Бобева иска купуването на лекарства да се електронизира

Така ще се спестя до 30% от парите за здраве
Обновена: 4 ное 2013 18:19 | 4 ное 2013 18:19,
4
Бобева иска купуването на лекарства да се електронизира
Даниела Бобева. Снимка: Булфото

"Аман от медии! Ще говоря само пред местни, централните са ми омръзнали!". С тези думи вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева посрещна журналистите в Хасково преди началото на среща с местния бизнес на тема "Подобряване на икономическата среда и мерки за намаляване на административните бариери през бизнеса".

Бобева помоли медиите да напуснат залата, за да не се притесняват бизнесмените да споделят своите проблеми. Това не се случи и вицепремиерът не успя да разкаже замисления преди срещата "мръсен виц", за да разведри обстановката.

По време на дискусионния форум Даниела Бобева обяви, че има идея процесът на купуване на лекарства да се електронизира. "Ние имаме по Закона за обществените поръчки 5160 органа, от които голямата част са болници. Едната болница купува аспирина за 1 лев, а другата - за 2 лева. Познайте какво е това? Централни доставки чрез електронни търгове без да знаеш кой продава и кой обявява. Експертите твърдят, че между 20% и 30% от разходите за лекарства ще бъдат намалени, а от там ще се освободи ресурс, който може да направи чудеса в здравеопазването", посочи вицепремиерът по икономическото развитие.

Тя обяви още, че правителството работи в посока облекчаване на визовия режим за турски граждани.
"Нуждаем се от законодателни промени", бе категорична Бобева. В тази връзка в началото на декември ще стартира електронното подаване на документи за туристически визи. През миналата седмица са били проведени обучения в четирите турски града, където България има консулства. Това според министър Бобева ще съкрати срока за издаване на визи.

Друг проблем, с който правителството е започнал да се справя, е междуфирмената задлъжнялост, която е намаляла почти наполовина и в момента е около 36 милиарда лева, подчерта вицепремиерът.
По думите й предстои съществено намаляване на административната тежест върху бизнеса от началото на следващата година. "Опитваме се да решим проблема с така наречената единна точка, т.е. към единния регистър на НАП и Статистиката да се присъедини и Агенцията по вписванията. Това ще създаде не само облекчения за бизнеса, но и възможност документите да се подават електронно", коментира Бобева.

Така България ще стане една от първите пет страни в Европейски съюз, въвела подобно облекчение за бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
Сър_Пичук преди 10 години
#3, пий си хапчетата и спри с филмите за световната конспирация
3
3
 
6
 
! Отговори
Християнин преди 10 години
Когато всичко се електронизира, всички получат биометрични паспорти + чипизация и лазерно нанасяне печата на антихриста, тогава ще се яви публично Антихриста официално. То сега масово правителствата по света подготвят почва за това. За въцърковлените хора всичко е ясно. ...9. И трети Ангел ги последва, като говореше с висок глас: който се поклони на звяра и на образа му, и получи белег на челото си или на ръката си,10. той ще пие от виното на яростта Божия... ГЛАВА 14. от Апокалипсис
2
2
 
6
 
! Отговори
Посерко преди 10 години
90% процента от откраднатите държавни пари се изпаряват чрез вратички в закона, за които са наясно всички управляващи в последните 20 години.Като им се затегне малко около вратлето и земат, че се сетат да оправят некой пропуск.
1
3
 
12
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД явно здраво притисна БСП.Вижте само ... Орешарски нарича ксенофобски патриотичните прояви през последните дни срещу чужденците.Министърката на правосъдието говори, че трябва да се строят още съдилища.Бобева пък иска да се въведе електронната продажба на лекарства - стъпка към създаването на електронно правителство.А, всички вкупом гракнаха да плюят удължаването на мораториума за продажба на българска земя на чужденци.