Всяка отстоявана позиция е важна, смята политолог

Не можем да казваме на студентите, че имат ограничено поле на действие
Обновена: 30 окт 2013 11:22 | 30 окт 2013 11:22,
5
Всяка отстоявана позиция е важна, смята политолог
Снимка: Bulgaria On Air
Силата на студентските протести е, че имат множество гласове, коментира в ефира на Bulgaria On Air политологът Анна Кръстева. Тя допълни, че ако се чува едно и също, ще е ясно, че недоволството е организирано.


„Тези движения ги има навсякъде по света.  Те канализират протести в обществото“, коментира Кръстева. По думите й най-лошо ще е, ако на студентите бъде вменено, че исканията им няма да имат резултат.

„Трябва да им кажем, че всяка отстоявана позиция е важна. При всички избори се оплакваме, че студентите гласуват най-малко и сега може бъде направена важна стъпка за промяна в тази посока“, коментира още политологът.

Според нея не бива се наслагват критериите на един вид демокрация върху друг- и конкретно на гражданската върху пряката. Тя уточни, че един депутат е избран от определен брой гласоподаватели  и впоследствие представлява обществените интереси в парламента.

„Когато обаче един гражданин отиде на протест, той представлява себе си“, коментира Кръстева. Коментарът й беше направен по повод отправените призиви за преброяване на протестиращите.

Според политолога Мария Пиргова е хубаво, че студентите са активни, но по думите й изразяването на техните позиции, трябва да е „по-зряло“.

Тя подчерта още, че промените в морала се случват бавно. Прогнозата на Пиргова е, че „студентският протест ще увисне, тъй като няма лидери и канализирани искания".

„Липсата на лидери е огромният проблем. Това ще доведе до лутане на студентите. Всяко гражданско действие има цел, има лидери. От една страна, има отрицателното искане, от друга няма положителното. И не може да се действа“, поясни Пиргова.

Тя подчерта, че диалог с управляващите вече има и дава резултат. Доказателство за това е увеличението на бюджетите на всички университети, както и на заплатите на предавателите, след среща на Съвета на ректорите с управляващите.

На свой ред Анна Кръстева изрази подозрение, че увеличението на възнагражденията се е случило точно в тези броени дни на ескалиране на общественото недоволство.

Тя подчерта, че моралът не се променя с пари и че е много вредно на студентите да се вменява, че имат ограничено поле на действие - единствено в университета.

Според Пиргова студентите трябва да канализират исканията, предподавателите да създадат свой профсъюз и по този начин да се търсят варианти за натиск върху управляващите и съответно промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
qdosan преди 10 години
Тази Пиргова да не е член на БКП - профсъюз? Много е хубаво даже, че нямат лидери, защото знаем какво става често с лидерите. А исканията, за кой ли път да кажем, са повече от ясни и прости - оставка на правителстовото и парламента, нови избори с нови лица и операция "чисти ръце". Колко пъти да го повтаряме?
4
0
 
1
 
! Отговори
Препатил преди 10 години
загорчи, когато си постигнат целите.2. Към Анонимен: Не политиканствай и не се връщай към Франция по време на падането на Бастилията. Не забравяй, че тъкмо оттам дойде практиката, че "всяка революция изяжда първо децата си".3. Към sokrat62: Не мъти главите на децата, анархисте и Анти-Христе! Така ги тикаш към избор, който е същият като предишния - "Аз не искам да ми е добре, искам на Вуте да му е зле!" Стига, ченгета гадни, с тая "истина от последна инстанция", няма я вече любимата ви партия-з
3
0
 
3
 
! Отговори
Препатил преди 10 години
Да-а-а, очертаха се две от възможностите за "яхване" на студентите и понеже са в двата полюса, могат да очакват ясни последователи. Понеже наистина съм "препатил", да кажа нещо:1. Към протестиращите студенти - браво! за протеста, но ако се обедините с онези, които искат да учат, ще сте още по-силни, защото вече ще сте много и ще объркате манипулаторите. Не им се оставяйте, не се изкушавайте от техните обещания /за пари, власт, "светло бъдеще" и т.н./, останете си чисти. Иначе много бързи ще ви
2
1
 
10
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
До Анонименабсолютно прав си: избори до дупка, докато управляващите които и да са те не сменят манталитета си на управление и отношение към суверена - народа който ги назначава.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПИРГОВА Е ТИПИЧЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАПАГАЛ!ПИРГОВА ДА СИ ПРИБЕРЕ ВСИЧКИ ТИТЛИ И ДИПЛОМИ НА ЕДНО ТЪМНО МЯСТО!ГОСПОЖАТА иска младите,да имат ясна позиция ,какво ще стане след ОСТАВКАТА,да имат лидери!ГОСПОЖООООО 140 дни се ПОВТАРЯ ОТ ВСИЧКИ МЛАДИ ХОРА-НИЕ ИСКАМЕ НОВИ ИЗБОРИ и НЯМАМЕ ПАРТИИНИ ИСКАНИЯ,КОЙТО СПЕЧЕЛИ,ПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВО и ние ПАК ще ПРОТЕСТИРАМЕ,ако си позволяват да РАБОТЯТ ПО СЪЩИЯ НАЧИН-без МОРАЛ,ПОГАЗВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА,НАГЛО УПРАВЛЕНИЕ И ЗАВИСИМОСТИ,25 г. ИСКАМЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА