Защита на транссексуалните от дискриминация

Промяна в Закона ще има до края на годината
Обновена: 20 ное 2013 08:02 | 20 ное 2013 08:02, Петя Славова
66
Защита на транссексуалните от дискриминация
Снимка: Булфото

Забрана за дискриминация на транссексуланите хора, т.е. на хора, които са сменили пола си, ще бъде въведена у нас. Тя следва от промени в Закона за защита от дискриминация, които трябва да бъдат приети до края на годината заради изискване на евродиректива, пише в. "Труд".

Според сегашните закони в страната ни е забранено различното третиране на хората заради пола им, но за първи път се регламентира, че тази защита се отнася и за тези, които са го сменили. У нас няма писани правила за това какво се случва, ако мъжът стане жена или обратното.

Настоящият регламент изисква в тези случаи човек да смени документите си за самоличност, а признанието, че някой вече е представител на отсрещния пол, става с решение на съда. 

В момента няма регламент и затова дали след това мъжът, например, остава баща на децата си и съпруг на жена си, след като еднополовите бракове са недопустими, отбелязва още изданието.

Друга промяна в закона ще засегне всички жертви на дискриминация. С нея се обръща тежестта на доказване и вече не пострадалият от различно третиране ще доказва, че с него са се държали по недопустим начин. В закона се записва, че е достатъчно той да представи факти, по които може да се предположи, че има дискриминация. А след това става задача на "насилника" да докаже, че не е третирал различно жалбоподателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
Основен правен принцип е, че се доказва вина, а не невинност !!!! Т.е. в случая обвиняващият, който твърди, че са го дискриминирали, трябва да докаже вината на този, когото обвинява, а не обвиняемият да доказва невинността си !!! Следователно тоя закон е юридически неправомерен, но явно за *унгели, *** и прочее гнус пранвите принципи не важат !!! Самата идея доказва пълната юридическа неграмотност на управляващите.
37
0
 
0
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯТъй е,тъй е серсеми сме си сите .
36
0
 
0
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯСъмнява мЪ нещо да си много успял, щом виснеш цял ден по форумите хаххаа.
35
0
 
2
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯБре ,нали каза че си на заплата (1200 евро),сега пък имал фирма хахахаха.Оплиташ се нещо ,оня ден па продаваше 2 декара за джамия за 100 иляди леа ,де са тея декари в софия ?
34
0
 
4
 
! Отговори
д преди 10 години
защита на *а.и, защита на *** , турци и всякаква ***, само защита на българите хората които наистина все още издържат тая държава за тях няма
33
0
 
4
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯБре да ти кажа, нашите *** са си арни ,ако знаеш какви *** съм виждал в гърция и италия ужас ужас !А да те питам ти кога работиш ,гледам те постоянно пишеш коментари от сутрин до вечер ,сутрин погледна хоп гурбетчия ,по обед пак върна се вечер па ти.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГУРБЕТЧИЯ много комплекси се загнездили в жалката ти душичка бе ? Аз дали съм шефа и кой съм няма значение, но ти определено намирисваш на онеправдано гейче, което търси кой да го опъне..ама никой не му обръща внимание :) И понеже си запознат с кенефите и интернете, докато чистиш кенефите ли си пишеш коментарите ? :)))
31
1
 
4
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
В закона се записва, че е достатъчно той да представи факти, по които може да се предположи, че има дискриминация. А след това става задача на "насилника" да докаже, че не е третирал различно жалбоподателя. Забележете този ужасен цитат, значи на мен ще ми се налага да доказвам ,че не съм дискриминирал някакъв *** ,ами това си е чиста проба изнудване и рекет, всеки женчо ще ме тормози и ще ме кара да доказвам ,че не съм го дискриминирал когато му изнася ,ай сиктир !
30
0
 
1
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯБре бре гусине, написал си нещо умно ,абе не знаех ,че у *** в германията имало интернет.
29
1
 
3
 
! Отговори
bach преди 10 години
Бе и аз мразя тези антиприродни тенденции и насилствено налагани толерастки моди, но тва с цитирането на Библията е доста тъпо, особено когато "хуманно" се тълкува как трябва да бъдат убивани с камъни...доста християнско.
28
5
 
4
 
! Отговори
ss преди 10 години
Нарушен е принципа на еволюцията и селективния подбор а именно по силния да оцелява, затова сега има такава пумия, едно време в древна гърция а и не само там всички недъгави са ги убивали. В библията е казано че хомосексуализма се наказва, бой с камани. Рано или късно винаги настъпва възмездие.
27
3
 
11
 
! Отговори
??? преди 10 години
"В закона се записва, че е достатъчно той да представи факти, по които може да се предположи, че има дискриминация. А след това става задача на "насилника" да докаже, че не е третирал различно жалбоподателя."Това не противоречи ли на принципа, че всеки е невинен до доказване на противното?!Може би за обратните и транссексуалните не важат основните принципи за равни права и те са над тях.
26
7
 
15
 
! Отговори
Хитлер преди 10 години
Липсвам ли ви вече?
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Секс освен полов акт означава и ПОЛ -мъж или жена.discriminatio - правене на разликаАджаба!Полово различните ,да им отчетеш факта ,че са полово различни е престъпление.А закона за Скопците и Евнусите кога ще се приема ,че в тоя ред на мисли и те са "сексуално(полово) различни.Доде не е престъпление ,да кажа ,че с Политици Евнуси ,държящи се като полово активни жени и на черното -бяло ще кажем.
24
8
 
16
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
До кога ще се опитват да ме карат на сила кого да харесвам и кого да мразя.То не бяха имигранти,***, само транссексуални ни липсват.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯА бе ***, колко пъти трябва да ти се обяснява, че си нежелан! То бива анадолска наглост, ама твоята преминава всякакви граници! А пропо: ти в момента не работиш ли, ами досаждаш на хората! НА ХОРАТА, разбра ли?
22
3
 
5
 
! Отговори
Не разбиращ преди 10 години
Добре де, обяснете ми по-простичко, та дано разбера: с какво са дискриминирани всичките тези, които се различават от обикновените хора само по това, че СЕКСУАЛНО се чувствали не така? И че някои по тази причина си сменили пола? Кой и с какво ги дискриминира тук, в България? Това, че болшинството от българите не приемат с възторг такова поведение не означава дискриминация! Дискриминация е ако ти нарушават ОБЩОПРИЕТИТЕ права: на глас, на работа, на образование и т.н. Кое от тях е нарушено?
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега вече със сигурност знаем какъв тип пластична операция е планирал да си направи Сергей след като се омете с паричките :)
20
4
 
16
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Подобни закони обикновено имат обратен ефект и само насочват вниманието към група от хора, и ги кара да изглеждат не като равни на всички останали, а едва ли не като нещо по-специално. Същото е като с парада на меките китки, докато те карат насила да си толерантен с нещо, с което те принуждават да се съобразяваш, това ще бъде постоянен дразнител.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типично по комунистически - като си бездарен политик не разбиращ от икономика избягай от проблемите като дадеш привилегии на ***. Така постъпи *** социалист в САЩ, така постъпва и пингвинът във Франция. Жалко комунистическо двуличие. Меркел няма проблеми с държавата си и не дава привилегии на ***. Това обаче не и пречи да държи открит *** за външен министър, докато Оланд и Обама нямат нито едно педи министър.