Новото данъчно облекчение ще свие приходите в бюджета

Работещите за 340-378 лв. ще взимат нетно по-малко пари от тези на минимална заплата
Обновена: 21 ное 2013 14:11 | 21 ное 2013 08:56,
38
Новото данъчно облекчение ще свие приходите в бюджета
Снимка: архив, Булфото

Предложението за връщането на данък общ доход за работещите на минимална работна ще свие приходите в бюджета, категорични бяха икономисти в ефира на bTV.

Според изчисленията на Владимир Каролев хората със заплати между 340 и 378 лева месечно нетно ще получават по-малко, отколкото работещите на минимална заплата.

Мярката ще засегне 250 хил. души, които най-вероятно ще поискат от работодателите им документално да намалят заплатите им, допълни Кольо Парамов. „Нечестно е да лъжем хората с едни 300 лева, които ще получат след 18 месеца”, коментира още той.

Още по темата
Мярката е популистка, съгласи се и Георги Ганев. Според него тя ще донесе допълнителни проблеми и няма да помогне на бедните. Бонусите са хубаво нещо, но трябва да бъдат заслужени, а не изсипани автоматично, обясни още той.

„За бедните парите идват от бюджета”, допълни Каролев и прогнозира допълнителни бюджетни дефицити, ако мярката бъде приета. Според него ще има и допълнителни разходи както за данъчната администрация, така и за самите работещи.

Причината е, че според плановете средствата се връщат след подаване на данъчна декларация, което означава разходи по обработването й, а от страна на работещите – за попълването й, за което в много случаи ще се търсят консултанти.

„За да е добър едни данък, той трябва да се администрира лесно”, допълни още той.

Каролев беше категоричен, че пропорционалният или т.нар. „плосък” данък е много по-справедлив и доказателство затова е повишената събираемост на данъчните приходи в страните, в които е въведен той.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
24
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Като сте загрижени толкоз за народа, просто го махнете тоя данък!!То смърди от 200 метра на популизъм!!!
9
3
 
27
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Както ги виждам нещата, това си е чист популизъм - няма да облагаме, ама ще върнем парите чак догодина. Да не говорим, че междувременно масово хората ще минат на МРЗ, защото ще им е по-изгодно. Приходите ще намалеят още...
8
4
 
18
 
! Отговори
простите неща... преди 10 години
Защо трябва да е толкова сложно? Какво пречи от 1.01.2014 заплатите от 340 лева просто да спрат да се облагат с данък? У хората остават повече пари. Те купуват повече, потреблението се съживява и в хазната влизат директно едни 20%. Лесно е за администриране и ефектът ще се усети веднага. Разбира се, най-сраведлив е прогресивният данък, особено по време на криза. Но българският бизнес е много ненаситен. Липсващият разум тепърва ще ни отмъщава.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как ще свие приходите в бюджета,нали хората с минимална заплата ще плащат данъци през 2014,а платените от тях данъци ще им бъдат върнати през 2015.При това ще им бъдат върнати (може-би) парите,които те са платили без да се отчита инфлацията,т.е. без лихви.Значи цяла година хората ще трябва да чакат държавата да им върне собствените им пари.Не е ли по-лесно да не плащат данъци,или важното е парите да се въртят.
6
9
 
11
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До МАЛЕТО ТОЛКОВА СТРУВА И ЕДНА ПУРА НА ДОН БОРИСОВ...ДОН БОРИСОВ С НИЩО НЕ Е ПО-РАЗЛИЧЕН ОТ ГЕЯ..СИЛАТА БЕШЕ ДЯНКОВ КОЙТО УМЕЕШЕ ДА СЪБИРА ПАРИ И ДА ПЪЛНИ БЮДЖЕТА..ВЪПРЕКИ ВСИЧКАТА МЪРСОТИЯ ИЗЛЯТА ПО НЕГО...
5
1
 
16
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До тихaта_стъпкаНИТО КОНТРАБАНДАТА ЩЕ СПРАТ НИТО ЩЕ ИМА ПО-ВИСОКА СЪБИРАЕМОСТ...ЛИЧНО АЗ НЕ ВИЖДАМ ЗА ТЕЗИ МЕСЕЦИ ДА СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ ПАРИТЕ КОИТО ПОСТЪПВАТ В БЮДЖЕТА НО И НЕ ВИЖДАМ НАБЕЛЯЗАНИ МЕРКИ В ТАЗИ НАСОКА..ДА ИЗЛЕЗНЕ ОРЕШАРСКИ КАКТО ДЯНКОВ И ДА КАЖЕ КАК ДА СЕ СЪБИРАТ ПАРИТЕ..НАП ОТНОВО СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ А ПОЛИЦИЯТА ПАЗИ ДЕПУТАТИТЕ ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВТЕЗИ МОИ МИСЛИ НЕ ОЗНАЧАВАТ ЧЕ СЪМ ГЕРБЕРПРОСТО СЪМ ЕДИН РЕАЛИСТДНЕС СЕ СЪБИРАТ ПО-МАЛКО ПАРИ ОТ КОЛКОТО ПРЕДИ 6 МЕСЕЦА
4
2
 
23
 
! Отговори
МАЛЕ преди 10 години
тия се подиграват с НАС.....
3
1
 
20
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
ВЪПРЕКИ ПЛОСКИЯ ДАНЪК ГОЛЯМИТЕ ИГРАЧИ И НЕГО НЕ ПЛАЩАТ И ГО ИЗБЯГВАТ ЧРЕЗ ОФШОРКИТЕ...Е ТОВА Е ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ..НЯМА ГОЛЯМА ФИРМА КОЯТО РЕАЛНО ДА ПЛАЩА ДАНЪК..ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ВИДЯХМЕ КАКВО СТАНА С ХРИСТО КОВАЧКИ...И КАК СЕ ЗАБРАВИ ЗА 150 МИЛИОНА КОИТО ДЪЛЖЕШЕ И КАКВО ПОЛУЧИ КАТО ПРИСЪДА..ПРОСТО ЛОБИТО В ПАРЛАМЕНТА РАБОТИ СРЕЩУ СРЕДНАТА КЛАСА А НА НАЙ БЕДНАТА ПОДХВЪРЛЯ ТРОХИ...РЕАЛНО ПРИ РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА ЗА КОИТО ВСИЧКИ СЪЖАЛЯВАТ ПО ТОШОВО ВРЕМЕ ЗАПЛАТИТЕ БЯХА ПО 40-50 ДОЛАРА ПО ЧЕРНИЯ К
2
3
 
30
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
На кой му пука, теглят се още 2-3 млрд заеми и готово. Важно е Асан й Айшето да са доволни и да гласуват за БйеСйеПйе.
1
9
 
41
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Дянков е първия и последен истински икономист-финансист в нашия комунистическо-социалистически ***. Доказателство е , че е преподавател в най реномирания институт в САЩ, а от нова година ще е Директор на икономическия институт за нова икономика в Москва. Апропо , кажете ми един социалистически дървен философ на такива позиции. Няма нали и няма да има.