с около 3% според "швейцарското правило".

За заплатите трябва да питате ресорните министри, каза той и уточни, че в бюджетите на ведомствата има намаляване на средствата за възнаграждения. По думите му идеята не е да се съкратят хора, а да се прецизират функциите, излишните структури и тогава да се премине към оптимизация.

Според Чобанов „при добро желание винаги има възможности за оптимизации", а ангажиментът на министрите е да определят „излишните структури“.

Още по темата
Оптимизация ще има и в Министерството на финансите. Не мога да давам съвети, без да ги изпълнявам, категоричен е финансист №1 и даде пример – предвиждат се 10% съкращения в Комисията по хазарта.

Подобен процес вече тече и ще продължи в Министерството на отбраната, където огромен процент разходи са за заплати и издръжка, посочи той. Преструктурирането няма да подмине и МВР, което за догодина ще получи бюджет под 1 млрд. лева.

Без да конкретизира кои министерства и ведомства ще получат по-малко пари от тази година, Чобанов благодари на колегите си, които проявили разбиране, че този ресурс ще бъде използван за национални приоритети. Не бих разглеждал ситуацията като „ощетени“, коментира той.

По думите му бюджетите на ведомствата ще бъдат защитавани от отделните министри при обсъждането на проектозакона в парламента.

По-малко пари ще получи и президентската администрация - около 5.6 млн. лева за 2014 г. „Няма различно отношение, отколкото отношението спрямо регулатори и бюджетни системи. Няма нищо умишлено там“, категоричен беше Чобанов.

През 2014 г. се планира поемането на нов държавен дълг от 4,4 млрд. лв. Формираната стойност се базира на размера на дълга в обращение, който следва да бъде рефинансиран, възлизащ на 3 млрд. лв. От него 1,7 млрд. лв. представлява дългът по глобалните облигации на България, чийто падеж е през януари 2015 г.

Останалите 1,3 млрд. лв. ще се използват за погасяване на стар дълг, чийто падеж е през 2014 г. Оставащата сума от 1,4 млрд. лв. финансовият министър обоснова с необходимостта за финансиране на очаквания бюджетен дефицит през 2014 г.

При представянето на проектобюджета Чобанов акцентира на рестартирането на икономиката.

По думите му с проекта на основния финансов закон се променя наложеният през последните години модел растежът да се задържа чрез фискалната политика и всяка година да се добавя ресурс на всички ведомства, без това да е обвързано с резултати.

Прогнозата на Министерството на финансите предвижда брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне до 81,582 млрд. лева. Очакваната през следващата година инфлация е 1,8 процента.

В законопроекта е предвидено увеличаване на тавана на пенсиите от 1 юли от 770 лв. на 840 лева. Ще се запази възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране на достигнатите през 2013 г. нива.

Предвиждат се приходи в размер на 30 886,0 млн. лв. или 37,9% от БВП, което е увеличение с 501,2 млн. лв. в сравнение с 2013 г. Разходите са в размер на 32 358,3 млн. лв. (39,7% от БВП при ограничение от 40% от БВП, което представлява ръст от 380,1 млн. лв. спрямо 2013 г.). Заложеният дефицит е 1,8% от БВП или 1 472,3 млн. лв.

През 2014 г. се предвижда дългът да възлезе на 18 млрд. лв., което е увеличение от 3,4 млрд. лв. спрямо очакваното ниво на държавния дълг към края на 2013 година. Запазва се нивото на минималния размер на фискалния резерв към 31 декември 2014 г. от 4,5 млрд. лева.

Правителството залага реализирането на Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите" в размер на 500 млн. лева. Тя представлява нов механизъм за финансиране на публични инвестиционни проекти и програми на конкурентен принцип.

Приоритети в бюджета за догодина са още социалната политика и образованието – с акцент върху професионалното образование. Ресурс от 100 млн. лева ще бъде отделен за образователни програми и проекти.

Ще бъде увеличена месечната добавка за деца с увреждания на 240 лв., както и обезщетението за отглеждане на малко дете на 340 лв. Разширява се кръгът на лицата, които имат право да получават целеви енергийни помощи.

Ще бъдат предоставени допълнително и 2 млн. лв. по бюджета на МТСП за услугата „Обществени трапезарии". Предвидените средства за социални дейности през 2014 г. са общо 11,262 млрд. лв., което е увеличение от 354,9 млн. лв. в сравнение с предходната година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: Петър ЧобановБюджет 2014
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
25
 
7
 
! Отговори
ivo преди 10 години
До Владимир 3Правилно си написал ,, работни места'' . Съкращенията са в администрацията и любимото на гроб мвр. Извади си главата от *** на боко .
10
43
 
10
 
! Отговори
обeктивен преди 10 години
Браво на правителството. Един наистина добър бюджет, след катастрофалното управление на Тиквата.
9
3
 
24
 
! Отговори
Е, хубаво е, че преди 10 години
поне се видя кой кой е. Ибрикчиите, Деформаторският блок и твърдото ядро на БСП в единен строй вървят. Национални предатели!!!
8
5
 
24
 
! Отговори
Х преди 10 години
РЕЖАТ АМА ДРУГ ПЪТ.НЕК ЛЕГАЛИЗИРА ПРОСТИТУЦИЯТА С ДЪРЖАВНИ ПАРИ
7
2
 
15
 
! Отговори
Вижте ги само! преди 10 години
Мъркащият тигър и тримата *** :)
6
4
 
36
 
! Отговори
marsian преди 10 години
Със заеми и аз го мога.Да бяхте мене избрали за финансов министър .
5
1
 
41
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Не са бездарници ,а обикновени крадци.
4
3
 
48
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Ръст на държавния дълг с 3.4 млрд.- та какво му е експертното управление на Станишев/Орешарски
3
2
 
53
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
250.000 хиляди работни места. Увеличаване на доходите , пенсиите и стандарта на живот ...това май бяха думи точно на тези който в момента само РЕЖАТ, УВОЛНЯВАТ, ДРАМАТИЗИРАТ, ИНТРИГАНТСТВАТ ?! Алооо комунистите поддръжници във форума ..така ли е?! Вашите вождове не обещаха ли точно това? Май пак ви прецакаха и вие пак продалжавате сляпо да ги защитавате и да ги поддръжате... на това му се вика да те водят за носа а ти сляпо да следваш! Умрете в мизерия всички комунистически уруди масови убийци!
2
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Теглят се заеми за да се купува електорат.А кой ще връща тези пари? Социална политика назаем?????????????????????????????????
1
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вън! бездарници нагли!